GV100 to klocek z HBM nie skierowany dla graczy także nie biorę pod uwagę takich GPU.
PCB GB202 jest większe wynika ze znaczniej większej ilości połączeń między pamięciami, a GPU. G6 180balls, a G7 266balls + 4 dodatkowe kanały. Tak czy inaczej każdy chip, który będziesz śmigał z G7 będzie miał większe pcb. Chyba, że ktoś na siłę będzie próbował ogarnąć chip na mniejszych kulkach, ale w to wątpię.
Okej, dziwna sprawa. Chciałem kupić nowy kabel DP, ale nigdzie nie mogłem dostać stacjonarnie więc podłączyłem monitor pod HDMI i mam nawet opcję 144hz. Być może to właśnie mój kabel DisplayPort jest uszkodzony lub któreś wyjście, ale jeśli już to zakładam, że to od monitora bo w karcie mam trzy DP i na wszystkich działało tak samo.
Temat 5xxx dotyczy ludzi (1% w Polsce) którzy maja ochotę ? A gdzie użytkownicy, którzy muszą zapierdzielać 2 lata, żeby z 3 Kzł odłożyć ? Smędzenie, że 5090 będzie kosztować 10 czy 14 Kzł. Zróbcie dwa działy: co najmniej 70% użytkowników, którzy by chcieli popykać przynajmniej na 5060ti (16GB Vram) i wieloryby, którzy nie mają pojęcia o ciężkiej pracy i wylewa im się z butów np. 15Kzł.
Do gpu intela masz zawsze te:
https://www.intel.com/content/www/us/en/download/785597/intel-arc-iris-xe-graphics-windows.html
Osobiście używam tych z windows update i tak mam iGPU 99% czasy wyłączone.
Rekomendowane odpowiedzi