Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Qrdello napisał(a):

Miasto miastu nierówne.

Test jest stąd, są nagrania jazdy: https://ithardware.pl/testyirecenzje/diesel_benzyna_hybryda_plug_in_tdi_etsi_spalanie_passat_test-47626.html

4 minuty temu, Qrdello napisał(a):

Jeszcze doładowując hybrydkę.

A po co doładowywać hybrydę (a to przecież Mild o mikroskopijnej pojemności) jak wystarczą 2 hamowania i energia w baterii jest? Z resztą mowa o korku czyli o idealnych warunkach dla tego typu aut więc im większy korek tym przewaga (nawet milda) będzie wyraźniejsza.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, trepek napisał(a):

Ot rutyna, która wchodzi w nawyk.

Dla mnie to się może sprawdzać tylko w teorii. W praktyce trzeba czasem gdzieś wyjść / coś załatwić / ktoś przyjdzie / tysiąc innych rzeczy. I kiedy mam czas (np. rano) to nie zrobię prania i czekam do 13:00 kiedy tego czasu mogę nie mieć. To samo z obiadem, raz trzeba na niego więcej czasu i zacząć szybciej, raz mniej, czasem trzeba wyjść więc robi się wcześniej/później. Klimatyzacji też nie włączę do 13:00 chociaż od 11:00 już gorąco w domu :P Ja bym nie potrafił żyć w takich sztywnych ramach zwłaszcza że z tego jakiejś porażającej oszczędności też nie ma.

19 minut temu, Qrdello napisał(a):

Miasto miastu nierówne. Jestem przekonany, że w takim Wrocławiu na Buforowej statystyki powyżej wykonałyby potężny szpagat. Szczególnie jak ktoś startuje z zimnego silnika i wjeżdża w korek na zimnym gdzie silnik o niższej sprawności jednak będzie się nagrzewał wyraźnie dłużej. Jeszcze doładowując hybrydkę.

Przy 140km/h różnica nie jest wprawdzie jakaś kolosalna, ale śmiem twierdzić że zapchany pod korek diesel w lecie spali jednak mniej niż zapchana pod korek hybryda z benzyną lub czysta benzyna. 

Zresztą porównanie dotyczy 1,5l benzyny i 2l diesla. Obstawiałbym że litr w litr jednak diesle są wydajniejsze pod kątem zużycia paliwa.

A czy czasem benzyna, która osiąga wyższe temperatury nie rozgrzeje się szybciej?

Porównanie jest do silników ze 150 KM więc ich pojemność nie ma większego znaczenia. Można by porównać 2.0 TSI 204 KM z 2.0 TDI 204 KM, zapewne tutaj TSI nie wypadłby aż tak dobrze (1.5 jest znany z oszczędności, 2.0 raczej nie) ale i tak, różnica dla diesla nie byłaby duża.

Generalnie, spokojna i normalna jazda = benzyna spali z 10-15% więcej, szaleństwa (jazda po 210 kmh) albo skrajne warunki (np. załadowane auto po kokardę) diesle spali zauważalnie mniej. Pytanie na ile te skrajne sytuacje są istotne w ogólnym rozrachunku.

Edytowane przez bleidd
  • Upvote 3
Opublikowano
4 minuty temu, bleidd napisał(a):

Ja bym nie potrafił żyć w takich sztywnych ramach zwłaszcza że z tego jakiejś porażającej oszczędności też nie ma.

U mnie są, bo w najtańszej taryfie mam zużycie prądu wyższe ponad 2x niż łączna suma dwóch droższych taryf. I to mimo posiadania FV z magazynem i pompy ciepła. W G13 w noce (i weekendy) jest tani prąd a przez noc jest najzimniej więc sumarycznie pompa wtedy ciągnie najwięcej.

Opublikowano

Mi się wydawało, że G12w też nie jest dla mnie. Aż do momentu gdy sprawdziłem wykres zużycia energii (Energa pokazuje go w aplikacji "Mój Licznik" gdy ma się licznik z odczytem zdalnym) i okazało się, że między 1/2 a 2/3 energii zużywam w nocy i weekendy. Zupełnie nie przywiązuję uwagi do tego, kiedy nastawiam pralkę/zmywarkę, a i tak wychodzi taniej niż w G11. :) 

Opublikowano

Wiesz trepek, każdy kij ma dwa końce. Diesel produkuje Nox a benzyna więcej CO2. Coś za coś. Jedno i drugie szkodzi.

Ja nie miałbym nic przeciwko rozsądnemu wycofywaniu diesle'a - np SCT dla auto zakupionych po wprowadzeniu.

Sam pewnie skończę po w211 w TSI 2.0 albo jakiejś hybrydzie. No ale nie bede zmienial auta skoro jest sprawne...

