Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W mojej ocenie ludzie trzymają się swoich utartych schematów i na tym opierają swoją ocenę.

Nie ważne czy chińskie auto jest dobre. Z góry zakładam, że coś w nim nie działa (j/w) na bazie internetowych pojedynczych wpisów, które notabene pojawiają się również w EU automotive no ale tu to już zakładamy, że wszystko działa :E 

Edytowane przez DjXbeat
  • Upvote 2
Opublikowano
23 minuty temu, DjXbeat napisał(a):

W mojej ocenie ludzie trzymają się swoich utartych schematów i na tym opierają swoją ocenę.

Nie ważne czy chińskie auto jest dobre. Z góry zakładam, że coś w nim nie działa (j/w) na bazie internetowych pojedynczych wpisów, które notabene pojawiają się również w EU automotive no ale tu to już zakładamy, że wszystko działa :E 

A jeśli porównuję do auta którym jeżdżę i działa jak producent przewidział, to mogę się śmiać z chinoli czy też nie? 

Jeśli kumpela znajomego miała Omodę i czekałą 4 msc na części zawieszenia, to mogę się śmiać czy nie bo DJ uważa że nie wolno? 

Ale spoko, daj przykład EU automotive gdzie średnie spalanie jest wyliczane na bazie 50km i się resetuje ciągle. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

U znajomego w VW przestał działać profil kierowcy i w ASO rozkładają ręce. Widzą w systemie 'czerwoną kropkę na serwerach' i nie możemy panu nic pomóc. Na necie znalazł, że sporo osób boryka się z tym problemem i dla niektórych pomagały jakieś przypadkowe alpejskie kombinacje klawiszy-stacyjka-resetowania-zasięg gsm jest/brak. Próbował wszystkiego co wyczytał i nic mu nie pomogło.

A czytaliście komentarze o elektrycznym Jeepie Compassie? Śmiejecie się, że u jakiegoś chińczyka pomaga zdjęcie klemy na coś. W tym Compassie, to standardowa procedura serwisowa na zdarzające się częste unieruchomienia pojazdu, bo sami nawet nie potrafią zdiagnozować problemu :E

Jakiś czas temu zainteresowałem się Formentorem i wszedłem na fanpage, to złapałem się za głowę z jakimi problemami borykają się tam ludzie z nowymi furami :E

Ale tak. Tylko chińczyki mogą mieć problem z softem :E

//edit - aż wszedłem na funpage Formentora ponownie - bez zaskoczenia, sporo świeżych wrzutek o różnych dziwnych problemach :E

Siedzicie na fanpagach chińczyków i wyciągacie perełki. Może najpierw zacznijcie od siedzenia na fanpagach zachodnich marek aby być chociaż troszkę obiektywnym ;)

Cała ta sytuacja przypomina mi Teslę jak ludzie ścigali się w wyszukiwaniu problemów aby się z niej pośmiać, a teraz to jest polecane auto ;)

A tymczasem:

Czerwiec przyniósł historyczną zmianę w polskich salonach. Udział chińskich producentów w rynku nowych aut w naszym kraju osiągnął blisko 15 proc. Rosnąca popularność chińskich modeli nie jest zaskoczeniem, ale w rejestracjach zauważyć można nowy trend - na samochody z Chin otwierają się właśnie klienci flotowi. Mówiąc prościej, pęka właśnie ostatni bastion "starej" motoryzacji, a firmy przestają się bać utraty wartości chińskich samochodów.

https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-polskie-firmy-juz-kupuja-chinskie-auta-te-marki-ida-jak-burz,nId,23519170

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 2
Opublikowano

Moim zdaniem to średnie spalanie, jeśli jest kalkulowane z ostatnich 50 kilometrów czy 100 kilometrów, to praktycznie nie ma znaczenia, bo to i tak spalanie orientacyjne, obarczone sporym błędem samego "komputera" (i jestem tego zdania już od czasów kiedy pojawiło się to po raz pierwszy w autach europejskich/japońskich/koreańskich i dowolnych innych - uprzedzając uwagi że to o "komputery chińskie" chodzi).

Jak ktoś chce wiedzieć ile pali jego auto, z przyzwoicie małym błędem pomiarowym, to nic tylko zatankować do pełna, przejechać możliwie długi odcinek (ale nadal na jednym baku) zatankować znowu do pełna i policzyć ile na prawdę spalił, w przeliczeniu na każde 100 kilometrów.

Opublikowano
11 minut temu, SuLac0 napisał(a):

piszesz-masz :) made in europe :hahaha:

https://www.motor1.com/news/712355/dacia-no-center-screen/

image.png.325e1a0a7e79916e50f43695a78bdb06.png

w czyms jeszcze moge pomoc ? :majty:

image.png

Szczerze mówiąc ja się zastanawiam, czemu to nie jest bardziej popularne w najtańszych autach - Uchwyt na telefon który robi za nawigację, radio,w aucie tylko montować zestaw BT.

W sumie podobny patent ma ta firma Slate od tanich pickupow 

• Upvote 2
Opublikowano

Prywatnie miałem 2 Volva, Mitsubishi, teraz Opla, każdy z nich odchyłki spalania wg. kompa miał max 0,2L. Tak sobie to tłumaczcie, jakoś trzeba zrekompensować zakup chinolinium. To co Galaktus wcześniej napisał, trafił w samo sedno:

6 godzin temu, galakty napisał(a):

Wolałbym jeździć Dacią w LPG, przynajmniej tanio i nikogo nie oszukuję, że mnie nie stać na lepsze auto :E 

Kupowanie wypasionych pod korek aut w niskiej cenie, żeby pokazać, że ma się to samo wyposażenie co europejskie czy japońskie auta za 1/2 ceny chociaż połowa tego działa dziwnie lub nie działa wcale. Moooże za 5-7-10 lat będzie warto którąś markę chińską kupić, czas i rynek wtórny to zweryfikuje.

