Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, Katystopej napisał(a):

Kiedy auto z funkcjonalnego kompakta staje się karykaturą. Nowa klasa C.

mercedes-benz-klasa-c-eq-2026-wnetrze-2.webp

Może trzeba teraz przedefiniować termin "Kino samochodowe" i teraz się będzie oglądało film w środku :E

Opublikowano
11 godzin temu, Katystopej napisał(a):

mercedes-benz-klasa-c-eq-2026-wnetrze-2.webp

Ostatnia naprawdę ładna dla mnie generacja to okres W221, W220, W211, nawet moja stara C klasa w203 miała swój klimat. Z tych nowszych to w213 wewnątrz w niektórych zestawieniach dekorow drewnianych wygląda świetnie. Ale reszta, ta tabletoza jest straszna.

• Upvote 2
Opublikowano
12 godzin temu, Katystopej napisał(a):

Oni tam chyba hindusów zatrudnili do projektowania aut.

30 minut temu, larry.bigl napisał(a):

Ale reszta, ta tabletoza jest straszna.

Chińskie ekraniki i ledy są tańsze niż skóra, drewno czy aluminium. 

Opublikowano
14 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Ogólnie zastanawiam się czy w ogóle to ruszać :E 

Luzy na pewno tam są w końcu prawie 20 lat stabilizator wycierał tą tulejkę. Ja w tamtym roku wymieniałem z przodu w A4 B8 i luz dało się wyczuć (10 lat)

Opublikowano
47 minut temu, TheMr. napisał(a):

Ale gdzie problem. Trzeba kupować CLS55/63 z starszych roczników :E 

Bardzo chętnie gdyby nie ekoswiry Problem z Mercedesami (ogólnie starszymi, nie tymi które wymieniłeś) jest taki, że na polskim rynku królują diesle z tych roczników. Znaleźć benzyny w fajnym wyposażeniu, stanie itd jest względnie trudno. A jak szukasz popularnych modeli (np C/E klasę) to najczęściej niestety z czymś pokroju 1.8 kompresor:E 

Swego czasu szukałem w212 w kombi z benzyna większą i dupa blada, nic ciekawego. Za to dostać coś na OM642 od ręki kilka fajnych sztuk.

Opublikowano (edytowane)

Wczoraj i przedwczoraj robiłem dach wiaty na przyczepke kempingowa. Dach dwuspadowy, 32m^2, zrobilem pelne deskowanie + membrana + gont + obróbki blachami. Pracy od groma jak sie samemu robi ale wiecie co zrobilo mi dzien i usmiech? To jak deski zbiegly sie w kalenicy z dwoch płaszczyzn dachu! Palcem pokazuje miejsce zejscia sie dwoch pior :)IMG_5207.thumb.jpeg.de769b3f3e8cca9bd2a0bc728897cb7d.jpeg 

Edytowane przez trepek
  • Like 3
Opublikowano
3 godziny temu, larry.bigl napisał(a):

Bardzo chętnie gdyby nie ekoswiry Problem z Mercedesami (ogólnie starszymi, nie tymi które wymieniłeś) jest taki, że na polskim rynku królują diesle z tych roczników. Znaleźć benzyny w fajnym wyposażeniu, stanie itd jest względnie trudno. A jak szukasz popularnych modeli (np C/E klasę) to najczęściej niestety z czymś pokroju 1.8 kompresor:E 

Swego czasu szukałem w212 w kombi z benzyna większą i dupa blada, nic ciekawego. Za to dostać coś na OM642 od ręki kilka fajnych sztuk.

Trzeba sprowadzać z Japonii/USA :) 

Tylko to bardziej inwestycja niż daily. Zadbane modele Merca już stoją po 100k$

• Like 2
Opublikowano
12 godzin temu, Katystopej napisał(a):

Do Lanosa też kiedyś lałem 98, myśląc że będzie szybszy :red:

Hehe i pewnie był, mi w Golfie 3 nawet po wymianie wycieraczek mocy przybywało :E 

Natomiast do swojego Ceeda leję 98 i praktycznie każda turbo benzyna na bezpośrednim powinna omijać 95. Od razu wchodzą korekty i ECU się broni, tuner od razu widział że mam lepsze paliwo zalane po logach. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Natomiast do swojego Ceeda leję 98 i praktycznie każda turbo benzyna na bezpośrednim powinna omijać 95. Od razu wchodzą korekty i ECU się broni, tuner od razu widział że mam lepsze paliwo zalane po logach. 

Analogicznie przy nowoczesnych wolnossących, nawet z wtryskiem pośrednim w hybrydach. też lepiej tankować wysokooktanowe paliwo - mają wysoki stopień sprężania jak na benzyny, co podnosi ryzyko spalania stukowego, co realnie może wystąpić przy nisko-oktanowym paliwie (szczególnie przy długiej jeździe, w upalny dzień, przy max dopuszczalnej na autostradzie prędkości, czyli przypadek dużego, długotrwałego obciążenia silnika).

35 minut temu, TheMr. napisał(a):

Szkoda że Shell nie ma 98 :E

... ale po co, skoro jest 100?

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
1 godzinę temu, galakty napisał(a):

Hehe i pewnie był, mi w Golfie 3 nawet po wymianie wycieraczek mocy przybywało :E 

98 bardziej chroni przed spalaniem stukowym.