Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano
2 minuty temu, azgan napisał(a):

Tak

Mało kto rzuca się na topkę generacyjną, a tutaj już będzie potrzeba dwie topki :E Powodzenia NV.

Czy mi się wydaje, że już kiedyś coś podobnego było... i umarło... jak to się nazywało SLI czy coś takiego :E 

2 minuty temu, Tomek_ITH napisał(a):

Wygląda to rewelacyjnie, ale szkoda, że tylko na nowe rtx'y

x2 

Opublikowano
4 minuty temu, AndrzejTrg napisał(a):

Mało kto rzuca się na topkę generacyjną, a tutaj już będzie potrzeba dwie topki :E Powodzenia NV.

A włączanie i wyłączanie komputera z takimi kartami będzie wyglądało tak :E

Copilot_20251003_193325.png

• Haha 5
Opublikowano

Niedługo to już nic oryginalnego, kreatywnego nie będzie, samo generyczne, sztuczne AI. Już teraz, dzięki tym samym assetom, większość gier wygląda tak samo, jeszcze trochę i będziemy mieli tasiemce z generatora, meh.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Wow... to może być pierwszy DLSS warty uwagi i dopłaty :salut:

34 minuty temu, Isharoth napisał(a):

Przecież to tylko przekłamuje pierwotny zamysł twórców. Wolę widzieć to co chcieli pokazać mi artyści, niż to co wymyśliło sobie w danym momencie AI.

W takim Borderlands się pewnie nie sprawdzi. Ale w grach które chcą być realistyczne to raczej będzie bomba, bo wizja twórców jest zachowana, tylko podrasowana i wreszcie z realistycznym oświetleniem którego nawet PT nie potrafi dać.

44 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Ciekawe czym odpowie AMD 🤣

Dodadzą Redstone wreszcie w komplecie do pierwszej gry i zapowiedzą FSR 5 który na slajdach będzie wyglądał świetnie xD 

Opublikowano
18 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Już wkrótce autentyczność grafiki poleci na łeb na szyję w grach AAA, w sumie w obecnym stanie może będzie to poprawa w niektórych przypadkach :E

Mocne porównanie z tym drzewem.

6.jpg

• Haha 4
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, Reddzik napisał(a):

Póki co na YT minusy:
obraz.png.1eb9ed9f2a86e7119da27e63498f856c.png

Trzeba być naprawdę zakutym łbem żeby nie być otwartym na nowe technologie które raz że nie trzeba odpalać i są dobrowolne to w dodatku poza nabyciem takiej karty nikogo to nic nie kosztuje. Tak naprawdę można narzekać na wszystko co nowe wychodzi, od sprzetu , soft po np silniki w nowych samochodach 🤣

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Już widzę oczami wyobraźni deep fake w grach :hihot:

NV pokazała na jednej focie fajnie poprawioną grace, a na następnym razem totalnie inną twarz ;)

Ma to potencjał, ale wszystko z głową. Do tego animacja/mimika/ekspresja wypracowana na podstawie realnego aktora, a nie odklejony uniwersalny model.

Poza tym totalnie powinno być odseparowane od DLSS bo niedługo DLSS to będzie mydło i powidło. Ale wiem jaki był zamysł marketingowy by łatwiej to przemycić niezależnie czy to będzie dobre czy nie.

Oni rozwijają to co pokazali przy pokazie Blackwella i to co pokazuje w kwestii oświetlenia to jest śmiechu warte w obecnej postaci dobra rzecz do starszych gierek do modowania ala RTX Remix.

HDjjCiobAAAOSgW.jpg

:E

Edytowane przez sideband
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, sideband napisał(a):

To wygląda jak jakiś efekt na shaderach z reshade mowa o tej podmiance oświetlenia. Każda gra zaczyna wyglądać tak samo :hihot:

No tego to się nie spodziewałem. Sideband "marudzi i nie rozumie postępu!" ;)

Ale pełna zgoda. To jak to niszczy styl graficzny oryginału to jest masakra. Ja już na to narzekałem przy okazji popularyzacji "nowoczesnych" silników typu Unreal Engine czy grach z PT, bo to właśnie zbliża nas to momentu, gdzie wszystko będzie wyglądało realistycznie, ale i właśnie jednakowo. 

Ale wtedy to ja byłem "marudzącym nie rozumiejącym postępu" a teraz patrz pan co się dzieje ;)

Serio jestem bardzo zdziwiony ilością osób ośmielających się wyrazić krytykę w tym wątku. No nie poznaję forum

1 godzinę temu, AndrzejTrg napisał(a):

Żeby uzyskać taki efekt potrzebne są dwie 5090?

Ano. A to oznacza jedno: ZAPOMNIJ o 120fps z tym. Najwyraźniej trwa to za długo, a skoro tak, to znaczy, że na demonstracji nie było nic powyżej 60fps. Przecież jakby to szło w 60fps na jednej 5090 to by nie dokładali drugiej karty i tu ważne - DRUGIEJ 5090, a nie drugiej karty (!)

Przecież gdyby to nie wymagało ogromnego GPU lub ogromnej ilości VRAM, to by drugą kartą była np. 5080tka. 

