Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

na firmę. na osobę prywatną to bym nie brał bo się nie opłaca (podatki). :) 

Czy ja wiem czy się nie opłaca. Wiele aut ostatnio brałem pod uwagę i używane auta zazwyczaj tracą na wartości 500-700 zł miesięcznie. Dorzucić do tego ubezpieczenie i już masz około 1000 zł miesięcznie. I tu jeszcze musisz wliczyć serwisy i naprawy. Jak masz pecha albo awaryjny model to przebijesz 1300 zł. Za tyle można już mieć najem na całkiem ok wyposażoną hybrydę. I mówię tu o ofercie bez wkładu własnego. A przecież gotówkę które się ma odłożoną na kupno auta można wrzucić w lokatę i jak liczyłem 50 000 zł wyrobi miesięcznie około 200 zł zysku.  Pomijam, że są inne bardziej rentowne opcje inwestowania. 

Opublikowano
5 minut temu, KiloKush napisał(a):

Czy ja wiem czy się nie opłaca. Wiele aut ostatnio brałem pod uwagę i używane auta zazwyczaj tracą na wartości 500-700 zł miesięcznie. Dorzucić do tego ubezpieczenie i już masz około 1000 zł miesięcznie. I tu jeszcze musisz wliczyć serwisy i naprawy. Jak masz pecha albo awaryjny model to przebijesz 1300 zł. Za tyle można już mieć najem na całkiem ok wyposażoną hybrydę. I mówię tu o ofercie bez wkładu własnego. A przecież gotówkę które się ma odłożoną na kupno auta można wrzucić w lokatę i jak liczyłem 50 000 zł wyrobi miesięcznie około 200 zł zysku.  Pomijam, że są inne bardziej rentowne opcje inwestowania. 

Ej, kto teraz daje ~5,9% na tak małej lokacie? :)

Opublikowano
19 minut temu, huudyy napisał(a):

chociazby Velo Bank, 6,5% do 100k

https://www.bankobranie.pl/2026/02/najlepsze-lokaty-bankowe-i-konta-oszczednosciowe-na-luty-2026-roku.html?gad_source=1&gad_campaignid=2052585037&gbraid=0AAAAADmpNp_sWURHM9vAbQ069xQ-29DOM&gclid=Cj0KCQiAy6vMBhDCARIsAK8rOgkOK3MHJ_Pb8GtxeGrI7Tq4gPyFf5ETjiAlZZf1X90e-zRzINaTPMIaApgoEALw_wcB&m=1

14 minut temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

No tak - racja - choć trzeba jeszcze co miesiąc "dolewać" 2000 zł

2 minuty temu, galakty napisał(a):

A co potem? Wykupienie czy zostanie z niczym? 

Też uważam że bez JDG i wliczenia w koszty to nie ma sensu.

Potem znowu najem :) jak chcesz jeździć nowym autem to kupno nie ma sensu żadnego. Miałem ofertę na Nowego QQ z limitem 20000 km rocznie za 1450 zł brutto. Bez wkładu własnego, z ubezpieczeniem i serwisem w cenie. Wersja nie taka najbiedniejsza. Patrząc na używki to te QQ tracą po 30-40 tys w 3 lata. Jaki sens kupować?

Opublikowano
4 minuty temu, KiloKush napisał(a):

Potem znowu najem :) jak chcesz jeździć nowym autem to kupno nie ma sensu żadnego. Miałem ofertę na Nowego QQ z limitem 20000 km rocznie za 1450 zł brutto. Bez wkładu własnego, z ubezpieczeniem i serwisem w cenie. Wersja nie taka najbiedniejsza. Patrząc na używki to te QQ tracą po 30-40 tys w 3 lata. Jaki sens kupować?

To może na QQ faktycznie się opłaca, ale jak liczyłem dla siebie to się wgl nie opłacało brać najmu bez wykupu. Praktycznie każde finansowanie dla konsumenta brutto było niekorzystne, ale patrzyłem Mazdę i VW jakiegoś. One nie tracą na wartości tak dużo to pewnie i tu przyczyna leży.

