Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, trepek napisał(a):

Idealnie w klatce na miniaturce widać wtyczkę od kabli (oznaczyłem jako 1):

image.thumb.png.972bb8e5dec4bc07973330c0f5d6a24c.png

Numer 2 to najprawdopodobniej pęknięta kolumna. W samochodach, w kolumnach nie stosuje się ukośnych elementów. Są albo na wieloklin albo na przegub kulowy w miejscu łamania.

Z doświadczenia wiem, że prędzej kable wyrwiesz niż ta wtyczka się rozłączy. Tzn w samochodach jakie miałem ale nie wiem czemu omoda miałaby nie stosować wtyczki na zatrzask.

Swoją drogą to w ogóle sponsorem programu była Skoda żeby rozwalali Skodę i Omode? 

Opublikowano

Do kierownicy z sterowaniem multimediami, tempomatem, poduszką powietrzną, podświetleniem przycisków idzie 1 kabel 2 może 3 żyłowy?

Drążek sterowniczy urwany, a z drugiej strony jak macha kierownicą nic nie widać?

Nie wiem, może to nie fejk, ale nie widziałem takich testów innych aut, z odblokowaną dźwignią regulacji, wtedy kierownica trzyma sie ja jakiś 2 zawiasikach z g... litu.  Co innego jak blokada jest zamknięta. 

To jak testować drzwi po odkręceniu 2 z 3 zawiasów, szarpiąc nimi na wszystkie strony

• Like 1
Opublikowano
27 minut temu, KiloKush napisał(a):

Tzn w samochodach jakie miałem ale nie wiem czemu omoda miałaby nie stosować wtyczki na zatrzask.

Stosują wtyczki na zatrzask. Kolumna kierownicza Omody, widok zasilania silnika elektrycznego.

image.thumb.png.babcbf59034cab2dbfd93cc5a8716cf9.png

27 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Do kierownicy z sterowaniem multimediami, tempomatem, poduszką powietrzną, podświetleniem przycisków idzie 1 kabel 2 może 3 żyłowy?

Od biedy może iść 7:

• 2 przewody od airbagu,
  • 2 od szyny CAN,
  • + od podświetlenia,
  • zasilanie płytek dotykowych, 
  • -.

W teorii dałoby się zejść do 5 żył. Ale mam nadzieję, że nikt takiej redukcji nie wprowadza ;-) 

• Upvote 1
Opublikowano
50 minut temu, trepek napisał(a):

image.thumb.png.babcbf59034cab2dbfd93cc5a8716cf9.png

Patrząc na to zdjęcie, nie dziwię się ze to wyrwał, skoro drążek kierownicy trzyma sie na blokadzie którą zwolnił, tam sa jeszcze otwory na 2 śruby, które tylko przytrzymują kierownicę żeby po odblokowaniu nie spadła do podłogi. 

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, galakty napisał(a):

Takie spalanie jest OK, cały czas nie dowierzam że 10 litrów to może palić, pomimo bycia SUVem. 

Jak w ogóle te EB dzisiaj wyglądają? Przestały pękać bloki?

Tego nie wiem. Wiem natomiast, że powrotną droga z prędkościami 120km/h ma autostradzie (leje od poznania jak cholera) to już 6l.

Ale 150 to już 9-10 wciąga. No ale 2,5l, może inaczej byłoby z czymś 1,5 + turbo

Edytowane przez Petru23
Opublikowano

Mając porównanie między 1.6hdi i dwoma 2.0hdi (jeden blue), to na trasie ten pierwszy pali najwięcej gdy leci się prędkościami autostradowymi. Najmniej blue, mimo że w środku stawki jeśli o moc idzie. 

Btw od 2 tygodni ocieplenie domu. Ładna pogoda skończyła się pierwszego dnia gdy zaczęli i wraca...na weekendy gdy nie robią :E Tak to praktycznie dzień w dzień deszcz :E 

Opublikowano
2 godziny temu, galakty napisał(a):

Oj myślę że podobnie, małe silniki puchną na autostradzie. 2.5l fajne spalanie, adekwatne. 

Zjechałem z autostrady i spalanie na krajowej 4,2-4,5l. 

Chyba jestem zadowolony :)

8 godzin temu, bergercs napisał(a):

Spora część aut spali tyle przy 140 - w większości krajów masz dozwolone max 130km/h i samochody "robi się" pod taką prędkość, żeby dobrze w tabeli wypadały. Nie wiem czy "tegoroczne" Kugi mają podobnie, ale model sprzed około 3 lat również tak "zrobiono" - trzymanie okolic 130/h i rzeczywiście w okolicy 8,5 spalanie, zwiększenie prędkości o "śmieszne" 10 do wspomnianych 140 i spalanie skacze do 10l/100.

Dla mnie "sukcesem" jest 10-10,5 ltr LPG w Renacie przy tych 140, największe zaskoczenie - Clio 5 z 1.0SCE (wolnossący mułek z maks prędkością nieco ponad 170km/h), którym przy trzymaniu 150-160/h spalił 6,6 czy 6,7 na setkę (dane z dystrybutora z trasy 2x400km). 

