Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dla trochę większych polecam polskiego unibike rock. Mój chrześniak zachwycony. 

Co do przygód z rowerem...

Mi kiedyś babcia kupiła BMX (1-2 klasa podstawówki) rower biało różowy włącznie z oponami ;d i oczywiscie damska rama. 

Kwik był niesamowity jak to inni zobaczyli. 

Ale za to w porównaniu do składaków itp byl niesamowicie szybki, lekki itd. wiec po 2-3mc mi zazdrościli. Ale co swoje przeżyłem... ;d

Opublikowano (edytowane)

O właśnie, też czytałem ale pozapominałem - ten rokobike, unibike i jeszcze kubikes sobie przypomniałem z polecanych. A z tym polskim producentem to pewnie z unibike pomyliłem. 

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, LYCONE napisał(a):

Od siebie polecam Rokobike, wcześniej 16", teraz 20" wersja Mountain. Porównywałem do Woom OFF 4 za ~4k zł i IMO Roko wypada lepiej. Jest sporo lżejszy, ma lepszy osprzęt, w tym świetne dla dzieci przerzutki Microshift Advent. Do tego same wykonanie też lepsze, przyłożenie do detali, typu gładkie spawy. Naprawę chwalony Woom wypada przy Roko tak sobie. Do tego jest składany w Polsce :) 16" była spoko, ale ta 20" to już majstersztyk mini rowerów :D

Sporo lżejszy, czyli pół kilograma. to nie jest nawet 10%. 

Poza tym przy rowerze trzeba po prostu wsiąść i się przejechać. Rozmiar koła mówi bardzo mało, jak główna rama ma różną wysokość, sztyca ma różną wysokość czy po prostu odległość do kierownicy też jest różna i mimo, że na papierze wszystko jest spoko, to dziecko dostrzeże ogromne różnice między rowerami.

Ogólnie nie kupować tanich rowerów, bo tam fabrycznie koła są tak krzywe, że masakra. Plus tu coś skrzypi, tam coś haczy, to łańcuch się rozciąga jak głupi. 

Edytowane przez marko
Opublikowano

Lepiej pół kilograma więcej niż rama, na której dziecko leży, żeby dostać do kierownicy i ewidentnie widać, że dziecko walczy z rowerem. A stety niestety rodzice kupują przydużawe rowery, żeby starczyły na dłużej. Z jednej strony rozumiem, z drugiej do nauki jest to fatalny pomysł. 

Opublikowano
3 godziny temu, lesiu155 napisał(a):

O właśnie, też czytałem ale pozapominałem - ten rokobike, unibike i jeszcze kubikes sobie przypomniałem z polecanych. A z tym polskim producentem to pewnie z unibike pomyliłem. 

Wziąłem w tamtym roku młodemu kubikesa - lekki, dzielnie znosi trudy bycia pierwszym prawdziwym rowerem i ewentualne wywrotki :D 

Opublikowano (edytowane)

A to potwierdzam. Na początek to nawet lepiej w drugą stronę. Ale trudno, żeby mniejszy rower był cięższy od większego :D U mnie właśnie był taki przypadek - młody rok temu na urodziny miał dostać rower, wysłałem mojej mamie tego Btwina 500. Nie, musiała po swojemu, bo za drogi i większy starczy na dłużej. No i rower pojechał do teściów w pudełku jak przyjechał, a my do decathlona po tego btwina bo miał obiecane. Taki interes. A i tak nie nauczył się jeszcze jeździć bo z tych strachliwych jest.

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, marko napisał(a):

Sporo lżejszy, czyli pół kilograma. to nie jest nawet 10%. 

Woom jak prawie wszyscy podają wagę bez pedałów. Roko z pedałami. Więc trochę więcej jednak będzie :)

Co do reszty detali zapewne dałoby się taniej, ale morski kolor był decydujący :E

Edytowane przez LYCONE
Opublikowano

Ludzie to są jednak powaleni :E Tydzień temu przyjeżdża gościu na przegląd, daje mi kluczyki (spięte 2, nie mówił którym odpalać), włożyłem 1, przekręciłem, odpala i gaśnie, myślę "pewnie w tym nie ma pestki immo", próbuję wyciągnąć, ale nie chce wyjść. Gość że już tak miał, wystarczy postukać czymś w stacyjkę i wyjdzie, no to mu dałem śrubokręt, postukał i faktycznie wyszedł. Odpaliłem tym drugim, zrobiłem przegląd, później gość też bez problemu odpalił i pojechał. Dziś przyjechał że on chce kasę, bo stacyjka rozwalona :rotfl2:

• Haha 9
Opublikowano
Cytat

25 marca ruszą kontrole samochodów w całej Polsce. Co istotne, kontroli nie będą dokonywać policjanci. Kontrolerzy zajrzą do wnętrz i zrobią zdjęcia. Na celowniku są ci kierowcy, którzy nie płacą abonamentu za radio w samochodzie.

• Haha 6
Opublikowano

Powiedzą: "oooo, eeeeeekran se kupił ... burżuj zafajdany, no więc telewizję ma ... no to abonamencik i kary x3"

(tak serio, to oczywiście nic innego, jak tylko dalsze wysysanie krwawicy z obywateli, pod postacią kolejnych zakamuflowanych podatków)

Opublikowano

Z ciekawostek technicznych, dpf przed i po wypaleniu. Wcale nie musi być rozgrzany silnik, włączyło się po 4km od uruchomienia, za 4km miałem parkować pod pracą ale pociągnąłem dtśką jeszcze kilka km żeby skończył procesurę.

Screenshot_20260320-062856.thumb.png.6c272230a8533c390341b1ba39a14b03.pngScreenshot_20260320-063435.thumb.png.a71455457f4039a64c09f129cc72bf87.png

Opublikowano

@Katystopej czyli podobnie jak gpf, wypala gdy nadarzy się okazja. Ale przy okazji widać różnicę w temperaturze spalin pomiędzy dieslem, a benzyną. Zdjęcie z ddt zrobione na światłach zaraz po zatrzymaniu się po normalnej jeździe. 

20260316_073812.thumb.jpg.3c76819194472fe791f53c87c5306017.jpg