Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, dannykay napisał(a):

DQ250 w mieście przy 50km/h potrafi jechać na 5 i 1200rpm

Podobnie miałem na EasyTronic - nie wiem jaki bieg to wbijało przy spokojnej jeździe po mieście w rejonach 50 km/h, ale na owym wysokim biegu ta wolnossąca benzyna 1,2 litra kręciła się z prędkością 1200RPM.

13 minut temu, bleidd napisał(a):

wszystko jest na zasadzie "trust me bro" i "no bo przecież niskie obroty to wiadomo no!".

No niestety, ale nie mamy dogłębnego dostępu do takich informacji. Producent pewnie te info ma i wie, że auto okres gwarancyjny przy takim RPM i obciążeniu wytrzyma, a co po gwarancji, to producenta już średnio obchodzi. Natomiast wierzyć w tej kwestii możesz komu chcesz ("bro" mechanikowi, czy producentowi) :) 

(w sumie to pewnie obaj mają rację/prawdę "gadają": "bro" pewnie patrzy z perspektywy mechanicznej długowieczności, a producent z perspektywy spełniania wymagań ekologii i aby nie rozsypało się to w okresie gwarancji)

Edytowane przez Kyle
  • Upvote 1
Opublikowano
15 minut temu, bleidd napisał(a):

Pewnie, że wgrywają bo wiele warsztatów dużo robi aby pchać taką narrację i napędzać sobie klientów kasując dobry hajs za wgranie gotowej mapy.

Nie mówię, że DSG nie trzyma za niskich obrotów bo często to robi ale też nikt nie przedstawił dowodów, że po wgraniu mapy silnik wytrzyma X dłużej - to wszystko jest na zasadzie "trust me bro" i "no bo przecież niskie obroty to wiadomo no!".

Akurat niskie obroty to zabijają głównie sprzęgła.

Producent wgrywa taką mapę bo pali mniej i spełnia normy, nic więcej. Podziwiam wiarę w to, że wielkie korpo chce dla nas dobrze i wcale nie zmniejsza żywotności podzespołów, chyba że ktoś kupuje tylko nowe na leasing i zwraca to ma to gdzieś, pełna zgoda. 

Opublikowano

Przy jednostajnej jeździe 1200 RPM jak najbardziej może być bezpieczne, zwłaszcza w silniku gdzie maks moment pojawia się przy 1400-1500 RPM.
Aby utrzymać stałą prędkość na płaskiej drodze silnik potrzebuje ułamka swojej mocy a siły działające na wał korbowy, korbowody i panewki są wtedy minimalne.
Ważne aby przy przyspieszaniu albo zwiększeniu obciążenia (np. jazda pod górkę) była redukcja.

3 minuty temu, galakty napisał(a):

Akurat niskie obroty to zabijają głównie sprzęgła.

Toczenie się w korku na 2jce tak - tutaj DSG ma swoje za uszami, ale przy jednostajnej jeździe na w pełni zapiętym biegu - jak? No chyba, że to był jakiś skrót myślowy i chodzi o dwumasę.

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, bleidd napisał(a):

Ważne aby przy przyspieszaniu albo zwiększeniu obciążenia (np. jazda pod górkę) była redukcja.

... no i właśnie średnio z tym było. Pewnie producent dopuścił to lekkie przeciążenie, by za często nie mieszać tymi biegami, a wiedział że "okres gwarancji wytrzymie".

Opublikowano
11 minut temu, bleidd napisał(a):

Toczenie się w korku na 2jce tak - tutaj DSG ma swoje za uszami, ale przy jednostajnej jeździe na w pełni zapiętym biegu - jak? No chyba, że to był jakiś skrót myślowy i chodzi o dwumasę.

Ale ja nie pisałem nigdy o jednostajnej jeździe, tylko przyspieszaniu z obciążeniem, a tu bywa różnie, raz zrzuci bieg, raz nie. 

