Tomasz Niechaj 99 Opublikowano 23 Marca Opublikowano 23 Marca 56 minut temu, Qrdello napisał(a): Miasto miastu nierówne. Jestem przekonany, że w takim Wrocławiu na Buforowej statystyki powyżej wykonałyby potężny szpagat. Szczególnie jak ktoś startuje z zimnego silnika i wjeżdża w korek na zimnym gdzie silnik o niższej sprawności jednak będzie się nagrzewał wyraźnie dłużej. Jeszcze doładowując hybrydkę. Przy 140km/h różnica nie jest wprawdzie jakaś kolosalna, ale śmiem twierdzić że zapchany pod korek diesel w lecie spali jednak mniej niż zapchana pod korek hybryda z benzyną lub czysta benzyna. Zresztą porównanie dotyczy 1,5l benzyny i 2l diesla. Obstawiałbym że litr w litr jednak diesle są wydajniejsze pod kątem zużycia paliwa. Albo jedno albo drugie: niższa sprawność, to więcej strat, a więc SZYBSZE nagrzewanie, czyż nie? 56 minut temu, Qrdello napisał(a): Miasto miastu nierówne. Jestem przekonany, że w takim Wrocławiu na Buforowej statystyki powyżej wykonałyby potężny szpagat. Szczególnie jak ktoś startuje z zimnego silnika i wjeżdża w korek na zimnym gdzie silnik o niższej sprawności jednak będzie się nagrzewał wyraźnie dłużej. Jeszcze doładowując hybrydkę. Przy 140km/h różnica nie jest wprawdzie jakaś kolosalna, ale śmiem twierdzić że zapchany pod korek diesel w lecie spali jednak mniej niż zapchana pod korek hybryda z benzyną lub czysta benzyna. Zresztą porównanie dotyczy 1,5l benzyny i 2l diesla. Obstawiałbym że litr w litr jednak diesle są wydajniejsze pod kątem zużycia paliwa. Dlaczego miałoby tak być? Masz w tym teście właśnie dużo cięższe auto hybrydowe z tym samym 1.5 TSI i jakoś nic takiego się nie dzieje o czym mówisz.
trepek 1 926 Opublikowano 23 Marca Opublikowano 23 Marca 16 minut temu, larry.bigl napisał(a): Diesel produkuje Nox a benzyna więcej CO2. Coś za coś. Jedno i drugie szkodzi. CO2 szkodzi? Mam nadzieję, że nie pijesz niczego gazowanego No już nie ulegajmy ekoterrorowi. Szkodzą NOXy, szkodzą PMy. CO2 co najwyżej spowoduje, że w zimę mniej się wyda na ogrzewanie ;-) 2
Qrdello 1 255 Opublikowano 23 Marca Opublikowano 23 Marca (edytowane) 14 minut temu, Tomasz Niechaj napisał(a): Dlaczego miałoby tak być? Masz w tym teście właśnie dużo cięższe auto hybrydowe z tym samym 1.5 TSI i jakoś nic takiego się nie dzieje o czym mówisz. Porównanie eTSI vs TDI. Mała benzyna waży wyraźnie mniej niż średni diesel, nawet bateryjka z miękkiej hybrydy tego nie podgoni. I ciągle obstawiam przy swoim, że testy nieoparte o litraź jednostki tylko o moc w kontekście zużycia paliwa są z dupy, gdzie to właśnie stosunek litraźu do masy pojazdu przekłada się na pierdyliard czynników. Edytowane 23 Marca przez Qrdello 1
galakty 5 065 Opublikowano 23 Marca Opublikowano 23 Marca eTSI to nie hybryda... MHEV to zabawka służąca do rozruchu silnika i lekkiego wspomagania, tam jest 1kWh
trepek 1 926 Opublikowano 23 Marca Opublikowano 23 Marca 10 minut temu, Qrdello napisał(a): Mała benzyna waży wyraźnie mniej niż średni diesel, nawet bateryjka z miękkiej hybrydy tego nie podgoni. W tamtym teście, co podałem linka, jest jeszcze wersja Passata plug-in i pewnie o wagę tej wersji chodziło Tomaszowi. 2
