Skocz do zawartości

TYLKO Auta elektryczne (BEV) - dyskusje użytkowników i opinie zainteresowanych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

500km bez ładowania :E 

Postój to ja 2-3x robię na takim dystansie.  W sumie to zrobiłem postój na kawę, postój na jedzenie karkówki w Rożen-Skansen w miejscowości Stopka i trzeci postój na 10min by doładować auto i dojechać do Kołobrzegu.

Auto stoi od wczoraj na 23%. Dzisiaj Sunrise Festival a jutro mamy zaplanowany obiad gdzie obok jest ładowarka. 

Podłączę auto, zjemy, zrobimy 10min spacer i ruszamy w trasę powrotną. 
Mam nadzieję że korków nie będzie.

• Odpowiedzi 370
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano (edytowane)

@GordonLameman najtrudniejszy zawsze pierwszy krok, potem juz jakos idzie :E mam nadzieje, ze kiedys doczekamy sytuacji jak w Norwegii, ze >95% sprzedanych nowych aut to  BEV :cool:

btw. nie wiem, czy planujesz skorzystac z dotacji, ale jezlei tak, to sugeruje to jednak zrobic w tym kwartale

@DjXbeat ja bym tam postal na tym orlenie. ilosc "pozytywnej energii" jaka tam by sie zgromadzila na Twoj widok, spokojnie mogla dodac te pare kWh w baterii :D

Edytowane przez SuLac0
Opublikowano
9 minut temu, Wu70 napisał(a):

Nie znam przypadku ale uogólniając to najprawdopodobniej jest ;)

Nie ma, myślisz, że ludzie w bloku nie pytali? :E Nie ja jeden bym chciał, ale zwyczajnie nie ma takiej możliwości w podziemnej hali. Nie wiem jak jest w naziemnej, ale tam nie mam miejsca.

10 minut temu, Wu70 napisał(a):

brak możliwości dołożenia nowego przyłącza to zawsze masz już teraz 11kW na mieszkanie i można je wykorzystać też w hali.

Mam ciągnąć kabel z mieszkania z piątego piętra czy jak? 

Opublikowano (edytowane)

A skoro mówi nie to nie przeskoczysz. Ew. wziąć rzeczoznawcę i mieć papier na to, że można, chyba, że to nie jest kwestia, że nie pozwalają założyć podlicznika, bo nie, tylko może właśnie nie chcą elektryków w hali ale nie mówią o tym wprost lub nie chcą tworzyć precedensu. Bo skoro nie chcą zgodzić się na podlicznik to i na kabel z mieszkania potrzebujesz zgody, na co też mogą powiedzieć nie. No ogólnie ciężka sprawa, najlepiej na piśmie do nich się odnieść i prosić o uzasadnienie. Potem można działać coś dalej. 

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano
7 minut temu, lesiu155 napisał(a):

chyba, że to nie jest kwestia, że nie pozwalają założyć podlicznika, bo nie, tylko może właśnie nie chcą elektryków w hali ale nie mówią o tym wprost lub nie chcą tworzyć precedensu

I tu jest clue programu - myślę, że w naziemnej hali może i byłaby możliwość, a w podziemnej chcą uniknąć ewentualnych problemów z 'samozaplonami' - szansa nikła, ale cóż, nic nie poradzę na to. 

Na razie mnie to jakoś nie boli, bo chciałem po prostu mieć gniazdko do odkurzania auta :E ale w przyszłości może się to zmieni. 

Opublikowano
7 minut temu, Wu70 napisał(a):

Dotacja pokrywa większość więc oferty fajnie się kalkulują. To jest bardzo duży w środku Ioniq 5 77kWh a w tej racie jest cały serwis, włącznie z wymianą wycieraczek i czyszczeniem klimatyzacji.

Jedna niefortunna awaria takiego kilkuletniego diesla 1000+ i można popłynąć a tu po prostu niczym się nie przejmujesz.