Opublikowano
47 minut temu, Qrdello napisał(a):

iasto miastu nierówne. Jestem przekonany, że w takim Wrocławiu na Buforowej statystyki powyżej wykonałyby potężny szpagat. Szczególnie jak ktoś startuje z zimnego silnika i wjeżdża w korek na zimnym gdzie silnik o niższej sprawności jednak będzie się nagrzewał wyraźnie dłużej. Jeszcze doładowując hybrydkę.

W Poznaniu jak się źle wyjechało na miasto to mi 1.6 CRDi palił 8,5-9 litrów. 5.5 to miasto bez korków jak przejedziesz :E 

Opublikowano
56 minut temu, Qrdello napisał(a):

Miasto miastu nierówne. Jestem przekonany, że w takim Wrocławiu na Buforowej statystyki powyżej wykonałyby potężny szpagat. Szczególnie jak ktoś startuje z zimnego silnika i wjeżdża w korek na zimnym gdzie silnik o niższej sprawności jednak będzie się nagrzewał wyraźnie dłużej. Jeszcze doładowując hybrydkę.

Przy 140km/h różnica nie jest wprawdzie jakaś kolosalna, ale śmiem twierdzić że zapchany pod korek diesel w lecie spali jednak mniej niż zapchana pod korek hybryda z benzyną lub czysta benzyna. 

Zresztą porównanie dotyczy 1,5l benzyny i 2l diesla. Obstawiałbym że litr w litr jednak diesle są wydajniejsze pod kątem zużycia paliwa.

Albo jedno albo drugie: niższa sprawność, to więcej strat, a więc SZYBSZE nagrzewanie, czyż nie?

56 minut temu, Qrdello napisał(a):

Dlaczego miałoby tak być? Masz w tym teście właśnie dużo cięższe auto hybrydowe z tym samym 1.5 TSI i jakoś nic takiego się nie dzieje o czym mówisz.

Opublikowano
16 minut temu, larry.bigl napisał(a):

Diesel produkuje Nox a benzyna więcej CO2. Coś za coś. Jedno i drugie szkodzi.

CO2 szkodzi? :o Mam nadzieję, że nie pijesz niczego gazowanego :E

No już nie ulegajmy ekoterrorowi. Szkodzą NOXy, szkodzą PMy. CO2 co najwyżej spowoduje, że w zimę mniej się wyda na ogrzewanie ;-) 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

Dlaczego miałoby tak być? Masz w tym teście właśnie dużo cięższe auto hybrydowe z tym samym 1.5 TSI i jakoś nic takiego się nie dzieje o czym mówisz.

image.png.0542ab1f6725938d7373b1f0a8b45164.png

Porównanie eTSI vs TDI. 

Mała benzyna waży wyraźnie mniej niż średni diesel, nawet bateryjka z miękkiej hybrydy tego nie podgoni.

I ciągle obstawiam przy swoim, że testy nieoparte o litraź jednostki tylko o moc w kontekście zużycia paliwa są z dupy, gdzie to właśnie stosunek litraźu do masy pojazdu przekłada się na pierdyliard czynników. 

Edytowane przez Qrdello
  • Confused 1
Opublikowano
10 minut temu, Qrdello napisał(a):

Mała benzyna waży wyraźnie mniej niż średni diesel, nawet bateryjka z miękkiej hybrydy tego nie podgoni.

W tamtym teście, co podałem linka, jest jeszcze wersja Passata plug-in i pewnie o wagę tej wersji chodziło Tomaszowi.

• Upvote 2
Opublikowano
16 minut temu, Qrdello napisał(a):

image.png.0542ab1f6725938d7373b1f0a8b45164.png

Porównanie eTSI vs TDI. 

I ciągle obstawiam przy swoim, że testy nieoparte o litraź jednostki tylko o moc w kontekście zużycia paliwa są z dupy, gdzie to właśnie stosunek litraźu do masy pojazdu przekłada się na pierdyliard czynników. 

Ale Ty piszesz teraz o czymś innym. Nie odniosłeś się do tego co napisałem odnośnie wagi, zwłaszcza w kontekście wagi PHEV z tym samym 1.5 TSI.

A co do pojemności - do czego ja w ogóle się nie odnosiłem - to jak zamierasz to określać jeśli silnik działa w cyklu Millera lub Atkinsona? Takie 2 litry, które ma tyle powietrza, co silnik np. 1.6 l? Co z turbo?

Opublikowano
12 minut temu, galakty napisał(a):

eTSI to nie hybryda... MHEV to zabawka służąca do rozruchu silnika i lekkiego wspomagania, tam jest 1kWh xD 

Nie, tam nie ma 1 kWh. Poniżej 1 kWh mają pełne hybrydy Toyoty (np. Corolla). W tych 1.5 eTSI jest około 600 Wh

Ale ta "zabawka" dorzuca 56 Nm z zaledwie 48 V, więc wiesz :>

• Like 1
Opublikowano

1kWh to pewnie brutto, autocentrum tak podaje. 

