Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ostatnio był temat internetów i modemów.

Noga jestem w te tematy więc potrzebuję pomocy. Robiąc mieszkanie zakrzyczeli mnie, żebym nie ciągnął rjtki do każdego pomieszczenia bo ile to roboty (mhm) i teraz żałuję, że posłuchałem. Do meritum. Mam mieszkanie w L i router stoi na jednym jego końcu (w sypialni), TP Link archer C6 i tyle co się używa to starcza. Głównie neta używa się w salonie (w centrum); w pokoju młodego, na drugim końcu neta już nie ma (a czasem by się przydał). Wymyśliłem sobie więc, że zarzucę powerline'a i przeniose router na ścianę za TV (akurat byłoby tak mniej więcej w punkcie centralnym). Czy ten pomysł jest ok? Obecnie mam 400mbit neta i chciałem Fritza 1220e, chyba że to trochę przerost formy nad treścią. Poradzcie nieco 😉

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano (edytowane)

Ja mam TPLink deco x60 - 3 routery. Ale też rj45 w każdym pokoju, więc podłączam routery do gniazda. I t odziała.

proboealem systemu z netgeara z 2 routerami i nie dał rady. A range extendery to niestety gówno. W ogóle mi nie działały :E 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano
1 minutę temu, lesiu155 napisał(a):

Ostatnio był temat internetów i modemów.

Robiąc mieszkanie zakrzyczeli mnie, żebym nie ciągnął rjtki do każdego pomieszczenia bo ile to roboty (mhm)

:boink::boink::boink:

Ja we chałupie na same gniazdka lanowe zużyłem ze 2 kartony skrętki kat.6  :E

Opublikowano (edytowane)

Powerline sobie odpuść. Po pierwsze wifi jest szybsze, po drugie to powerline musiałoby działać na różnych fazach - efekt będzie słaby.

@GordonLameman podsunął najsensowniejsze rozwiązanie (MESH) ale napisał sporo głupot w terminologii 

Ogólnie nie siedzę w ogóle w tplinkach, ale ten Twój router jest... kiepski.

Potrzebowałbyś set z 3 urządzeniami w MESH. Pierwszy (mesh master) podpinasz do swojego modemu, drugi w korytarzu na środku (mesh repeater), gdzie masz przestrzał między pierwszym urządzeniem, a ostatnim. Ostatnie urządzenie (mesh repeater )montujesz na końcu. Tak najprościej pokryjesz dziury w zasięgu w mieszkaniu.

@Gang unifi LR to nie panaceum na wszystko. Jakby każdy montował takie coś w mieszkaniach, to jedynie zrobiliście szum w eterze

Edytowane przez marko
Opublikowano
11 minut temu, marko napisał(a):

Powerline sobie odpuść. Po pierwsze wifi jest szybsze, po drugie to powerline musiałoby działać na różnych fazach - efekt będzie słaby.

@GordonLameman podsunął najsensowniejsze rozwiązanie (MESH) ale napisał sporo głupot w terminologii 

Ogólnie nie siedzę w ogóle w tplinkach, ale ten Twój router jest... kiepski.

Potrzebowałbyś set z 3 urządzeniami w MESH. Pierwszy podpinasz do swojego modemu, drugi w korytarzu na środku, gdzie masz przestrzał między pierwszym urządzeniem, a ostatnim. Ostatnie urządzenie montujesz na końcu. Tak najprościej pokryjesz dziury w zasięgu w mieszkaniu.

@Gang unifi LR to nie panaceum na wszystko. Jakby każdy montował takie coś w mieszkaniach, to jedynie zrobiliście szum w eterze

Gdzie konkretnie? 
Ja mam mesha, ale każdy z routerów bierze internet “po kablu”, a nie po WiFi. 

Mi ten router działa dobrze, ma prostą konfigurację, apkq działa fajnie, jedyny problem to to, że nie lubi się z Zscalerem, przez co monitoring kompa służbowego musi być wyłączony. Ojej :E  

Opublikowano

Mam dwupiętrowy dom (3 poziomowy dom plus piwnica, w której też musi być internet bo kocioł gazowy i pompa ciepła), router na najwyższym piętrze. Przerobiłem chyba większość systemów mesh czy extenderów dostępnych na rynku (w wolnych chwilach piszę recenzję więc producenci mi podsyłali różne rozwiązania) i jak ktoś ma dużo $$$ to Fritz! jest klasą samą w sobie. Podłączasz i zapominasz. Tylko tutaj najlepiej mieć wszystko od nich.

Prywatnie używam Tenda Nova, jest w miarę ok.

Reszta sprawiała mniejsze bądź większe problemy.

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Gdzie konkretnie? 
Ja mam mesha, ale każdy z routerów bierze internet “po kablu”, a nie po WiFi. 

