Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No ok... To @LeBomB to dlaczego KO nie zrobiła tak samo tylko wchodzi w niebezpieczny pułap przekroczenia progu konstytucyjnego? I akurat przekierowanie kasy z głupich nikomu niepotrzebnych debilnych funduszy unijnych do tego czego ludzie potrzebują mocno propsuję!!!!

Opublikowano
2 godziny temu, hubio napisał(a):

I przypominam - ten rząd nie dał ANI JEDNEGO wymiernego świadczenia dla ludzi dodatkowo?

Przecież to Tusk de facto wymusił wprowadzenie 800+ i dał babciowe.

A co do twojego głupiego pytania - masz odpowiedź w leadzie: "Skutki tych cięć obciążą całą obecną klasę polityczną". PiS też zadłużał na potęgę. Nie, nie uszczelnił podatków, nie, nie spadło mu z nieba, m.in. przepieprzył kasę ze sprzedaży uprawnień do emisji CO2. Tak samo "ukradł" piniądze z OFE. Itd. itp.

2 godziny temu, Suchy211 napisał(a):

A dług publiczny to  wydatki związane z dozbrojeniem, wsparciem Ukrainy, oraz właśnie zagregowane koszty pisowskiego rozdawnictwa. 

Plus brak oszczędności, bo za ograniczenie 500+, a nie jego rozszerzenie, Tuska powiesiliby na latarni.

Zabierze się po cichu np. niepełnosprawnym (kasa na opiekę wytchnieniową chociażby) - PiS chciał zresztą zrobić to samo wpychając wszystkich rencistów w skalę Barthel - nie wyszło, ale gdyby wyszło, pewnie lekko licząc połowa rencistów miałaby odebrane świadczenia. :E 

Może niedługo to nastąpi. Do tego cięcia na NFZ, nauczycieli itp. Wbrew przerażeniu hubio nikt nie ruszy emerytów ani madek z bombelkami. 

1 godzinę temu, hubio napisał(a):

A zostawili gospodarkę w świetnym stanie

Gospodarkę czy budżet? Ten oficjalny, czy ten z długiem upchniętym po kątach (co faktycznie robi też PO, bo musi - inaczej już by mieli 55%)? 

A tak poważnie, to ponad podziałami zmieni się konstytucję i będziemy mieć jak reszta krajów 100% PKB :E 

Opublikowano

@Zas Tusk niczego nie wymusił tylko zrobił ruch wyprzedzający żeby wygrać wybory. Oni wiedzieli, że PiS to zrobi. Tak jest, że obciąży całą klasę bo wiadomo co napiszą mainstremowe media tym nie mniej ani spadku ratingu ani zbliżenia się do konstytucyjnego poziomu nie było za czasów PiS. I jak to mawiał Forrest Gump - nie ma głupich pytań... Są tylko głupie odpowiedzi...:hihot:

Musieli zostawić zarówno gospodarkę jak i budżet w świetnym stanie bo przecież tusk i kompania jakby mieli coś to by jechali po PiS jak po łysej kobyle i za to... A nie jechali... Co do upychania, upychali ale nie zbliżyli się do 55% a ci skoro piszesz, nie dość, że upychają to i tak się zbliżyli? 

Opublikowano (edytowane)

Najniżśzy rating od 1995r :pajac:

Okej. Myślałem, że PIS to katastrofa , ale przed 8 lat wyrządzili mniej szkód niż ten antypolski rząd przez 3 lata. W najmniej szkodliwym dla nich scenariuszu po prostu utrzymali pisowską tendencję. Albo te dziadki w końcu umrą i zwolnią miejsce innym w sejmie, albo jeszcze pociągnąć parę lat i zrobią nam drugą Grecję. Niemcy udzielą nam super pożyczki i wydoją naszą gospodarkę, tak jak zrobili to z Grekami. 

Edytowane przez Fatality
Opublikowano
12 godzin temu, LeBomB napisał(a):

Nie manipulacja, a realny opis tego jak wyglądają składowe ceny paliwa. Ty spłycasz to do VAT

Tak, bo ja płacę ten vat jako kierowca przy dystrybutorze i jest on coraz większy, prosta matematyka.

