Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 6.05.2026 o 17:54, lokiju napisał(a):

Ja to zabieram butelki i puszki jak się ich nazbiera około 60 ale też widzę ludzi co potrafią przyjść z 3 opakowaniami. Co kto lubi, mnie by się nie chciało zbierać takich drobniaków a tak mam od razu 30 zł.

Mi by się nie chciało w ogóle odbierać specjalnie kasy, chyba że bym miał kilka stów utargu po jakimś weselu czy podobnym. Jak już idę do sklepu to zrobię zakupy i sobie odejmę zwrot od paragonu. A że wygodniej mi robić małe zakupy kilka razy w tygodniu to i oddaję po kilka puszek czy butelek. No i mam nieduży karton na to, stoi obok torby z przetartymi skarpetkami i gaciami z zerwaną gumką.

A worrkowcy mnie trochę denerwują, bo przyjdzie jeden taki objuczony i zawala automat na długie minuty. Do tego spora szansa, że zapcha na amen i trzeba szukać obsługi. Ale nic nie mówię, bo takie ich prawo, więc sobie narzekam w myślach tylko.

Opublikowano
22 godziny temu, 209458 napisał(a):

Mi by się nie chciało w ogóle odbierać specjalnie kasy, chyba że bym miał kilka stów utargu po jakimś weselu czy podobnym. Jak już idę do sklepu to zrobię zakupy i sobie odejmę zwrot od paragonu. A że wygodniej mi robić małe zakupy kilka razy w tygodniu to i oddaję po kilka puszek czy butelek. No i mam nieduży karton na to, stoi obok torby z przetartymi skarpetkami i gaciami z zerwaną gumką.

A worrkowcy mnie trochę denerwują, bo przyjdzie jeden taki objuczony i zawala automat na długie minuty. Do tego spora szansa, że zapcha na amen i trzeba szukać obsługi. Ale nic nie mówię, bo takie ich prawo, więc sobie narzekam w myślach tylko.

A co powiesz na takich ludzi jak tu Rekord w Krakowie ja się zastanawiam który automat był w stanie to łyknąć na jeden rzut i się nie popsuć , zapełnić lub wyrzucić jakiegoś błędu. I ciekawe czy obsługa nie marudziła ze trzeba za to zrobić zakupy bo już były takie przypadki 

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, ChudyXp napisał(a):

A co powiesz na takich ludzi jak tu Rekord w Krakowie ja się zastanawiam który automat był w stanie to łyknąć na jeden rzut i się nie popsuć , zapełnić lub wyrzucić jakiegoś błędu. I ciekawe czy obsługa nie marudziła ze trzeba za to zrobić zakupy bo już były takie przypadki 

W tym centrum handlowym jest Auchan. Tam nie marudzą że musisz za to robić zakupy. Nawet nie idziesz do kasy, a do informacji/punktu obsługi w Auchan i tam ci wypłacają pieniądze. 

Z tych Auchan które już widziałem, to mają jedne z większych butelkomatów, więc jak najbardziej może być butelkomat dostosowany do takiej ilości opakowań.

To też jest element do zmiany/rozwoju w systemie, bo w gastronomii, hotelach, domach weselnych itp. powinno to być zorganizowane inaczej i takie miejsca powinny mieć możliwość innego sposobu oddawania takich ilości opakowań.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano (edytowane)

W Auchan'ach automaty mają bardzo dużo segmentów przez co można tam upchać tysiące opakowań. Ktoś poszedł po rozum do głowy i zrobił automat na miarę skali kraju jakim jest Polska. Takie sklepy jak Biedronka i Lidl mają się od kogo uczyć.

Edytowane przez lokiju
Opublikowano
20 godzin temu, LeBomB napisał(a):

To też jest element do zmiany/rozwoju w systemie, bo w gastronomii, hotelach, domach weselnych itp. powinno to być zorganizowane inaczej i takie miejsca powinny mieć możliwość innego sposobu oddawania takich ilości opakowań.

Ale nie jest więc jest czysty zysk dla operatora systemu, zgadza się?

6 godzin temu, lokiju napisał(a):

W Auchan'ach automaty mają bardzo dużo segmentów przez co można tam upchać tysiące opakowań. Ktoś poszedł po rozum do głowy i zrobił automat na miarę skali kraju jakim jest Polska. Takie sklepy jak Biedronka i Lidl mają się od kogo uczyć.

