Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Qrdello napisał(a):

Że ktoś próbuje na inne tory dyskusję sprowadzić, cóż.

Sam zacząłeś pisząc jak to w załadowanej benzynie spalanie pójdzie niebywale w górę ;-) Więc dostałeś kontr odpowiedź, że to nieprawda, bo w tym samym silniku obciążonym 200kg baterią takiego zjawiska nie ma.

Nie wiem co Ty dalej chcesz udowodnić skoro dane mówią tak a nie inaczej.

Z mojej strony to jest już EoT. Spalanie nie wzrasta drastycznie w nowych benzynach po ich mocnym obciążeniu kilogramami.

Edytowane przez trepek
Opublikowano (edytowane)

@trepek A napisałem nieprawdę? Załadowany pod 2T, jak w katalogu pozwalają, passat będzie miał takie samo spalanie jak z samym kierowcą? Dodaj, że dodatkowym warunkiem obarczyłem letnią porę - gdzie taką kabinę trzeba schłodzić. A ten chłód się z czapki nie bierze. 

Ten dodatkowy o 200kg doładowany wóz, ma też 50koni więcej. Ciekawe dlaczego? I ciekawe dlaczego wciskasz cały czas właśnie ten dokładnie przykład ignorując zupełnie fakt, że porównujesz auto 150 konne z 204 konnym. Inna charakterystyka pracy skrzyni biegów, inna mapa silnika, generalnie pół auta inne.

Może więc warto przeprowadzać realne testy drogowe, a nie puścić się sam ze sobą na autostradę i sprawdzać ile takie auto pali? 

Nie wiem jakie dokładnie wyjdą wyniki, ale wiem że w wypadku aut którymi jeździłem różnica w benzynie potrafiła być znacząca - tj. nawet do 2-3 litrów większe spalanie przy pełnym załadunku. 4 os + bagażnik i np. wyprawa w góry.

Przy dieslu, szczególnie średnich gabarytów, też była - ale nie aż tak znacząca. Z moich tras okolice 0,5-1l więcej.

Co chcę udowodnić? W sumie nic specjalnie.

Śmieszą mnie natomiast pociski w formie praw naturalnych i objawionych, w sytuacji kiedy rozmowa schodzi na niewygodne tory. Wychodzi na to, że doświadczenia kierowców przez lata nijak się mają do doświadczeń 2-tygodniowych testerów z saloników prasowych xD 

U mnie również. EoT.

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano

2-3l więcej to nie jest raczej realna różnica przy samym załadunku. Ja jeździłem jak dotąd raczej małolitrażowymi turbo-benzynami (1.4, 1.5), które powinny właśnie puchnąć przy większym obciążeniu a nie odnotowałem większego zużycia niż jakieś 0.5-0.7l przy pełnym załadunku - tj. 4 osoby i cały bagażnik wypchany pod korek względem zasuwania w 1/2 osoby.

Opublikowano

Nudziło mi się dzisiaj po pracy, to wziąłem żonę, żona wzięła psy i pojechaliśmy bez celu, lądując na zamku w Rabsztynie. Finalnie zrobione 110km xD

PXL_20260324_180646207.NIGHT2.thumb.jpg.8b8027d3e5b59af9d02f7675e2db050e.jpg

Następna wieczorna jazda bez celu zaprowadzi mnie na Salmopol :E

Screenshot_20260324-201310.thumb.png.b394a46c2940aa5f14cb563fc2236a7c.png

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Gret napisał(a):

paliwo po 10zł a ten bez celu jeździ :D

btw: też czasami się włóczę :P 

Panie, 5,5 literka wyszła średnia z prędkości 40-130, więc niewielki koszt za przyjemności, Outlanderem to by wyszedł koszt dobrego obiadu w barze mlecznym dla całej rodziny :E 

btw pozbyłem się sztrucla, problem z głowy xD 

Edytowane przez Katystopej
  • Like 4
Opublikowano (edytowane)

Przełęcz Salmopolską to super przejażdżka :) 

ja to w ogóle polecać jechać na parking przy karczmie Ochodzita, tam zostawić auto i „wspiąć” się 10-15 minut na górkę. Ładny widok, nie ma drzew zasłaniających i przy dobrym dniu widać ładnie panoramę Tatr. Jedna z moich ulubionych przejażdżek :) 

o, taki widoczek:

IMG_5380.jpeg

Edytowane przez GordonLameman
  • Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Przełęcz Salmopolską to super przejażdżka :) 

ja to w ogóle polecać jechać na parking przy karczmie Ochodzita, tam zostawić auto i „wspiąć” się 10-15 minut na górkę. Ładny widok, nie ma drzew zasłaniających i przy dobrym dniu widać ładnie panoramę Tatr. Jedna z moich ulubionych przejażdżek :) 

Karnij się na Równicę, przed restauracjami po lewej jest tor dla terenowych małych quadów dziecięcych i buda z hamburgerami, nie dość że burgery są świetne w smaku to jeszcze jest piękny widok na Czantorię :)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Katystopej napisał(a):

