Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, Kyle napisał(a):

... ten ściek? :E Jak bym wybrał nawet najbardziej niezawodne auto i selektywnie wybierał tylko informacje negatywne o nim, a następnie sugerował, że wszystkie auta z tego regionu mają wymienione wady to jaką "wiedzę" byś z tego miał? (a raczej jak bardzo wypaczony ogólny obraz)

To dajesz, wybierz miesięczną/6-miesięczną Toyotę i wrzucaj te błędy i awarie. 

To jak te chinole się zachowują po wyjeździe z salonu to dramat i tyle, ale skąd możesz wiedzieć jeśli się ogląda opłacone testy na YT ;) 

Autowizja jak testował jednego chińczyka to przy zrywaniu trakcji na mokrym odcinało moc. Ale wiadomo, to wybrane z precyzją usterki i czepianie się na siłę. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@larry.biglpiszemy o paru kontach/osobach, tak z jednej, jak i z drugiej strony. czy na kazda prowokacje trzeba reagowac? mozna ignorowac, a szczegolnie skrajne przypadki najzwyczajniej raportowac. i to nie jest problem tylko tego tematu/watku. jak wszedzie mamy tutaj jednostki toksyczne i ich klakierow. nie jest rudno je/ich wylapac i w taki czy inny sposob ograniczyc ich "toksycznosc" . dla dobra ogolu. 

Edytowane przez SuLac0
  • Upvote 1
Opublikowano

@galaktya ty myślisz, że w Toyocie to nie ma takich hocków-klocków? :D

Mój współpracownik kupił Proace City Verso w zeszłym roku. W serwisie był już chyba z 5 razy. Raz zgasła mu cała elektronika podczas jazdy S-3. Ostatnio pod sklepem na tablecie nic mu się nie wyświetlało tylko niebieski ekran bez ikon. Z zacinającymi się drzwiami był już 3 razy.

Także nie ma co się śmiać z chińczyków bo inni producenci nie są lepsi. Z grupy FB VAGowskiej  mogę ci też codziennie wklejać takie wpadki. 

Dzisiejsze auta maja tyle elektroniki i tak badziewne jednostki napędowe, że takie rzeczy j/w to codzienność.

Opublikowano

Ale ja nie mówię że nie ma problemów wcale, tu chodzi o skalę. Toyot jeździ pełno a jakoś się nie słyszy codziennie że komuś padła albo ogrzewanie wysiadło. Dlatego czekam na listę postów w tej samej ilości co chinoli. A chinoli póki co jest mało ;) 

Opublikowano

@SuLac0 do kłótni trzeba dwóch stron ;) Generalnie i tak pewnie z czasem ten dział umrze bo tak naprawdę napędzają go właśnie "starzy labowi", tak jak pewnie nigdy nie ożyje na pjurze (musieliby wszyscy tam iść). Niektórzy widzę mają właśnie problem ze wspomnianymi "starymi labowymi" i strasznie ich kłuje w oczy "blabla" o wszystkim i niczym. Między nami dochodziło nie raz do sporów i żaden się nie obrażał na resztę grupy ;) Fakt, że osoby z tej grupy często znają się na żywo od lat, stąd może łatwiej jest im przechodzić do porządku dziennego po jakiś sporach.

ps.

No i nie da się nie reagować na bzdury, jak przykładowo wczoraj o hamulcach :hihot:

Później ktoś nie znający się przeczyta i będzie myślał że faktycznie tak to działa ;)

• Upvote 4
Opublikowano
11 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

Kwestia czasu i starzy labowi siedzący tu dla moto, dla dyskusji o wszystkim i niczym odejdą. Mnie trzyma góra, bo siedzę w sprzęcie, ale pewnie gdybym właśnie siedział tylko dla moto, to poszedłbym w ślady Berga.

Nie bardzo rozumiem. Jak dużo Twoich postów zostało tutaj skasowanych z tego działu? O czym zabronili ci pisać? Widziałem, że była tu dyskusja o tym, że wysoka temperatura w pokoju jest szkodliwa dla dzieci..

