Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co do kosztów eksploatacji z ostatnich postów to wspominałem o chęci sprzedaży Tarraco. Jutro jak zdążę to jadę przejechać się Dacia Bigster 1.8 Hybrid. Przeczytałem i obejrzałem mnóstwo testów i wychodzi na to, że to auto pali 4,5-5l benzyny na 100km w mieście. Dla porównania Tarraco 11-13l :E Jak Dacia mnie nie zawiedzie to realizuje plan sprzedaży i biorę tego Bigstera do miasta. Myślę jeszcze nad przejechaniem się tym nowym wynalazkiem czyli Hybrid-g. Połączenie hybrydy z automatem, 4x4 i LPG. To już w ogóle jakiś kosmos ekonomiczny. Nie brałem nigdy Dacii pod uwagę, ale od kiedy jest Bigster i ma takie rzeczy jak klimatyzowany schowek, podgrzewane siedzenia, szybę i kierownicę, a także napęd na 4 koła i spalanie 5l benzyny w mieście to Tarraco wydaje się przeżytkiem. Na trasy mam Kodiaq L&K w dieslu więc nie będe męczył tej małej hybrydy na autostradach. Zdam relacje co i jak z tą Dacią na żywo :)

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Katystopej napisał(a):

Po wprowadzeniu SCT w grodzie Kraka, na dzień dzisiejszy zanotowano przekroczenia norm emisji w 44 z 46 punktów pomiarowych

XkurwaD

To przez tych co jeżdżą autami na piec na drewno lub węglowy.

Edytowane przez KiloKush
  • Haha 3
Opublikowano
6 godzin temu, bergercs napisał(a):

U nas wszystkie nowe Ibizy - wieszanie się "zegarów", nie dzialające carplay, jakieś strzelanie z prawego kola.  Równają co chińczyków czy co?

I nas Polo miały problemy z łożyskiem na kierownicy które urywało kable np. Od poduszki powietrznej w kierownicy hehe może teraz urywa inne kable? To łożysko co ma zapobiegać plątaniu się kabli przy kręceniu kierownicą jak to się nazywa?

Opublikowano

Czy ktoś mi może wytłumaczyć na chłopaki rozum dlaczego Superb z końcówki produkcji chodzi w podobnych kwotach co Octavia z podobnych roczników? Widzę dość sporo ogłoszeń na Superb z virtual cockpit, full led matrix i ceny są podobne do Octavii (Roczniki 2021-2023).

Opublikowano
12 godzin temu, Katystopej napisał(a):

Po wprowadzeniu SCT w grodzie Kraka, na dzień dzisiejszy zanotowano przekroczenia norm emisji w 44 z 46 punktów pomiarowych

XkurwaD

Ja bym zwiększył opłatę za wjazd, jestem bardziej niż pewien że emisja by się zmniejszyła :smiech:

Uwielbiam wracać znad morza na ranczo, na dystansie 40km temperatura zmieniła się z -2 na -13

Opublikowano
7 godzin temu, larry.bigl napisał(a):

Czy ktoś mi może wytłumaczyć na chłopaki rozum dlaczego Superb z końcówki produkcji chodzi w podobnych kwotach co Octavia z podobnych roczników? Widzę dość sporo ogłoszeń na Superb z virtual cockpit, full led matrix i ceny są podobne do Octavii (Roczniki 2021-2023).

Octavia 4 jest nowym modelem (od 2020), Superb to "poprzednia" generacja (od 2015 produkowana). Plus fakt, że Superb w oczach Polaków to żaden prestiż, tylko kojarzony z większymi kosztami utrzymania.

Napisałbym jak powyżej, tylko jeśli wrzucimy 2022, benzyna, automat, bezwypadkowe, nieuszkodzone:

Octavie od 50k do 90k (powyżej to albo RS albo jakieś Scouty)

natomiast Superb od 80k do 130k

Więc tak nie bardzo tańsze.

Opublikowano

Tym bardziej zwrócić uwagę na tego 1.5 TSI, zaczęły się GPFy i inne pierdółki. 

Superba bym brał gdyby mi zależało na miejscu i komforcie, a tak to nowsze/mniejszy przebieg dla mnie wygrywa.

W poniedziałek o ile się nie sprzeda jadę oglądać Ceeda 1.4 TGDi z końcówki 2019 :glodny:

Opublikowano
2 godziny temu, Totek napisał(a):

Ja bym zwiększył opłatę za wjazd, jestem bardziej niż pewien że emisja by się zmniejszyła :smiech:

Dokładnie tak to działa, coś jak z podatkiem cukrowym. Dzięki temu, że go wprowadzili to zacząłem pić napoje 0 tam nie ma podatku cukrowego i są tańsze... Prawda? PRAWDA? :E

Albo to jak wpływy z akcyzy spadły gdy akcyza została podniesiona i ceny wzrosły :D