Tomasz Niechaj 99 Opublikowano 23 Marca Opublikowano 23 Marca 16 minut temu, Qrdello napisał(a): Porównanie eTSI vs TDI. Mała benzyna waży wyraźnie mniej niż średni diesel, nawet bateryjka z miękkiej hybrydy tego nie podgoni. I ciągle obstawiam przy swoim, że testy nieoparte o litraź jednostki tylko o moc w kontekście zużycia paliwa są z dupy, gdzie to właśnie stosunek litraźu do masy pojazdu przekłada się na pierdyliard czynników. Ale Ty piszesz teraz o czymś innym. Nie odniosłeś się do tego co napisałem odnośnie wagi, zwłaszcza w kontekście wagi PHEV z tym samym 1.5 TSI. A co do pojemności - do czego ja w ogóle się nie odnosiłem - to jak zamierasz to określać jeśli silnik działa w cyklu Millera lub Atkinsona? Takie 2 litry, które ma tyle powietrza, co silnik np. 1.6 l? Co z turbo?
Gret 1 019 Opublikowano 23 Marca Opublikowano 23 Marca Używacie jakiś kosmetyków do pielęgnacji skórzanej kierownicy?
trepek 1 926 Opublikowano 23 Marca Opublikowano 23 Marca 2 minuty temu, Gret napisał(a): Używacie jakiś kosmetyków do pielęgnacji skórzanej kierownicy? Tak: https://sklep.colourlock.pl/zestaw-konserwujacy-do-kierownicy/ 2
Tomasz Niechaj 99 Opublikowano 23 Marca Opublikowano 23 Marca 12 minut temu, galakty napisał(a): eTSI to nie hybryda... MHEV to zabawka służąca do rozruchu silnika i lekkiego wspomagania, tam jest 1kWh Nie, tam nie ma 1 kWh. Poniżej 1 kWh mają pełne hybrydy Toyoty (np. Corolla). W tych 1.5 eTSI jest około 600 Wh Ale ta "zabawka" dorzuca 56 Nm z zaledwie 48 V, więc wiesz :> 1
galakty 5 065 Opublikowano 23 Marca Opublikowano 23 Marca 1kWh to pewnie brutto, autocentrum tak podaje. No ale mniejsza z tym. B9 eTSI jest cięższe i ma gorsze osiągi od B8 TSI. Czy ja wiem czy jest się z czego cieszyć że generuje 56Nm... Spali co prawda mniej, ale jakiś przełom to nie jest na poziomie Toyoty.
Tomasz Niechaj 99 Opublikowano 23 Marca Opublikowano 23 Marca Teraz, galakty napisał(a): 1kWh to pewnie brutto, autocentrum tak podaje. No ale mniejsza z tym. B9 eTSI jest cięższe i ma gorsze osiągi od B8 TSI. Czy ja wiem czy jest się z czego cieszyć że generuje 56Nm... Spali co prawda mniej, ale jakiś przełom to nie jest na poziomie Toyoty. Brutto jest tyle co wskazałem. Dane do znalezienia w dokumentach, widnieją też na częściach serwisowych. Co do B9 i B8: pewnie 15 cm więcej na długość i więcej na szerokość nie ma znaczenia, tak? Co do Nm: to nie ja mówiłem, że niutonometry mają kolosalne znaczenie i to nie ja mówiłem, że z 48 V dużo niutków się nie uzyska. Co do przełomu: nic w tym temacie nie pisałem, ale nie ma wątpliwości, że MHEV w przypadku 1.5 eTSI to tylko wspomagacz (wyłączy silnik wcześniej, wspomoże podczas ruszania i przyspieszania, czyli mniej więcej to co napisałeś wcześniej) i względem pełnego HEV w Toyocie to nie ma co porównywać. Jeszcze uzupełniając jeśli chodzi o akumulator Toyot, jeśli nic nie zmienili w przypadku Corolli od 2023 roku to było to 0,85 kWh dla wersji 1.8l Hybrid oraz 0,91 kWh dla 2.0 l Hybrid.