Cytat

Doradca prezydenta Leszek Skiba wyjaśniał, że wspomniane 10 mld zł to większe wpływy z VAT wynikające z wyższych cen ropy i marży Orlenu.

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Prezydent-do-piatku-skieruje-do-Sejmu-wlasny-projekt-obnizajacy-ceny-paliw-szef-gabinetu-9198543.html

On też się  myli?

Cytat

A gdzie niby się jeszcze odezwałem ostatnio w ten sposób do kogoś innego? Wskaż proszę.

Wielokrotnie, nie mam ochpty przeglądać wszystkich twoich wpisów, ale nie pisałbym tego gdybym nie wiedział.

Opublikowano
6 minut temu, Cappucino napisał(a):

Tak, bo ja płacę ten vat jako kierowca przy dystrybutorze i jest on coraz większy, prosta matematyka.

VAT jedno, marże to drugie, inne poadatki to trzecie. Jakby pozbyć się marży i podatków - tak aby taki Orlen wychodził "na zero" to mielibyśmy paliwo niewiele droższe niż na Białorusi. Fakty. W pratkyce nie możliwe do spełnienia bo nie mamy komunizmu i musi być to po w miarę rynkowej cenie względem krajów sąsiadujących. Taka zmowa cenowa. W sumie tutaj wychodzi plus elektryków, bo jakby ich nie było to trzymali by nas wszystkich za mordy i rok do roku wrzucali podwyżki cen paliw i mówili "a co na nam zrobicie?". Jakaś alternatywa chociaż trochę ich stopuje. 

Opublikowano

Ale co miałoby być z wycinkami? Lasy gospodarcze mamy obecnie "dojrzałe", więc są wycinane. I to intensywnie. Nie realizowanie tego byłoby niegospodarnością. Wycinka powinna być realizowana w optymalnym momencie pod względem wzrostu drzew oraz cen na rynku drewna.

I z tego co wiem, od wielu lat jest to robione.

Opublikowano
54 minuty temu, Fatality napisał(a):

Najniżśzy rating od 1995r :pajac:

Nawet jak cytujesz coś to musisz kłamać:

Cytat

To najniższy rating Moody’s dla Polski od ponad dwóch dekad i zarazem pierwszy przypadek A3 w historii polskiego ratingu tej agencji od rozpoczęcia ocen w 1995 r.

Między 1995 a 2002 był rating Baa3.

Opublikowano
48 minut temu, Bono_UG napisał(a):

@LeBomB

Co jak co ale o lasach farmazonisz. Przejdź się po lasach, popatrz co się dzieje, a nie ufaj w zapewnienia polityków i teorie leśników.

Dla mnie EOT, zanim nie odwiedzisz lasów i sam nie zobaczysz jak te wycinki wyglądają.

34 minuty temu, Badalamann napisał(a):

Ale co miałoby być z wycinkami? Lasy gospodarcze mamy obecnie "dojrzałe", więc są wycinane. I to intensywnie. Nie realizowanie tego byłoby niegospodarnością. Wycinka powinna być realizowana w optymalnym momencie pod względem wzrostu drzew oraz cen na rynku drewna.

I z tego co wiem, od wielu lat jest to robione.

Wczoraj byłem w lesie i była masą młodych drzew leżących na ziemi, grubość pnia, że można prawie zmieścić w dłoni. O co kaman?

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Bono_UG napisał(a):

@LeBomB

Co jak co ale o lasach farmazonisz. Przejdź się po lasach, popatrz co się dzieje, a nie ufaj w zapewnienia polityków i teorie leśników.

Dla mnie EOT, zanim nie odwiedzisz lasów i sam nie zobaczysz jak te wycinki wyglądają.

Chodzę po lasach i u mnie w okolicy są głównie wycinki gniazdowe, choć to też zależy od nadleśnictwa i miejscami była rębnia całkowita, ale również były nasadzenia w innych miejscach (miejscami to wygląda jak przesuwanie lasu). Dlatego po prostu pytałem czy wiesz jaki rodzaj wycinki jest u Ciebie.

8 godzin temu, hubio napisał(a):

to dlaczego KO nie zrobiła tak samo tylko wchodzi w niebezpieczny pułap przekroczenia progu konstytucyjnego?

