Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mHEV jest zbyt ogólnym pojęciem, tu powinno być rozdzielenie czy jest w stanie jechać na elektryku czy nie, a nie rozruszniko-generator jest uznawany za hybrydę :E 

22 minuty temu, bleidd napisał(a):

Tak. To samo w Stellantisie. Wówczas - hybryda czy beznzyna?

Dla mnie to jest benzyna. 

Opublikowano (edytowane)

Nie działa, mHEV+ od Audi czy te hybrydy od Stellantisa nie służą do jazdy na prądzie jak typowy HEV. Raczej tylko do pełzania w korkach/światłach/manewrach parkingowych + utrzymywanie prędkości, elektryczna sprężarka klimatyzacji, redukcja trubo-dziury. Ok, jak pojedziesz powoli i łagodnie to z 1km nawet przejedziesz na prądzie ale to nie jest typowe użytkowanie. To coś bliższe HEV niż zwykłego mHEV ale jeszcze zbyt daleko do typowego HEV gdzie możesz sobie włączyć tryb EV i spokojnie pomykać w sporej części na prądzie (np. w mieście).

Edytowane przez bleidd
Opublikowano

No siema!
Pierwsze tysiąc+ km urlopu za mną, standardowo bez opłat i autostrad.

Prequel to nocleg na granicy Czech i Austrii (Znojmo), gdzie potem w samej Austrii spędziłem 2 noce w agroturystyce nad Jeziorem Lunzkim (Lunzer See)
image.png.d557f3ccb7f5221ce702ade991afe8b5.png

(Bio Bauernhof Moas - polecam, cisza spokój, mega życzliwa Właścicielka, krówki dzwoniące dzwonkami jak w reklamie pewnej czekolady i hasające samopas koty i króliki... no i smaczne śniadanie częściowo z własnych produktów);

A dzisiaj, lekko nadrabiając trasy przez Wörthersee i klucząc IT / SLO (przejście graniczne na przełęczy Pradell m.in.) dotarłem do górskiej wsi Lesizza, w rejonie Friuli-Wenecja Julijska - na pograniczu ze Słowenią, gdzie spędzę tydzień objeżdżąjąc pogranicze włosko-słoweńskie:
e8827f4e-cebc-40c5-a0d4-99998e6c1ae3.thumb.jpg.7e1a6f7de7134119e32421b161995695.jpg

Po Włoszech kolejny etap to 3 dni na Istrii w pobliże Novigradu, potem przebijam się Chorwacją na 3 dni nad Balaton do Heviz i kończę 15-dniową pętlę wracając do domu przez Słowację.

Ogółem w te upały obecne SF3 kleją lepiej od 4S2, a miały co robić... i będą jeszcze miały co robić :E
(przebieg ~12 tys. km przed urlopem, zostały przełożone pary przód/tył celem wyrównania bieżnika). 

• Like 4
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

A ja wróciłem dzisiaj ze Szklarskiej, takie 3 dni urlopu w tygodniu przed sezonem, w tamtą stronę zjechałem na Nysę z A4 i pierwszy przystanek na jeziorze Otmuchowskim, później zwiedzanie Starego Miasta w Kłodzku - piękne miasteczko, widać dalej skutki powodzi, część lokali do teraz stoi pusta, później lokalnymi, malowniczymi drogami przez Czechy do Szklarskiej. Dzisiaj na powrocie już przez A4 (dramat dosłownie) zajechałem na jezioro Pilchowickie na rzece Bóbr z którego od pewnego czasu upuszczają wodę i zaczął się remont zapory, widoki niesamowite.

dji_fly_20260624_101312_0107_1782312133654_photo.thumb.jpg.9f612d9e5d9930ac0d435f6835597559.jpg

dji_fly_20260624_101400_0109_1782312131836_photo.thumb.jpg.17e650a3e42f3f73db0dcf22aa8a867b.jpg

dji_fly_20260624_101144_0105_1782312135349_photo.jpg

Edytowane przez Katystopej
  • Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Katystopej napisał(a):

zwiedzanie Starego Miasta w Kłodzku - piękne miasteczko, widać dalej skutki powodzi, część lokali do teraz stoi pusta

Są ładniejsze w okolicy ;)

na twierdzy byłeś?