Z tego co czytam to max dofinansowanie to 40k, to skąd tak niska rata skoro Ioniq 5 w podstawie kosztuje 120k? :E 

Opublikowano
Teraz, galakty napisał(a):

Z tego co czytam to max dofinansowanie to 40k, 

Max tak, ale dla przeciętnego to raczej koło 30. 

Cytat

to skąd tak niska rata skoro Ioniq 5 w podstawie kosztuje 120k

To koszt wynajmu pomniejszony o dopłatę o ile się nie mylę. Po dwóch latach wykupujesz auto albo oddajesz.

Opublikowano
16 minut temu, galakty napisał(a):

Z tego co czytam to max dofinansowanie to 40k, to skąd tak niska rata skoro Ioniq 5 w podstawie kosztuje 120k? :E 

120? 160 i to z mniejszą baterią, ta większa teraz 185  :D

A nawet nie wziąłem maksymalnej dotacji bo jedynie trochę ponad 50% możliwej 8:E

Wszystko zależy jakie promocje daje marka. Przykładowo teraz Tesla daje leasing 0% i wyjdzie to taniej niż trochę tańsze auto ale na standardowych warunkach.

Generalnie trzeba szukać dobrej kalkulacji a nie konkretnej ceny (bez przesady oczywiście).

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, Wu70 napisał(a):

1049267_1.jpg

Czyli płacę za Citroen e-C3 te 43050zł, następnie co miesiąc 118,99 (x23 miesiące) i przy wykupie 90265zł = 136051,77zł Czy dobrze rozumiem te tabelki? To gdybym miał to kupować, to już wolę od razu zapłacić za nówkę 108 tys i ubiegać się dodatkowo o zwrot z naszeauto. Inna sprawa, że te 320 kilometrów zasięgu, to mało będzie w zimie, bo się zamienić może w okolice 100 kilometrów (80%->20%).

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

Nie, wykup jest opcjonalny i go nie wykupujesz, na tym polegają oferty skrojone pod opcjonalny wykup.

Jak chcesz wykupić to szukasz ofert skrojonych pod koszty całkowite leasingu, w tym momencie Tesla 0% jest bezkonkurencyjna.

A co do zasięgu to po prostu miejskie auto, chcesz większy to kupujesz większy.

Opublikowano
6 minut temu, Wu70 napisał(a):

Nie, wykup jest opcjonalny i go nie wykupujesz, na tym polegają oferty skrojone pod opcjonalny wykup.

I co zwracasz bez żadnych kosztów? Dofinansowania 30-40k + te niskie raty i na koniec nic? To brzmi za dobrze :E 

Opublikowano

Tak, ja już oddałem jednego z poprzedniego programu :D

I nawet nie potrzeba dofinansowania 30-40k, ja wziąłem tylko 21k, po prostu obecne oferty są obliczone żeby trochę skroić państwo bo ludzie i tak wezmą. 

Pod koniec roku na wyprzedażach 2025 najlepiej brać.

Opublikowano
29 minut temu, Wu70 napisał(a):

Zaraz ... i jeszcze mogę się ubiegać o dofinansowanie? Czyli płacę 40 tys na dzień dobry, dostaję dofinansowanie powiedzmy 40 tys (czyli powiedzmy wyjdę na zero), płacę te grosze przez te 2 lata i ... odchodzę jak kot od gówna? :blant:

Opublikowano
24 minuty temu, galakty napisał(a):

I co zwracasz bez żadnych kosztów? Dofinansowania 30-40k + te niskie raty i na koniec nic? To brzmi za dobrze :E 

Zależy od firmy i od umowy. Potrafią się czepiać za pierdoły np. rysy na lakierze, jakieś otarcia, zabrudzenia w środku itd. Więc ogólnie lepiej oddać wypicowane autko bo inaczej mogą na koniec ładnie krzyknąć za obniżenie wartości auta. 

Jak masz swoje auto to masz swoje i masz wyjebongo.