To Access pointy. Pierwsze urządzenie może (ale nie musi) mieć funkcję routera. Tak samo może działać jako AP albo jako Repeater.

Tak samo ten TP-Link C6 może wspierać funkcję mesh i potrzebujesz tylko Repeaterów, które połączą się z tym tplinkiem w sieć MESH 

@trepek

Sam mam fritz w domu, ale nie polecę tego w Polsce. Z dwóch powodów: Są to stosunkowo drogie urządzenia i są to urządzenia skierowane głównie na rynek niemiecki. Sama wydajność petarda. 3,5Gbit link pomiędzy urządzeniami :D

Edytowane przez marko
Opublikowano

@marko

Dlatego napisałem, że jak ktoś ma dużo $$$ to może wziąć Fritza ;-) Poza tym, że urządzenia te dostają instrukcje w języku niemieckim to lokalizacja softu na Polskę jest bardzo dobra i tłumaczenia wszystkich funkcji są zrobione prima sort.

Ogólnie polecam. Praktycznie produkty bez wad chociaż nie każdemu może odpowiadać design ciosany siekierką.

Opublikowano (edytowane)

Ten powerline kosztuje tyle co ten router od Ganga. Robienie mesha na moich 60 mkw trochę mija się z celem, jeden AP by załatwił sprawę tak naprawdę. No i u mnie też jest zscaler więc :D

Zgaduję, że mój router jest kiepski ale działa, da się pracować i włączyć netflixa, póki co wystarcza w zupełności. I nie do końca rozumiem, jak powerline musiałby działać na różnych fazach? Raczej odwrotnie, na jednej. No i mieszkanie mam na jednej fazie.

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano
8 godzin temu, dannykay napisał(a):

:boink::boink::boink:

Ja we chałupie na same gniazdka lanowe zużyłem ze 2 kartony skrętki kat.6  :E

Zrobiłem sobie w pokojach tylko gniazdka RJ45 i teraz myślę, że jedno w korytarzu i jedno w kuchni nie zaszkodziłoby :E

• Haha 1
Opublikowano

OpenWRT i 2x coś z architekturą Filogic (Xiaomi AX3000T/Cudy WR3000S/Cudy M3000)? Jeden jako router, drugi połączony przez most bezprzewodowy do pierwszego (w zasadzie będzie działać jako repeater). Generalnie repeatery to zło, ale te routery mają całkiem sensowne radio, więc jest szansa, że to będzie działać całkiem ok. U siebie mam AX3000T i na kanale 80 MHz przepustowość WiFi osiąga 700-800 Mbps, na kanale 160 MHz chyba było jakieś 1,3 Gbps (między klientami podpiętymi bezprzewodowo). Jest szansa, że to ogarnie odebranie internetu 400 Mbps i przekazanie dalej przez to samo radio.

U siebie po prostu przeciągnąłem skrętki w listwach przypodłogowych i mam podpięte AP po kablu. ;)

Opublikowano (edytowane)

Jeszcze żebym rozumiał co czytam :E Zasadniczo ja chcę ten router z sypialni wywalić jak to tylko możliwe, a nie dokładać kolejny, pomimo nawet, że są stosunkowo tanie ;) Kable nie wchodzą w grę, nie ma jak.

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano

No to masz jedną fazę, ale zapewne osobne obwody elektryczne - też nie jest to optymalne. Powerline był spoko w dobie wifi 4-5. Aktualnie więcej osiągniesz po wifi. Jedyne sensowne zastosowanie dla powerline w obecnych czasach, to np. podłączenie PV do sieci domowej. Bo zazwyczaj jest to w jakimś pomieszczeniu elektrycznym / kotłowni, gdzie wifi jest stłumione. 

Pytałeś o radę, jak to najlepiej zrobić. No to dostałeś odpowiedź: mesh. Produkt w zależności od budżetu: im drożej tym lepiej. Sam sobie musisz odpowiedzieć ile masz kasy. 

Opublikowano (edytowane)

W sumie pod koniec roku będą mi robić pęknięcia ścian więc najwyżej się dogadam albo przy okazji porobię sobie bruzdy i puszczę kabel. Jakoś jeszcze te pół roku przeżyję. Najwyżej żona będzie na mnie ku*wić :E

Edit: gdyby ktoś się zastanawiał nad suszarką LG z samoczyszczacym się skraplaczem - wczoraj, po niespełna dwóch latach od zakupu zdjąłem tył żeby wyczyścić ale... Nie było czego czyścić 😃 tam pyłka na nim nie było, a chodzi często także polecam. 

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano

Ktoś chce kupić Mazdę? Do zrobienia są luzy zaworowe na co opuszczam z ceny. Poza tym mazda sprawna i aktualnie bez wkładu.

Nie pytałbym, gdybym nie był pewny stanu auta i się go nie bał ;)

• Haha 1