A temat powodzi wraca co chwile, winni znani tylko kar nie ma... teraz referendum o odwołanie burmistrza będzie.

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, Cappucino napisał(a):

W Polsce elektryki przegrywają nawet z ropniakami.

A mnie trochę mimo wszystko dziwi niski udział diesela w PL. Jak sobie poszukać np. jak to jest w DE to w 2024r było to ok 18% nowych aut z dieselem a w 2025r 13%. 

Ale chyba wiem. W tej kategorii hybryd też są ukryte (w mniejszej proporcji ale jednak) wszystkie diesel'e z mhev'ami i inne tego typu kombinacje. W statystykach można krzyczeć, że nikt nie kuuje diesel'a a w praktyce to nie wiadomo dokładnie. 

Trochę fałszowanie statystyk i pokazanie sztucznej ekologii bo prawie kazde nowe auto ma tą chociaż miekką hybrydę i cyk wpada do kategorii "hybrydy" gdzie realne spalanie to może  0.5l mniej w mieście (raczej jeszcze mniej).

Edytowane przez Fatality
Opublikowano
11 godzin temu, Grolshek napisał(a):

@serwal4 SF3 to może Cinturato All Season SF3 bo właśnie będę na takie wymieniał? Zbieram na ich temat opinie.

Tak, o Pirelli wspominałem. Nie są ciche (ale i tak cichsze od 4S), żywotność też obstawiam na poziomie 4S (stąd rotacje) ale póki co jestem z nich mega zadowolony. (a użytkuję od listopada zeszłego roku); 
Czytałem też opinię o ogólnej wrażliwości tych opon ale póki co jeszcze żadnej nie uszkodziłem (a parę większych uderzeń czy krawężnik bokiem opony już za mną);

• Like 1
Opublikowano
26 minut temu, Fatality napisał(a):

bo prawie kazde nowe auto ma tą chociaż miekką hybrydę

Prawie każde oprócz:

- 2.0 TSI poprzecznych,

- 2.0 TDI poprzecznych i dużej części wzdłużnych,

- większość 1.6 HDI (tylko Alfa Tonale ma?),

- 1.6 TGDI w Kia K4/Stonic/Seltos (i analogiczne modele u Hyundaia),

- 1.0 TSI z manualem,

- 1.0 MPI

-...

Jest tego trochę jak się popatrzy i dobrze odzwierciedla to procenty w statystykach.

Opublikowano
18 godzin temu, bleidd napisał(a):

Ale tu dochodzimy do rozwiązań Nissana - ePower czy Hondy, i co wtedy :E 

Też hybryda? W końcu poruszają się na silniku elektrycznym. 

Ewentualnie od napięcia można by uzależnić, bo te zabawki 48V przecież nie rozpędzą 1.5t do 50 km/h :E 

1 minutę temu, trepek napisał(a):

1.6 TGDI w Kia K4/Stonic/Seltos (i analogiczne modele u Hyundaia),

To mnie autentycznie zdziwiło, bo wcześniej mieli miękkie hybrydy, a nawet Plug in w Ceedach. 

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, galakty napisał(a):

Też hybryda? W końcu poruszają się na silniku elektrycznym. 

Ale spalinowy działa niejako "w tle". Więc koła niby napędza prąd ale to wciąż auto, które jest spalinowe w większości przypadków - akumulatory w tych Nissanach czy Hondach są malutkie, nawet mniejsze niż ja mam u siebie (1.7 kWh).

40 minut temu, galakty napisał(a):

Ewentualnie od napięcia można by uzależnić, bo te zabawki 48V przecież nie rozpędzą 1.5t do 50 km/h :E 

Rozpędzą nawet 2t :E Robiłem test i spalinówkę włączył od 53 km/h u mnie :P Ale na co dzień tak się raczej nie jeździ, trzeba było się dość powoli rozpędzać.

