galakty 3 790 Opublikowano Czwartek o 12:01 Opublikowano Czwartek o 12:01 Uwierzę jak zobaczę, ale fajnie by było Trochę śmieszne że Toyota takie GRki robi, a inni producenci zaspali.
Tornado3 371 Opublikowano Czwartek o 12:05 Opublikowano Czwartek o 12:05 (edytowane) 16 godzin temu, Gret napisał(a): Diesla to miałem dość 11lat temu Może masz niesprawne ogrzewanie. Edytowane Czwartek o 12:05 przez Tornado3 1
galakty 3 790 Opublikowano Czwartek o 12:08 Opublikowano Czwartek o 12:08 Sporo diesli ma dodatkowe elektryczne nagrzewnice czy podgrzewanie płynu, wcale długo się nie grzeją tym bardziej przy EGRach i całej ekologii.
Tornado3 371 Opublikowano Czwartek o 12:09 Opublikowano Czwartek o 12:09 No ja się dziwie chłopu bo sam mam diesla i mam ciepłej w środku jak w komorze silnika
KiloKush 730 Opublikowano Czwartek o 12:10 Opublikowano Czwartek o 12:10 1 minutę temu, galakty napisał(a): Sporo diesli ma dodatkowe elektryczne nagrzewnice czy podgrzewanie płynu, wcale długo się nie grzeją tym bardziej przy EGRach i całej ekologii. No właśnie dla mnie to jest duży argument za zmianą Focusa z 1.6tdci. On długo się nagrzewa.
huudyy 3 106 Opublikowano Czwartek o 12:14 Opublikowano Czwartek o 12:14 23 minuty temu, KiloKush napisał(a): Ale "masa przeróbek" i "200 KM" nie idzie mi w parze. jak nie masz uturbionego silnika, to mocy nie robi się od tak chipsem
galakty 3 790 Opublikowano Czwartek o 12:14 Opublikowano Czwartek o 12:14 4 minuty temu, Tornado3 napisał(a): No ja się dziwie chłopu bo sam mam diesla i mam ciepłej w środku jak w komorze silnika 1.6 CRDi szybciej się grzeje od wolnossaka 1.4 100KM z Ceeda dwójki. Dodatkowo u siebie jak dam na manualnej klimie chłodzenie na max to zamyka klapki itp, a u ojca wszystko ręcznie klikasz. 4 minuty temu, KiloKush napisał(a): No właśnie dla mnie to jest duży argument za zmianą Focusa z 1.6tdci. On długo się nagrzewa. Polecam halę garażową 1
Gret 658 Opublikowano Czwartek o 12:17 Opublikowano Czwartek o 12:17 11 minut temu, Tornado3 napisał(a): Może masz niesprawne ogrzewanie. Wszystko mam sprawne ale zanim sie nagrzeje to jestem w połowie drogi do domu mam 5km
Tornado3 371 Opublikowano Czwartek o 12:22 Opublikowano Czwartek o 12:22 Ok 5km to nawet ciężko aby benzyna się nagrzała ale fakt że zewnętrzna elektryczna grzałka chodzi od razu po uruchomieniu auta o ile ją masz 1
Gret 658 Opublikowano Czwartek o 12:23 Opublikowano Czwartek o 12:23 Raczej nie mam dodatkowych grzałek. Silnik nawet w te mrozy dość szybko sie nagrzewa sam w sobie.
galakty 3 790 Opublikowano Czwartek o 12:39 Opublikowano Czwartek o 12:39 5km to nawet hybryda będzie marudzić bo ciągle na ładowaniu będzie Elektryk idealny na takie warunki.
KiloKush 730 Opublikowano Czwartek o 12:43 Opublikowano Czwartek o 12:43 18 minut temu, Tornado3 napisał(a): Ok 5km to nawet ciężko aby benzyna się nagrzała ale fakt że zewnętrzna elektryczna grzałka chodzi od razu po uruchomieniu auta o ile ją masz Teraz, galakty napisał(a): 5km to nawet hybryda będzie marudzić bo ciągle na ładowaniu będzie Elektryk idealny na takie warunki. Saab 9-3 2.8T daje ciepło już po około kilometrze. Ale tam jest jakiś patent na to zarobiony.
