Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Volvo z takim przebiegiem może mieć już naprawdę wiele do roboty - turbo, wtryski, sprzęgło... Jaguara osobiście na pewno bym nie brał ze względu na ceny/dostępność części zamiennych (jako brand luksusowy raczej tanio nie będzie), do tego mechania łatwo się nie znajdzie raczej (gdzie w PL co drugi mechanik ogarnie Ci VAGa)

Opublikowano
5 godzin temu, huudyy napisał(a):

niebrzydkie, rozsądnie wycenione, silnik o konkretnej pojemności... gdzie wady?

Przyjemność z jazdy, logo, jakość plastików z pewnością. Dla kogoś kto oczekuje przejazdu z A do B to samochód idealny. 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, TheMr. napisał(a):

Przyjemność z jazdy

mówisz o populu, aucie miejskim :E

logo

XD

jakość plastików z pewnością

tutaj trzeba zobaczyć, o ile pierwsze Logany to był dramat na kółkach tak najnowsze Dacie nie odbiegają jakoś od średniej.

Dla kogoś kto oczekuje przejazdu z A do B to samochód idealny. 

a o czym my tutaj rozmawiamy?  jak szukasz tu emocji, to źle trafiłeś. To nie jest auto dla gościa, który szuka Ferrari czy innego RWD z masą kucy pod maską do weekendowych przejażdżek, to jest zwykłe wozidło.

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 1
Opublikowano
41 minut temu, bleidd napisał(a):

Przede wszystkim KD w nomenklaturze VAG jest to gruba aktualizacja serwisowa. 

ok, ale przyklad BYD, to tez nie byla aktualizacja "tylko" infotainmentu. obecnie mozliwosci aktaulizacji przez OTA, sa bardzo rozbudowane i nie ma takiej mozliwosci, aby upadate poszedl czesciowo lub z bledem. od tego jest dedykowany modul "bramy", aby najpierw pobrac wszystko, a dopiero w warunkach spelniajacyh wymagania, zrobic aktualizacje. to, ze producenci laduja do najnowszych aut stare, ograniczone systemy OTA, to nie problem tech, a zwykle dzialania "ksiegowych" - audi z reddit jest tego b.dobrym przykladem. w najnowszych systemach OTA, mozna zaktualziowac np 37/44 moduly, bez odwiedzania serwisu. zapytaj wlascicieli np tesli, kiedy robili jakas aktualziacje w serwise, czekajc kilka godz, albo na "specjaliste" ;) 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, huudyy napisał(a):

Volvo z takim przebiegiem może mieć już naprawdę wiele do roboty - turbo, wtryski, sprzęgło... Jaguara osobiście na pewno bym nie brał ze względu na ceny/dostępność części zamiennych (jako brand luksusowy raczej tanio nie będzie), do tego mechania łatwo się nie znajdzie raczej (gdzie w PL co drugi mechanik ogarnie Ci VAGa)

No właśnie o to chodzi. Z jednej strony Jaguar z niskim przebiegiem za 50-60 tysięcy, z drugiej Volvo, VAGi itp. z przebiegiem 200+ za 80 tysięcy. W Jagu jak coś się popsuję to będzie raczej drogo ale planuje zrobić max 10 000 autem, z drugiej auta z przebiegiem 200+ też już zazwyczaj mają swoje bolączki Turbo, wtryski, DPFy itd.

Wszystko się rozchodzi o przebieg. Przy 10 000 km w Jagu z niskim przebiegiem może się nic nie popsuć :E

Edytowane przez KiloKush
Opublikowano
8 minut temu, KiloKush napisał(a):

W Jagu jak coś się popsuję to będzie raczej drogo ale planuje zrobić max 10 000 autem, 

Planujesz zakup auta, w celu zrobienia nim przebiegu 10 tysięcy kilometrów i sprzedaż/bye bye? W jakim okresie chcesz dokonać tego przebiegu? Tak pytam, bo w takim specyficznym przypadku (kupno auta na 10 tys. km) może lepiej jakiś najem/leasing/itp. pożyczenie?

