Skocz do zawartości

Transformacja energetyczna - OZE / fuzja jądrowa / paliwa kopalne / CO2 / ceny energii / elektromobilność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 19.12.2024 o 17:13, voltq napisał(a):

https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-paliwo-kopalne-z-nowym-rekordem-chiny-przycmily-wszystkich,nId,7877812

Ktoś jeszcze na Łabie pisał że niby Chiny ograniczają zużycie węgla xD niezłe żarty 

Kwestia perspektywy. Mimo wzrostu zużycia ograniczaja, bo gdyby nie inwestycje w niekopalne źródła energii zużywali by go jeszcze więcej.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 25.12.2024 o 10:22, Klakier1984 napisał(a):

Hmm chyba tylko jak zestawisz tego passata w najbogatszej wersji z najtańszym badziewiem. 

Chyba nie masz zielonego pojęcia o dzisiejszej motoryzacji i cenach jakie są ustalone za poszczególne modele. Może zanim napiszesz kolejny post zajrzyj do konfiguratora VW. Najtańszy bieda edition Passat z silnikiem 1.5TSi kosztuję ponad 171tys zł i za tyle samo kupisz Teslę 3 SR.

Dlaczego ogół społeczeństwa ma się zrzucać bo ktoś sobie chce elektrykiem pojeździć ??

A dlaczego ogół społeczeństwa zrzuca się na 800+ i inny social? 

Wyprowadźcie mnie z błędu 

Wspólnoty mieszkaniowe również dostają dotację na montaż paneli, pompy ciepła, ocieplenia czy wymianę okien. 

Ja np wymienił bym u siebie okna żeby mieć mniejsze straty ciepła. Dlaczego nikt nie chce mi do tego dorzucić ??  :E

Jeśli spełniasz wymogi programu to nie ma żadnych przeciwwskazań przed uzyskaniem dotacji na wymianę okien. 

idget blockquote

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, DjXbeat napisał(a):

A dlaczego ogół społeczeństwa zrzuca się na 800+ i inny social? 

Dokładnie jest to bez sensu. 800 + ewentualnie dla ludzi biednych - dla wszystkich jest to totalne nieporozumienie.

Dotacje do aut elektrycznych są jeszcze większym nieporozumieniem, bo nad ich zakupem ludzie bez kasy się nie zastanawiają... i w ten sposób zdecydowana większość społeczeństwa ma finansować fanaberię ludzi, których i tak na to stać.

Edytowane przez Klakier1984
Opublikowano

W tym celu są sprzedawane certyfikaty na emisję CO2. Państwa zyskują środki, które powinny być i zwykle są, wydawane na cele transformacji energetycznej.

Tak samo na panele foto, kotły gazowe, pompy ciepła, docieplenia budynków itd.

Opublikowano
28 minut temu, trepek napisał(a):

Polski Pellet spełnia te normy. Problem jest z pelletem rosyjskim i ukraińskim. 

Ukraiński nie musi spełniać wymogów, jedzenie nie spełniano wymagań a braliśmy każda ilość 

Opublikowano
2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Żałosny typek z Ciebie, @voltq.

Stad czuć piwnicę w której siedzisz.

Ale tu akurat ma rację. Europa ma standardy dla Europy. A dla zewnętrznych przymyka oko.

Produkcja stali w Unii? Zdycha bo klimat. Ale z SEA czy LATAM można importować. 

Opublikowano
Teraz, crush napisał(a):

Ale tu akurat ma rację. Europa ma standardy dla Europy. A dla zewnętrznych przymyka oko.

Produkcja stali w Unii? Zdycha bo klimat. Ale z SEA czy LATAM można importować. 

W UE nikt nie chce przy tym pracować i nie opłaca się jej produkować - koszty za wysokie.

Jak reszta świata dogoni choćby PL w kosztach to zakłady otworzą się szybko.

A poza tym mamy wciąż dużo zakładów z przemysłu ciężkiego, które zajmują się obróbką i produkcją z takiej stali. A to daje wyższe marże. 

Obsługuje od 8 lat klienta, który ma w tej kwestii unikalną technologię i to na tym można zarabiać właśnie. w smaej produkcji stali? Spoko, ale to ty idziesz tam do roboty i zarabiasz minimalną…

Opublikowano

Mam obawy, że ta szybka produkcja to będzie na papierze.

A kto będzie pracował? Skoro sam twierdzisz, ze nie ma chętnych? Te rzesze bezużytecznych socjologów które wysrywamy pójdą do kopalni albo huty?

Opublikowano

Nie no wiesz plany kryzysowe powinny być opublikowane w necie żebyś mógł je przeczytać. Tak powinno być. 

wez crush, przypieprzasz się do rzeczy, które są zdecydowanie powyżej Twojej „paygrade”.

Ja widzę że uwielbiasz narzekać na wszystko, ale nie będzie produkcji stali bez taniej siły roboczej. Więc albo zostań taką tanią siłą roboczą, albo przestań narzekać.

Opublikowano (edytowane)

Rzecz tkwi w tym żeby planu kryzysowego nie musieć wprowadzać. A nie później działać w panice.

Można również zacząć lepiej płacić. Ale przecież pan dyrektor musi mieć na koncie 20 milionów zamiast 2. Prawda?

Można by również skończyć z tą pogardą dla siły roboczej. Ale po co? Przecież lepiej żeby każdy kończył bezużyteczne kierunki i był wciąż głupi jak but. Bo jak to? Moje dziecko będzie spawaczem? Fuj. Przecież zawsze można ściągnąć jakiegoś niewolnika z trzeciego świata.

A ja widzę, że Ty się świetnie odnajdujesz w wyższym pay grade. Konsumpcja kawioru z szampanem zainicjowana?

Edytowane przez crush
Opublikowano

Kiedy idziesz do pracy w hucie?

Ja wiem, że nie pójdę. A ty udajesz że pójdziesz?!

nie czuję do osób pracujących fizycznie pogardy. Czuję pogardę do takiej fałszywej troski. 
Typowe „niech ktoś”.

Idź pierwszy, skoro cię to tak martwi.

zalatwie ci robotę u mojego klienta.  Ciągle rekrutują. 

Opublikowano
10 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Typowe „niech ktoś”.

O. Ale niech murzyn to już nie jest problemem, jest mniejszym problemem czy jest innym problemem co do którego można wykazać trochę 

12 minut temu, GordonLameman napisał(a):

fałszywej troski

🤔

Opublikowano

To idziesz do tej roboty w hucie czy nie?

bo jeśli nie idziesz to jest to fałszywa troska.

Płacimy za stal - nic złego w tym nie ma. Z mniej rozwiniętych krajach to nieliczne z rzeczy, które robią. 

ja rodaków bez wyraźnej przyczyny bym nie zmusił do pracy w hucie. Czemu ty chcesz? I to sam nie chcąc w niej pracować?

Cale to twoje narzekanie to jest puste pieprzenie. 

Opublikowano

Puste to jest spychanie wszystkiego w obce ręce. Niepewne ręce.

Wszystko jest kwestią zarobków. Ale zrozumiała jest Twoja niechęć do tego tematu. Przecież pay grade Twoich klientów jest w symbiozie z Twoim własnym.

Opublikowano

Czemu nie idziesz do tej roboty?

Pokaz nam wszystkim jak się to robi!

to co robisz to jest tania hipokryzja. Poziom wynagrodzeń w tej pracy wzrasta gdy nikt nie chce tego robić, ale i tak jest taniej kupić gotową stal.

rozumeisz mechanizmy rynkowe czy to za trudne?

czy po prostu chcesz narzekać, co?