Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Petru23 napisał(a):

Tyle samo miałem za nissana :E

Piszę z telefonu i cyferki się mylą.

@GordonLameman, a ile pali Ci kumkwak? Naczytałem się o wysokim spalaniu i zrezygnowałem na rzecz kugi fhev. Faktycznie w mieście wciąga naście l a na trasie ok 10 uwzględniając autostrady?

Ja nie mam Qashqaia. Podałem go jako przykład bo kolega takiego chce i coś tam z nim o tym gadałem. 

Ja mam X-Traila - tego nieco większego Nissana w dziwnej hybrydzie (silnik spalinowy jako generator tylko). 

X-Trail w mieście pali tyle co nic bo 5-6l, na autostradzie mógłby spalić nawet z 12l/100 km. Ale przy mojej jeździe nie miałem wartości wyższych niż 10 na autostradzie. A rekordowo niskie miałem po krajówkach - jakieś 4l/100km. 

Natomiast QQ faktycznie sporo pali - kolega (ten co che nowego) ma wlansie takiego z 2022 i średnie spalanie to 9-10. Ale dla niego Kuga była chyba trochę za duża. Coś tam marudził o garażu. Ja go namawiam na kuge właśnie :) 

Edytowane przez GordonLameman
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@GordonLameman

Ufff... Spoko masz wyniki ale noga ciężka chyba nie jest

Ja mam podobnie, ok 5 miasto, krajówki 4-4,5, autostrada ok 8-10 w zależności czy przekraczam 150km/h.

Z tym, że mam 2,5l (w pełni świadomy wybór) a nie kosiarkę to swoje spali ;)

Najważniejsze, że osiedlowe odcinki jeżdżę na prądzie a nie jak w ice po 20l/100 nawet (rzadko na osiedlu 3 bieg się przekracza. Głównie 1,2 hamowanie, stop. A osiedle mam autonomiczne, nie mam potrzeby wyjeżdżać poza). Dosłownie wokół komina z odcinkami set metrowymi.

Aha, mam niepełnosprawność i problem z chodzeniem. Dlatego autem po osiedlu się bujam.

Edytowane przez Petru23
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Petru23 napisał(a):

@GordonLameman

Ufff... Spoko masz wyniki ale noga ciężka chyba nie jest

Ja mam podobnie, ok 5 miasto, krajówki 4-4,5, autostrada ok 8-10 w zależności czy przekraczam 150km/h.

Z tym, że mam 2,5l (w pełni świadomy wybór) a nie kosiarkę to swoje spali ;)

Najważniejsze, że osiedlowe odcinki jeżdżę na prądzie a nie jak w ice po 20l/100 nawet (rzadko na osiedlu 3 bieg się przekracza. Głównie 1,2 hamowanie, stop. A osiedle mam autonomiczne, nie mam potrzeby wyjeżdżać poza). Dosłownie wokół komina z odcinkami set metrowymi.

Aha, mam niepełnosprawność i problem z chodzeniem. Dlatego autem po osiedlu się bujam.

Tym razem nie brałem auta patrząc przez pryzmat spalania. Miałem takie poprzednio (octavia 4 w dieslu- 4l/100km na każdej autostradzie nie przekraczając 150km/h), a teraz zależało mi na wielkości, komforcie, przyjazności dla dziecka etc. 

Zakochałem się we wrażeniach z jazdy i komforcie. Jazda na prądzie cały czas jest bardzo przyjemna. Kosiarka pod maską trochę psuje te wrażenia, ale nie aż tak bardzo bo jest dobrze wyciszone. 

No i chciałem wersję “wszystko mającą”. Kodiaq/Superb był drugim wyborem ale jakoś się nie polubiliśmy :) 

I patrząc po wpisach na FB nie wybrałem źle xD 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

1.3 tce to musi być bardzo zdrowo katowany, żeby palił 9-10l/100km

a taki jest w QQ pod nazwą dig-t

Normalnie raczej, jak to kosiarki z turbo. 

Edit 

Ktoś na szybko poleci coś niedrogiego na nocleg w Poznaniu z czysta łazienka i parkingiem? Na niedziela/pon?

Edytowane przez Petru23
Opublikowano (edytowane)

Przy normalnej jeździe do pracy na odcinkach 20km w 1 stronę, 50/50 lokalne/droga ekspresowa w 3 osoby 6,5-7l/100km

Autostrada auto z kufrem, zaladowane + 3osoby, 120/h 8,5l/100km , bez kufra na dachu 8l/100km

9l bez kufra to mi wyszło raz w de jak sie spieszylem i 150/160 na budzik wchodziło,2os +bagaż 

To wyniki z nalewaka na stacji, nie z komputera auta

Bez kufra 2os + bagaż+100km/h tempomat, spokojnie ponizej 6l/100km w trasie schodzi

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, bergercs napisał(a):

A jak w twoim świecie podejdziesz do tematu, gdy ten kierowca będzie spuszczał paliwo i sprzedawał na lewo - pochwalisz się jego zaradnością czy poszukasz innego? Bo na 99% byłeś w takiej sytuacji przy naprawie opony.

Pewnie, że miałem takie sytuacje i to nie raz. Radziłem sobie z tym w swoim świecie :E

11 godzin temu, bergercs napisał(a):

Edytowane przez LYCONE
Opublikowano
10 godzin temu, bergercs napisał(a):

Te "suvy" kupuje się ze względu na wygodę wsiadania i modę, a nie do "jazdy terenowej". Chociaż do miejskiej faktycznie niski profil słabo - w Renacie mam 225/45/17 i na większe krawężniki nawet nie próbuję podjeżdżać, natomiast w Shreku jest balon 195/60/16 i "wjedzie wszędzie" - co nie znaczy, że tym na niskim nie da się jeździć.