Innymi słowy - w kartach poniżej 2000zł przy chęci grania w 120fps, ta technologia będzie dostępna już ze dwadzieścia lat znając strategię cenową Nvidii :E

Może do 6090tki będzie trzeba dokupić 6070tkę do DLSSu 5, jak kiedyś ludzie dokupowali kartę do PhysX? :D

To jest znowu technologia o dyskusyjnej przydatności i nadająca się do "cinematic experience 24fps" a nie do grania w natywnych 120+fps. Znowu coś co bardziej się nada do pracy z grafiką jak wizualizacja, niż do gier. 

A gracze znowu zostaną cofnięcie w rozwoju, bo artefakty za przechodzącą postacią w DLSSie 5 są po prostu "piękne" :E

Przyszlość według Nvidii oznacza regres do grania w 30fps, ale tym razem dostaniemy na to srające artefaktami MFG. 

A w 2030tym będziemy kupować trzy karty

- jedna będzie do gier

- druga będzie liczyć DLSS5

- a trzecia MFG x10 żeby było 240 "fps" dla monitorów 240Hz

A potem Nvidia wejdzie cała na biało i powie "a  teraz to wszystko w JEDNEJ karcie! Za jedyne 4449$ - kup AIforce 7090Ti już teraz!"

Niechcący tradycyjnie napiszę: ale poza grami technologia jest zajebista i bardzo fajnie, że istnieje.

Dawno temu ale już na tym forum pisałem, że prędzej zamiast pełnego grania z obrazem z AI, widziałbym podmianę niektórych rzeczy na ekranie przez AI już po wyrenderowaniu:

Spoiler

Tylko mój pomysł różnił się w tym co AI potrafi podmieniać, czym jest taka podmiana trenowana i przede wszystkim chodziło mi o rzeczy nieczułe na lag, bo wiadomo, że nie może być mowy o graniu w natywnych 200+fps z Ajajem robiącym to co dziś całe serwerownie AI robią przez kilka sekund. Ale dalszy plan i podmiana łysej góry i płaskich sprite'ów udających drzewka - to już byłoby całkiem spoko. Nakładanie jakiegoś "filtra" na cos w grze mogłoby być odpowiednio szybkie. Albo np. efekty dymu startującej w oddali rakiety (w oddali czyli można spokojnie dostosować gotowy rezultat bo gracz w 0,01s nie przeleci 5km żeby spojrzeć na to z innej perspektywy.

Albo to, w czym tradycyjny rendering się kompletnie wykłada albo wymaga poświęcenie ogromnej części wydajności np. superrealistyczne fale sztormowe rozbijające się o brzeg.

Nie spodziewałem się takiej implementacji, ale też nie wiem czy DLSS5 faktycznie się do czegoś przyda.

Mi się to co robi z obrazem nie podoba poza postaciami. Cała reszta jest do wywalenia, bo zamiast chodzić po magicznej wiosce w grze fantasy, z DLSS 5 się chodzi po czymś, co wygląda jak prawdziwa wioska zwiedzana w muzeum średniowiecznej architektury. Po prostu nie. Nie chce mi się chodzić w grze po prawdziwym świecie. To zawsze wypadnie lepiej w realu i jest zdrowsze. W grze wolę unikalny klimat i unikalne światy, których wcześniej nie widziałem.

PS. Etatowy toksyczny trol w 2 godziny już trzy śmieciowe posty tu wrzucił. I nic. Moderacja oczywiście nie kiwnie palcem. Mi się już znudziło zgłaszać. Inny by dostał za "nie na temat". Inny za "nie na temat + spam". Inny za "nie na temat, spam + obrażanie". Ale nie forumowy celebryta, który zawsze wie wszystko o wszystkim i ma najwyraźniej prawo obrażać i psuć atmosferę regulanie od lat. Mu wolno, bo to szanowny pan Phoenix.

Brawo moderacja i brawo dla Pana Tomasza, który te wyrzygi jeszcze plusuje, zamiast nagrodzić Bieszczadami na miesiąc, mimo że taka nagroda już dowiodła wcześniej swojej skuteczności - przyhamował się na kilka miesięcy. 

Way to go :thumbup:

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, VRman napisał(a):

Ano. A to oznacza jedno: ZAPOMNIJ o 120fps z tym. Najwyraźniej trwa to za długo, a skoro tak, to znaczy, że na demonstracji nie było nic powyżej 60fps. Przecież jakby to szło w 60fps na jednej 5090 to by nie dokładali drugiej karty i tu ważne - DRUGIEJ 5090, a nie drugiej karty (!) Przecież gdyby to nie wymagało ogromnego GPU lub ogromnej ilości VRAM, to by drugą kartą była np. 5080tka. 

No. Tu bym polemizował. LOGIKA. Gdybyś był producentem kart, miał ich milion w wersji najmocniejszej, to dawałbaś 5090 +... cokolwiek innego?
Przecież je koparkami ładują własnie do sprzedaży. Możesz sobie spiąć 2, 3, 7, 12... jaki sens zapinać 5070? ;)

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano
1 godzinę temu, SebastianFM napisał(a):

To nie powinno się nazywać DLSS 5. DLSS to skrót od Deep Learning Super Sampling.

Teraz dopiero narzekasz ze DLSS to już nie DLSS ? :E

Jedno muszę przyznać Nvidii, zaskakiwać nie przestają. xD

Ale widzę tutaj niezły potencjał, np. wymazania wszystkich tych pedo skinów z CODa czy innych BF'ow w czasie rzeczywistym :D