Niektórzy jeżdżą w trybie Sport bo wtedy obroty są bardziej przyjazne dla skrzyni. Ja wiem że nagar i tak się pojawi prędzej czy później bo taka jest specyfikacja wtrysku bezpośredniego, po prostu napisałem że wolę nieco wyższe obroty niż duszenie od 1600 RPM na piątce bo turbo pompuje od 1500 RPM, no nie, czuć od razu że silnik się męczy i lepiej sobie zrzucić bieg na te 2000 RPM :D 

Opublikowano

Oj mieszasz i to ostro. 

Nie, nigdy (a przynajmniej ja nie wyłapałem) nie pisałeś o przyspieszaniu z obciążeniem. Zawsze pisałeś o tym, że wolisz jeździć z wyższymi obrotami. 

Po drugie obciążenie obciążeniu nie równe. Czy takim samym obciążeniem nazwiesz przyspieszanie z pełnym dostępnym momentem obrotowym dla danych obrotów oraz przyspieszanie z lekko wyższym momentem niż ten potrzebny do jednostajnej jazdy? 

Po trzecie, niskie obroty i wysokie obciążenie nie zabija ani sprzęgła ani wału, zabija dwumasę która ma więcej do roboty przez wibracje generowane przez ... tłok który próbuje pracował nie góra dół lecz przy okazji drgać przez co powoli rzeźbi cylinder i powstaje jajo. To akurat doś częsty temat w L7x/ES9 gdzie gdy ktoś jeździ z nie do końca sprawną skrzynią bądź nie do końca sprawnym silnikiem kończy po dłuższym czasie z poborem oleju przez jajowate cylindry. 

osobiście nie mam większych zastrzeżeń co do pracy skrzyni DCT oraz wersji DSG którymi jeździłem jeżeli chodzi o redukcje. Ale może ja po prostu nie wymagam by skrzynia redukowała przy nawet najmniejszej zmianie obciążenia.

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, dannykay napisał(a):

DQ250 w mieście przy 50km/h potrafi jechać na 5 i 1200rpm

U mnie dq381 w comfort trzyma minimum te 1700-1800rpm a w sporcie 2200-2300 przy stałym obciążeniu. 

Opublikowano
Godzinę temu, jarux napisał(a):

Oj mieszasz i to ostro. 

Nie, nigdy (a przynajmniej ja nie wyłapałem) nie pisałeś o przyspieszaniu z obciążeniem

W dniu 9.06.2026 o 08:42, galakty napisał(a):

Np. przyspieszanie na 5. biegu od 1800 obrotów, bo tak zaleca ECU. Niskie obroty i większe obciążenie zwiększają nagar, a nawet jeśli nie to szkoda wału korbowego. 

Także ten, z mojej strony EOT. 

Opublikowano (edytowane)

Był tu ostatnio temat robotów koszących i akurat integruję jednego takiego bydlaka Husqvarny do Home assistanta i powiem Wam, że to chyba nie był za szczęśliwy wybór. Robot do 4 800 m², a on 2500 kosi od 6 do północy i zajmuje mu to 3 dni. Jest trochę roślinności itp, no ale i tak uważam, że średnio mu to idzie :D Ja bym nie kupił. 

Edytowane przez dannykay
Opublikowano
52 minuty temu, galakty napisał(a):

Lampy spoko, ale nie podobają mi się ogromne grille jakoś :E 

Mi się nie podobają ogromne oczka tego grilla w AUDI (tak, że damską dłoń chyba można włożyć). Przy takich "dziurach" to cały ptok wleci w chłodnicę. xD

Opublikowano
24 minuty temu, Kyle napisał(a):

Mi się nie podobają ogromne oczka tego grilla w AUDI (tak, że damską dłoń chyba można włożyć). Przy takich "dziurach" to cały ptok wleci w chłodnicę. xD

Ptak ptakiem, zwykłe kamienie na drodze zrobią sito z chłodnicy.