Ale Auchan jest po pierwsze dużo większym sklepem niż przykładowa biedra czy lidl a ich liczba w Polsce jest znacznie mniejsza niż te dwa wymienione. Biedre masz niemal na każdej wsi.

Opublikowano
1 godzinę temu, Cappucino napisał(a):

Ale Auchan jest po pierwsze dużo większym sklepem niż przykładowa biedra czy lidl a ich liczba w Polsce jest znacznie mniejsza niż te dwa wymienione. Biedre masz niemal na każdej wsi.

U mnie na osiedlu są 3 biedry i do każdej z nich mam 15-20 minut na pieszo a do najbliższego Auchan mam 10-12 km . Na wsi to szybciej znajdziesz Dino niż Biedre :D

Opublikowano
3 godziny temu, Cappucino napisał(a):

Nie, nie jest. Już opisywałem wielokrotnie, że operator nie może czerpać z tego zysku, bo całość musi przeznaczyć na działanie i rozwój systemu.

3 godziny temu, Cappucino napisał(a):

Póki co to Dino ma plan co do każdej wsi. Mają ponad 3000 sklepów właśnie na wsiach, Biedronka jest lokalizowana również w miastach a ma ponad 3800 sklepów ;) Zatem Dino goni Biedronkę, ale rozbudowuje się poza obszarami miejskimi.

Auchan ma 232 markety i owszem jest większym marketem, ale to wcale nie przeszkadza by Biedronki czy Lidle zamawiały większe butelkomaty lub dbały o ich regularne opróżnianie. Tu przeszkodą jest zła organizacja od strony sklepu, sam system kaucyjny nie ma tu nic do rzeczy.

Opublikowano

biedny przedstawiciel rzadowy nadal sie wije zeby bronic najglupszych pomyslow XD

darmowa podpowiedz jak dziala prawdziwy swiat: "dzialanie i rozwoj systemu" > wlasnie tam tworzone beda zyski

Cytat

System kaucyjny to wał na obywatelach i ukryty podatek

Byłem dzisiaj w Lidlu i to, co zobaczyłem przy butelkomacie, to jakiś ponury żart. Zrobiłem zdjęcie (twarze celowo zakryłem), bo to idealnie obrazuje nasz nowy, wspaniały "eko-system". Ludzie stoją w długich kolejkach, tracąc swój cenny czas wolny, by wielce łaskawie odzyskać swoje własne 50 groszy.

https://wykop.pl/artykul/7067669/system-kaucyjny-to-wal-na-obywatelach-i-ukryty-podatek

7d75f84bd523d4b0b90d969d1240dce4294493f1

tracic czas na stanie ze smieciami w sklepie

nawet mi ich nie zal XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, LeBomB napisał(a):

że operator nie może czerpać z tego zysku

Zagraniczne korporacje z dobrego serca stworzyli nam system i operują nim za darmo bez grosza zarobku. Naprawdę wierzysz w to co piszesz? :E

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano (edytowane)

@kubikolos 

Nie dziwi mnie totalnie, że wykopki kolejny raz tylko płaczą w sieci, a całość przedstawionej opinii to po prostu stek bzdur nie mający się nijak do przepisów.

Cytat

1. Płacimy za opakowanie dwa razy Zacznijmy od podstaw: producent napoju i tak ma już wliczony koszt opakowania w jego cenę. Zawsze tak było i nikt nam z tego tytułu cen nie obniżył. Kaucja to dodatkowy, zablokowany kapitał, który wyciąga się z naszych portfeli w momencie podejścia do kasy.

oddając butelkę nie płacisz 2 razy. Nie oddając butelki płacisz za to, że nie zostanie ponownie przetworzona na butelkę. Czyli tak jakbyś stłukł butelkę po piwie za którą też kaucji nie odzyskasz.

