Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Heh, na obwodnicy Krakowa planują pomiar odcinkowy na części która ma trzy pasy (bez zmniejszenia dopuszczalnej prędkości, normalne autostradowe 140km/h). Oczywiście w komentarzach shitstorm jakby strefę 30 km/h chcieli tam zrobić. 

Edytowane przez Boldwyn
Opublikowano
23 godziny temu, Katystopej napisał(a):

Doszło was info o problemach z nowymi Mazdami CX-5? Podobno ma być wstrzymane wydawanie samochodów, absolutnie wszystkie mazdy mają/będą miały problem z rozładowującym się akumulatorem, aktualizacja BCM ma być na przełomie maja/czerwca a ludzie zostają w dupie z nowiutkimi autami na lawecie xD

To chyba domena Japońców, Toyota miała tę samą wpadkę w hybrydach, zostawała laweta albo mocny booster. 

Opublikowano
35 minut temu, galakty napisał(a):

To chyba domena Japońców, Toyota miała tę samą wpadkę w hybrydach, zostawała laweta albo mocny booster. 

Do hybrydy to akurat powinien wystarczyć nawet słabszy booster, skoro tego typu auta odpalają (napędzają "rozrusznik") z akumulatora trakcyjnego (akumulator 12V jest tylko od elektroniki sterującej i jego trzeba "podnieść" by móc zacząć czerpać energię z trakcyjnego, który zasila "rozrusznik").

Opublikowano
1 minutę temu, Paarthurnax napisał(a):

Może muszą zacząć kupować baterie od chinoli jak Tesla... 

Problem z akumulatorami w Toyota, nie dotyczy(ł) akumulatorów trakcyjnych (którymi Chińczycy tak zdobywają rynek), tylko akumulatorów 12V, które były wątpliwej jakości/uszkodzone - przynajmniej takie info było rozpowszechniane (bo wiadomo, problem mógł też wynikać z jakiegoś drenującego układu ... jednak niby wymiana akumulatora eliminowała ten problem, więc pewnie istotnie chodziło o sam akumulator 12V).

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Kyle napisał(a):

Do hybrydy to akurat powinien wystarczyć nawet słabszy booster, skoro tego typu auta odpalają (napędzają "rozrusznik") z akumulatora trakcyjnego (akumulator 12V jest tylko od elektroniki sterującej i jego trzeba "podnieść" by móc zacząć czerpać energię z trakcyjnego, który zasila "rozrusznik").

A nie wiem, wiem tyle że była afera i laweciarz oraz mechanik mi mówili, że któryś wypust Toyoty masowo na lawecie lądował. 

Edytowane przez galakty
Opublikowano

Dopadł mnie syndrom Polaka, urlop to trzeba coś zrobić, będę kładł podest tarasowy drewniany na balkon :boink:

21 minut temu, IceMan napisał(a):

Kuzynka ma Toyke CHR i ma garaż niedaleko mojego. Kilkukrotnie dzwoniła do mnie żeby boosterka podłączyć :D

Auto trzeba tylko wzbudzić bo odpala z hybrydy.

O właśnie, to CH-R była. Wymiana aku likwidowała problem.

W sumie mały problem bo ja takiego boostera mam zawsze w schowku, ile to razy się kogoś ratowało pod firmą. 

Opublikowano

Aż dziw że na bramkach na autostradzie nie ma  mandatów. 

Jest godzina wjazdu i wyjazdu. Odległośc. Nawet są kamery i to jeszcze w miejscu gdzie pojazd jedzie wolno i ma stabilne oświetlenie i brak opadów. Tam tylko przepisy i soft jest potrzebny. 

Mnie dziś jakiś pajac ztrąbił bo się prawie  zatrzymałem przed przejściem dla pieszych, na którym jak się okazało nikogo nie było. Ale na pasie naprzeciwko korek i stał tir. Nie wyobrażam sobie w takiej sytuacji przelecieć 50km/h jak kompletnie nie widzę czy ktoś jest na przejściu. 

• Upvote 8
Opublikowano

Co do przepisów to powinni grubo wziąć się za rowerzystów i ich zachowanie w pobliżu przejść dla pieszych/ przejazdów rowerowych.  Wyprzedzanie auto stojących przed przejściem czy wpadanie na podejdzie rowerowe nawet nie zwalniając to niestety dość częsty widok. Z moich obserwacji to głównie są albo obcokrajowcy z dostaw jedzenia, albo krajowi "zawodowcy" w za obcisłych gaciach.

Niestety, patrząc przez pryzmat Warszawy, wątpię żeby się za nich wzięli.  

• Upvote 1
Opublikowano

Sam jestem rowerzystą i nienawidzę tych tępych ciuli, a zarazem boję się jeździć po drogach publicznych :E  Nie zliczę ile razy wjebał mi się pedalarz przed maskę "bo on ma przejazd i ma pierwszeństwo", matkoooo, mam chęć zrobić z niego próg zwalniający xD  

Dodatkowo przydałoby się obowiązkowe OC na rower, tak żeby nie trzeba się było ciągać po sądach jak Ci taki ciul rozwali reflektor z matrycowymi ledami.

• Upvote 1
Opublikowano
11 godzin temu, Gang napisał(a):

Mnie dziś jakiś pajac ztrąbił bo się prawie  zatrzymałem przed przejściem dla pieszych, na którym jak się okazało nikogo nie było. Ale na pasie naprzeciwko korek i stał tir. Nie wyobrażam sobie w takiej sytuacji przelecieć 50km/h jak kompletnie nie widzę czy ktoś jest na przejściu. 

Również zwalniam, bo wielu pieszych to niestety bezmózgi i potrafią wyjść zza auta nie rozglądając się, no bo są na przejściu więc mają pierwszeństwo... Ale dużo aut przelatuje 50 km/h, przecież to nie do wyhamowania jest. 

Opublikowano

Ja tak samo zwalniam, czasami w korku na ostrym zakręcie, przed pasami trzeba zwolnic prawie do całkowitego zatrzymania - gdy jest zero widoczności. Dodatkowo ten głupi przepis, który zrobił z pieszych święte krowy jeszcze pogłębił problem. Teraz kierowcy zatrzymują się tam gdzie nie muszą a piesi wymuszają pierwszeństwo.

Opublikowano

Do mnie w końcu dotarły paczki ze sprzętem do nawadniania ogrodu. Zraszacze całkiem spoko. Widzę, że zestaw będzie pasował. Wymierzyłem już co ma gdzie być i na jaką moc lać z danego żeby pokryć jak najwięcej ogrodu bez ślepych punktów. Jak na zakup łączny za 900 wygląda, że bedzie ok. 

Opublikowano
1 minutę temu, larry.bigl napisał(a):

Do mnie w końcu dotarły paczki ze sprzętem do nawadniania ogrodu. Zraszacze całkiem spoko. Widzę, że zestaw będzie pasował. Wymierzyłem już co ma gdzie być i na jaką moc lać z danego żeby pokryć jak najwięcej ogrodu bez ślepych punktów. Jak na zakup łączny za 900 wygląda, że bedzie ok. 

To te cellfasty? Mają promień zraszania 5m czy raczej większy/mniejszy?

Opublikowano
7 minut temu, KiloKush napisał(a):

To te cellfasty? Mają promień zraszania 5m czy raczej większy/mniejszy?

Większy, mam otwarty zawór na ok 1/2 i leje mniej więcej na 4m przed siebie. Jak dam bardziej otwarty zawór to leje dużo dalej. Model 52-060.

• Upvote 1