Skocz do zawartości

Mój Garaż / moje Auto.... dodaj swoje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A co to za gumy? Nie jeżdżę jak debil a w passacie znowu przednie do wymiany :E goodyear Eagle f1. Poprzednio miałem miśki pilot sporty i też w oczach znikały. 

Edytowane przez dannykay
Opublikowano
Godzinę temu, dannykay napisał(a):

A co to za gumy? Nie jeżdżę jak debil a w passacie znowu przednie do wymiany :E goodyear Eagle f1. Poprzednio miałem miśki pilot sporty i też w oczach znikały. 

Którą wersję Eagle F1 masz? Nowe Asymmetric 6 i Pilot Sport 5 są podobne poprawione pod tym względem i szacunkowy przebieg jaki pokonają według testów plasuje je w czołówce. 

Sam mam Asymmetric 6 i jestem z nich bardzo zadowolony, ale trudno mi oszacować zużycie po jednym sezonie. Ale pod względem przyczepności na suchym i mokrym (moje subiektywne odczucie) są lepsze od Falkenów FK520 które miałem poprzednio. 

Opublikowano

Asymetric 6 a miśki miałem PS4. Obydwie 2 sezony i papa. Teraz muszę wybrać coś do BMW i sam nie wiem co kupić. Do Paska wziąłem 2 szt nowych goodyearow żeby takie same były na obu osiach. 

Opublikowano

W 255/40R17 raczej nie ma dużego wyboru. :) 

Kumho Ecsta PS71 jest w bardzo dobrej cenie i dobrze wypadło w ostatnim teście, ale nie miałem nigdy do czynienia.

A jak ma być premium to w tym rozmiarze chyba tylko Pilot Sport 4.

Opublikowano
17 godzin temu, dannykay napisał(a):

Myślałem nad hankookami, ale nie mogę znaleźć rozmiaru 255/40/17 na tylną oś.

https://www.oponeo.pl/wybierz-opony/s=1/letnie/t=1/osobowe/p=1/hankook/r=1/255-40-r17

Ja bym zdecydowanie szedł w Hankooki Evo, kleją lepiej od Falkenów FK520, a tym bardziej od starszych FK510. No i też nie lecą tak w oczach jak Falkeny FK. Ogólnie Koreańczyki (Hankook, Nexen) robią ostatnio całkiem dobre opony, niewiele odstające od premium, a w dużo lepszych cenach.

Opublikowano

A Hankooków Evo mamy już 4 generację. I tej najnowszej jeszcze nie ma w rozmiarze 255/40R17.

Co do Nexena mam mieszane uczucia. Aspirują do bycia klasą średnią, ale jeszcze nie budzą mojego zaufania. Jeszcze nie tak dawno mieli w ofercie ten sam model opony, w tym samym rozmiarze z różnymi etykietami (zachowanie na mokrym od B do chyba E). Możliwe, że najnowsze modele są już poprawione i ujednolicone pod tym względem, ale jeszcze nie zagłosuję na nich swoim portfelem.

Opublikowano
5 godzin temu, Katystopej napisał(a):

Nexen dopiero teraz się wyrabia, Hankook od kilkunastu lat jest rewelacyjną oponą.

Na scenicu miałem Ventus prime 3, a następnie 2 komplety nexenow n'blue HD. Ventusy sztywniejsze, mniej się leją w gorące dni. Nexeny bardzo dobrze kleją. Teraz z przodu założyłem kumho Eco wing i nie wiem,mam wrażenie że auto jest narowiste i dość często wkracza kontrola trakcji, gdzie na nexenach czy ventusach nigdy nie miało to miejsca. Mówimy o 110konnym dieslu. 

Opublikowano

245/40/r17 spasuje autu? (w średnicy 8mm różnicy vs 255);

Bo wtedy mam nowe Kumho Ecsta Sport 'PS72' - które nie są następcą PS71 a... PS91 :E 
Jak PS91 poza prowadzeniem nacisk położony na zwiększony przebieg;

Ew. w tym rozmiarze do dorwania Bridgestone Turanza 6;

W 255 to patrzyłbym na Conti ;
UltraContact

Opublikowano
7 godzin temu, dannykay napisał(a):

A v12 evo?

Miałem, fajna opona, ale trochę głośniejsza i dobrze klei jak jest ciepło bo to twardsza opona. Poniżej 10 stopni już było coraz gorzej. 

Potrzebujesz 255? Trochę przerost formy nad treścią ;) Jak nie masz felgi szerszej niż 8" to 235/45 w zupełności wystarczy. 

Opublikowano (edytowane)

Sprawdziłem co w ogóle było wcześniej założone i okazuje się, że poprzednik jeździł na 225/45 przód i 235/45 tył, Heh. Sam już nie wiem :E wg kalkulatorów 9mm różnicy i oponeo dopuszcza taki zamiennik

Edytowane przez dannykay
Opublikowano
53 minuty temu, bergercs napisał(a):

Jest lekka zapaść na rynku używanych. Takie w budżecie 30-40k jeszcze jakoś schodzą, ale 60-70k prawie niesprzedawalne (ludzie wolą albo trochę dołożyć do jakiegoś Dustera, albo kredyt/leasing na droższe.

I się wcale nie dziwię. Używki strasznie podrożały. Za Jazza II potrafią wołać więcej niż ja dawałem za swojego w 2014r. Tak jak jeszcze 3 lata temu w kwocie do 50k można było dostać w miarę świeże i nie najbiedniejsze auto tak teraz dramat. 

• Upvote 1
Opublikowano
10 godzin temu, bergercs napisał(a):

ludzie wolą albo trochę dołożyć do jakiegoś Dustera, albo kredyt/leasing na droższe.

W moim przypadku nałożyło się kilka czynników:

- ludzie boją się, że Seat zniknie z rynku

- CUPRA wywaliła potężne rabaty w wyprzedaży rocznika

- sprzedawałem na umowę k/s

- w podobnym budżecie można dostać nowe auto z Chin

- Leon nie był SUVem, ani nawet kombi. Mało kto chce hatchback’a

- co ciekawe, kilka telefonów miałem z pytaniem o silnik i finalnie słyszałem „a chyba kupię coś z 1.5, bo się BOJĘ MOCY 2.0” %-)

Odwieczna prawda to, że człowiek się cieszy dwa razy w przypadku samochodu. Pierwszy jak kupuje i drugi kiedy sprzedaje. 

• Like 1