Opublikowano
17 minut temu, SuLac0 napisał(a):

ok, ale przyklad BYD, to tez nie byla aktualizacja "tylko" infotainmentu. obecnie mozliwosci aktaulizacji przez OTA, sa bardzo rozbudowane i nie ma takiej mozliwosci, aby upadate poszedl czesciowo lub z bledem. od tego jest dedykowany modul "bramy", aby najpierw pobrac wszystko, a dopiero w warunkach spelniajacyh wymagania, zrobic aktualizacje. to, ze producenci laduja do najnowszych aut stare, ograniczone systemy OTA, to nie problem tech, a zwykle dzialania "ksiegowych" - audi z reddit jest tego b.dobrym przykladem. w najnowszych systemach OTA, mozna zaktualziowac np 37/44 moduly, bez odwiedzania serwisu. zapytaj wlascicieli np tesli, kiedy robili jakas aktualziacje w serwise, czekajc kilka godz, albo na "specjaliste" ;) 

W dalszym ciągu twój przykład nie dowodzi niczego. KD2 to krytyczny update dotykający najbardziej kluczowych elementów samochodu jak silnik, układ mhev, moduły sterujące i moduły komunikacji, żaden producent przy zdrowych zmysłach nie zrobi takiej aktualizacji OTA. A ile takich aktualizacji miała Tesla mnie nie interesuje, widocznie nie było takiej potrzeby. Ja w A3 też nie miałem takiej potrzeby i miliony użytkowników innych aut też.

Tymczaswm moje Q5 dziś rano:

20260812-080534.jpg

Opublikowano
18 minut temu, KiloKush napisał(a):

Z jednej strony Jaguar z niskim przebiegiem za 50-60 tysięcy, z drugiej Volvo, VAGi itp. z przebiegiem 200+ za 80 tysięcy

Ale VAG przejedzie 200k, Jaguar nie... niskie przebiegi się znikąd nie biorą. 

Opublikowano
4 minuty temu, bleidd napisał(a):

KD2 to krytyczny update dotykający najbardziej kluczowych elementów samochodu jak silnik, układ mhev, moduły sterujące i moduły komunikacji, żaden producent przy zdrowych zmysłach nie zrobi takiej aktualizacji OTA.

nie masz racji . np.

image.thumb.png.3b836ef8d9153afdc0673fd10a50cec6.png

Cytat

A ile takich aktualizacji miała Tesla mnie nie interesuje, widocznie nie było takiej potrzeby. Ja w A3 też nie miałem takiej potrzeby i miliony użytkowników innych aut też.

nie chodzi tutaj o to czy jest potrzeba, czy nie, ale o sama mozliwosc przeprowadzenia takiej aktualizacji. jezeli moge przez OTA zaktualizowac wspomniane 37 z 44 modulow, to na serwis jade ewentualnie z pozostalymi 7, a nie np.40. 

btw. aktualizacje robia sie w tle. uzytkownik nawet o nich nie wie, szczegolnie o tych niskiego poziomu. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, huudyy napisał(a):

mówisz o populu, aucie miejskim :E

XD

tutaj trzeba zobaczyć, o ile pierwsze Logany to był dramat na kółkach tak najnowsze Dacie nie odbiegają jakoś od średniej.

a o czym my tutaj rozmawiamy?  jak szukasz tu emocji, to źle trafiłeś. To nie jest auto dla gościa, który szuka Ferrari czy innego RWD z masą kucy pod maską do weekendowych przejażdżek, to jest zwykłe wozidło.

Auto miejskie to również Yaris GR, a ile frajdy z jazdy? Albo porobiona Honda Civic. Są samochody z których można czerpać frajdę, a są byle jakie jak Dacia. Bez duszy. 

Najnowszą Dacie widziałem pół roku temu, dramat w porównaniu do starszych samochodów, ale poziom nowych tak spadł ze faktycznie mieści się w średniej. 

