Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 550
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

Mycie, nałożenie "płynnego szkła" 🤐 na lakier i felgi, czernidło na opony 🤐, nowe wycieraczki Valeo, LM 5153 do paliwa i LM Ceratec do silnika, nowy filtr powietrza i nowy filtr kabinowy, zakonserwowanie kilku pierdół pod maską używając wosku APP W200, paliwo pod kurek. 

Ale to truchło trzeszczace i skrzypiące mi sprawia frajdę podczas kruzingu o 6 rano po mieście 💙 

Szkoda, że dobrze wygląda (lakier) tylko na zdjęciach 🤣🤣🤣

PSX_20260315_122530.jpg

Kiła też dostała dawkę miłości jak Qń. 

W sumie identyczny "serwis" jak Ford. Mycie, wosk, wszystkie filtry, wycieraczki, full sprzątanie i odkurzanie w środku, "niewidzialna wycieraczka" na szyby, dodatek do paliwa do czyszczenia silników GDI, bez Cerateca do oleju bo za wcześnie na to (25kkm), zalanie na full i sru do garażu. 

Gotowa na wiosnę 💪

PXL_20260314_190101397.jpg

Zna ktoś w Warszawie jakiś sklep/warsztat car-audio, który podejmie się złożenia mi audio z komponentów, które ja chcę by były w aucie (glosniki, wzmak DSP itd) a nie tylko to co mają w ofercie i muszę kupić od nich i dodatkowo zawsze kończy się na prawie 10000zl za elementy + robota? Chodzi o Kiłę. Drzwi mam wygłuszone.

Chciałbym wsadzic na przód Morele odseparowanw, na tył coaxiale i dać jakiś wzmak DSP plus korekcja. Suba nie potrzebuje.

Odzywałem się do kilku polecanych ale zawsze "nasze glosniki, nasze wzmacniacze" i nie podejmują się instalacji niczego innego 🤬

Edytowane przez MJRegul
  • Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Katystopej napisał(a):

Czemu? Tak przyjemnie zaprojektowany dostęp? Po francusku? :E

Tak.. gdyby dało się wyjąć łatwo schowek to dostęp byłby bajeczny i dałoby się do wsadzić na wprost, a tak to są akrobacje.

Opublikowano

Ja po Volvie V40 mam uraz do każdego auta, w szwedzie obudowa filtra była pod schowkiem, tylko zaslepkę się wyciągało i gotowe, w Outlanderze już trzeba schowek wyciągnąć, na szczęście minuta roboty, a w astrze trzeba 4 czy 5 śrub odkręcić, z czego do dwóch jest dostęp od boku deski, tam gdzie kluczykiem się poduchę wyłączą, trzeba cały ten boczek odgiąć :E

Opublikowano
W dniu 21.03.2026 o 17:13, Gret napisał(a):

W 406 z tego co pamiętam mialem tak samo.

Tak, 406 też miał w podszybiu. Ale schowany tylko pod plastikiem na dwóch zaczepach. Strasznie ciężko się to zakładało, żeby wszystko dobrze przylegało. 

Ciekawostka. Peugeot 406 ma identyczny filtr kabinowy co Porsche 911. :E

• Like 1
Opublikowano
W dniu 20.03.2026 o 20:52, jarux napisał(a):

Tak.. gdyby dało się wyjąć łatwo schowek to dostęp byłby bajeczny i dałoby się do wsadzić na wprost, a tak to są akrobacje.

W Focusie II gen przy wyjmowaniu filtra kabinowego trzeba było odkręcać pedał gazu i łamać nadgarstek w 3 miejscach :E 

• Sad 1
Opublikowano

Zamontowałem (nie własnymi rencamy, bo nie mam czasu ani ochoty) subwooferek Audison APBX 8 DS + Axton A1250.
Takie małe G 8" 250W RMS przy 2ohm a w aucie ciśnienie nie do wytrzymania (dla mnie) jak się podkręci za mocno.
Tak czy inaczej, filtr na wzmacniaczu ustawiony na ~40Hz na 12dB, żadnych dodatkowych podbić, moc ustawiona na około 70% więc daje na głośnik jakieś 170W i w końcu w aucie pojawił się niziutki basik tam gdzie go brakowało.
Szkoda, że scena dalej (nie żeby sub miał coś zmienić oczywiście) płaska jak deska, przestrzenności żadnej, wysokie sypią piachem po uszach ale to już ogarnę procesorem DSP i nowymi głośnikami.
Kiedyś :skrzypce:

PSX_20260324_192213.jpg

• Like 1
Opublikowano

Z racji nadchodzących badań technicznych Fluence podstawiony do niezależnego serwisu Renault w Gliwicach na ogólny przegląd, wymianę płynów i filtrów oraz naprawę masy tylnej lampy (mrugam pozycyjnym czerwonym :E);
No i przy okazji podrzuciłem moję listę żali co uważam, że popsułem a wolę sprawdzić przed kolejnymi dalszymi wypadami.

Pomijając wymianę oleju w 2025r Fluence 1. raz został u Mechanika od czerwca 2024r;
Aż dziwnie się czuję, mając auto z którym nie odwiedzam min 2-3x Mechanika w roku :lol2:

Opublikowano (edytowane)

Wymiana akumulatora 12V i tylnego czujnika parkowania, który głupiał po zalaniu wodą lub w wilgotne dni - generował wykrycie przeszkody pomimo, że za autem nic nie było - w ramach gwarancji.

Po za tym podczas diagnozy czujników wyszło, że przedni też generuje błąd - jest fizycznie uszkodzony - 650zł odpłatnie :E 

W zeszłym roku gościu cofając zatrzymał się na zderzaku i spisaliśmy na to oświadczenie. Firma wyceniła uszkodzenia - pomalowany cały zderzak + wymiana halogenu na nowy Tu musiał dostać też czujnik i nie widziałem tego. Dopiero teraz wyszło. 

Edit 

Przez 3 godziny oczekiwania podczas naprawy ww usterek z salonu Tesli odebrano 10 nowych aut. Coś tam się sprzedaje :) 

Edit

Kolejne 2 :D

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano

No właśnie przed chwilą rozmawiałem z obsługą. Na dzisiaj mają 34 auta do odbioru tu w salonie. 
Przed chwilą 65 letni facet wziął Y Premium w leasingu 2.9% na firmę. Pracownik Tesli pomagał mu z obsługą jego własnego telefonu- jak on Tablet w Tesli będzie obsługiwał jak swojego telefonu nie potrafił :lol2:

• Haha 2
Opublikowano

U mnie zdecydowanie 10x tyle chinoli co Tesli... 

19 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Przed chwilą 65 letni facet wziął Y Premium w leasingu 2.9% na firmę. Pracownik Tesli pomagał mu z obsługą jego własnego telefonu- jak on Tablet w Tesli będzie obsługiwał jak swojego telefonu nie potrafił :lol2:

Leasing kuszący, pewnie to przeważyło szalę, bo można mieć "normalnego" elektryka.