Skocz do zawartości

Najoszczędniejsze auta: najniższe spalanie (zużycie paliwa) jakie udało mi się uzyskać. Ranking i wyniki użytkowników

Najniższe spalanie jakie uzyskało moje auto to:  

6 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakie najniższe spalanie uzyskałeś/uzyskałaś w użytkowanym przez Ciebie samochodzie spalinowym bądź hybrydowym (z wyłączeniem PHEV)

• mniej niż 2,0 l/100 km
      1
    • 2,01 - 2,5 l/100 km
      0
    • 2,51 - 3,0 l/100 km
      0
    • 3,01 - 3,5 l/100 km
      1
    • 3,51 - 4,0 l/100 km
      1
    • 4,01 - 4,5 l/100 km
      2
    • 4,51 - 5,0 l/100 km
      0
    • 5,0 - 6,0 l/100 km
      0
    • 6,0 - 7,0 l/100 km
      1
    • 7,0 - 8,0 l/100 km
      0
    • 8,0 - 9,0 l/100 km
      0
    • 9,0 - 10,0 l/100 km
      0
    • 10,0 - 12,0 l/100 km
      0
    • wszystko wciąga (powyżej 12 l/00 km)
      0

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pochwalcie się swoimi wynikami najniższego zużycia paliwa (spalania) w Waszych autach spalinowych lub hybrydowych* :)

* z rankingu musimy wyłączyć auta hybrydowe typu Plug-In (PHEV) czy EREV, bo w ich przypadku zużycie prądu miesza się ze zużyciem paliwa, więc to byłoby niemiarodajne i tam da się uzyskać 0,0 l/100 km

Zasady:

1. Musi być zdjęcie wyniku (ew. film).

2. Przejechane minimum 10 km. Z mniejszego dystansu nie przyjmuję (to istotne zwłaszcza w przypadku hybryd).

3. Nie jest istotne czy ten wynik uzyskaliście w mieście czy w trasie. Tam gdzie Wasze auto uzyskuje najniższy wynik, tam przetestujcie.

4. Jeśli będzie podejrzenie, że był to zjazd z dużej góry (np. gdzieś z okolic Zakopanego), to społeczność może polemizować i kwestionować taki wynik.

5. Wysoce wskazane jest poinformowanie o sposobie przeprowadzenia pomiaru (scenariusz jazdy) oraz o podstawowej specyfikacji samochodu, czyli model auta, wersja silnika, rocznik, nie zaszkodzą informacje jak np. rozmiar felg, może zastosowane opony.

6. Opieramy się na wskazaniu komputera, nawet jeśli wiemy że w niektórych przypadkach przekłamanie może wynosić dobre kilka procent.

7. Zawsze można aktualizować swój rezultat, będzie to uwzględnione w rankingu.

Oprócz tego, możecie oddać swój głos w ankiecie. To da nam pewien obraz uśredniony jakie najlepsze wyniki uzyskujecie.

Opublikowano
8 minut temu, Katystopej napisał(a):

Astra J kombi 1.6cdti 136KM, 3 osoby + bagaż, trasa autostradami 1080km, przyjechałem na miejsce i jeszcze trochę zapasu w zasięgu było, wyszło 4,2L przy tempomacie na 110-120km/h, bardzo płynna jazda, bez gwałtownych przyspieszeń.

Czy przypadkiem tego samego silnika nie było w Astrze K?

Opublikowano
6 minut temu, Katystopej napisał(a):

O, to nawet nie wiedziałem że 136KM też tam wsadzali. W Jotce silnik wdzięczny i bezawaryjny, w K adblue wali błędami jak wściekłe. 

Ten 1.6 z J był chyba bardzo krótko dostępny, na sam koniec produkcji. Ciekaw jestem czy jednak nie jest to to samo co w K. Tutaj zdjęcie z Astry K z tym 1.6 DTH z testu przy 90 km/h:

opel_astra_k_16dth_fuel.jpg