Tak jeszcze dodam - duże "zakłócenie" wyniku może byc powodowane "zawyżaniem" liczników (według przepisów licznik nie może pokazywac niższej prędkości niż rzeczywista, więc dla bezpieczeństwa producenci idą w przeciwnym kierunku) - i często zdarza się (polecam pomiary na Autocentrum gdzie pomiary przyśpieszenia robione są Driftboxem*), że licznikowe 140km/h to niekiedy nawet poniżej 130 (np większośc VAGów sprzed 12-15 lat (?)  jak dobrze pamiętam). Wtedy raz, że mamy spalanie licznikowe z 140 a w rzeczywistości z niższej prędkości i nie na 100 a np na 93km (błąd licznika to automatycznie błąd przebiegu).

*Dla przykładu najnowszy Kodiaq 2.0 TDI 190: spalanie przy 140km/h (licznikowego): 9,5l/100. Natomiast przy pomiarze 0-100 driftboxem okazuje się, że rzeczywiste 100km/h odpowiada licznikowemu 106 lub 107km/h - a wraz ze zwiększaniem prędkości błąd licznika się zwiększa. Nie mierzyłem Shreka, ale w Renacie je..ny ma stałe 2-3km/h błędu - i to niezależnie czy 100 czy 140km/h (powyżej nie robiłem porównania).

Zawyżone wskazania prędkości to wymóg UE, wyliczany wg jakiegoś wzoru. Po co i dlaczego wiedzą tylko ustawodawcy unijni. Prasa twierdzi, że kwestie bezpieczeństwa i unikania mandatów

Pierwszy z brzegu art

https://magazynauto.pl/porady/jak-dokladne-sa-wskazania-predkosciomierzy-sprawdzamy-100-aut,aid,3023

Opublikowano

Ale to od dawna prędkościomierze "oszukują" co ma sens, bo jadąc np. 70 km/h jak się zagapisz i lekko przyspieszysz to już byś przekraczał i mandat gotowy, jakiś zapas musi być. U mnie jakieś 5% chyba (jadąc 100 realnie jest 95-96).

No i oczywiście zmieniając średnicę koła też będzie różnie ;) 

Opublikowano
12 godzin temu, bergercs napisał(a):

*Dla przykładu najnowszy Kodiaq 2.0 TDI 190: spalanie przy 140km/h (licznikowego): 9,5l/100. Natomiast przy pomiarze 0-100 driftboxem okazuje się, że rzeczywiste 100km/h odpowiada licznikowemu 106 lub 107km/h - a wraz ze zwiększaniem prędkości błąd licznika się zwiększa. Nie mierzyłem Shreka, ale w Renacie je..ny ma stałe 2-3km/h błędu - i to niezależnie czy 100 czy 140km/h (powyżej nie robiłem porównania).

U mnie w renówce przy ponad 230licznikowym było 220.

Opublikowano

Jprdl...nie zauważyłem, że biurko przesunęło mi się do ściany i zacząłem je opuszczać. Zahaczyło o wystający element ze ściany i zrobiło mi od spodu dziurę w blacie i wygięło drewnianą blendę maskującą listwy. No jprdl....

• Sad 1
Opublikowano
32 minuty temu, trepek napisał(a):

Z czego blat, że ciężar biurka mógł zrobić w blacie dziurę?

Są takie blaty z kartonu, podobna konstrukcja co drzwi. 

8 godzin temu, larry.bigl napisał(a):

Jprdl...nie zauważyłem, że biurko przesunęło mi się do ściany i zacząłem je opuszczać. Zahaczyło o wystający element ze ściany i zrobiło mi od spodu dziurę w blacie i wygięło drewnianą blendę maskującą listwy. No jprdl....

Czemu drewniana blenda maskuje listwy :E

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, trepek napisał(a):

Z czego blat, że ciężar biurka mógł zrobić w blacie dziurę?

Blat mittzon z Ikei. Dziura jest na dole w miejscu mocowania śruby. Długo się opierał póki nie wyrwał że ściany uchwytu. Od góry na szczęście nic nie widać.

Blenda maskuje listwy sieciowe/prądowe i kable (całe koryto).

Edytowane przez larry.bigl
Opublikowano

W przyszłości, jak oddam mojej pierworodnej mój obecny pokój pracy i wygospodaruje sobie w domu inne biuro, powiedziałem sobie, że zrobię sobie biurko regulowane na wysokość z blatem dębowym. Taki blat to wyrwie pół ściany zanim sam się uszkodzi :E 

• Haha 1
Opublikowano
15 godzin temu, JeRRyF3D napisał(a):

Najlepiej jest sie karnąć z gps i porównać z furą, zwykle 5, 6 km zaniża licznik fury.

zawyża* 

42 minuty temu, trepek napisał(a):

W przyszłości, jak oddam mojej pierworodnej mój obecny pokój pracy i wygospodaruje sobie w domu inne biuro, powiedziałem sobie, że zrobię sobie biurko regulowane na wysokość z blatem dębowym. Taki blat to wyrwie pół ściany zanim sam się uszkodzi :E 

teraz z żoną mamy blat kuchenny zamiast biurka (3m długości) i już widzę pierwszy problem - z racji różnicy wzrostu, wolałbym mieć biurko zdecydowanie wyżej :E Na razie to przeboleję, ale w przyszłości dokupuje elektryczne nogi do mojej części blatu i zrobimy mu rozwód :E 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, huudyy napisał(a):

zawyża* 

teraz z żoną mamy blat kuchenny zamiast biurka (3m długości) i już widzę pierwszy problem - z racji różnicy wzrostu, wolałbym mieć biurko zdecydowanie wyżej :E Na razie to przeboleję, ale w przyszłości dokupuje elektryczne nogi do mojej części blatu i zrobimy mu rozwód :E 

Obniż krzesło :E