• Upvote 3
Opublikowano
11 minut temu, huudyy napisał(a):

Szczerze mówiąc ja się zastanawiam, czemu to nie jest bardziej popularne w najtańszych autach - Uchwyt na telefon który robi za nawigację, radio,w aucie tylko montować zestaw BT.

Bo nie wolno używać telefonu podczas jazdy? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Kyle napisał(a):

Moim zdaniem to średnie spalanie, jeśli jest kalkulowane z ostatnich 50 kilometrów czy 100 kilometrów, to praktycznie nie ma znaczenia, bo to i tak spalanie orientacyjne, obarczone sporym błędem samego "komputera" (i jestem tego zdania już od czasów kiedy pojawiło się to po raz pierwszy w autach europejskich/japońskich/koreańskich i dowolnych innych - uprzedzając uwagi że to o "komputery chińskie" chodzi).

Jak ktoś chce wiedzieć ile pali jego auto, z przyzwoicie małym błędem pomiarowym, to nic tylko zatankować do pełna, przejechać możliwie długi odcinek (ale nadal na jednym baku) zatankować znowu do pełna i policzyć ile na prawdę spalił, w przeliczeniu na każde 100 kilometrów.

Nie no bez jaj, jadę w trasę i chcę wiedzieć po prostu jakie mi wyszło spalanie z całej trasy a nie z wyrywkowych 50 km.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@SuLac0

Nawet w Oplu takie rzeczy ;) 

image.png.9a3ec9916e845961501733af88de3c05.png

51 minut temu, huudyy napisał(a):

zczerze mówiąc ja się zastanawiam, czemu to nie jest bardziej popularne w najtańszych autach

Tylko jak rozumieć 'najtańsze auta'? Czy cena katalogowa 107k zł za takiego golasa jak ten Opel Frontera powyżej, to tanio? Czy takie braki są usprawiedliwione tą ceną? Tym bardziej, że wykończenie jest budżetowe. Imho nie :heu:

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
32 minuty temu, bleidd napisał(a):

Nie no bez jaj, jadę w trasę i chcę wiedzieć po prostu jakie mi wyszło spalanie z całej trasy a nie z wyrywkowych 50 km.

Nie znasz się, czepiasz na siłę... Nawet europejskie automotive ma z tym problemy!!!!

A nie czekaj, nie ma :E 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, MaxaM napisał(a):

Tylko jak rozumieć 'najtańsze auta'?

Najmniejsze, segment A, dostawczaki... 

Zamiast mieć gówniane, wolne multimedia, to ja bym wolał mieć zwój telefon w wygodnym uchwycie. 

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 1
Opublikowano
28 minut temu, SuLac0 napisał(a):

a tak z czystej ciekawosci - co ta wiedza daje? :hmm: 

Po 1: Średnie spalanie z całej trasy to podstawowy wskaźnik "zdrowia" samochodu. Jeśli jedziesz w znane Ci miejsce i auto nagle spaliło o 2 litry więcej niż zazwyczaj, od razu wiesz, że coś jest nie tak

Po 2: Spalanie z trasy pozwala mi ocenić mój styl jazdy, jak wybrana prędkość autostradowa wpłynęła na portfel

Po 3: Jedziesz w góry ze znajomymi na jednym baku. Na koniec trasy chcesz spojrzeć na komputer i wiedzieć dokładnie, ile spaliłeś przez całą podróż, żeby rzetelnie i sprawiedliwie podzielić koszty paliwa

Po 4: Bo sobie chcę urządzić trasę w myśl zasady eco-driving i wykręcić jak najniższy wynik tylko dla własnej satysfakcji

Po 5: Aby zaspokoić moją ciekawość jak w danych warunkach wygląda spalanie (jadę w nowym terenie, załadowany pod sufit, albo z przyczepą albo bagażnikiem dachowym albo XYZ)

Pytanie 'po co ci to' w przypadku funkcji, która jest rynkowym standardem w oprogramowaniu samochodów od 30 lat, to zwykłe pudrowanie niedoróbki

• Like 1
  • Upvote 6
Opublikowano

Jeśli chodzi o naprawę poprzez odłączenie klemy to w KIA też to funkcjonuje. Nowe Ceed i XCeed czasami mają taką przypadłość że przestają działać kierunkowskazy i wyświetla się komunikat żeby pokręcić kierownicą lewo i prawo, aby się czujnik skrętu skalibrował. Ale to nie rozwiązuje problemu. Odłączenie aku naprawia auto :)

• Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, IceMan napisał(a):

Jeśli chodzi o naprawę poprzez odłączenie klemy to w KIA też to funkcjonuje. Nowe Ceed i XCeed czasami mają taką przypadłość że przestają działać kierunkowskazy i wyświetla się komunikat żeby pokręcić kierownicą lewo i prawo, aby się czujnik skrętu skalibrował. Ale to nie rozwiązuje problemu. Odłączenie aku naprawia auto :)

muszę iść w ten biznes zatem

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
11 minut temu, IceMan napisał(a):

Tak się kończy pakowanie wszystkiego w elektrykę, a podstawowe mechanizmy powinny być mechaniczne.

Tylko już nawet kolumny kierownicze w niektórych modelach nie są połączone z kołami, o czym my gadamy... 

• Upvote 2