Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, galakty napisał(a):

Sporo diesli ma dodatkowe elektryczne nagrzewnice czy podgrzewanie płynu, wcale długo się nie grzeją tym bardziej przy EGRach i całej ekologii. 

No właśnie dla mnie to jest duży argument za zmianą Focusa z 1.6tdci. On długo się nagrzewa.

Opublikowano
4 minuty temu, Tornado3 napisał(a):

No ja się dziwie chłopu bo sam mam diesla i mam ciepłej w środku jak w komorze silnika ;)

1.6 CRDi szybciej się grzeje od wolnossaka 1.4 100KM z Ceeda dwójki. 

Dodatkowo u siebie jak dam na manualnej klimie chłodzenie na max to zamyka klapki itp, a u ojca wszystko ręcznie klikasz. 

4 minuty temu, KiloKush napisał(a):

No właśnie dla mnie to jest duży argument za zmianą Focusa z 1.6tdci. On długo się nagrzewa.

Polecam halę garażową :E 

• Upvote 1
Opublikowano
18 minut temu, Tornado3 napisał(a):

Ok 5km to nawet ciężko aby benzyna się nagrzała :thumbup: ale fakt że zewnętrzna elektryczna grzałka chodzi od razu po uruchomieniu auta o ile ją masz 

Teraz, galakty napisał(a):

5km to nawet hybryda będzie marudzić bo ciągle na ładowaniu będzie :E 

Elektryk idealny na takie warunki. 

Saab 9-3 2.8T daje ciepło już po około kilometrze. Ale tam jest jakiś patent na to zarobiony.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, bergercs napisał(a):

A jego brat ma znowu do EJ wrzucony motor z kombi 1.8 169

Nigdy nie miałem civica, ba... Ja żadnej hondy nigdy nie miałem. 

Miałem tylko sposobność trochę pojeździć piątą generacją jak była w swoim niżu cenowym i co drugi młody gniewny ją kupował. Fajny to miało układ kierowniczy. 

Pamiętacie ile tematów na pclab było z tymi 5 gen jajkami? :D

Aaa do EJ to pamiętam, że popularne było wrzucenie B18C4 od tzw "angielki". Szło jak dzik... 

Kiedyś to było, a dzisiaj... :E

Edytowane przez zdunzdun
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czy każdy widział ale ciekawy test: https://ithardware.pl/testyirecenzje/diesel_benzyna_hybryda_plug_in_tdi_etsi_spalanie_passat_test-47626.html

Powoli doszło się do etapu, gdzie diesel nie ma już praktycznie możliwości rozwoju a benzyna zaczyna się zrównywać z nim pod względem spalania. Jakby uwzględnić w teście faktyczne ceny benzyny, gdzie PB95 jest o ok 40-45gr tańsza od ON to w wielu przypadkach użytkowanie czystej benzyny kosztowałoby tyle samo a nawet (w mieście) byłoby nieznacznie tańsze od ON. Nie wspominając o kosztach zakupu AdBlue oraz paliwie wymaganym na wypalanie filtra cząstek stałych w klekolocie.

A jak z pluginem? Jak ktoś nie będzie ładował w domu/w pracy to się nie opłaca, jak będzie ładowane to się opłaca. A jak wyrwie się na koniec roku dobrą promkę na plugina zrównującą cenę z benzyną to już bajka.

Edytowane przez trepek
Opublikowano
5 minut temu, trepek napisał(a):

A jak z pluginem? Jak ktoś nie będzie ładował w domu/w pracy to się nie opłaca, jak będzie ładowane to się opłaca. 

jak ktos moze sie ladowac w domu/pracy, to EV nabiera wtedy wiecej sensu niz wszystkie pluginy

Opublikowano

Nowe benzyniaki mają takie skomplikowanie że dorównują dieslowi również pod kątem utrzymania ;) Spalanie niskie jest super dopóki auto się nie psuje, a zobacz ile kosztuje ACT czy pompa wody do 1.5 TSI EVO. Wolę 2-3 litry więcej ale bezawaryjną jednostkę, tylko takie czasy to już nie wrócą. 

Plugin fajny bo wydłuża żywot jednostki spalinowej, pal licho spalanie.