lesiu155 417 Opublikowano 22 Kwietnia Opublikowano 22 Kwietnia Akurat, kiedy nawet ta 7 zaczęła mi się podobać (w czerni) tak musieli ją spieprzyć
galakty 5 065 Opublikowano 22 Kwietnia Opublikowano 22 Kwietnia 57 minut temu, bleidd napisał(a): Nowa seria 7. Komentarze są wasze
dannykay 1 086 Opublikowano 22 Kwietnia Opublikowano 22 Kwietnia Okazuje się, że projekty Chrisa Bangle'a wcale nie były takie brzydkie 1 1
huudyy 3 406 Opublikowano 22 Kwietnia Opublikowano 22 Kwietnia 28 minut temu, dannykay napisał(a): Okazuje się, że projekty Chrisa Bangle'a wcale nie były takie brzydkie A niech mówią co chcą, imo e60 bardzo dobrze się zestarzało, zwlaszcza polift
GordonLameman 10 159 Opublikowano 22 Kwietnia Opublikowano 22 Kwietnia Ciekawostka z dziś: Cytat [O tym, jak wygrałem dzisiaj fajną sprawę dot. dóbr osobistych - zadośćuczynienie za niefair potraktowanie klienta] Nie wiem czy znacie zjawisko "shitification" ("make it shitty"). Jeśli nie, to polecam filmik na YT, jaki zrobiła Nowerska Rada Konsumentów. Chodzi o to, że jakość towarów i poziom usług są co raz gorsze, a my jesteśmy jak ta gotowana żaba, która pogodziła się z tym losem. Co raz bardziej w kapitaliźmie chodzi o to, żeby wziąć od nas pieniądze, dać nam szrot, a potem mamy się odczepić. Jak coś nie działa tak jak powinno, no to nic nam się nie należy (no chyba, że chcemy dodatkowo zapłacić). Możemy sobie z botem na infolini pogadać. I tu wjeżdża cała na biało sprawa, w której dzisiaj zapadł wyrok. Nie mogłem być na ogłoszeniu (zdrówko), ale byli inni członkowie zespołu, wygraliśmy prawomocnie, a jest tam ciekawy aspekt z dóbr osobistych. Otóż nasz klient kupił samochód, który miał określoną wadę (cała seria samochodów miała). Był zwodzony, postponowany co do napraw. Zarówno dealer, jak i koncern próbowali doprowadzić do przejścia przez granice terminów gwarancji oraz rękojmii. A na koniec mój klient usłyszał (to cytat): "niech nam pan coś udowodni w sądzie". Jak klient powiedział, że przecież w USA była akcja fabryczna na tą wadę (też po pozwie zbiorowym), to się dowiedział (znowu cytat) "nie mówmy o lepszym świecie, który jest za Oceanem". Zobaczę co będzie w pisemnym uzasadnieniu, ale niezależnie od wszystkich innych roszczeń, to moja rola polegała na skupieniu się na jednym argumencie (dotyczącym aspektów niematerialnych i korzenia cywilistyki - a czym innym mógłbym się zajmować?). Mianowicie, że takie zwodzenie, kombinowanie oraz kluczenie, po tym jak się wypuściło towar z wadą na rynek, narusza dobra osobiste. Jakie dobro? Godność. Bo godność polega na tym, że mamy prawo oczekiwać traktowania z szacunkiem, niezależnie od kontekstu, także jako klienci. No i taki właśnie klient (mój Klient) dostał dzisiaj zadośćucznienie. Mamy sygnał: jeśli wypuszczasz świadomie na rynek coś gorszej jakości, to nie tylko będziesz musiał to wymienić lub naprawić, ale jeszcze dostaniesz po kieszeni. Oznaczyłbym Panią Mecenas Annę Poprawę, która prowadziła tą sprawę i należą jej się również mocne gratulacje, ale coś mi Linkedin nie pozwala otagować. Także piszę dla sprawiedliwości! https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7452689550415421441/ 1
Katystopej 2 012 Opublikowano 22 Kwietnia Opublikowano 22 Kwietnia Jeszcze mi franca łapami machała, że mam zatoką autobusową jechać NO20260422-135410-000760F-20260422150102~2.mp4 3
GordonLameman 10 159 Opublikowano 22 Kwietnia Opublikowano 22 Kwietnia E no, widać że przyspieszyłeś na przejściu dla pieszych 1
Pentium D 1 951 Opublikowano 22 Kwietnia Opublikowano 22 Kwietnia 5 godzin temu, bleidd napisał(a): Nowa seria 7. Komentarze są wasze Ten tył to już mogli po całości zrobić a nie 5 cm blachy zostawiać. Ryj to wiadomo. Dno.
