Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, trepek napisał(a):

Potrzebuję Waszej porady i wydaje mi się, że to odpowiedni dział.

Jakiego grilla kupić do rekreacyjnego smażenia z możliwością zrobienia steków. Taki dla 4+1, może kiedyś ktoś wpadnie w gości i tyle.

Na allegro upolowałem takie coś:

https://allegro.pl/produkt/grill-gazowy-3-palnikowy-landmann-grillchef-trendy-b6c40ed1-dbec-43d2-b884-17e59c887f9b?offerId=11980070912

https://allegro.pl/produkt/grill-gazowy-ogrodowy-zeliwny-nierdzewny-yoer-2-1-10-15-kw-szafa-na-butle-0e73ca50-19e7-497a-bfba-c30db4471ba5?offerId=17369307885

https://allegro.pl/produkt/grill-gazowy-enders-monroe-black-pro-3k-turbo-palnik-boczny-d501b585-6c77-4b7c-bdef-34c78f5116a2?offerId=17464115548

thttps://allegro.pl/produkt/grill-gazowy-napoleon-freestyle-425-4-palniki-z-zeliwnym-rusztem-7a438bed-0311-4fbd-8f73-94b311c8803e?offerId=15214569799

Totalnie nie znam się na tym. W co warto iść, co warto odpuścić do czego warto dopłacić. Z jakiś ficzerów to może boczny palnik by mi się przydał.

o kolego, wpadłeś teraz mocno.

1. Landmanny, yoery, kolery to jednorazowe zabawki - wytrzymają 2-3-4 lata i przegniją. 
  2. O Endersie słyszałem dobre opinie, ale sam nie mam przekonania ;) 
  3. Ja polecam skupić się na 3 markach: Napoleon, Broil King, Weber. Kolejność losowa - ja mam Broil Kinga Brona 490 (4 palniki + 1 boczny + 1 tylny).
  4. Jako absolutna podstawa to to: https://grilloholicy.pl/grill-gazowy-napoleon-freestyle-425-z-drzwiami/12 lub to https://grilloholicy.pl/grill-gazowy-napoleon-freestyle-425/12
  5. Steki zrobisz na luzie bez palnika do steków - po prostu na ruszcie żeliwnym. Ja osobiście z bocnzego palnika korzystałem tylko raz, więc dla mnei to mocno zbędne. Ale też niezbyt często robie steki - wolę burgery. 
  6. Ten napoleon z bocznym palnikiem to bardzo dobra propozycja. Ale jak bym nie kupował przez allegro, tylko w dedykowanym sklepie. Dostaniesz tam jakiegoś gratisa. Z ceny mogą nie chcieć zejść, bo jest ewidentna zmowa cenowa dystrybutora, więc chętniej dorzucą szczypce, maty na półki boczne czy rękawice. 
  7. Ja kupowałem w nagrillu.pl i mogę śmiało Andrzeja Gibasa polecić. Porzadny fachowiec i jeszcze lepszy grillmajster :) 
  8. Jak kupisz coś z wielkiej trójki (tak to odpowiedniki BMW, Audi i Merca :E ) to będziesz miał mnóstwo akcesoriów do wyboru. A to żeliwne woki, uchwyty na kurczaka, skrzynki do wędzenia - w zależności co cię będzie kręcić :) 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

https://nagrillu.pl/dodatki-do-wedzenia/2348-skrzynka-wedzarnicza-napoleon-0629162670137.html

Do tego kamień do pizzy i "piecyk":

https://decofire.pl/grill-ogrodowy/piece-do-pizzy/akcesoria/przykrywka-do-pizzy-napoleon-71200?cd=22187732105&ad=171625751462&kd=&gad_source=1&gad_campaignid=22187732105&gbraid=0AAAAAD7Vsj0EWBelZPNPmWUaWe6Kicpp4

Chociaż po testach u mnie uważam, ze lepiej kupić piec do pizzy, jeśli chcesz neapolitańską :) 

ja w tym roku kupuję Ooni Koda 16  :glodny:

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano
13 godzin temu, Katystopej napisał(a):

Ale ma świetnego Pentastara!

No z tym świetnym to ostatnio zacząłem czytać, że nie jest tak kolorowo. Jest okej ale ma swoje bolączki - ludzie chętniej polecają Sienne zamiast Pacifici. 

13 godzin temu, dannykay napisał(a):

Jakby pacifica miała V8… 

Może mieć :glodny:

Gratulacje! Toś przepod :E 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Mam trochę owocowego drewna a nie chce mi się budować wędzarni aby raz w roku dwa pęta kiełbasy uwędzić i dwa kawałki szynki :D Muszę zgłębić temat, dzięki!

EDIT:

O Jezu... ale bym boczek zjadł taki cieplutki... No, dzisiaj ostatni dzień oczyszczania Forever C9 więc różne smaki mam :D

Edytowane przez trepek
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, trepek napisał(a):

Mam trochę owocowego drewna a nie chce mi się budować wędzarni aby raz w roku dwa pęta kiełbasy uwędzić i dwa kawałki szynki :D Muszę zgłębić temat, dzięki!

