Skocz do zawartości

TYLKO Auta elektryczne (BEV) - dyskusje użytkowników i opinie zainteresowanych

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
W dniu 14.05.2026 o 10:54, SuLac0 napisał(a):

lepiej, ze pieniadze z KPO ida na to, niz na nowa fabryke zarowek :E chociaz kto wie. zmieni sie wladza, to i moze beda tam potem zarowki produkowac :hmm:

https://francuskie.pl/wciska-nam-sie-kolejne-bajki-o-polskim-samochodzie-elektrycznym-moim-zdaniem-on-nigdy-nie-powstanie-i-ma-na-to-twarde-dane/

Portal jest jaki jest, ale to niestety prawda. To kolejny wał i wyłudzenie kasy. Jest pełno elektryków na które jest bardzo wąska liczba klientów i to się nie poprawi w najbliższej przyszłości a u nas tym bardziej. 

To oczywiście przy założeniu, że faktycznie cokolwiek wyjedzie z tej fabryki która też jeszcze nie istnieje.

Opublikowano (edytowane)

zakupilem sobie ladowarke DC do domu (to juz drugi model) 

idealna jesli masz auto z usa z ladowarka pokladowa 1fazowa a chcialbys ladowac z 3F

mozna tez przerobic na przenosna i ladowac ze slupka AC22kW mocą20kW zamiast np 3,5 lub 7kW

fajna bo mała 60x47cm (grubosc tylko 10cm - z uchwytem 12-13cm)

IMG_3261.JPEG

IMG_3286.JPEG

IMG_3284.JPEG

IMG_3282.JPEG

Edytowane przez duniek
  • Like 1
Opublikowano
W dniu 15.05.2026 o 19:28, duniek napisał(a):

zakupilem sobie ladowarke DC do domu (to juz drugi model) 

idealna jesli masz auto z usa z ladowarka pokladowa 1fazowa a chcialbys ladowac z 3F

mozna tez przerobic na przenosna i ladowac ze slupka AC22kW mocą20kW zamiast np 3,5 lub 7kW

fajna bo mała 60x47cm (grubosc tylko 10cm - z uchwytem 12-13cm)

IMG_3261.JPEG

IMG_3286.JPEG

IMG_3284.JPEG

IMG_3282.JPEG

A myślałem o tym, kupiłem kolejnego elektryka i ładuje w domu ze zwykłego gniazdka na type1 z prędkością 3kW. Chociaż max to chyba 6,5, wiele nie zyskam.

Opublikowano

Dobra, jako użytkownik BEV przyznam że z ładowaniem na publicznych ładowarkach jest ujowo.

Podjeżdżam pod drogą ładowarkę po 3pln, zaczynam ładować i .. podjeżdża drugie auto, połowa mocy dla niego i lipa.

Może jest wolno, ale za to drogo :(

Nie podoba mi się to. Cena powinna też w takim wypadku maleć.

Opublikowano
Godzinę temu, IceMan napisał(a):

Dobra, jako użytkownik BEV przyznam że z ładowaniem na publicznych ładowarkach jest ujowo.

Podjeżdżam pod drogą ładowarkę po 3pln, zaczynam ładować i .. podjeżdża drugie auto, połowa mocy dla niego i lipa.

Jaką miałeś moc ładowania przed/po podłączeniu drugiego auta?

Godzinę temu, Cappucino napisał(a):

Ciesz się, że ci jeszcze producent nie ograniczył zdalnie mocy ładowania i zasięgu jak w niektórych chinolach.:E

W jakim modelu zdalnie ograniczono moc ładowania i zasięg, i co było tego powodem?

Opublikowano (edytowane)

Od dzisiaj FSD w Tesli w ramach subskrypcji. Zamiast 40tys zł to subskrypcja 420zł/msc.

Użytkownicy, którzy mają wykupiony lub dostali rozszerzonego autopilota zapłacą 210zł/msc. 

Ja dostałem za free przy zakupie auta.

IMG_6931.thumb.png.8a07e46507d020fed9b5871f2b87004d.png

Spodziewałem się kwoty 500zł/msc. 

Edytowane przez DjXbeat
  • Upvote 2
Opublikowano
20 godzin temu, galakty napisał(a):

Czyli potwierdza sie, że bez gniazdka w domu nawet 230V nie ma to sensu. 

potwierdza sie tylko, ze to bzdura jak ta, ze bez PV BEV tez nie ma sensu.

20 godzin temu, galakty napisał(a):

W sumie u mnie pod Lidlem przez ostatnie 6 msc widziałem RAZ jak ktoś się ładował. 

i o czym to ma swiadczyc? 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 22.05.2026 o 19:17, galakty napisał(a):

W sumie u mnie pod Lidlem przez ostatnie 6 msc widziałem RAZ jak ktoś się ładował. 

POMIDOR.IO

jak klikniesz w mape to mozna podejrzec ile sesji bylo na danej ladowarce i jakie moce tam są uzyskiwane - oczywisicen nie kazda bedzie , a nawet jak bedzie to moze nie pokazywac sesji - fajnie widac EKOENY np w wawie - tam tych sesji pełno

Edytowane przez duniek
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, duniek napisał(a):

jak klikniesz w mape to mozna podejrzec ile sesji bylo na danej ladowarce

Tej ładowarki nawet tam nie ma XDDDD

Znaczy jest ikonka, ale brak szczegółów, pewnie dlatego że nikt nie korzysta :hihot:

Ale dobra, najbliższa obok pod Kaufland:

image.png.acbbb0250d480791a655b1c0655e8c9d.png  

Nie dość że wolne, to nie działają 

image.png.678d7da5563feaaabad6d8e893bc35ba.png

I kolejna:

image.png.892a9fcca4136bf4f52b40fe62e9ec92.png

A to są duże osiedle obok i jedynie kilka ładowarek, które i tak stoją puste.

