Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kurna. Jeszcze niedawno dyskutowałem z żoną o tym, że ludzie jeżdżący na hulajnogach elektrycznych powinni mieć obowiązkowo OC, tablice i co najmniej kaski.

Właśnie się dowiedziałem, że teściu kolegi na hulajce wymusił pierwszeństwo na samochodzie. 2 miesiące w szpitalu, a teraz warzywo i leży u nich w domu...

• Sad 1
Opublikowano

Problem z hulajnogami jest taki, że mimo obowiązku jazdy po ścieżkach rowerowych i ograniczeniu do 20km/h (a w razie braku ścieżki chodnik i prędkość pieszych) to i tak banda debili kupuje jakieś chińskie Kukiryny i zap..ją tym 50km/h. Opinia na podstawie grup na FB zrzeszających tych jełopów.  Mamy jednego klienta, który też przy..ał pustym łbem w słup przy podobnej prędkości - też kilka miesięcy w szpitalu: policja pokazała jego "lot" z kamery monitoringu - jak dla mnie powinni przebadać mu hulajkę, jeśli odblokowana to leczenie na własny koszt.

Opublikowano

Niestety z tym jest większy problem 
Bo jeżeli hulajnoga odblkowana to leczenie na własny koszt? 
Ci co przekroczyli prędkość autem
Pijacy też się powinni leczyć na własny koszt i to ogólnie, mówie tęz o rakach i innych chorobach, które występują później. 
CI od narkotyków też. 
lecimy dalej...
Grubi?!
Ci co jedzą słodkie?
Ci co się nie ruszają? 

Nie zrozumcie mnie źle, też mnie cholera trafia jak ktoś jest leczony z naszych podatków a zasłużył sobie własną głupotą, tylko jak wyznaczyć granice głupoty? ;/ 

I co najgorsze, takie leczenie na własny koszt to nie będzie tragedia tylko dla w/w debila ale i dla jego rodziny. 

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, huudyy napisał(a):

Ciekawe tezy głosisz 

Ktoś kupił coś co jest niedopuszczone do ruchu publicznego, jechał po drodze publicznej łamiąc wszelkie zasady - rozj..ał łeb, za leczenie powinien płacić z własnej kieszenie. Podobnie właśnie powinno być jeśli ktoś spowoduje wypadek po pijaku lub np kierując po odebraniu uprawnień - może paru debili zaczęło by myśleć zanim coś odp...

Prosty przykład działającego odpowiednio prawa - Polka skazana w zeszłym roku na dożywocie za zabicie dwójki dzieci podczas ścigania się (180km/h na 70) - u nas zakończyłoby się zawiasami i dalszą jazdą z odebranym prawkiem.

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Seeba03 napisał(a):

Teraz to im więcej świecidełek tym lepiej. W Golfie 8.5 podświetlone przednie logo też wygląda dość … dyskusyjne :E Ale fakt, że do BMW trochę jeszcze brakuje. 

Seria ID ma też podświetlone tylne logo. 

7 godzin temu, dannykay napisał(a):

Kurna. Jeszcze niedawno dyskutowałem z żoną o tym, że ludzie jeżdżący na hulajnogach elektrycznych powinni mieć obowiązkowo OC, tablice i co najmniej kaski.

Życie. Jak człowiek nie myśli, to potem cierpi. 

6 godzin temu, Gang napisał(a):

jazda na czymkolwiek powinna miec obowiązkowy kask i elementy świecące/odblaskowe i niech mandaty będą srogie jak za prędkość. 

to jest patolgoia. 

Dziki kraj. Generalnie temat sprowadza się do tego, że hulajnoga powinna mieć dopuszczenie do ruchu. W sensie, że ustawodawca powinien wymagać od właściciela hulajnogi obowiązkowego ubezpieczenia OC, a ubezpieczalnia wymagać od producenta hulajnogi kwitów, że taki pojazd spełnia wymagania techniczne: maksymalna moc, prędkość, oświetlenie, itd. 

W razie zdarzenia pomoc musi być udzielona, co najmniej do stanu nie zagrażającemu życiu czy trwałemu uszczerbku na zdrowiu, jednak potem to ubezpieczalnia powinna wyjść z regresem do właściciela hulajnogi, że pojazd w momencie zdarzenia nie spełniał warunków technicznych. Jak nie ma polisy OC, to rachunek na konto UFG, które zapłaci wstępnie szpital, a potem to UFG powinno sobie radzić jak ściągnąć kasę od właściciela hulajnogi. A dlaczego właściciela hulajnogi? Bo to on nie ma polisy OC. W przypadku ważnej polisy OC, a braku np. kasku to już sprawa ubezpieczalni, co z tym zrobi.

Edytowane przez marko
Opublikowano
11 godzin temu, marko napisał(a):

Seria ID ma też podświetlone tylne logo. 

Nie tylko seria ID ma podświetlone tylne logo, a jeszcze np. Touareg, Formentor, Leon. Jednak przednie wygląda zdecydowanie bardziej odpustowo.

Opublikowano

fb to jest jakas masakra. kiedyś to jeszcze coś o znajomych widziałeś, nawet jak komentowali coś, szukali itd. 

a teraz można przewijać i tylko reklamy, rolki, randomowe posty itp. 

ja nie korzystam, nie mam nawet apki. ale dziś wszedłem na chwilę i sie zastanawiam po co ta strona w ogóle. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

[spoiler]
image.thumb.png.1c7bf1d2c115801e0f55e2dce9919d80.png

[/spoiler]

A Wy co? Pewno piwo żłopiecie? :(

@Gang

Ogólnie przeglądanie informacji w Internecie jest co raz trudniejsze. Google to jeden wielki baner reklamowy. Bardzo trudno jest znaleźć jakieś rzetelnie informacje/opinie np na temat jakiegoś sprzętu. 90% komentarzy na sklepach typu euro/mediaexpert z kilometra śmierdzi płatnym spamem. 