No tak, bo jest tylko Dacia i od razu wskakujemy do Ferrari :| Nic pomiędzy. 
Jest masa samochodów które mogą dać frajdę - czy to silnik, czy to prowadzenie, czy jakość wygłuszenia. Dacia nie ma nic. 

No i z Logo bym się nie śmiał. Jest masa osób która na to patrzy. Co z tego że Skoda w budżecie 200k możesz mieć na prawie full wypasie, jak w świadomości wielu osób to nadal Skoda i wolą kupić Mercedesa/BMW/Audi. 

Edytowane przez TheMr.
Opublikowano
51 minut temu, Kyle napisał(a):

Planujesz zakup auta, w celu zrobienia nim przebiegu 10 tysięcy kilometrów i sprzedaż/bye bye? W jakim okresie chcesz dokonać tego przebiegu? Tak pytam, bo w takim specyficznym przypadku (kupno auta na 10 tys. km) może lepiej jakiś najem/leasing/itp. pożyczenie?

W 2 lata 10000 km. Najmy to bardziej się opłaca już brać na 30000 km i zajeżdżać auto. Różnica parę stow na racie ale wiesz za co. Cokolwiek z przebiegiem,>200000 km będzie raczej nawet już na starcie wymagało wkładu co przy cenach rzędu 70-80 tys wydaje się abusrs bo 8 letnie auto zaraz jak mu stuknie 10 i z przebiegiem typu 250 tys będzie już warte znacznie mniej.

Opublikowano
Teraz, TheMr. napisał(a):

Auto miejskie to również Yaris GR, a ile frajdy z jazdy?

Mówisz o Toyocie Yaris, czy GR Yaris, która jest totalnie inną, limitowaną konstrukcją o zmienionym napędzie? :E

1 minutę temu, TheMr. napisał(a):

Albo porobiona Honda Civic. Są samochody z których można czerpać frajdę, a są byle jakie jak Dacia. Bez duszy. 

porobiona - Dacię też możesz porobić :E seryjny Civic eHEV faktycznie dostarczy mi emocji, zwłaszcza z CVT XD

7 minut temu, TheMr. napisał(a):

Bez duszy. 

To jest kwestia osobista. Moim zdaniem większość nowych aut jest bez duszy, to po prostu wykalkulowane przez księgowych wozidła, zaprojektowane najmniejszym sumptem.

7 minut temu, TheMr. napisał(a):

Jest masa samochodów które mogą dać frajdę - czy to silnik, czy to prowadzenie, czy jakość wygłuszenia. Dacia nie ma nic.

Ale ja ani razu nie mówiłem, że to auto ma do tego służyć :E To auto ma dosłownie jeździć, najlepiej bezawaryjnie z punktu A do punktu B. Tyle.

Opublikowano

Danny mocno wątpię. Przypuszczam,  ze tak naprawdę zdolności filtracyjne są wystarczające by odfiltrować zdrowy silnik + jakiś zapas czyli daleko poniżej progu dymienia. Zauważ, że nawet jak wytniesz filtr z silnika ktory już trochę przeżył to o ile nie jest mocno wyeksploatowany to nie widać dymu.

Opublikowano

Ostatnio jechałem za Paskiem B5 na autostradzie i jadąc pod górkę nagłe walnął taka chmurę jakby granat wybuchł. Dym na dwa pasy. Tylko zastanawia mnie dlaczego Rav4 za nim nagle zahamowało z awaryjnymi. Czy asystent wykrył kolizję z chmurą czy przez dym widział auto które zwolniło czy kierowca w panice walnął hebel w podłogę.

Opublikowano
7 minut temu, KiloKush napisał(a):

Ostatnio jechałem za Paskiem B5 na autostradzie i jadąc pod górkę nagłe walnął taka chmurę jakby granat wybuchł. Dym na dwa pasy

na biało czy czarno? :E 

7 minut temu, KiloKush napisał(a):

czy kierowca w panice walnął hebel w podłogę.

raczej to