KO wyciągnęła ukryty dług, co spowodowało skok zadłużenia. 

image.png.0a730419994c487b3d562cf52992af47.png

Ale najbardziej widać to w deficycie budżetowym

image.png.e481ebdd77e3fa015a51e907392bc4cf.png

Z roku na rok po ujawnieniu deficytu ukrytego w różnych strukturach wzrósł o 150 mld zł. 

Te 150 mld zł było poupychane by móc się chwalić świetnymi wskaźnikami gospodarczymi, ale tej kasy i tak nie było.

Tak samo jak Morawiecki odtrąbił na  początku zysk z uszczelnienia VAT, gdzie przez pierwsze 2 lata to nie był zysk, a po prostu założenie "ile budżet powinien mieć więcej gdyby było szczelnie". To tak jakbyś sobie założył ile byś zarobił więcej gdyby przyszło ci 100 klientów więcej do sklepu. Ale nie przyszło, nie zarobiłeś, zatem to też wirtualne pieniądze były przez 2 lata, które i tak wydawali zwiększając ukryty dług. 

W ekonomii cudów nie ma bez ograniczania wydatków nie weźmiesz kasy znikąd. 

8 godzin temu, hubio napisał(a):

I akurat przekierowanie kasy z głupich nikomu niepotrzebnych debilnych funduszy unijnych do tego czego ludzie potrzebują mocno propsuję!!!!

To było przelewanie między urzędnikami. Pozyskane pieniądze z UE np. na budowę drogi przelewano na inny fundusz i teraz masz na wsiach tabliczki, że droga sfinansowana z funduszu lokalnego czy polskiego, a nie z pieniędzy UE, gdzie w praktyce ta kasa była z UE, tylko przeszła przez 2 razy większą liczbę urzędników.

Gawiedź się cieszy, bo "państwo dało".

Godzinę temu, Cappucino napisał(a):

To jak wytłumaczysz to, że hurtowe ceny paliw na Orlenie wzrosły o około 20 groszy w ciągu ostatniego tygodnia, a cena benzyny i ON stoi w miejscu i tak jak u mnie w regionie np. nie przekracza odpowiednio 7,99 i 8,99, za to rośnie na stacjach, które były tańsze i na bezobsługowych?

To co? Teraz sieciowe stacje nie są w spisku i nie windują ceny by był wyższy VAT, a schodzą same z marży?

On też się  myli?

On mówi o tym, o czym Ci pisałem wielokrotnie, czyli tym co wpływa na cenę paliwa i to ci pisałem, że mechanizm obniżenia ceny jest wyłącznie w podatkach czy akcyzie.

Zatem nie myli się, ale to nie sam VAT.

Wielokrotnie, nie mam ochpty przeglądać wszystkich twoich wpisów, ale nie pisałbym tego gdybym nie wiedział.

No i to jest nieprawda. 

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano
11 godzin temu, hubio napisał(a):

Bardzo proszę mi to wytłumaczyć bo ja ekonomistą nie jestem! Jakim cudem ten rząd "nieudaczników" z PiS dający 800+ i wiele programów socjalnych, mocno krytykowany przez ekonomistów nie doprowadził do tego do czego doprowadził tuskoland? I przypominam - ten rząd nie dał ANI JEDNEGO wymiernego świadczenia dla ludzi dodatkowo?

Też nie jestem ekonomistą, ale z tego co kojarzę, 800+ wymyślone przed PiS weszło w życie dopiero za rządów KO (wcześniej było 500+). Ponadto za rządów KO wprowadzono babciowe. Stąd też m.in. większy dług publiczny. Wprowadzono też rentę wdowią, tyle że tutaj nie wiem, czy to wpłynęło na zadłużenie państwa, czy tylko na zadłużenie ZUSu.

W każdym razie są trzy świadczenia dla ludzi dodatkowo.

Opublikowano

@LeBomB gdyby PO chciało to by to cofnęło. Oni to przyklepali nie ma co zwalać na PiS.

Druga sprawa znowu czytam o gigantycznych długach i przekrętach ale ja się pytam. Koalicja cały czas pokazuje ile  tamci zrobili złego i nakradlii to Dlaczego nikt nie siedzi?