Nie wiem czy tak łatwo to będzie uwędzić, bo nie robiłem tego. Ale świetnie nadaje się do zrobienia żeberek BBQ z dymem czy np. do pastrami :) 

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Cappucino napisał(a):

Pierwszy przegląd serwisowy w VW jest po 2 latach a nie co roku. I co to ma do rzeczy? Tarcze wymieniają co przegląd?

no ma. na badania mozesz jechac z nowymi tarczami, jezeli wczesniej serwis stwierdzil, ze nadawaly sie do wymiany. serwis, to nie badania techniczne. 

Opublikowano

Panowie kolejne pytanie. Ma ktoś z was doświadczenie z wiatami? Robię wiatę pod przyczepę kempingową. Na dach planuję dać OSB oraz gont. Jakie płyty OSB dać najlepiej? Zwykłe + impregnacja czy te droższe, OSB-3? Pod gont i tak planuję dać jakąś papę hydroizolującą.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, SuLac0 napisał(a):

wspomniane badanie tech sa co 3-4 lata. i tak. tarcze sa wymeniane na nowe jezeli sa zniszczone/zardzewiale

Tak, to samo dotyczy wszystkich aut, także spalinowych, nie ma tu nic dziwnego. Ale to nie oznacza, że w elektrycznych VW wymieniają te tarcze w każdym elektryku po pierwszym przeglądzie serwisowym. To już zależy od zużycia i przebiegu.

Cena ropy na giełdach dalej spada, jak tam na stacjach,. też obniżają już ceny? :rotfl2: 

BRENTFUTURE_Notowania_Bankier.jpeg

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano
57 minut temu, trepek napisał(a):

Panowie kolejne pytanie. Ma ktoś z was doświadczenie z wiatami? Robię wiatę pod przyczepę kempingową. Na dach planuję dać OSB oraz gont. Jakie płyty OSB dać najlepiej? Zwykłe + impregnacja czy te droższe, OSB-3? Pod gont i tak planuję dać jakąś papę hydroizolującą.

Kątowniki pcv po bokach i jeśli jest szczyt to też. Ja bym chyba kupił jakaś tanią hydroizolacje tzn folia w płynie. Impregnaty do drewna to są zawsze po paru latach CH warte. Papa z kolei jak się nagrzeje w lato i kapnie na auto to dramat.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, KiloKush napisał(a):

Kątowniki pcv po bokach i jeśli jest szczyt to też. Ja bym chyba kupił jakaś tanią hydroizolacje tzn folia w płynie. Impregnaty do drewna to są zawsze po paru latach CH warte. Papa z kolei jak się nagrzeje w lato i kapnie na auto to dramat.

Ja bym po prostu folię rzucił pod gont czy co tam ma być. Ale blacha nie wyjdzie taniej te kilka arkuszy? I już płyty nie trzeba będzie tylko normalnie kantówki na krzyż - a i tak trzeba będzie zrobić bo przecież jedna płyta OSB tego nie pokryje tylko kilka. Nie bawiłbym się w to - drewno konstrukcyjne na słupy i wieniec, na górę kratownica z kantówki impregnowanej ciśnieniowo, folia i blacha.

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano (edytowane)

7 minut temu, Katystopej napisał(a):

Stoje w wydziale komunikacji u mnie we wsi, 5 stanowisk, tylko jedno czynne przy którym siedzą 2 babki i rejestrują jedno auta :sciana:

Przynajmniej pracują, a nie kupują jajka :E 

Edytowane przez marko
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Katystopej napisał(a):

Stoje w wydziale komunikacji u mnie we wsi, 5 stanowisk, tylko jedno czynne przy którym siedzą 2 babki i rejestrują jedno auta :sciana:

Zawsze lepsze to niż w Szczecinie brak możliwości rejestracji na wizytę. Rzucają numerki wieczorem na dzień kolejny i kto pierwszy ten lepszy. Później w robocie bierzesz wolne z dnia na dzień bo zaplanować wizyty nie idzie. No ale przynajmniej byli urzędnicy prowadzą firmy rejestrujące auta za opłatą od ręki i się im biznes spina.

Edytowane przez KiloKush
  • Confused 1
Opublikowano
2 godziny temu, Katystopej napisał(a):

Wchodzisz z ulicy czy rezerwujesz audiencje jak u mnie na kilka dni naprzód jak za covida?:E

2 godziny temu, marko napisał(a):

Przynajmniej pracują, a nie kupują jajka :E 

Reszta poleciała po jajka.

Opublikowano
2 godziny temu, Katystopej napisał(a):

W Gliwicach UM działa nadzwyczajnie sprawnie, nie ma możliwości rezerwacji kolejki online, ale przez ostatnie 5 lat nie spędziłem tam podczas wizyty dłużej niż 20 min. A dla rejestracji pojazdów utworzyli nawet wydział zamiejscowy w drugiej części miasta, o którym mało kto wie.