Karnij się na Równicę, przed restauracjami po lewej jest tor dla terenowych małych quadów dziecięcych i buda z hamburgerami, nie dość że burgery są świetne w smaku to jeszcze jest piękny widok na Czantorię :)

Równicę znam, ale z burgerami pewnie byłby problem :E 

A na ten tor to nisaanem też wjadę? 8:E 

Edytowane przez GordonLameman
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Według lokalnych ekspertów od motoryzacji i kulinariów: „niejadalne”! :lol2: 

Tym bardziej musimy oficjalnie potwierdzić że niejadalne, najwyżej na kebaby do Alika u mnie pojedziemy xD

Edytowane przez Katystopej
  • Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, Katystopej napisał(a):

Tym bardziej musimy oficjalnie potwierdzić że niejadalne, najwyżej na kebaby do Alika u mnie pojedziemy xD

A tam - w Lędzinach (obok kopalni) jest całkiem spoko burgerownia (Masne Gastro), więc jest alternatywa! :E 

Opublikowano

Jako ciekawostka względem deklarowanych przez producenta 8,6s do 100km/h dziś pobawiłem się trochę kilkoma programikami na androida co robią 0-100 wg GPSu a nawet jednym po OBD. 

I teraz ja nie wiem o co chodzi, czy na 13C na dworze (czyli chłodno dość to kilka KM więcej zawsze) i wcześniej rozgrzanych oponach można aż tak odbiec w dół od deklarowanych wartości?
W jedną stronę "pasa testowego" od 7,7s do 7,85s i w drugą od 7,95s do 8,1s, zrobiłem 5 czy 6 przejazdów wcześniej chłodząc dolot oczywiście.

Screenshot_20260324-190906.jpg

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Katystopej napisał(a):

Nudziło mi się dzisiaj po pracy, to wziąłem żonę, żona wzięła psy i pojechaliśmy bez celu, lądując na zamku w Rabsztynie. Finalnie zrobione 110km xD

Amator :E 
Choć u mnie o tyle łatwiej, że max co narzeka na cały dzień w aucie i ~400-800 kilometrów jazdy bez celu to głosy w głowie :lol2:
Ale za to człowiek odkrywa świetne odcinki, jak np. "Kajś w Czechach, odc. 213...."

image.thumb.png.9d546620a4b0db968eac4e2492507f2f.png

Opublikowano

@MJRegul im chłodniej tym więcej niuta auto wygeneruje. Dlatego najlepiej mi się jeździ w mrozie, większa masa powietrza, niższa temperatura, to i paliwka więcej sterownik może podlać. Przy 30 stopniach na dworze za to czuć jak auto kiśnie, szczególnie silniki turbo. 

Opublikowano (edytowane)

Można i często się zdarza, że wyniki lepsze niż podaje producent. Nowa Kia K4 ma deklarowane 8.4s do setki (180 KM) a robi to realnie w 7.5-7.6s. W sumie ciekawe dlaczego producenci to zawyżają, może coś związanego z homologacją, testami spalania?

Edytowane przez bleidd
Opublikowano
11 godzin temu, Gret napisał(a):

paliwo po 10zł...

widze, ze nie wszsytkie stacje maja tyle cyfr na pylonach, wec beda kombinowac, aby miec cene <10zl. zawsze jednak mozna dokleic "1" z przodu :cool: smiech przez lzy ...

Opublikowano
12 godzin temu, Katystopej napisał(a):

żona wzięła psy i pojechaliśmy bez celu, lądując na zamku w Rabsztynie

O, moje strony :E 

11 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

ja to w ogóle polecać jechać na parking przy karczmie Ochodzita

Fajna karczma, w Ochodzicie mieliśmy swego czasu wigilie firmowe przez kilka lat. Niedaleko jest tzw. Trójstyk czyli miejsce, gdzie stykają się granice 3 państw.

Opublikowano
Teraz, trepek napisał(a):

Fajna karczma, w Ochodzicie mieliśmy swego czasu wigilie firmowe przez kilka lat. Niedaleko jest tzw. Trójstyk czyli miejsce, gdzie stykają się granice 3 państw.

Karczma akurat kiepska :E 

Ale Trójstyk również bardzo lubię, tylko z parkingiem tam kiepsko chociaż zazwyczaj udaje mi się zostawić auto na tym pseudo rondku bo jestem tam wcześnie. I jest tam sklep z dobrymi oscypkami, ale to już jakoś "za granicą" :) 

Opublikowano (edytowane)

E tam kiepska, dużo dobrze schłodzonego przeźroczystego napoju było, nie pamiętam by coś tam mi nie pasowało ;-) 

BTW.

Grilla zamówiłem, Napoleona 425 z bocznym palnikiem. Na alledrogo promka była za 2599.

Edytowane przez trepek
  • Like 1