No ale mniejsza z tym. B9 eTSI jest cięższe i ma gorsze osiągi od B8 TSI. Czy ja wiem czy jest się z czego cieszyć że generuje 56Nm... Spali co prawda mniej, ale jakiś przełom to nie jest na poziomie Toyoty. 

Opublikowano
Teraz, galakty napisał(a):

1kWh to pewnie brutto, autocentrum tak podaje. 

No ale mniejsza z tym. B9 eTSI jest cięższe i ma gorsze osiągi od B8 TSI. Czy ja wiem czy jest się z czego cieszyć że generuje 56Nm... Spali co prawda mniej, ale jakiś przełom to nie jest na poziomie Toyoty. 

Brutto jest tyle co wskazałem. Dane do znalezienia w dokumentach, widnieją też na częściach serwisowych.

Co do B9 i B8: pewnie 15 cm więcej na długość i więcej na szerokość nie ma znaczenia, tak?

Co do Nm: to nie ja mówiłem, że niutonometry mają kolosalne znaczenie i to nie ja mówiłem, że z 48 V dużo niutków się nie uzyska.

Co do przełomu: nic w tym temacie nie pisałem, ale nie ma wątpliwości, że MHEV w przypadku 1.5 eTSI to tylko wspomagacz (wyłączy silnik wcześniej, wspomoże podczas ruszania i przyspieszania, czyli mniej więcej to co napisałeś wcześniej) i względem pełnego HEV w Toyocie to nie ma co porównywać.

Jeszcze uzupełniając jeśli chodzi o akumulator Toyot, jeśli nic nie zmienili w przypadku Corolli od 2023 roku to było to 0,85 kWh dla wersji 1.8l Hybrid oraz 0,91 kWh dla 2.0 l Hybrid.

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

Co do B9 i B8: pewnie 15 cm więcej na długość i więcej na szerokość nie ma znaczenia, tak?

Czemu szukasz na siłę żeby się doczepić? Pisałem że B9 jest cięższy, a nie że układ MHEV to powoduje. 

Opublikowano
2 minuty temu, galakty napisał(a):

Czemu szukasz na siłę żeby się doczepić? Pisałem że B9 jest cięższy, a nie że układ MHEV to powoduje. 

Nie czepiam się na siłę, napisałeś "No ale mniejsza z tym. B9 eTSI jest cięższe i ma gorsze osiągi od B8 TSI." pomijając, że jest zasadnicza różnica w wielkości Passata B9 od Passata B8. MHEV tutaj nie ma nic do tego.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, trepek napisał(a):

No już nie ulegajmy ekoterrorowi. Szkodzą NOXy, 

Czyli gotowanie w domu na gazie zabija.

Godzinę temu, Gret napisał(a):

Używacie jakiś kosmetyków  do pielęgnacji skórzanej kierownicy? 

Krem do rąk.:E

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

Nie czepiam się na siłę, napisałeś "No ale mniejsza z tym. B9 eTSI jest cięższe i ma gorsze osiągi od B8 TSI." pomijając, że jest zasadnicza różnica w wielkości Passata B9 od Passata B8. MHEV tutaj nie ma nic do tego.

DOKŁADNIE. I mimo że auto ma dodatkowe "niuty" to osiągi gorsze od lżejszego B8. Gdyby te niuty pochodziły od spalinówki (a 50-60NM to nie byle co) to pewnie różnica byłaby mniejsza.

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, galakty napisał(a):

DOKŁADNIE. I mimo że auto ma dodatkowe "niuty" to osiągi gorsze od lżejszego B8. Gdyby te niuty pochodziły od spalinówki (a 50-60NM to nie byle co) to pewnie różnica byłaby mniejsza.

co za różnica czy te "niuty" pochodzą ze spalinowego czy elektrycznego w kwestii przyspieszenia? I dlaczego "niuty" spalinowe są wg Ciebie lepsze w sensie przełożenia na przyspieszenie?

Opublikowano
37 minut temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

co za różnica czy te "niuty" pochodzą ze spalinowego czy elektrycznego w kwestii przyspieszenia? I dlaczego "niuty" spalinowe są wg Ciebie lepsze w sensie przełożenia na przyspieszenie?

A skąd silnik elektryczny bierze energię? Z baterii. A skąd bateria? Ze spalinówki i hamowania. On nie działa na 100% zawsze i wszędzie, nie da się. Gdyby dać te niuty do spalinówki to miałbyś je dostępne zawsze (no i lżejsze auto przy okazji).