Cytat

2. Gdzie trafia nieodebrana kaucja? Większość osób myśli, że jeśli nie odda butelki, to ta kasa wraca do budżetu państwa albo jest przeznaczana na realną ochronę środowiska. Nic bardziej mylnego. Systemem zarządzają tzw. "operatorzy systemu kaucyjnego" – prywatne spółki powoływane przez gigantów branży spożywczej i wielkie sieci handlowe. Zgodnie z prawem, pieniądze z nieodebranych kaucji (bo ktoś zgniótł butelkę, po prostu nie miał czasu stać w kolejce) zostają u tych operatorów na "finansowanie systemu". Krótko mówiąc: nasze stracone 50 groszy dotuje wprost wielkie korporacje.

Zgodnie z przepisami te pieniądze nie mogą zasilić tych korporacji, które prowadzą spółki systemu kaucyjnego. Nie można sobie zrobić przelewu z systemu kaucyjnego na konta korpo.

No ale to trzeba grzebnąć trochę głębiej w przepisy dotyczące systemu i skarbowe.

Cytat

3. Jesteśmy darmową siłą roboczą Gdyby ten system był fair, to oddając kaucję 50 groszy, powinniśmy dostawać zwrot rzędu 55 groszy. Dlaczego? Bo to my robimy za darmowych sortowaczy, magazynierów i kurierów. Producenci zyskują z powrotem czysty, posegregowany plastik spożywczej jakości (PET), z którego robią regranulat i na nim zarabiają. Mają darmowy surowiec, za którego zebranie i dostarczenie płacimy my swoim czasem i wysiłkiem.

To mnie najbardziej rozbawiło :E Jak wywalał to do śmieci i zanosił te śmieci do śmietnika (musiał segregować, jak mieszka w mieście to jeszcze musi nosić kluczyk do śmietnika)  i płacił jeszcze za wywóz tych śmieci a sortownie zarabiały jeszcze na tym, to było git? :rotfl2:

Ale jak musi zanieść butelkę w inne miejsce, to nagle powinno mu się za to dopłacać :E 

O tym co zawarł w punkcie 4 już się rozpisywałem wielokrotnie i ostatnio nawet był artykuł, z którego wynika, że samorządy już same sobie zaprzeczają w tej sprawie. A jakoś wiele samorządów jednak nie podnosi cen...

Do tego w świetle tego co sam napisał w punkcie 3. to przecież sam sponsorował ten system :E 

5. Butelki stają się "walutą" głównie przez system Lidla, który płaci za każdą butelkę (w tym te niekaucyjne). Swoją drogą ile tu było pierniczenia, że druczki z butelkomatu można wykorzystać tylko na zakupy itd. a nagle się okazuje, że jednak nie :E kolejny raz gdy przeciwnicy systemu tracąc argument sami sobie zaprzeczyli.

Ponadto w większości miast wiaty śmietnikowe są zamykane i nie ma do nich tak łatwego dostępu jak kiedyś. 

25 minut temu, MaxaM napisał(a):

Zagraniczne korporacje z dobrego serca stworzyli system i operują nim za darmo. Naprawdę wierzysz w to co piszesz? :E

Nie o to chodzi. Sugestie które padają wprost mówią, że kasa z nieodzyskanych kaucji to zysk dla korporacji prowadzących daną spółkę operatora kaucyjnego. Tak jakby na przykład firmy zrzeszone w kaucja.pl czyli między innymi  Pepsico, Coca-cola, Maspex, Żywiec Zdrój, Oshee, Redbull, Zbyszko i kilka innych firm zrzeszonych mogły sobie z tych nie zapłaconych kaucji wypłacać dywidendy ze spółki prowadzącej system kaucja.pl. Nie, nie mogą. Te pieniądze muszą pozostać w spółce systemu kaucyjnego, utrzymywać tę spółkę i rozwijać system tej spółki.

Do tego dochodzi uzyskanie odpowiedniego poziomu selektywnej zbiórki opakowań wprowadzonych na rynek przez firmy wprowadzające opakowania. Gdy nie zostanie osiągnięty, to jest nakładana kara finansowa, której koszty w 50% będzie ponosił operator systemu, a w 50% firma wprowadzająca opakowanie na rynek. W ten sposób gdy dany operator nie będzie rozwijał systemu i będzie próbował "zarobić" na nieodbieraniu kaucji skończy tym, że kasę z której liczył na zysk odda do budżetu państwa. 

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano

@kubikolos Nie atakujemy personalnie za to że ktoś ma inne poglądy, ma do tego prawo.

