Skocz do zawartości

TYLKO Auta elektryczne (BEV) - dyskusje użytkowników i opinie zainteresowanych

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Najgorzej że ciężko o coś wyraźnie lepszego od Ioniqa. Dopiero modele pokroju iX3 ale bardzo duża dopłata (a nawet wtedy ładowanie zwolni) a jak taniej to znowu chińczyk...

Będę miał sporą zagwozdkę przy zmianie Ioniqa :mad:

Opublikowano

jezeli piszemy o ix3 40 to bedzie cale  3 min wolniej  - 21 vs 18 min ;) bmw jest jednak bardziej "oszczedny" wiec i przejedzie wiecej km na podobnej baterii - 83 vs 80kWh

image.png.42af7e0afcd7857bd0f3287c04c4b854.png

image.png.2455f1c7e337cf1d99bb0cf0e4594097.png

ix3 50 109kWh, to jednak zupelnie inna liga niz iq5

image.png.265b4fc8031030b3e2acb915db629410.png

a chinczyki? no coz. jak walec ;)

image.thumb.png.bacf2023291a3ec75c31060414bec085.png

a jak ktos szuka prawdziwego auta rodzinnego ;)

image.thumb.png.b11ec2bd226f583930703ddd41736aa5.png

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, IceMan napisał(a):

Płynna jazda po obrzeżach miasta, bez zamulania tak jak pozwala ruch uliczny, prędkości 40-70, bez klimy. Całkiem spoko takie zużytko.

Tyle wychodzi mi w Corsie E na dojazdy do pracy (13km) drogami lokalnymi 50-90km/h z klimą i w normalnym trybie jazdy :) 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
9 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Tyle wychodzi mi w Corsie E na dojazdy do pracy (13km) drogami lokalnymi 50-90km/h z klimą i w normalnym trybie jazdy :) 

Noo Renooo jest trochę większe i mocniejsze, ale fakt mistrzem oszczędności to na pewno nie jest, ale też nie jest źle, raczej bym powiedział że w tej lepszej połówce. Boli tylko słaba krzywa ładowania.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

"Zero stresu. Max przyjemności"

"Mimo upału Tesla dała radę!"

Przecież to jest z jakieś fan-grupy Tesli to wiadomo, że to będzie laurka. Nawet jak były jakieś problemy to skrzętnie przemilczane. Ładowanie "30 min" ale jak była kolejka do ładowarki - tego z tej broszurki się nie dowiesz. Trochę jakby dyskutować o jakimś produkcie w oparciu o materiał sponsorowany - sensu żadnego w tym nie ma.

Dlaczego takich ładne mapki powstają tylko w trasach uczęszczanych, autostradowych gdzie jest sieć ładowarek a nie ma dla trasy w Bieszczady? :E

Oczywiście, że elektrykiem można trzasnąć trasę ale będzie to trasa zaplanowana. Spalinówką wyjeżdżasz rano i nigdy nie planujesz tego gdzie będziesz tankował bo stacje są co 30 km a tankowanie trwa 2 minuty. Ja sobie w piątek wieczór robię rezerwacje na Słowacji w Tatrach, sortując po najtańszym noclegu, w sobotę rano wyjeżdżam, dojeżdżam pod parking na szlaku (zgadnijcie - nie ma tam ładowarki), wracam wieczorem, pakuje się na nocleg (nie ma ładowarki :(), wracam do domu. Z elektrykiem bym już sobie musiał siąść i rozpisać postoje na ładowanie wcale nie po drodze (postoje których normalnie nie potrzebuje na trasie 300-400km), wybrać nocleg z opcją ładowania albo blisko ładowarki.

Edytowane przez bleidd
  • Upvote 2
Opublikowano
10 minut temu, bleidd napisał(a):

Oczywiście, że elektrykiem można trzasnąć trasę ale będzie to trasa zaplanowana. Spalinówką wyjeżdżasz rano i nigdy nie planujesz tego gdzie będziesz tankował bo stacje są co 30 km a tankowanie trwa 2 minuty.

Dokładnie, to samo już  kiedyś napisałem. Nie patrzysz w żadne apki, mapki, srapki, wyznaczasz kierunek i jazda.

Opublikowano
13 minut temu, bleidd napisał(a):

"Zero stresu. Max przyjemności"

"Mimo upału Tesla dała radę!"

Nie chciałem o tym pisać, ale widzę że nie tylko ja mam bekę :E 

To brzmi tak, jakby się brandzlował pod prysznicem, ALBO sam nie wierzył że Tesla da radę, mimo wszystko dała!!!!!! 

Kumpeli Toyota Yaris która ma 18 lat też dała radę!!!!! 

Opublikowano

Ale wy pierniczycie.

Wszyscy z Was walą trasy po 1000km bez żadnego planowania i postoju conajmiej raz w tygodniu.

Skoro hotel sobie rezerwujesz to i możesz wklepać w nawigację cel podróży i zobaczyć jakie ładowarki są po drodze, serio niesamowicie trudne to jest.

Ręce opadają, zachowujecie się jak by Wam się myślenie wyłączyło.

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, IceMan napisał(a):

Ale wy pierniczycie.

Wszyscy z Was walą trasy po 1000km bez żadnego planowania i postoju conajmiej raz w tygodniu.

Skoro hotel sobie rezerwujesz to i możesz wklepać w nawigację cel podróży i zobaczyć jakie ładowarki są po drodze, serio niesamowicie trudne to jest.

Ręce opadają, zachowujecie się jak by Wam się myślenie wyłączyło.

Oczywiście że się da, ale np. chcę żebym podładował auto i zjadł McDonald. Dużo takich opcji jest? I nie chcę innej restauracji, chcę tę bo dzieciaki będą płakać. Przy benzynowych wybieram raczej knajpę, nie stację, przy elektryku odwrotnie ;) 

A i ma być na trasie szybkiego ruchu, bez zjeżdżania. 

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, IceMan napisał(a):

Ale wy pierniczycie.

No jak jechałem trasę autostradą benzyniakiem, to sobie robiłem postoje tak co ~200 kilometrów (odcedzić kartofelki, może coś zjeść, wypić ciepłą herbatkę). Trasy nie planowałem, tylko po prostu wbiłem w nawigacji punkt docelowy i zatrzymywałem się po drodze na zjeździe, który akurat "był pod ręką" (bez "planu") ¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯

Natomiast pokój, oczywiście rezerwowałem wcześniej. ... i tyle.

17 minut temu, IceMan napisał(a):

No wygodniej jest nie planować tych ładowarek. Także za kilka - kilkanaście lat, jak ładowarki będą na każdym zaplutym zjeździe, to właściciele elektryków też dostąpią takiego komfortu (i sru kij w mrowisko) ;) 

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
6 minut temu, Kyle napisał(a):

Także za kilka - kilkanaście lat, jak ładowarki będą na każdym zaplutym zjeździe, to właściciele elektryków też dostąpią takiego komfortu (i sru kij w mrowisko) ;) 

Tak, tylko że za te kilka-kilkanaście lat i elektryków będzie kilka razy więcej. Dalej nie będzie takiego komfortu o ile nie będzie jeszcze gorzej.