Edytowane przez bleidd
Opublikowano
1 minutę temu, bleidd napisał(a):

Ale spalinowy działa niejako "w tle".

To już za duże rozdrabnianie moim zdaniem, są dwa "mocne" silniki które odpowiadają za napęd, a nie tylko za uruchamianie spalinówki i odzysk energii.

2 minuty temu, bleidd napisał(a):

Rozpędzą nawet 2t :E Robiłem test i spalinówkę włączył od 53 km/h u mnie :P Ale na co dzień tak się raczej nie jeździ, trzeba było się dość powoli rozpędzać.

Czekaj czekaj, te 48V silniczki są połączone z napędem? W jakim aucie? Myślałem że one tylko robią za rozrusznik i generator?

Opublikowano
24 minuty temu, bleidd napisał(a):

Ale spalinowy działa niejako "w tle". Więc koła niby napędza prąd ale to wciąż auto, które jest spalinowe w większości przypadków - akumulatory w tych Nissanach czy Hondach są malutkie, nawet mniejsze niż ja mam u siebie (1.7 kWh).

Kolego, nie pozwolę się tak obrażać! Nissany mają potężne 2,1 kWh w e-powerach! :E 

Opublikowano
4 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Kolego, nie pozwolę się tak obrażać! Nissany mają potężne 2,1 kWh w e-powerach! :E 

A no to na bogato :P Nawet więcej niż klasyczny HEV w Toyocie/Lexusie - 1.9 kWh. W Hondzie gdzieś w jakimś teście gość podawał i były to jakieś śmieszne wartości <= 1kWh.

26 minut temu, galakty napisał(a):

Czekaj czekaj, te 48V silniczki są połączone z napędem? W jakim aucie? Myślałem że one tylko robią za rozrusznik i generator?

W Q5/A5/A6 jest bezpośrednio na wale wyjściowym ze skrzyni biegów (z tyłu skrzyni, wewnątrz tunelu środkowego). Bateria ma 1.7kWh.

image.png.8d6b7463fa343665a8e7cc5e69c223fd.png

U Stellantisa silnik jest zintegrowany bezpośrednio wewnątrz obudowy 6-biegowej, dwusprzęgłowej skrzyni biegów. Bateria jest jednak dużo mniejsza - 0.9 kWh.

Oba systemy posiadają pod maską dodatkowy, mały rozrusznik-alternator na pasku (BSG), który służy wyłącznie do szybkiego i cichego odpalania silnika spalinowego - klasyczna miękka hybryda ma tylko ten element - bez silnika/generatora na wale/w skrzyni.

Opublikowano
4 minuty temu, bleidd napisał(a):

W Q5/A5/A6 jest bezpośrednio na wale wyjściowym ze skrzyni biegów (z tyłu skrzyni, wewnątrz tunelu środkowego). Bateria ma 1.7kWh.

No ale czekaj, to trochę co innego.

Mi 48V chodzi o ten starter-generator który nie napędza auta i to uznaję za miękką hybrydę (dodatkowo nie ma chyba baterii, a jak już to tyci tyci). Tutaj w Audi jest jeszcze dodatkowy PTG na wale i bateria jak w Toyocie.

Opublikowano

No i o tym cała jest dyskusja :P Że tych systemów hybrydowych jest dużo, wcześniej były klasyczne hybrydy i mild-hybrid 48V (czyli rozpruszniko-alternator i tyle). A teraz mamy rozwiązania pośrednie - jak te Stellantisowe, czy Audi bazujące dalej na 48V ale już mające cechy HEV ale niebędące jednak pełnym HEV. No i ePower i Honda ze swoim podejściem. I pytanie co już można uznać hybrydą a co jest pseudohybrydą jak zwykłe mild hybryd.

• Like 1