JeRRyF3D 356 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu 9 minut temu, Doamdor napisał(a): Może mają na tyle słabe karty graficzne, że na co by się nie przesiedli, to i tak będzie duży wzrost wydajności. Jeżeli RTX 5080 ze swoją specyfikacją będzie wstanie konkurować z RTX 4090, to wydajność RTX 5090 wyrwie z butów. Otóż to! Pryzmat patrzenia. Są tacy, co zmieniają GPU "co sezon", i to oni najczęściej podniecają się przyrostami vs poprzednie wydanie. Zwykły zjadacz chleba, jak się będzie przesiadał z 1080 czy 2070, to i tak będzie WOW! Może nie "portfelowo", ale jednak.
maxmaster027 92 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu 3 godziny temu, muszka napisał(a): Przepraszam, ale jakie 0 zadowolenia - ja jestem w 100% zadowolony 5070Ti z 16GB Jak bedzie za 2.3-2.5k to spoko. Ile to ma 36% pełnego rdzenia? i 41% w stosunku do 5090. Wydajność pewnie w niektorych gierach bedzie blisko 4090tki. 2 godziny temu, Totek napisał(a): Raptem 1792 cuda różnicy, ten sam chip, różnica 100w poborze prądu i tyle samo pamięci? NV byłaby tak łaskawa?? Ale pamieć wolniejsza. A to też ma dość duży wpływ na wydajność. 1
Kadajo 487 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu 41 minut temu, Doamdor napisał(a): Może mają na tyle słabe karty graficzne, że na co by się nie przesiedli, to i tak będzie duży wzrost wydajności. Jeżeli RTX 5080 ze swoją specyfikacją będzie wstanie konkurować z RTX 4090, to wydajność RTX 5090 wyrwie z butów. Delikatnie mówiąc, miedzy RTX 4090 a 5090 ma być nawet 60% przyrostu mocy, teraz rozumiesz, jakim śmiesznym gnomem przy tym będzie RTX 5080 ? A gdzie reszta ? Te karty będą wyglądały jak jakieś zabawki przy tym 5090 Jeśli oczywiście to wszytko okaże się prawda. Ja nadal czekam na wieści czegoś znacznie lepszego od 5080, ale nie kosztującego tyle, co 5090, wolniejszego od niego jakieś 30-35% max, a nie 50-60 3
sideband 41 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu 8 godzin temu, razeks napisał(a): No jak nie zeszli? 1080 w 16nm a 2080 w 12nm... Nie zeszli to jest ten sam proces Tak działa marketing TSMC polecam zajrzeć na stronę TSMC. Tak samo 16nm++ aka 12nm to 20nm + Finfet. Czemu inna nazwa bo ten proces okazał się lepszy od 14nm od GF, który masz w słabszych Pascalach i Polarisie. Intel też sobie nagle na papierze z 10nm zmienił na 7nm Takie to marketingowe zagrywki. 1
Johnny Tomala 3 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu Niestety nie ma żadnych plotek poza jedną z chińskiego forum o tym, że będzie RTX 5080 2024 (a i tam pisali, że w późniejszym terminie). Czyli tylko RTX 5080 16 GB będzie na premierę. Marność.
razeks 39 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 12 godzin temu, Kadajo napisał(a): jakim śmiesznym gnomem przy tym będzie RTX 5080 ? A gdzie reszta ? Te karty będą wyglądały jak jakieś zabawki przy tym 5090 To co na razie wygląda z przecieków to jest jakaś komedia. 5070 ma mieć 29,4% jednostek z 5090, czyli tylko trochę więcej niż miał 4060ti w porównaniu do 4090. 5070ti ma mieć 41% jednostek z 5090, czyli znacznie mniej niż 4070s w porównaniu do 4090. 5080 ma mieć 49,4% jednostek z 5090, czyli w serii 4000 to coś pomiędzy 4070ti a 4070tis. Serio nie wiem jak ten 5080 miałby być wydajniejszy od 4090? W rasteryzacji jest to po prostu niemożliwe.
Kadajo 487 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Niedługo się przekonamy. Okaże się ze bedzie kolejna sztuczna klatka dodana i to będzie cala magia 1
Karro 60 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Nidia ma magiczny sterownik i moze wszystko co w jej interesie
razeks 39 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu @KadajoTeż tak myśle, dodadzą fg 2.0 i to załatwi sprawę.