1450 * 36 msc = 52 200

Jeśli utratę wartości przyjmujesz 30k, to masz 22k w ciągu 3 lat :E Ale dla Ciebie lokata na 6% to wybawienie i srogi pieniądz?

Zdajesz sobie sprawę że są na 3 msc i potem papa? I znowu żonglowanie kasą? Stopy w dół i takich ofert coraz mniej będzie. 

Opublikowano
3 minuty temu, galakty napisał(a):

To może na QQ faktycznie się opłaca, ale jak liczyłem dla siebie to się wgl nie opłacało brać najmu bez wykupu. Praktycznie każde finansowanie dla konsumenta brutto było niekorzystne, ale patrzyłem Mazdę i VW jakiegoś. One nie tracą na wartości tak dużo to pewnie i tu przyczyna leży.

1450 * 36 msc = 52 200

Jeśli utratę wartości przyjmujesz 30k, to masz 22k w ciągu 3 lat :E Ale dla Ciebie lokata na 6% to wybawienie i srogi pieniądz?

Zdajesz sobie sprawę że są na 3 msc i potem papa? I znowu żonglowanie kasą? Stopy w dół i takich ofert coraz mniej będzie. 

Dużo zależy od samej oferty. Jak oferta jest dobra to szybko znika. Raczej trzeba się nastawić, że nie koniecznie będzie to dokładnie ten model jaki się chciało.

No ale dolicz ubezpieczenia i serwisy. I już nie robi się wcale taka duża kwota ;)

Opublikowano
15 minut temu, galakty napisał(a):

1450 * 36 msc = 52 200

Nie doliczyłeś serwisów i ubezpieczenia gdzie w najmie masz to w racie. W najmie w ciągu 3 lat jeżeli nic się z autem nie stanie widzisz się z serwisem raz na wymianę oleju a przy 2 latach dopiero na oddanie. Nie są to złe warunki bardziej chodzi o to czy chcesz dane auto używać dłużej czy po 2-3 latach sprzedać i kupić nowe, wtedy to najem ma sens. 

Opublikowano

Pisanie przetargów pod konkretne rzeczy to nic nowego. Tylko co innego, jeśli potrzebujesz dupowozu, którą to funkcję będzie spełniał samochód za 100k i za 1 mln, a co innego w nauce np. kiedy potrzebujesz konkretnego sprzętu z określoną funkcjonalnością w konkretnym celu. Tutaj to jest absurd :E 

Opublikowano
36 minut temu, KamcioGF napisał(a):

Nie doliczyłeś serwisów i ubezpieczenia gdzie w najmie masz to w racie. W najmie w ciągu 3 lat jeżeli nic się z autem nie stanie widzisz się z serwisem raz na wymianę oleju a przy 2 latach dopiero na oddanie. Nie są to złe warunki bardziej chodzi o to czy chcesz dane auto używać dłużej czy po 2-3 latach sprzedać i kupić nowe, wtedy to najem ma sens. 

No może i tak ;) 

Tylko nigdy nie będziesz właścicielem i lepiej do Czech nie jeździć :hihot: 

Opublikowano (edytowane)

Ja tak z ciekawości zerknąłem na wyliczenia leasingu dla Superb, Kodiaq i Karoq. Na 36miesiecy z limitem 20k km wychodzi rata brutto 1300-2100 zależnie od modelu. W 3 lata sporo siana. 

Z drugiej strony wydając nawet na używkę te 80-90k to jest równowartość jazdy leasingiem przez 5-8 lat. 

Te pieniądze których nie przeznaczam na samochód przeznaczam na nadpłatę kredytu i tam realna oszczędnośc od odsetek jest...hm. No i widze że w cenie jest

OC/AC, opony..

Biorąc elektrycznego Elroq wychodzi 1800 ale za to w okresie marzec-pazdziernik jezdżę za free bo mam PV... 

Edytowane przez larry.bigl