Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
39 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Miałem też znajomego z pracy, który był totalnym cebulakiem i jak mu poszedł zacisk hamulcowy w starej Astrze to zwyczajnie odkręcił przewód hamulcowy elastyczny a ten stalowy na końcu zaklepał na imadle i jeździł mając sprawne hamulce na 3 kołach :E 

To są właśnie te niewyjaśnione przyczyny zjechania z prostej drogi na drzewo albo na czołówkę... Tacy debile nie powinni jeździć samochodami.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

@DjXbeatna przypał jadą, albo przejdzie albo nie. Później jak leci negatyw to "bo tym tylko żona wozi dzieci do szkoły", "zlituj się pan", "co ja mam z tym zrobić teraz?", jak odpowiadasz"stacja demontażu pojazdów" to jest "diagnosta to uj bez serca" 😂

Za taki tekst powinien być strzał ostrzegawczy w tył głowy. Auto żony wożącej dzieci do szkoły ma być w perfekcyjnym stanie mechanicznym, gdyby moja miała prawko to nie wyobrażam sobie, aby miała chociaż przeparkować niesprawny samochód. Te nasze zjebane myślenie nigdy się nie zmieni.

• Upvote 2
Opublikowano

@Katystopejnie wiedzieć czemu zawsze dla klienta jest to pierwszy koronny argument dla którego diagnosta powinien podbić 😂😅

Ja mam tak że co jakiś czas biorę auto żony i nim jeżdżę żeby wyłapać jakieś nieprawidłowości, jak coś wyjdzie od razu robię... zwłaszcza że obecnie to ona ma to silniejsze i szybsze niż ja, więc musi wszystko działać.

• Upvote 3
Opublikowano
8 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

@Katystopejnie wiedzieć czemu zawsze dla klienta jest to pierwszy koronny argument dla którego diagnosta powinien podbić 😂😅

Ja mam tak że co jakiś czas biorę auto żony i nim jeżdżę żeby wyłapać jakieś nieprawidłowości, jak coś wyjdzie od razu robię... zwłaszcza że obecnie to ona ma to silniejsze i szybsze niż ja, więc musi wszystko działać.

ta usterka i negatyw jest wpisywana do cepiku? bo jesli nie to gosc pojedzie na inna stacje i tam juz mu to podbiją 

Opublikowano

Byłem dzisiaj na przeglądzie, w sumie jestem średnio więcej niż raz na miesiąc. Niby 50 zł podwyżki, ale w skali roku to już trochę kasy. 

Dzisiaj przeczytałem kolejną ciekawą rzecz. Stawka ryczałtu na usługi na powiązanej sp zoo idzie w górę na 17%. Niby sp to osobny podmiot prawny, ale jednak nie, bo pieniądze bokiem uciekają. Myślałem, że PIS dojechał przedsiębiorców, ale PO robi to lepiej i mocniej. Jedyna zmiana jaka mnie cieszyła to, to, że ZUS miał wypłacać L4 od pierwszego dnia zwolnienia, a nie pracodawca jak teraz. Oczywiście wycofali się z tego "bo mogło to prowadzić do nadużyć", czyli jak państwo miało płacić to były to nadużycia, a jak pracodawca płaci za te lewe L4 to jest git :E

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, LYCONE napisał(a):

Byłem dzisiaj na przeglądzie, w sumie jestem średnio więcej niż raz na miesiąc. Niby 50 zł podwyżki, ale w skali roku to już trochę kasy. 

Zależy  z której strony spojrzeć...bo patrząc przez pryzmat tego, że w tej branży podwyżek nie było od 21 lat, to te obecne są tak naprawdę ochłapem porównując do tego o ile inne usługi podrożały przez te lata. Tu już nie ma znaczenia czy się to "opłacało, bo stacje rosły jak grzyby po deszczu" czy też nie, wiadomo że każdy chce zarabiać więcej a tu tego odgórnie zabraniano.

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 2
Opublikowano
14 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

Zależy  z której strony spojrzeć...bo patrząc przez pryzmat tego, że w tej branży podwyżek nie było od 21 lat, to te obecne są tak naprawdę ochłapem porównując do tego o ile inne usługi podrożały przez te lata. Tu już nie ma znaczenia czy się to "opłacało, bo stacje rosły jak grzyby po deszczu" czy też nie, wiadomo że każdy chce zarabiać więcej a tu tego odgórnie zabraniano.

Rozumiem, to mnie akurat zaboli najmniej z nowych zmian :E

Opublikowano (edytowane)

Aby rejestracja samochodu na zabytek była możliwa, musi zostać spełnionych kilka warunków, które są ustalane indywidualnie przez Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków. 

... W procesie tym biorą udział także kryteria wyznaczone przez Narodowy Instytut Dziedzictwa, które koncentrują się m.in. na takich kwestiach, jak:

wartość artystyczna lub historyczna pojazdu,

stopień zachowania substancji oryginalnej w danym zabytku,

przedstawienie postępu technologicznego,

niski wolumen produkcji samochodu.

Jeśli Twoje auto spełnia te kryteria, ale ma znacznie mniej niż 30 czy 40 lat, wciąż masz szansę na wpis do rejestru zabytków lub wojewódzkiej ewidencji zabytków. Wymaga to jednak solidnej argumentacji.

Np.

koperta-z-kas%C4%85-banknotami-euro-w-bi

Edytowane przez SylwesterI.
  • Haha 2
Opublikowano
W dniu 19.09.2025 o 06:31, DjXbeat napisał(a):

Mam w okolicy 2 takie stacje gdzie osobniki biją wszystko jak leci - sam miałem przypadek, że pojechałem Taty dostawczakiem i okazało się na przeglądzie, że górne mocowanie amortyzatora na tylnej osi urwało się a sam amortyzator oparł się o resor i sobie tak leżał. Kulturalnie Pan się zapytał czy mam daleko do domu i czy sobie poradzę. Dał mi namiar na mechanika i zaproponował 150 zł za przegląd. Wspomniał, że u "mechanika" jak się na niego powołam to również rabat dostanę 8:E

Miałem też znajomego z pracy, który był totalnym cebulakiem i jak mu poszedł zacisk hamulcowy w starej Astrze to zwyczajnie odkręcił przewód hamulcowy elastyczny a ten stalowy na końcu zaklepał na imadle i jeździł mając sprawne hamulce na 3 kołach :E 

Życie nie jest czarno-białe. Dwa lata temu byłem pierwszy w kolejce za dwoma luzackimi byczkami w 325Ci. Diagnosta - człowiek o wadze 62kg i wzroście 166cm po obejrzeniu auta pod spodem twardo nie chciał podbić. No i poleciały wielokrotne, głośne groźby karalne od tych byczków. 

W dniu 18.09.2025 o 19:32, Krzysiak napisał(a):

Jeśli znajdziesz stację czynną dziś to zrobisz po starej cenie.

Ta...zrobiłem 13dni wcześniej tylko dlatego, że tydzień wcześniej oglądałem telewizję. Diagnosta bez zająknięcia twierdził, że "my nic nie wiemy o żadnych podwyżkach".