Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powoli się wyleczam z 2.0 TSI/TFSI. Fura 5lat niecałe 50tyś przebiegu, serwis ASO. Filtry od nowości te same, olej najpewniej też nie wymieniany. Wycieki spod wału i miski olejowej. Zrąbana praca skrzyni biegów, która zamula. Jazda miejska i spalanie 12l... No syf totalny... 

• Thanks 1
Opublikowano

Cóż, TSI fajne silniki ale serwisowo potrafią pociągnąć po kieszeni. Tylko moment, elastyczność, kultura pracy i moc to spore zalety.

4 minuty temu, Gret napisał(a):

Jazda miejska i spalanie 12l... No syf totalny... 

Mój 1.6 CRDi pali 8 litrów w mieście, poprzednia Megane w benzynie 107KM paliła 10 litrów. 12 litrów w 2.0 turbo to spoko wynik ;) 

Opublikowano
1 godzinę temu, galakty napisał(a):

12 litrów w 2.0 turbo to spoko wynik ;) 

12 litrów w mieście ... z jednej strony dużo, a z drugiej to na bardzo niedogrzanym silniku i bardzo krótkim odcinku można robić wielkie spalania nawet małą benzyną.

• Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, Kyle napisał(a):

12 litrów w mieście ... z jednej strony dużo, a z drugiej to na bardzo niedogrzanym silniku i bardzo krótkim odcinku można robić wielkie spalania nawet małą benzyną.

Benzynki 0,9-1,0 w tym samym "mieście" co mój 2l klekot ma okolice 7 mają średnie na poziomie 9-10 (często zerknę podczas przeglądu) :D 

• Thanks 1
Opublikowano

ja się tam o spalanie nie martwię ale myślałem że to będzie miało około 9-10l/100km.

auto robi ~10tyś rocznie także nie tak mało

u mnie laguna wciąga ~13.5 aktualnie, te samo miasto QQ 1.6 wciąga mi ~8l. Moc podobna ale jednak technologia całkiem inna. 

Opublikowano

Ja robie w mieście między 7 a 12. Wszystko zależy od trasy, pory dnia, warunków, świateł, korków, dystansu.

10 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Benzynki 0,9-1,0 w tym samym "mieście" co mój 2l klekot ma okolice 7 mają średnie na poziomie 9-10 (często zerknę podczas przeglądu) :D 

Mój 1.5 TSI 150 ma średnią z ostetnich 25kkm 6.9l/100 - trasy, miasto, dojazdy na dystansie 2-3 km - wszystkiego mniej więcej po równo.

Opublikowano

Spalanie w dużej mierze zależy od miasta. W Cz-wie miałem ponad 12l/100. Po przeprowadzce do nowego mieszkania mniej w centrum, plus skończone remonty "jedynki" (pozbyto się skrzyżowań i całe miasto da się przejechać 70-80km/h bez żadnego hamowania) paliwożerne dwulitrowe F4R w Shreku, w lato mieściło mi się w 9,5 w miejskiej, a przy obecnych temperaturach bliskich zera, są to okolice 10,5.

Najlepsze, że kumpla Outlander z dwulitrowym dieslem pali po Cz-wie średnio dychę ropy - jedyna różnica, że mieszka w części bardziej zakorkowanej (swoje do spalania zapewne dorzuca napęd 4x4).

• Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, Gret napisał(a):

Powoli się wyleczam z 2.0 TSI/TFSI. Fura 5lat niecałe 50tyś przebiegu, serwis ASO. Filtry od nowości te same, olej najpewniej też nie wymieniany. Wycieki spod wału i miski olejowej. Zrąbana praca skrzyni biegów, która zamula. Jazda miejska i spalanie 12l... No syf totalny... 

Wycieki z wału napędowego to dość częsta przypadłość w VAG. Wymieniasz uszczelnienia, jeździsz dalej - koniec historii. Nic spektakularnego, co dyskwalifikuje auto przy ewentualnym zakupie. Zdarza się przy 150tyś.km, ale też 5tyś.km.