Opublikowano

@KaniaPCja tu nie mówię o sobie, ostatnimi czasy nie zaglądałem tu zbyt często ale widzę, że ludzie narzekają na "nowe porządki" w kwestii wydzielania każdej rozmowy do innych tematów etc. :D Ja i tak zostanę, bo jak wspomniałem nie siedzę na tym forum tylko dla moto ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Krzysiak napisał(a):

@KaniaPCja tu nie mówię o sobie, ostatnimi czasy nie zaglądałem tu zbyt często ale widzę, że ludzie narzekają na "nowe porządki" w kwestii wydzielania każdej rozmowy do innych tematów etc. :D Ja i tak zostanę, bo jak wspomniałem nie siedzę na tym forum tylko dla moto ;) 

Cofnąłem się, nawet do tyłu, o ~20 stron tego wątku i nawet tydzień nie minął. Jesteś pewien, że każda rozmowa zostałe wydzielona do osobnmego tematu?

Opublikowano (edytowane)
W dniu 8.03.2026 o 16:55, Totek napisał(a):

Ocynk nie jest rozwiązaniem problemu. W japońcach problemem jest już sama blacha, a raczej jej stop który jest niskiej jakości

Ocynk to tylko jedna ze składowych. Większość dzisiejszych aut jest tak robiona, że ocynk bywa na elementach średnio narażonych na rdzewienie, a te kluczowe i tak ocynku nie mają. 

Gdyby japoniec fabrycznie był bez ocynku, ale uczciwie walnięty od spodu jakimś twardym woskiem i miał wypełnione progi czymś tłustym to problem rdzewienia byłby przesunięty na x lat do przodu. 

Dzisiaj auta są robione w taki sposób, że trudno nie wierzyć w teorie celowości przyspieszonej degradacji blacharki. 

Taki np Civic 6 generacji był naprawdę parokrotnie lepiej zabezpieczony niż nowożytne modele Japońskich producentów.

Absurdem totalnym są groźby skierowane do właścicieli nowych aut, gdzie stanowczo zabrania się (warunki gwarancji) własnej ingerencji w podwozie. Tak samo dramatem bywają usługi odpłatnie wykonywanego w ASO dodatkowego zabezpieczenia podwozia. 

Biorą za to krocie, a jest to odwalone dosłownie najtańszym na rynku szpejem, w dodatku umazane bywają wtedy wszystkie kostki (np od ABS), przewody hamulcowe, wydech itp. 

Zamknięte koło...

Vag też ma swój klasyczny popisowy numer przez który dzieje się tak:

https://youtube.com/shorts/ka8MNq6zqIQ?is=XLYjAMlrsaHIGiFW

Edytowane przez zdunzdun
  • Upvote 1
Opublikowano
23 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

Wiesz co to hiperbola? ;) 

ps.

Jak pisałem ja tu nie siedzę ciągle, co jedynie zaglądam raz na jakiś czas i nigdy nie nadrabiam dyskusji, po prostu wcinam się w aktualną ;) Wiem tyle co "usłyszę" od innych ;) 

Gdybym chciał być uszczypliwy, to bym powiedziałbym, że źle ją stosujesz, ale zostawmy to

Opublikowano
13 minut temu, zdunzdun napisał(a):

Dzisiaj auta są robione w taki sposób, że trudno nie wierzyć w teorie celowości przyspieszonej degradacji blacharki. 

Taki np Civic 6 generacji był naprawdę parokrotnie lepiej zabezpieczony niż nowożytne modele Japońskich producentów.

Nie zapominajmy o lakierach i ich grubości. Od kiedy przeszli na bazę wodną i zaczęli dawać śmieszne pokrycie to też nie poprawiło sytuacji. 

Jeden mały kamyk, odprysk i już rdzewieje. 

Opublikowano (edytowane)

@galaktyo tak! Masz tutaj absolutną rację. 

Generalnie temat eko lakierów, jakości lakierów bezbarwnych itp to też jest bardzo ciekawy temat. 