Zachy 94 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Dlss 4 i fg 2.0 I mamy suuuper 200% wydajności No ale ktos tu mowil ze bez AI sie nie da zyc juz
piet 14 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Fsp Ti Hydro Pro 850W da radę z 5090? Bo mam go na oku.
Kadajo 487 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu To ma sens, Jensen będzie pchał AI gdzie się da. I będzie zaraz narracja ze juz nie trzeba nawet gier robić, AI wygeneruje wam wszytko 1 minutę temu, piet napisał(a): Fsp Ti Hydro Pro 850W da radę z 5090? Bo mam go na oku. Nie ma jeszcze oficjalnej specyfikacji wiec nikt ci nie potwierdzi, ale patrząc, że ma mieć 600W to raczej bym szedł w coś znacznie mocniejszego. Nawet do RTX 4090 850W zasilacz to średni pomysł.
CryptTM 60 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu @Kadajo to jaki będzie wtedy sens kupować gry, jak je sobie sam "zrobisz"
Radio Tirana 37 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) Nawet jeżeli seria 5000 będzie miała na wyłączność generowanie dwóch klatek zamiast jednej, to podstawowy DLSS czy super sampling rozdzielczości będzie działał na wszystkim co ma w sobie Tensory. Jeżeli podciągną jakość skalowania tak, żeby profil Performance wyglądał jak aktualnie wygląda Quality to mi nic więcej nie trzeba. Edytowane 2 godziny temu przez Radio Tirana
Kadajo 487 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 1 minutę temu, CryptTM napisał(a): @Kadajo to jaki będzie wtedy sens kupować gry, jak je sobie sam "zrobisz" Będziemy kupować modele, z których będziemy sobie generować te gry Tylko niech ktoś Jensenowi powie, że do tego będzie trzeba znacznie więcej Vram'u
Karro 60 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 2 minuty temu, Radio Tirana napisał(a): Jeżeli podciągną jakość szkalowania tak, żeby profil Performance wyglądał jak aktualnie wygląda Quality to mi nic więcej nie trzeba. wydaje sie ze juz to zrobili,patentów jest wiele.Mozliwosci w sterowniku nieograniczone
piet 14 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 24 minuty temu, Kadajo napisał(a): Nie ma jeszcze oficjalnej specyfikacji wiec nikt ci nie potwierdzi, ale patrząc, że ma mieć 600W to raczej bym szedł w coś znacznie mocniejszego. Nawet do RTX 4090 850W zasilacz to średni pomysł. W sumie racja, do 1Kw niewielka dopłata.
Brolly 36 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 8 minut temu, piet napisał(a): W sumie racja, do 1Kw niewielka dopłata. Dobrze ze rok temu przyszłościowo wziąłem dobre 1000w w promce zamiast 850
CryptTM 60 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu I pomyśleć, że ludzie kiedyś pisali, że 1kW zasilacze to stacje robocze i serwery a nie PC 2
wrobel_krk 239 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Moje 860w starczy i pod 5090 plus coś ma am5 tylko druga sprawa 600w GPU to nie dla mnie. Fotowoltaike mam klimę zakładam co nie zmienia faktu że nie akceptuje takiego poboru wolę 50% wydajności przy 300w. Czy tam 70% przy 400w. 400w to i tak za dużo. Liczę że zieloni to wyzuluja te chipy żeby było 5% wydajności w 600w a dalej 95% będzie po UV i 450w
TheMr. 236 Opublikowano 59 minut temu Opublikowano 59 minut temu 51 minut temu, CryptTM napisał(a): I pomyśleć, że ludzie kiedyś pisali, że 1kW zasilacze to stacje robocze i serwery a nie PC Pamiętam za czasów GTXa 470 jak wszyscy się stukali po głowie jak ktoś kupował 850W albo więcej NO I WYSZŁO NA ICH. Po 14 latach 1
galakty 234 Opublikowano 37 minut temu Opublikowano 37 minut temu 2 godziny temu, Zachy napisał(a): Dlss 4 i fg 2.0 I mamy suuuper 200% wydajności No ale ktos tu mowil ze bez AI sie nie da zyc juz Przy takich przeciekach to poza nowym DLSS i FG obecni posiadacze poniżej 4090 nie będą mieli czego szukać.
Rekomendowane odpowiedzi