7 minut temu, LeBomB napisał(a):

Insynuacje które czynisz i które pozostają bez reakcji sprawiają, że mogę cię na tej samej zasadzie nazywać od dziś debilem 

No nie, to tak nie działa, a my nie siedzimy na forum 24/7. Masz prawo zgłosić jakieś ataki/wyzwiska skierowane do Ciebie i czekać na reakcję administracji, ale jak włączasz się w pyskówkę to oberwiesz na równi z prowodyrem, bo mnie mało obchodzi kto zaczął.

Opublikowano (edytowane)

Ja tylko powiem, że jak ktoś ma problem z oddawaniem butelek przez zawodną maszynę, to najlepsze automaty są zdecydowanie w Lidlu. Łyka jak głupie, wczoraj 15,5 w butelkach oddane, zero problemu. 

Edytowane przez huudyy
Opublikowano
56 minut temu, huudyy napisał(a):

Ja tylko powiem, że jak ktoś ma problem z oddawaniem butelek przez zawodną maszynę, to najlepsze automaty są zdecydowanie w Lidlu. Łyka jak głupie, wczoraj 15,5 w butelkach oddane, zero problemu. 

a to sie zgadza. mieli jak leci. nawet puszki po "ginesie" te z kulka :E

ogolnie nie mam problemu z tym systemem, do czasu, az "zysk" pokrywa "koszty" czyt. wzrost oplat za odpady, nie jest wiekszy niz to co odzyskam. wiec tak sobie na spokojnie obserwuje i zbieram :pijaczyna: 

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, LeBomB napisał(a):

@Pawelek6 nie wiem, nigdzie nie przywoływałem Twojego nicku ani w tym co jest napisane, ani w tym co wyedytowałem.

Właśnie też mnie zastanawia co tu się dzieje, ale powiadomienie było:

Bez tytułu.jpg

No nic, forum żyje własnym życiem w weekend widać :P

Edytowane przez Pawelek6
Opublikowano

w regulaminie bylo cos o ochronie systemu kaucyjnego?  systemu ktory zyskal osobowosc i dzieki temu zaden producent na nim nie zarabia XDDDDDDDDDDDDDDDDD

4 godziny temu, huudyy napisał(a):

najlepsze sa tam gdzie sie tego nie spodziewasz, czyli tam gdzie nie chodza brygady z workami ;)

przyklad: ikea, kasa od razu jako opcja domyslna, system nie stworzony po to zeby dodatkowo upodlic czlowieka ktory usmiechniety idzie do po pani po 'prose pani, ja po 50 grosy za smieci' XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Opublikowano
Godzinę temu, kubikolos napisał(a):

przyklad: ikea, kasa od razu jako opcja domyslna, system nie stworzony po to zeby dodatkowo upodlic czlowieka ktory usmiechniety idzie do po pani po 'prose pani, ja po 50 grosy za smieci' XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Rozumiem że jak kupujesz napoje z %% za które w sklepie jest już kaucja 1 zł to wyrzucasz a nie wymieniasz na pełne czy coś bo to śmieci nikomu nie potrzebne ?? 

Opublikowano
58 minut temu, kubikolos napisał(a):

smieci wyrzucam do smietnika, pozniej jeszcze place i zabieraja je mili panowie ;)

nie jestem robakiem na minimalnej zeby patrzec na stawki kaucji

jakbym chcial zaoszczedzic to bym wyrzucal do lasu albo (nowosc) wozil do sklepu

A potem wielkie zdziwienie że stawka za śmieci poszła o kilka lub kilkanaście zł do góry bo te samochody od miłych panów nie są na powietrze tak samo jak ci panowie nie będą za minimalną krajową zbierać codziennie twoich śmieci które trzeba zabrać od ciebie następnie na sortownie gdzie kolejni mili panowie muszą je posegregować bo nie wszystko mogą wyłapać maszyny , i też tego nie będą robić cała dobę za minimalną krajową . Już kiedyś ci panowie strajkowali w jakimś mieście to po kilku dniach miasto było całe w śmieciach . Nie jesteś robakiem na minimalnej nawet nie masz pojęcia ile ludzi przyjeżdża na skupy złomu samochodami z wyższej półki oddać złom albo dzwonią że trzeba złom zabrać z ich posesji i im zapłacić jeszcze za to że się przyjedzie zapakuje i zabierze