galakty 5 065 Opublikowano 23 Marca Opublikowano 23 Marca 4 minuty temu, Tomasz Niechaj napisał(a): Co do B9 i B8: pewnie 15 cm więcej na długość i więcej na szerokość nie ma znaczenia, tak? Czemu szukasz na siłę żeby się doczepić? Pisałem że B9 jest cięższy, a nie że układ MHEV to powoduje.
Tomasz Niechaj 99 Opublikowano 23 Marca Opublikowano 23 Marca 2 minuty temu, galakty napisał(a): Czemu szukasz na siłę żeby się doczepić? Pisałem że B9 jest cięższy, a nie że układ MHEV to powoduje. Nie czepiam się na siłę, napisałeś "No ale mniejsza z tym. B9 eTSI jest cięższe i ma gorsze osiągi od B8 TSI." pomijając, że jest zasadnicza różnica w wielkości Passata B9 od Passata B8. MHEV tutaj nie ma nic do tego.
Cappucino 463 Opublikowano 23 Marca Opublikowano 23 Marca (edytowane) 1 godzinę temu, trepek napisał(a): No już nie ulegajmy ekoterrorowi. Szkodzą NOXy, Czyli gotowanie w domu na gazie zabija. Godzinę temu, Gret napisał(a): Używacie jakiś kosmetyków do pielęgnacji skórzanej kierownicy? Krem do rąk. Edytowane 23 Marca przez Cappucino
galakty 5 065 Opublikowano 23 Marca Opublikowano 23 Marca 3 minuty temu, Tomasz Niechaj napisał(a): Nie czepiam się na siłę, napisałeś "No ale mniejsza z tym. B9 eTSI jest cięższe i ma gorsze osiągi od B8 TSI." pomijając, że jest zasadnicza różnica w wielkości Passata B9 od Passata B8. MHEV tutaj nie ma nic do tego. DOKŁADNIE. I mimo że auto ma dodatkowe "niuty" to osiągi gorsze od lżejszego B8. Gdyby te niuty pochodziły od spalinówki (a 50-60NM to nie byle co) to pewnie różnica byłaby mniejsza. 1
Tomasz Niechaj 99 Opublikowano 23 Marca Opublikowano 23 Marca 1 minutę temu, galakty napisał(a): DOKŁADNIE. I mimo że auto ma dodatkowe "niuty" to osiągi gorsze od lżejszego B8. Gdyby te niuty pochodziły od spalinówki (a 50-60NM to nie byle co) to pewnie różnica byłaby mniejsza. co za różnica czy te "niuty" pochodzą ze spalinowego czy elektrycznego w kwestii przyspieszenia? I dlaczego "niuty" spalinowe są wg Ciebie lepsze w sensie przełożenia na przyspieszenie?
huudyy 3 406 Opublikowano 23 Marca Opublikowano 23 Marca 19 minut temu, Cappucino napisał(a): Czyli gotowanie w domu na gazie zabija, stężenie o ile pamietam 90 razy większe. Co
galakty 5 065 Opublikowano 23 Marca Opublikowano 23 Marca 37 minut temu, Tomasz Niechaj napisał(a): co za różnica czy te "niuty" pochodzą ze spalinowego czy elektrycznego w kwestii przyspieszenia? I dlaczego "niuty" spalinowe są wg Ciebie lepsze w sensie przełożenia na przyspieszenie? A skąd silnik elektryczny bierze energię? Z baterii. A skąd bateria? Ze spalinówki i hamowania. On nie działa na 100% zawsze i wszędzie, nie da się. Gdyby dać te niuty do spalinówki to miałbyś je dostępne zawsze (no i lżejsze auto przy okazji).