Sprzedałem ostatnio swoje mieszkanie, ale w oczekiwaniu na wyposażenie nowego musiałem gdzieś się podziać. Wynajęliśmy z żoną mieszkanie na starszym osiedlu, gdzie jest spory problem z miejscami parkingowymi. Jeżdżę Atecą z oponami 235/40R19 i aż mi zęby zgrzytają jak trzeba tu zaparkować. Miejsc jak na lekarstwo, a jak już jakiekolwiek wolne znajdę to z koniecznością wdrapania się na wysoki krawężnik, albo jakiś inny wystający konar. I co z tego, że jeżdżę "pseudo-suvem", skoro nie mogę tam zaparkować, a ktokolwiek z balonem wjeżdża i nie patrzy :D

Opublikowano

Dlatego prześwit we Flu i 205/55/r17 to zbawienie :E 
Chociaż na osiedlu gdzie się podziewam nie mam problemów z parkowaniem, a z racji godzin pracy często parkuje dosłownie przy wejściu do swojej klatki schodowej (równoległe do chodnika).
Także wysiadam z auta i prawie, że wpadam do niej.

Po E38 którą miałem na 215/65 r16 uznałem, że balon to jest to...

Opublikowano

Wszystko zależy jak się jeździ. Ja mam profile w granicach 205/50, 225/45 r17 i bez problemu po krawężnikach latam, tylko trzeba umieć przejezdżać, brać odpowiedni kąt natarcia i praca sprzęgłem. Zdaje sobie sprawę, że jestem osiedlowym zawalidrogą przy parkowaniu, bo nie da się tego wszystkiego zrobić z rozpędu.

Opublikowano
6 godzin temu, Seeba03 napisał(a):

Jeżdżę Atecą z oponami 235/40R19

94mm wysokości

6 godzin temu, serwal4 napisał(a):

Dlatego prześwit we Flu i 205/55/r17 to zbawienie 

112,75mm wysokości

3 godziny temu, Totek napisał(a):

Ja mam profile w granicach 205/50, 225/45 r17

102,5 i 101,25mm wysokości

Co wy możecie wiedzieć o podjeżdżaniu na krawężniki, w Outku na lato mam 235/55/18 czyli 129,25mm wysokości oponę a zimą 215/70/16 czyli 150mm wysokości. Jakie krawężniki, gdzie? 8:E 

Opublikowano

Typowe samce, licytują się, o co popadnie: kto ma lepsze opony, kto ma (albo widział) więcej śniegu, kto mniej płaci za auto, kto ma wyższy profil opony, kto ma większy prześwit i kto wjeżdża na wyższe krawężniki...

:P

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano

To akurat największą zaleta SUVa, sam mam duży prześwit i prawie balon. Parkuję się świetnie w miejscach, których się na codzień poruszam. Wcześniej parkowanie tam było nierealne. 

• Upvote 1
Opublikowano
13 godzin temu, Petru23 napisał(a):

Normalnie raczej, jak to kosiarki z turbo. 

No bez jaj że 10 litrów w 1.3 turbo to normalny wynik... Chyba że ktoś jeździ tym 140km/h+ po autostradach to wtedy kupił nie to co powinien. 

Opublikowano
34 minuty temu, galakty napisał(a):

No bez jaj że 10 litrów w 1.3 turbo to normalny wynik... Chyba że ktoś jeździ tym 140km/h+ po autostradach to wtedy kupił nie to co powinien. 

No jakoś te 1,3 musi napędzić takiego suva. Mailem kuge 1,5 EB 3cyl i od ok 120-130km/h spalanie rosło do ok 10l. Spokojnie kolo 6.

140km/h to już właśnie w okolicach 10l będzie.

• Sad 1
Opublikowano
7 minut temu, galakty napisał(a):

1.5 turbo w SUVie w mieście to główny cel? :E 

Rozumiem 1.0 w Corsie, hybrydę, elektryka, ale nie SUVa ;) 

Napędza go bardzo sprawnie. Nie brakowało mi mocy. 

Na trasie to się odłączał jeden i na dwóch garach leciał ;)

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Petru23 napisał(a):

No jakoś te 1,3 musi napędzić takiego suva. Mailem kuge 1,5 EB 3cyl i od ok 120-130km/h spalanie rosło do ok 10l. Spokojnie kolo 6.

140km/h to już właśnie w okolicach 10l będzie.

spalanie też zależy od stylu jazdy, jednym auta palą mało innym te same auta palą b.dużo 

jak pisałem taczka przy 150-160 bierze 9l, ale to jazda w nocy na pustej w miarę autostradzie z płynną jazdą, potrafi spalić tyle i przy 130km/h jeśli tylko jest tłok, a auto non stop zwalnia i przyśpiesza. Tylko czy wtedy warto się męczyć i stresować? Czy lepiej dostosować się do warunków ruchu na drodze? 

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano
Godzinę temu, SuLac0 napisał(a):

w miastach, bo taki jest jej glowny cel. :Up_to_s: 

Skończcie z myśleniem, że tego typu akcje to JAKAKOLWIEK walka o ekologię.
Zasłona dymna. Idzie wyłącznie o lobby dla rekinów rynku motoryzacyjnego.

START-STOP. Cudnie wpływa na chmurę w mieście, ale jeszcze cudniej na Twój motor, rozrusznik, alternator i resztę = cudnie padnie Ci fura przy 50% czasu, gdy tej ekologii nie było = kupisz nowy alternator, rozrusznik, motor, usługę wymiany, a kosztu produkcji i utylizacji każdego z tych elementów nie zrekompensuje Twojego pierdzenia z odpalonym motorem całe życie. Sranie w banie. Ekologia nie zyska. Zyska ktoś na monecie... naszej.

• Like 1
  • Upvote 1