Edytowane przez dannykay
  • Like 4
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Gang napisał(a):

fb to jest jakas masakra. kiedyś to jeszcze coś o znajomych widziałeś, nawet jak komentowali coś, szukali itd. 

a teraz można przewijać i tylko reklamy, rolki, randomowe posty itp. 

ja nie korzystam, nie mam nawet apki. ale dziś wszedłem na chwilę i sie zastanawiam po co ta strona w ogóle. 

Dlatego nie mam tego szajsu od 7-8 lat ;)

I szczerze mówiąc nie poczułem się odrzucony, ograniczony, wyobcowany :E

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, dannykay napisał(a):

[spoiler]
image.thumb.png.1c7bf1d2c115801e0f55e2dce9919d80.png

[/spoiler]

A Wy co? Pewno piwo żłopiecie? :(

Dzisiaj przywiozłem drzwi z ościeżnicą do łazienki, w weekend chyba się wezmę za wymianę i 20m² płytek do kuchni którą w kwietniu będę robił, a piwa jeszcze w tym roku nie piłem, z alkoholu jedynie kilka dni temu pół lampki czerwonego wytrawnego wina bo resztka ze świąt w lodówce leżała i tylko miejsce zabierała :E

Edytowane przez Katystopej
Opublikowano

Ja ostatnio z ciekawości sprawdziłem parametry techniczne Bigstera w hybrydzie i jest lipa: ładowność dachu 75kg, obciążalność haka 75kg, przyczepa z hamulcem 1000kg. Dla porównania Qashqai o ile na dachu może też max 75kg, tak na hak może już wziąć 100kg. 

Opublikowano

Dzis zauwazylem ze zawor EGR w mojej Lagunie jest odpiety. Zero bledow,auto jezdzi bardzo sprawnie.Po podpieciu parametry nie zmieniaja sie ale auto jest zmulone na wyzszych biegach. EGR zawalony dlatego odpiety? Czy moze jednak auto po programie i egr out? FAP wypala sie normalnie

Opublikowano
29 minut temu, marko napisał(a):

Ja ostatnio z ciekawości sprawdziłem parametry techniczne Bigstera w hybrydzie i jest lipa: ładowność dachu 75kg, obciążalność haka 75kg, przyczepa z hamulcem 1000kg. Dla porównania Qashqai o ile na dachu może też max 75kg, tak na hak może już wziąć 100kg. 

Z hakiem faktycznie lipton, wrzucisz bagol na rowery i sam bagol zabierze 15-20kg więc zostaje limitu na dwa rowery elektryczne albo max 3 zwykłe :stukniety:

Opublikowano
2 godziny temu, dannykay napisał(a):

Ogólnie przeglądanie informacji w Internecie jest co raz trudniejsze. Google to jeden wielki baner reklamowy. Bardzo trudno jest znaleźć jakieś rzetelnie informacje/opinie np na temat jakiegoś sprzętu. 90% komentarzy na sklepach typu euro/mediaexpert z kilometra śmierdzi płatnym spamem. 

Dodaj do tego grupki na Facebooku oraz serwery Discord, które nie są indeksowane przez wyszukiwarki. O ile te drugie raczej dotyczy konkretnych społeczności (graczy) tak grupki motoryzacyjne są dosyć popularne na Fb. Masakra.

Opublikowano
13 minut temu, Katystopej napisał(a):

Z hakiem faktycznie lipton, wrzucisz bagol na rowery i sam bagol zabierze 15-20kg więc zostaje limitu na dwa rowery elektryczne albo max 3 zwykłe :stukniety:

normalny rower to 10kilo ;p  

skończyłem, super zabawa

IMG_20250116_212651829.thumb.jpg.a9074d9d37b787dcacc6aca9f8083cc5.jpg

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

U mnie to jest tak, że na dachu mam Thule Slidebar (9kg) + Thule Motion XT XL (23,5kg). Sama trumna ma ładowność 500litrów / 75kg. Ładowność dachu 75kg zdecydowanie ogranicza możliwości trumny. 

Co do haka, to jest ciekawiej, bo... prawie wszystkie bagażniki rowerowe są do 60kg. Ja kupiłem Atera Genio Pro Advanced, bo jako jeden z wyjątków ma ładowność 65kg. Sam bagażnik waży 21,5kg + trzecia szyna coś koło 3kg. To już się robi 25kg. E-bike'i montuję bez baterii, to mam jakieś 50kg + 15kg na rower dziecka. Przy pełnym załadunku mam ok. 90kg na haku.

27 minut temu, Gang napisał(a):

normalny rower to 10kilo ;p  

Zwykła wycieczka z dzieckiem. Jakieś 40km. Asfalt, lasy, strome podjazdy. Zatrzymaliśmy się w zabytkowym browarze, posiedzieliśmy na plaży i wróciliśmy do domu jak gdyby nigdy nic. Dziecko wypoczęte, my wypoczęci. A rowery były konkretnie załadowane. Ukształtowanie terenu jeśli coś Ci to podpowie, to jak w Bieszczadach. Na przyszły sezon mam już zamontowany sztywny hol. Ja, rower, rower z dzieckiem, to pi razy drzwi 160kg. Przy Twoim 10kg rowerze to nadal 140kg do ciągnięcia. Jadę dla przyjemności, nie udręki.

BTW. po 3 latach odkryłem, że mam w rowerze gniazdo USB i mogę ładować telefon podczas jazdy. Przeczytałem instrukcję obsługi :lol2:

Jutro wycieczki 70km (w jedną stronę) autem... na sanki xD

Edytowane przez marko