Edytowane przez galakty
  • Thanks 1
Opublikowano
W dniu 22.05.2026 o 19:17, galakty napisał(a):

Czyli potwierdza sie, że bez gniazdka w domu nawet 230V nie ma to sensu. 

I tak i nie. 
Kwestia tego ile kilometrów pokonujemy. 
Jak ktoś dużo jeździ wokół komina a nie ma swojej ładowarki to tak, może to być problematyczne ale jak ktoś pokonuje tak z 300-400km tygodniowo to wystarczy 1-1.5 ładowania na tydzień a w zimę 2-2.5.  
Raz mi się zdarzyło ładować auto na ładowarce pod Kauflandem i w czasie dużych zakupów uzupełniłem 55kW co dało mi ponad 300km zasięgu. 

Pod Lidlem praktycznie zawsze są puste ładowarki. Tak samo pod Kauflandem. 
Generalnie pod sklepami znacznie częściej widzę zablokowane stanowiska przez auta spalinowe niż auta, które się ładują :E 

Opublikowano
1 godzinę temu, DjXbeat napisał(a):

I tak i nie. 
Kwestia tego ile kilometrów pokonujemy. 
Jak ktoś dużo jeździ wokół komina a nie ma swojej ładowarki to tak, może to być problematyczne ale jak ktoś pokonuje tak z 300-400km tygodniowo to wystarczy 1-1.5 ładowania na tydzień a w zimę 2-2.5.  
Raz mi się zdarzyło ładować auto na ładowarce pod Kauflandem i w czasie dużych zakupów uzupełniłem 55kW co dało mi ponad 300km zasięgu. 

Tylko koszt ładowania na tych stacjach nie jest atrakcyjny, więc po co mi drogi elektryk skoro nie zaoszczędzę na tankowaniu? Tu widzę główny problem. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

No te klamki to są tak głupie, że szok. Coś na zasadzie zróbmy coś inaczej tylko po to aby było inaczej.

Fajnie za to, że dobrze wyciszone w przeciwieństwie do XC60.

Edytowane przez bleidd
Opublikowano
1 godzinę temu, bleidd napisał(a):

No te klamki to są tak głupie, że szok.

dla jednych "glupie, ze szok", dla innych cos normalnego i funkcjonalnego

btw. szkoda, ze w porownaniu cen zabraklo aut chinskich, ale powod nie dziwi ;) np. zeekr 7x (tez geely) w najbogatszej, najdrozszej wersji, moze sie okazac tanszy od najtanszego ex60 :E

Opublikowano
4 godziny temu, bleidd napisał(a):

No te klamki to są tak głupie, że szok. Coś na zasadzie zróbmy coś inaczej tylko po to aby było inaczej.

Fajnie za to, że dobrze wyciszone w przeciwieństwie do XC60.

Podobnie lusterka zewnętrzne bez ramki, widać wpływ chińskiej "nowoczesności:...:E

• Upvote 1
Opublikowano
8 godzin temu, SuLac0 napisał(a):

dla jednych "glupie, ze szok", dla innych cos normalnego i funkcjonalnego

btw. szkoda, ze w porownaniu cen zabraklo aut chinskich, ale powod nie dziwi ;) np. zeekr 7x (tez geely) w najbogatszej, najdrozszej wersji, moze sie okazac tanszy od najtanszego ex60 :E

Tutaj idealnie widać, ze Chińczycy przyłożyli do tego auta rękę. Piękne 🤩 piękne zniszczenie auta.

Klamki to nawet nie jest żart. W zimie jak zajdzie marznącym deszczem, śniegiem, g*wnem to nie otworzysz auta. Jak padnie akumulator to sobie możesz co najwyżej rozłożyć kocyk przed autem i się na nie patrzeć.

Opublikowano
1 godzinę temu, Ogoniasty napisał(a):

Klamki to nawet nie jest żart. W zimie jak zajdzie marznącym deszczem, śniegiem, g*wnem to nie otworzysz auta.

wszystko zalezy od implementacji. jezeli mamy jakis system otwierania (zeekr )/ uchylania drzwi (mach), to w ogole nie trzeba sie szarpac z nimi. same sie otworza

1 godzinę temu, Ogoniasty napisał(a):

Jak padnie akumulator to sobie możesz co najwyżej rozłożyć kocyk przed autem i się na nie patrzeć.

volvo mowi o dwoch konwerterach DC-DC pod tylnym siedzeniem, wiec w przypadku utraty 12V, drzwi zasilane sa bezposrednio z duzej baterii, a jej tak latwo juz nie da sie uszkodzic (tez rozladowac), bo jest elementem konstrukcji nosnej. w innych rozwiazaniach, mamy np podrzymanie zasilania samych drzwi w przypadku zaniku 12V, oraz opcje awaryjnego dostepu do aku 12V w przypadku jego rozladowania np mach-e. 

wiec tak jak twierdzi volvo, w przypadku drzwi "bezklamkowych" powinno sie rozmawiac o redundancji systemow i ich bezpieczenstwie, a nie o sensownosci w ogole istnienia takiego roziwaznia.  nie ma co demonizowac, jest dobrze zrobione to dziala i jest bezpieczne.