galakty 5 169 Opublikowano 14 Marca Opublikowano 14 Marca A czy na pewno żyjemy w rzeczywistości? Może sami jesteśmy symulowani i dążymy żeby symulować w symulacji? 1 1
maxmaster027 1 342 Opublikowano 14 Marca Opublikowano 14 Marca Skąd wiesz. Obecnie masa gier, przede wszystkim krajobrazow i niektorych scen wygalda fotorealistycznie. Najwiekszy problem jest z ludzmi, zwierzetami. Lub w zlozonej scenie gdzie jest sporo światła z róznych źródeł. Zreszta on o tym powiedział, że krajobraz jest łatwiejszy. Natomiast czesto minimika twarzy i jej naturalnosc stanowią spore wyzwanie.
Kadajo 9 968 Opublikowano 14 Marca Opublikowano 14 Marca Pomyśl logicznie to dojdziesz do tego samego wniosku a nie łykasz marketing jak pelikan. 2 minuty temu, galakty napisał(a): A czy na pewno żyjemy w rzeczywistości? Może sami jesteśmy symulowani i dążymy żeby symulować w symulacji? A co to w sumie za różnica.
galakty 5 169 Opublikowano 14 Marca Opublikowano 14 Marca 3 minuty temu, Kadajo napisał(a): A co to w sumie za różnica. Nie starczy nam mocy i nie dokonamy tego
areczek1987 1 106 Opublikowano 14 Marca Opublikowano 14 Marca Już żadnego upgradu (choćby w lepszym hałasie) do starszych gierek większego nie będzie? Bez dłubania w kodzie i czekania na kolejne remastery? Z nowych coś się fenomenalnie zapowiada? Nic tylko się cieszyć
leven 967 Opublikowano 14 Marca Opublikowano 14 Marca Godzinę temu, galakty napisał(a): A czy na pewno żyjemy w rzeczywistości? Może sami jesteśmy symulowani i dążymy żeby symulować w symulacji? Właśnie. Szukanie dziury w całym.
SebastianFM 510 Opublikowano 14 Marca Opublikowano 14 Marca 11 godzin temu, Smalec napisał(a): Benchmark jak zwykle w formie. Po co w ogóle tu zamieszczasz te ich bzdury? NVIDIA wcale nie twierdzi, że nowe karty będą milion razy wydajniejsze od dotychczasowych!
maxmaster027 1 342 Opublikowano 14 Marca Opublikowano 14 Marca nV porównała wydajnosc w PT do GTX 1000 , gdzie tam był software path tracing. Wyszlo im że najnowsze karty z serii 5000 sa okolo 10 000 razy szybsze. Tylko, że to porównanie sprzetowego RT/PT do softwarowego. Podobnie RTX z serii 2000 sa kilkadziesiat razy szybsze.
VRman 3 323 Opublikowano 14 Marca Opublikowano 14 Marca Cytat Additionally, we are working to address long compilation times and in-game stuttering by evolving shader handling to distribute precompiled shaders during the game download rather than at runtime. Ja pierdzilę. Ja, nie programista, nie dev, pisałem rok czy dwa temu, że nie rozumiem czemu tak nie robią. Myślałem, że może się mylę, czegoś nie wiem. Ale nie. Oni to po prostu z(rą)bali i olali. Tak po prostu. Nie pierwszy raz. Po prostu nikogo to nie zainteresowało.
Kadajo 9 968 Opublikowano 14 Marca Opublikowano 14 Marca W sumie to on tam mówił o dziesiątkach tysięcy nie milionach I po prostu powiedział ze jest nie możliwy aktualnie sprzętowo kolejny taki skok wydajności (martwe prawo moora) i ze raczej nie zdarzy już się on za jego życia wiec używają AI aby załatać te dziurę. 1
maxmaster027 1 342 Opublikowano 14 Marca Opublikowano 14 Marca Samsung juz klepiej w 2nm. Cos tam bedzie polepszenie w klasycznym node pewnie do 1nm albo troche ponizej. Potem beda szukali innych rozwiązań. Poza tym. Intel 14nm ++++++ pokazał że dosc sporo mozna wycisnąć z tego samego node stale go ulepszajac.
areczek1987 1 106 Opublikowano 14 Marca Opublikowano 14 Marca Godzinę temu, maxmaster027 napisał(a): Samsung juz klepiej w 2nm. Cos tam bedzie polepszenie w klasycznym node pewnie do 1nm albo troche ponizej. Potem beda szukali innych rozwiązań. Poza tym. Intel 14nm ++++++ pokazał że dosc sporo mozna wycisnąć z tego samego node stale go ulepszajac. Ile ulepszyli? Od skaylake ten sam ipc tylko może rdzeni dochodziło a dalej max na poziomie 5ghz -5.2 jak od kabylake tylko bez uciekanie się w ciekły metal. Czekamy na nową budowę tranzystora jak i inną koncepcję zasilania go. Tyle ile można się po tym spodziewać już ci sami wytwórcy mówią.
Johny72 25 Opublikowano 15 Marca Opublikowano 15 Marca Kupił 5080 a na boku napis 5070 TI - toż to 5070 Ti SUPER
Send1N 5 961 Opublikowano 16 Marca Opublikowano 16 Marca W dniu 14.03.2026 o 09:28, galakty napisał(a): A czy na pewno żyjemy w rzeczywistości? Może sami jesteśmy symulowani i dążymy żeby symulować w symulacji? 1
Lameismyname 4 096 Opublikowano 16 Marca Opublikowano 16 Marca @Johny72 Nie od dzisiaj wiadomo, że PNY stosuje to samo chłodzenie na 5070ti PLUS i 5080. Pewnie chińczyk na kacu składał i mu się części pomieszały 3
peterchen86 14 Opublikowano 16 Marca Opublikowano 16 Marca W dniu 13.03.2026 o 23:10, Smalec napisał(a): Masz AiO? Jeśli tak to sprawdź blokopompę. Ja najpierw myślałem że to GPU, potem łeb wkładałem do obudowy jak debil, bo podejrzewałem sekcję zasilania CPU, a finalnie skończyło się awarią liquid freezera 2, który nieznośnie skwierczał/piszczał pod obciążeniem. Sprawdziłem. Słychać to bezpośrednio z karty, więc wygląda na to, że to właśnie ona.
bourne2008 1 817 Opublikowano 16 Marca Opublikowano 16 Marca W DLSS 6 cała gra będzie generowana przez AI. W tą stronę to idzie.
Zachy 851 Opublikowano 16 Marca Opublikowano 16 Marca Dlss5 i neural rendering potrzebuje mocy dwoch 5090 ponoc
Arcane 3 Opublikowano 16 Marca Opublikowano 16 Marca Ciekawe co na to twórcy, bo wygląda to tak jakby kompletnie to zmieniało charakter gry. I pytanie czy u każdego da to ten sam efekt? Ciekawe też jak AI będzie konsekwentne w tym co "poprawi", skoro to ma działać w czasie rzeczywistym? Czy postać, którą tak "poprawi" będzie tak samo wyglądała kilka scen dalej?
Hard Reset 212 Opublikowano 16 Marca Opublikowano 16 Marca Widzę po komentarzach pod tym dlss5 w residnet na IG że ludzie mają dość tego ejai .
Rekomendowane odpowiedzi