Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja przez bazowy FPS rozumiem to co jest aktualnie na wejściu frame generatora, te "prawdziwe" wyrenderowane klatki. Tak to jest przeważnie używane w angielskojęzycznych materiałach (base frame rate).  Przeważnie input lag po włączeniu wyższych opcji MFG rośnie mniej więcej o tyle o ile spada framerate samej gry, prosta matematyka. 

Opublikowano

Realny FPS zawsze spada po przełączeniu na wyższy mnożnik generatora, stąd jak sam zauważyłeś, wzrost latencji (choć podejrzewam, że wyższy czas wygenerowania trzech klatek zamiast jednej też swoje dokłada). Tak czy inaczej, nie ma co pisać, że opóźnienie przy x4 i x2 zawsze niewiele się różni, bo w wielu sytuacjach jest dużo wyższe. 

Opublikowano
29 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Koledzy nie zapominajmy, że MFG 3x/4x to jedyny ratunek na granie w max detalach + PT w tytułach AAA, tak aby wykarmić monitor z dużym odświeżaniem.
Wiadomo - upscaler też zrobi dobrą robotę ale nie przesadzimy z jego ustawieniami.

Tylko wykarmisz monitor fake'owymi fps, a lag będzie niegrywalny 

• Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, some1 napisał(a):

Z MFGx6 to chyba karta więcej czasu by w tym teście spędziła licząc fejkowe klatki, niż prawdziwe :E

Teraz może być z tym słabo, ale poczekaj jak wyjdą nowe generacje szybsze o całe 10%, ale przypadkiem znacznie lepsze w tych Ajajach, to dopiero będzie NEXTGENOWY postęp. 

PS. Trochę przesadziłeś chyba z tą stratą, ale, -38% nie wygląda normalnie. Nawet w te 33% które tam widać ciężko mi uwierzyć, ale 25% już by mnie nie dziwiło. Może coś tu zaburza pomiary przy MFG.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Jeżeli bazowy FPS będzie powyżej 60 klatek powinno być przyzwoicie.
Pamiętaj, że mówimy o singleplayer'ówkach, nie o kompetytywnych tytułach.

Ja mam inne odczucia, gram dużo w gry z wysokim fps, jak bf.

Przyzwyczaiłem się że wysoki fps=niski lag, potem zaczynam grać w grę z niskim fps i czuję niski fps=większy lag, potem włączam fg i zaczyna nie trybić bo dostaje wysoki fps, ale lag zostaje wysoki, nawet wyższy, potem dokładam fgx3,x4 fps rośnie, a lag dalej wysoki, a jeszcze dochodzą babole w obrazie z fg, niby płynnie bo dużo fps a sterowana postać jak by biegała pod wodą

Edytowane przez SylwesterI.
  • Upvote 1
Opublikowano
28 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Dlss tryb automatyczny , czyli ultrawydajność i jeszcze fake fps x3, to ma tyle w spólnego z 4k co ...

Cyberpunk zawsze daje presety wzgledem ustawionej rozdziałki wertykalnie. Czyli 1080p 1440p 2160p. Nie ważne czy jest to 16:9 21:9 czy 32:9. Jeżeli masz 1440p to zarówno na 2560x1440p 3440x1440p czy 5120x1440p gra da na automatycznym balance. Jezeli to jest 2160p to da Performance. Na 1080p gra zawsze daje Quality, czy to 21:9 2560x1080 czy 1920x1080p bedziesz mial quality na auto. 

Screenshot(20).thumb.jpg.f094ace51ecb5f3207fcc156414fed9e.jpg
Na ultra wydajnosc jest okolice 250fps

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, DżonyBi napisał(a):

Już myślałem, że DF się nudziło i znowu chlusnęło wiadrem gnoju na swój kanał, ale nie. To jest filmik sprzed roku. Swoją drogą miniaturka filmiku to gotowy mem.

Porównanie z dupy  ✔

Łysy Ridż ✔

coś o (tu wstaw funkcję Nvidii, którą trzeba zareklamować)  ✔

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, maxmaster027 napisał(a):

Cyberpunk zawsze... ...Na ultra wydajnosc jest okolice 250fps

Dalej moim zdaniem to nic nie daje, dalej masz laga większego od ustawień z dlss bez fg, a tylko fake'owych fps nawalone, z całym syfem który przy okazji jest produkowany.

Czy da się grać? No da, w sandałach w zimie też da rade.

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano
1 godzinę temu, SylwesterI. napisał(a):

Dalej moim zdaniem to nic nie daje, dalej masz laga większego od ustawień z dlss bez fg, a tylko fake'owych fps nawalone, z całym syfem który przy okazji jest produkowany.

