Skocz do zawartości

Auta elektryczne-hybrydowe (BEV,PHEV,HEV) vs spalinowe (ICE)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

do poziomu ok $60 za barylke? watpie..oczywsice jak wkleisz historie z ostatnich 100 lat, to zapewne znajdziesz gdzies tam jakas analogie, ze to "nic nowego" ;)

btw. za rope placimy $, ale o tym zapewne wiesz...czy nie? :hmm:

Edytowane przez SuLac0
Opublikowano
46 minut temu, Kyle napisał(a):

Nie sądzę. Elektryki konstrukcyjnie są prostsze od spalinowców i mogą być nawet tańsze. Sądzę, że w przyszłości będą mogły kosztować nie więcej niż zbliżony spalinowiec i to bez wypaczających rynek dotacji. Do tego elektryki będą bezpieczniejsze (benzyna jest bardziej palna w razie W niż akumulator ze stałym elektrolitem, czyli te nadchodzące SolidState).

Także będzie ciekawie.

I na czym będą zarabiać, skoro będą tańsze w zakupie i mniej awaryjne?

Na abonamentach typu "chcesz grzanie dupy to płać 5EUR miesięcznie"? ;) 

Opublikowano
Godzinę temu, SuLac0 napisał(a):

do poziomu ok $60 za barylke? 

A dlaczego nie? I skąd te 60$ ?Ostatnie pół roku jak nie więcej to było 62-67$. Po 2022r też nikt nie wierzył i co?  Szamani z goldman też wieszczyli wtedy wzrosty nawet do 150$ i że szybko nie spadnie...

Opublikowano

Ostatnio widziałem post jakiegoś influ wg którego ceny paliw na Cyprze wciąż są na normalnym poziomie, a na pytanie o wzrost cen padła odpowiedź, że jak dopłyną dostawy w wyższych cenach, to podniesiemy nasze. Ale może to kwestia tego, że na Cyprze jest dużo energii z OZE, więc konkurencja ze strony aut elektrycznych jest bardzo duża

Opublikowano
2 godziny temu, KaniaPC napisał(a):

Ostatnio widziałem post jakiegoś influ wg którego ceny paliw na Cyprze wciąż są na normalnym poziomie, a na pytanie o wzrost cen padła odpowiedź, że jak dopłyną dostawy w wyższych cenach, to podniesiemy nasze. Ale może to kwestia tego, że na Cyprze jest dużo energii z OZE, więc konkurencja ze strony aut elektrycznych jest bardzo duża

No właśnie, Orlen jeszcze nie zakontraktował nawet litra po nowych cenach, na stacjach w zbiornikach były stare paliwa a cenniki już poszybowały w górę. Jak to jest, że cena na stacjiach rośnie tego samego dnia gdy kurs ropy idzie w górę? 

Opublikowano
26 minut temu, Cappucino napisał(a):

Jak to jest, że cena na stacjiach rośnie tego samego dnia gdy kurs ropy idzie w górę? 

Czysty zarobek konkretnej stacji benzynowej bo korekty cen w hurcie są dopiero dnia następnego.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Myślisz, że ceny każdej stacji orlenu jest ustalana odgórnie? Niemożliwe przy takiej ilości. I myślę, że byłoby to jak już to regionalnie (gminami czy powiatami), a nie, że na jednej stacji jest cena X, a kilka kilometrów dalej jest już inna - nawet w tym samym mieście. Franczyzobiorcy też mieliby z góry ceny? To by się im nie opłaciło totalnie.

Edytowane przez lesiu155
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, galakty napisał(a):

Nie no jaki problem odgórnie ustalić że na autostradzie jest drożej? To nie ma powiązania. 

Chodziło mi o wykazanie faktu, że ceny paliwa nie ustala na stacji Orlen, zwłaszcza, że nawet w 1 mieście potrafi mieć różne ceny ... 

Edytowane przez huudyy
Opublikowano
15 minut temu, huudyy napisał(a):

Chodziło mi o wykazanie faktu, że ceny paliwa nie ustala na stacji Orlen, zwłaszcza, że nawet w 1 mieście potrafi mieć różne ceny ... 

Ale to nie do końca dowód, bo Orlen mógłby zarządzić cenami nawet w jednym mieście :E Wiem że mało realne, ale cóż.