Katystopej 2 012 Opublikowano 22 Kwietnia Opublikowano 22 Kwietnia 18 minut temu, GordonLameman napisał(a): E no, widać że przyspieszyłeś na przejściu dla pieszych Za przejściem, jak już widziałem że na chama wjeżdżają, w czym problem?
GordonLameman 10 159 Opublikowano 22 Kwietnia Opublikowano 22 Kwietnia 13 minut temu, Katystopej napisał(a): Za przejściem, jak już widziałem że na chama wjeżdżają, w czym problem? No mnie normalnym wydaje się puszczenie ich. Miałeś dość daleko do mijanki
Katystopej 2 012 Opublikowano 22 Kwietnia Opublikowano 22 Kwietnia Nie, widzieli mnie doskonale, w tym przypadku prawo działa na moją korzyść.
TheMr. 3 054 Opublikowano 22 Kwietnia Autor Opublikowano 22 Kwietnia 1 godzinę temu, GordonLameman napisał(a): E no, widać że przyspieszyłeś na przejściu dla pieszych Nie tylko to, ona zaczynała manewr w momencie jak on dopiero wjechał na ulicę. No i 30 jak byk wisi A tam prawie 60 była zaraz gdyby nie hamulce
jarux 249 Opublikowano 22 Kwietnia Opublikowano 22 Kwietnia Dziś był jakiś armagedon na miejskie... 9km jechałem godzinę...
Kyle 514 Opublikowano 22 Kwietnia Opublikowano 22 Kwietnia ... jak Cie lump piechtobusem nie śmignął, to nie było tak źle
SuLac0 679 Opublikowano 22 Kwietnia Opublikowano 22 Kwietnia 57 minut temu, Katystopej napisał(a): Nie, widzieli mnie doskonale, w tym przypadku prawo działa na moją korzyść. ciekawe jakie to "prawo", ktore pozwala na prawie dwukrotne przekroczenie predkosci, aby udowodnic "mojsza racje" zapewne, to samo , ktore dziala tez tutaj drogowy prymitywizm w pelnej krasie, reprezentujacy poziom wielu takich filmikow od "poszkodowanych" kamerkowcow 1
Kyle 514 Opublikowano 22 Kwietnia Opublikowano 22 Kwietnia https://www.fakt.pl/pieniadze/badania-techniczne-aut-w-polsce-po-zmianach-nowe-przepisy-uderza-w-diesle/x1zhlsy ... jak ktoś wyciął sobie filtr cząstek stałych, to bym radził działać już teraz, zanim ceny tego typu części polecą do góry. Ewentualnie rozglądać się za sprawnym autem, zanim ich ceny polecą do góry.
galakty 5 065 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia 17 godzin temu, GordonLameman napisał(a): No mnie normalnym wydaje się puszczenie ich. Miałeś dość daleko do mijanki Też nie widzę problemu, było gdzie zjechać, ale jednak w PL agresja na drodze to standard. 1
GordonLameman 10 159 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia (edytowane) . Edytowane 24 Czerwca przez GordonLameman
galakty 5 065 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia Byłem dziś na motor show, powiem wam że masakra, dużo gorzej niż rok temu. Pełno chinoli, no dosłownie wszędzie, a jedną halę to przeznaczyli TYLKO dla chińskich dostawców części i w malutkich boxach siedzą tylko Chińczycy, banery z chińskimi znaczkami... Praktycznie nie ma czego oglądać, te wszystkie nowe auta nijak mi się nie podobają już i faktycznie nowy Civic ma sporo sensu jak ktoś lubi "klasyczną" motoryzację Kia K4 która zastępuje Ceeda jest brzydka, bleh. Dla mnie najlepszy model to był jednak ten: 3 1
Rekomendowane odpowiedzi