Czy da się grać? No da, w sandałach w zimie też da rade.

Gry maja różny input lag. Np SW Outlaws ma okolo 35ms, CP 48ms, AW 65ms przy tym samym FPS. Czyli co to oznacza, wedlug Ciebie. Przy 50fps

Po prostu normalnie zawsze grałeś i nawet  o tym nie wiedziales. Teraz zorientowali sie ludzie, że inputlag sie nieco zmienia i okazuje że sie grac nie da. Gdzie x3 w SW outlaws masz 33ms przy 170fps z x3., to samo cyberpunk juz jest 39ms, AW bedzie wiecej 44-45.

Nie wiem, nie chcesz to nie uzywaj. Nikt Cie do tego nie zmusza. Masz taka mase opcji obecnie że do wyboru do koloru.

Opublikowano
31 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Gry maja różny input lag. Np SW Outlaws ma okolo 35ms, CP 48ms, AW 65ms przy tym samym FPS. Czyli co to oznacza, wedlug Ciebie. Przy 50fps

Po prostu normalnie zawsze grałeś i nawet  o tym nie wiedziales. Teraz zorientowali sie ludzie, że inputlag sie nieco zmienia i okazuje że sie grac nie da. Gdzie x3 w SW outlaws masz 33ms przy 170fps z x3., to samo cyberpunk juz jest 39ms, AW bedzie wiecej 44-45.

Nie wiem, nie chcesz to nie uzywaj. Nikt Cie do tego nie zmusza. Masz taka mase opcji obecnie że do wyboru do koloru.

Fizyki panie nie oszukasz. Fejkowa klatka nie ma inputu wiec kazde dodanie takiej klatki zwiększy ci laga i to znacznie.

Przecież systemów do obniżenia laga które promuje Nvidia można uzyc bez FG.

Oni się wycwanili i porównują jakieś nierealne sytuacje gdzie masz wręcz włączony vsync do nagle sytuacji gdzie uzywasz G-sync plus reflex.

Nikt dziś tak nie gra.

Ludzie albo maja reflex+gsync albo sam gsync i do tego przyrównaj IL vs FGx3 czy wiecej.

Opublikowano (edytowane)

Ten RTX fifty fifty będzie demonem do gry w PT. :E Resident Evil 9 z PT w 1080 DLSS P daje radę na rtx3060ti tylko Vramu brakuje, więc ta pierdoła da radę utrzymać 50fps. :boink:Będą mogli reklamować RTX5050 >RX9070XT, bo PT nie działa na radeonach, w końcu marketing na poziomie rtx5070 = rtx4090.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
18 minut temu, Kadajo napisał(a):

Oni się wycwanili i porównują jakieś nierealne sytuacje gdzie masz wręcz włączony vsync do nagle sytuacji gdzie uzywasz G-sync plus reflex.

Niezależni recenzenci jak @tomcug porównują FG właśnie do reflexa. Pomiędzy najlepszym przypadkiem z FG off+reflex, a MFGx4 masz w jego testach od kilku do kilkunastu ms różnicy. Ba, w większości testów na IThardware różnica pomiędzy FGx2 a MFGx4 jest poniżej 5 ms input laga. 5 milisekund to jedna klatka @200 fps. 

A tutaj przeczytasz, że jak włączysz wyższy mnożnik, to nie da się grać bo lag. Jakieś voodoo się z tego robi.

Dobrze, że o tym nie wiem i CP2077 przechodzę sobie z MFGx3. :E Obraz mi nie pływa, jedyne co przeszkadza to artefakty na elementach HUDa 2D. Ale z FGx2 też są.

• Upvote 1
Opublikowano
50 minut temu, Kadajo napisał(a):

Fizyki panie nie oszukasz. Fejkowa klatka nie ma inputu wiec kazde dodanie takiej klatki zwiększy ci laga i to znacznie.

Przecież systemów do obniżenia laga które promuje Nvidia można uzyc bez FG.

Nikt dziś tak nie gra.

Ludzie albo maja reflex+gsync albo sam gsync i do tego przyrównaj IL vs FGx3 czy wiecej.

Porównują FG+Reflex vs bez FG+Reflex co nie jest uczciwe zwłaszcza, że część nowych gier bez Reflexa sama w sobie ma spory lag nawet bez FG.

Porównywanie do Vsync to abstrakcja poza tym przy wysokim poziomie klatek Vsync dodaje odpowiednio mniej opóżnienia, a więc FG i tak przegra :hihot:

Poza tym FG+Reflex nie ma stałego opóżnienia i potrafi mieć sporę skoki do góry tego też nie pokazują ;)