Jeżeli samochód był serwisowany "zgodnie z wytycznymi" (tfu!) to wymiana filtra powietrza jest przewidziana na 90tyś.km lub po 6 latach. Mógł zatem być jeszcze fabrycznym, jeżeli serwis nie proponował wymiany wcześniej lub nie było zgody właściciela.

To już któryś film Coobcia, gdzie pierdzieli trzy po trzy.

Sam silnik 2.0 190KM jest bardzo fajną jednostką. W trybie sport nie zamula, przyspiesza żwawo. W normal/eco faktycznie ma czasem sporego laga - normy WLTP ... DNNA miałem w Leonie, który średnio spalał 8l/100km. W Tarraco, z uwagi na gabaryt auta i dodatkowy napęd 4X4, będzie to +/- 2-3l więcej.

• Like 1
Opublikowano
50 minut temu, Seeba03 napisał(a):

Jeżeli samochód był serwisowany "zgodnie z wytycznymi" (tfu!) to wymiana filtra powietrza jest przewidziana na 90tyś.km lub po 6 latach. 

W Oplu chyba miałem co 2 lata max, lub 15 tys. kilometrów, albo coś takiego, a tutaj jakiś kosmos. (taki sam, jak wymiana oleju silnikowego co 30 tys. - niektóre marki mają takie zalecenia = prosta droga do szybkiej degradacji silnika)

• Upvote 1
Opublikowano
5 godzin temu, Gret napisał(a):

Zostaje Honda z 1.6idtec

Opublikowano
3 godziny temu, Gret napisał(a):

ja się tam o spalanie nie martwię ale myślałem że to będzie miało około 9-10l/100km.

auto robi ~10tyś rocznie także nie tak mało

u mnie laguna wciąga ~13.5 aktualnie, te samo miasto QQ 1.6 wciąga mi ~8l. Moc podobna ale jednak technologia całkiem inna. 

W Lagunie automat jest pancerny, za co się płaci spalaniem zawyżonym o 1-2L Pb w mieście. Z dizlem nie wiem dokładnie czy też tak jest. 

5 godzin temu, galakty napisał(a):

Mój 1.6 CRDi pali 8 litrów w mieście, poprzednia Megane w benzynie 107KM paliła 10 litrów. 12 litrów w 2.0 turbo to spoko wynik ;) 

W mocy wynoszącej blisko 300KM to nie jest jakiś świetny wynik. Nowoczesne auta powinny palić mniej.

Opublikowano
7 godzin temu, Gret napisał(a):

każdy ogarnięty omija ASO z daleka.

Opublikowano
48 minut temu, galakty napisał(a):

Mhm 300 koni w mieście (mam na mysli miasto czyli 400k ludzi w górę a nie jakieś wygwizdowo 150k bez korków) i ile ma palić? 8 litrów? Zejdź na ziemię, to nie wątek humorystyczny. 

Bez hybrydy nie ma szans.

Mieszkam w wygwizdowie 60k mieszkańców, ale w całej aglomeracji jest 2,5mln. Przyjedź na Górny Śląsk to zabaczysz jak się "jeździ" po wygwizdowiach o godzinie 7-9 i 14-16 :E

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, galakty napisał(a):

Mhm 300 koni w mieście (mam na mysli miasto czyli 400k ludzi w górę a nie jakieś wygwizdowo 150k bez korków) i ile ma palić? 8 litrów? Zejdź na ziemię, to nie wątek humorystyczny. 

Bez hybrydy nie ma szans.

Chyba, że mówimy i Warszawie i jeździe głównie po obwodnicach tak do 90-100km/h ;)

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Petru23 napisał(a):

Chyba, że mówimy i Warszawie i jeździe głównie po obwodnicach tak do 90-100km/h ;)

Poza godzinami szczytu bo w tedy i obwodnica stoi. 

Nie no, pracując w jednym mieście mozna mieć dwa zupełnie różne spalania w tym samym aucie. Moj przykład dla laguny:

Praca w Sulejówku (zaraz pod Warszawą) i dojazd z Kabat czyli w jedna stronę okolo 25km i średnie spalanie miałem w okolicy 12L. Potem dojazd z ursusa do centrum czyli 9km w w jedną stronę i spalanie oscylowalo w okolcy 18l. 

Edytowane przez jarux