galakty 3 790 Opublikowano Czwartek o 12:46 Opublikowano Czwartek o 12:46 Ciepło po kilometrze to ja i mam, ale szczerze mówiąc jak on robi 5 km to nawet bez ogrzewania by się dało
Gret 658 Opublikowano Czwartek o 12:48 Opublikowano Czwartek o 12:48 Tyle dobrze ze w ogóle nie stoję w żadnych korkach 7-8 minut i jestem
zdunzdun 224 Opublikowano Czwartek o 13:32 Opublikowano Czwartek o 13:32 (edytowane) 2 godziny temu, bergercs napisał(a): A jego brat ma znowu do EJ wrzucony motor z kombi 1.8 169 Nigdy nie miałem civica, ba... Ja żadnej hondy nigdy nie miałem. Miałem tylko sposobność trochę pojeździć piątą generacją jak była w swoim niżu cenowym i co drugi młody gniewny ją kupował. Fajny to miało układ kierowniczy. Pamiętacie ile tematów na pclab było z tymi 5 gen jajkami? Aaa do EJ to pamiętam, że popularne było wrzucenie B18C4 od tzw "angielki". Szło jak dzik... Kiedyś to było, a dzisiaj... Edytowane Czwartek o 13:33 przez zdunzdun 1
bergercs 1 724 Opublikowano Czwartek o 13:42 Opublikowano Czwartek o 13:42 Syfik kręcący bączki na parkingu - bezcenne :-) 1 1
Gang 390 Opublikowano Czwartek o 14:52 Opublikowano Czwartek o 14:52 https://epiotrkow.pl/news/wypadek-na-a1-swiadek-opisal-dramatyczne-chwile-i-wolanie-imienia-dziecka,60939?fbclid=IwY2xjawPMnK5leHRuA2FlbQIxMABicmlkETFoR3dTSXp5c2xvNzVFblQ1c3J0YwZhcHBfaWQQMjIyMDM5MTc4ODIwMDg5MgABHroRutnfJwmCtIMhT_cz-Jz6vfnHKdlPufMYZQ361vXP-u_EOU6ABU4x9EJy_aem_wVQjKaq8Csb2s5VqMrgEHw Niech się chociaż weźmie za to jakiś polityk dla swojego biznesu. Bo tam powinno pół komendy polecieć przy okazji. 2
Katystopej 1 240 Opublikowano Czwartek o 17:00 Opublikowano Czwartek o 17:00 Będzie co wycinać i wyprogramowywać 2
LYCONE 183 Opublikowano Czwartek o 17:44 Opublikowano Czwartek o 17:44 43 minuty temu, Katystopej napisał(a): Będzie co wycinać i wyprogramowywać Przygotowania już trwają 1767894235082.mp4 1
trepek 1 527 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu (edytowane) Nie wiem czy każdy widział ale ciekawy test: https://ithardware.pl/testyirecenzje/diesel_benzyna_hybryda_plug_in_tdi_etsi_spalanie_passat_test-47626.html Powoli doszło się do etapu, gdzie diesel nie ma już praktycznie możliwości rozwoju a benzyna zaczyna się zrównywać z nim pod względem spalania. Jakby uwzględnić w teście faktyczne ceny benzyny, gdzie PB95 jest o ok 40-45gr tańsza od ON to w wielu przypadkach użytkowanie czystej benzyny kosztowałoby tyle samo a nawet (w mieście) byłoby nieznacznie tańsze od ON. Nie wspominając o kosztach zakupu AdBlue oraz paliwie wymaganym na wypalanie filtra cząstek stałych w klekolocie. A jak z pluginem? Jak ktoś nie będzie ładował w domu/w pracy to się nie opłaca, jak będzie ładowane to się opłaca. A jak wyrwie się na koniec roku dobrą promkę na plugina zrównującą cenę z benzyną to już bajka. Edytowane 16 godzin temu przez trepek
SuLac0 461 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu 5 minut temu, trepek napisał(a): A jak z pluginem? Jak ktoś nie będzie ładował w domu/w pracy to się nie opłaca, jak będzie ładowane to się opłaca. jak ktos moze sie ladowac w domu/pracy, to EV nabiera wtedy wiecej sensu niz wszystkie pluginy 1 2
galakty 3 790 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu Nowe benzyniaki mają takie skomplikowanie że dorównują dieslowi również pod kątem utrzymania Spalanie niskie jest super dopóki auto się nie psuje, a zobacz ile kosztuje ACT czy pompa wody do 1.5 TSI EVO. Wolę 2-3 litry więcej ale bezawaryjną jednostkę, tylko takie czasy to już nie wrócą. Plugin fajny bo wydłuża żywot jednostki spalinowej, pal licho spalanie. 1
SuLac0 461 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu 36 minut temu, galakty napisał(a): Plugin fajny bo wydłuża żywot jednostki spalinowej, pal licho spalanie. yeapp. tak samo jak start/stop szczegolnie w tybie stop
bleidd 633 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu Pluginy są bez sensu. Do miasta to już lepiej elektryka wziąć, w trasach tylko zwiększa spalanie, zmniejsza bagażnik i (dość często) ograniczą zbiornik paliwa. To jest opcja dla ludzi, którzy jeżdżą sporo po mieście ale robią i dłuższe trasy w miarę regularnie i tutaj elektryk byłby dla nich kulą u nogi. Ale to raczej dość wąska grupa. Najlepsza opcja to raczej albo elektryk albo po prostu zwykła saplinówka ewentualnie z klasyczną hybrydą. Jak bierzesz nowe auto to większość i tak wytrzyma (statystycznie) te 150kkm bez większej awarii, a co będzie dalej to się będzie martwił drugi lub kolejny właściciel. Gorzej używki ale to od zawsze była ruletka co trafisz
galakty 3 790 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu Nie trzeba robić długich tras, nawet takie 400km przerasta elektryki a jak ktoś jedzie na święta po rodzinach to już odpada. To ma sens jak ktoś ma PV i może korzystać z taniego prądu, bo samo jeżdżenie po mieście bez PV to lepiej wziąć zwykłą hybrydę.
Rekomendowane odpowiedzi