trepek 1 926 Opublikowano 23 Marca Opublikowano 23 Marca Godzinę temu, Cappucino napisał(a): Czyli gotowanie w domu na gazie zabija. Niestety nie jest obojętne dla zdrowia: https://www.ptpz.pl/wp-content/uploads/2024/10/Gotuj_z_glowa_a_nie_z_gazem_raport_pazdziernik_2024.pdf Z resztą, u mnie w domu od zawsze są kuchenki elektryczne właśnie dlatego aby nie wdychać gazu. 1
TheMr. 3 054 Opublikowano 23 Marca Autor Opublikowano 23 Marca Kontrola temperatury, i brak specjalnych garnków skutecznie uleczyły mnie z indukcji. Tak jak indukcja jest świetnym pomysłem z redukcją używania gazu i efektywność z pewnością ma większą tak plusy się kończą. Dopiero kuchenki za grube tysiące na poziomie restauracyjnym z indukcja dorównują gazówce.
Qrdello 1 255 Opublikowano 23 Marca Opublikowano 23 Marca (edytowane) 2 godziny temu, Tomasz Niechaj napisał(a): Ale Ty piszesz teraz o czymś innym. Nie odniosłeś się do tego co napisałem odnośnie wagi, zwłaszcza w kontekście wagi PHEV z tym samym 1.5 TSI. A co do pojemności - do czego ja w ogóle się nie odnosiłem - to jak zamierasz to określać jeśli silnik działa w cyklu Millera lub Atkinsona? Takie 2 litry, które ma tyle powietrza, co silnik np. 1.6 l? Co z turbo? Na takiej samej dokładnie zasadzie nie powinno się wogóle porównywać silników ON i PB, bo inna zasada działania - uturbione lub nie, DPFy i ADblue vs GPF etc. A jednak się porównuje. I na to a jednak się powołujesz. Gdyby zestawić taką bezynę eTSI 2.0, nawet fizycznie zdławioną do 110kW z 2.0 TDI to różnica w spalaniu byłaby zapewne wyraźnie na korzyść ON. Przez wyraźnie myślę 1,5-2l/100km. Takie wyniki kiedyś między podobnymi litrażami w tych samych budach wychodziły. Przykładowo katalogowo Laguna 2 PH2 2.0 16v T paliła średnio 9l z groszami, 2.0 dci palił 6 z groszami. To tylko teraz takie porównania się serwuje żeby wykazywać właśnie jakie to są diesle złe i niedobre - a porównania lecą np. 3 cylindrowy silnik z kosiarki na turbinie jak z iveco vs 4c16 zapchane ekoszitem Edytowane 23 Marca przez Qrdello 1
Pentium D 1 951 Opublikowano 23 Marca Opublikowano 23 Marca (edytowane) W Lidlu zaczepiła mnie dzisiaj jakaś nawet nie brzydka Ukrainka z bardzo dobrym polskim i poprosiła o poradę co wybrać. Chodziło o te dwa udary do kół. Ja się nie znam, nigdy nie miałem i nie używałem to co ja tam mogłem doradzić. Popatrzyłem tylko na moc tych kluczy i ceny. W pewnym momencie sama powiedziała, że mniejsza waliza za 300 a ten drugi 100 więcej a normalnie po 600. Patrzę dalej na te moce i się pytam czy to do auta osobowego. Tak. To bierze pani większy tylko odkręcać na najniższej mocy aby śrub nie urwało. Sama później wzięła te walizki w ręce i mówi, że ta większą cięższa więc chyba lepsza. 399 z 599 zł 299 zl Ktoś z Was ma takie klucze? Jaka moc i czy dają radę? Edytowane 23 Marca przez Pentium D
galakty 5 065 Opublikowano 23 Marca Opublikowano 23 Marca Trafić na garnek niedziałający na indukcji to trzeba umieć Podasz przykłady? Rozumiem elektryczną że jest problem z temperaturą (ON/OFF) ale indukcja?
Rekomendowane odpowiedzi