Niestety, niewiele pozytywnego da się o nich powiedzieć. Przygotowanie (żeby to miało ręce i nogi) malowanego elementu zgodnie z kartą techniczną jest absolutnie najważniejsze, a i tak produkt jest jaki jest.

Bezbarwne lakiery dzisiaj to dosłownie woda... 

Ciężko, aby to się nie odbijało na jakości i trwałości powłoki lakierniczej. 

Oryginalna wartość naniesionych powłok na nowych autach oczywiście też jest bardzo wątpliwa. Najzabawniejsze jest jednak te dosłownie przypruszenie bazą elementów podwozia. Doskonale oddaje dziejszą "jakość". 

Edytowane przez zdunzdun
Opublikowano
29 minut temu, KaniaPC napisał(a):

Gdybym chciał być uszczypliwy, to bym powiedziałbym, że źle ją stosujesz, ale zostawmy to

Gdybym chciał być uszczypliwy, to powiedziałbym, że wyciągnąłeś złe wnioski z pierwszego zacytowanego mojego posta i od początku ta dyskusja nie miała sensu ;) 

eot z mojej strony ;) 

Opublikowano
3 godziny temu, MadDog napisał(a):

@galaktya ty myślisz, że w Toyocie to nie ma takich hocków-klocków? :D

Mój współpracownik kupił Proace City Verso w zeszłym roku. W serwisie był już chyba z 5 razy.

Nic dziwnego, to citroen.

3 godziny temu, MadDog napisał(a):

Także nie ma co się śmiać z chińczyków bo inni producenci nie są lepsi. Z grupy FB VAGowskiej  mogę ci też codziennie wklejać takie wpadki. 

Wiesz, sama skoda w ubiegłym roku sprzedała sporo więcej aut na polskim rynku niż cały chiński desant razem wzięty, do tego dołóż cała grupę VAG...Nie muszę jeszcze przypominać, ile tego schodziło przez ostatnie lata więc jakaś część wpadek zawsze będzie. Ale patrząc na raczkującą sprzedaż chińskich marek i skalę problemów na dzień dobry trudno o pozytywne wnioski.

2 godziny temu, zdunzdun napisał(a):

https://youtube.com/shorts/ka8MNq6zqIQ?is=XLYjAMlrsaHIGiFW

To regularna wada czy jakiś powypadkowy ulep gdzie ktoś robi sensacje? 

2 godziny temu, zdunzdun napisał(a):

@galaktyo tak! Masz tutaj absolutną rację. 

Generalnie temat eko lakierów, jakości lakierów bezbarwnych itp to też jest bardzo ciekawy temat. 

Niestety, niewiele pozytywnego da się o nich powiedzieć. Przygotowanie (żeby to miało ręce i nogi) malowanego elementu zgodnie z kartą techniczną jest absolutnie najważniejsze, a i tak produkt jest jaki jest.

Bezbarwne lakiery dzisiaj to dosłownie woda... 

Ciężko, aby to się nie odbijało na jakości i trwałości powłoki lakierniczej. 

Oryginalna wartość naniesionych powłok na nowych autach oczywiście też jest bardzo wątpliwa. Najzabawniejsze jest jednak te dosłownie przypruszenie bazą elementów podwozia. Doskonale oddaje dziejszą "jakość". 

Nie gadajcie o lakierach bo zaraz oddzielą kolejny temat.:rotfl2:

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, trepek napisał(a):

Sensacja, clickbait, atencja. Różne są motywy.

Chodzi mi o motyw jakim kierował się autor tej wrzutki tu na forum, szczególnie że pisał:

Cytat

• Like 1
Opublikowano

Ciekawy artykuł, emeryt kupił sobie roczne używane Audi w salonie z programu Audi select za 127k zł - wyselekcjonowany rodzynek okazał się .... trupem po szkodzie całkowitej w Niemczech, teraz buja się po urzędachbo nie wolno mu się poruszać nim po drogach

https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-emeryt-kupil-w-salonie-bezwypadkowe-audi-dostal-zlom-za-127,nId,22614883

image.thumb.png.d3d899ba02020d0341cb03fa257c1f10.png

image.thumb.png.396632341e6990ec8454f77ff00b47a6.png