Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, galakty napisał(a):

Idzie to samemu zrobić bez smug? 

Wosk? Bez smug? No pewnie, nawet na czarnym. Tylko przed woskiem polecam dobrze przygotować lakier, glinka i jakiś cleaner. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, dannykay napisał(a):

szukam rowerka dla młodej i wpadła mi w oko znakomita oferta

https://sprint-rowery.pl/rower-dzieciecy-specialized-hotwalk-carbon-2022#93=4&142=285

ciekawe czy na krawężniki dobrze wjeżdża 

Hehe trochę drogi jak na coś co dziecko używa dosłownie przez chwilę.

Ja tylko podpowiem, że bierz na pierwszy rower coś bez hamowania pedałem (niepotrzebny nawyk i wkurza dzieciaki gdy przypadkiem źle zapedałują). W miarę lekki i z przerzutkami. Ja mam w rodzinie kogoś kto prowadzi sklep rowerowy i zawsze wciska żonie za pół ceny coś z górnej półki ale to jest dramat. Ciężkie, hamowanie pedałem, z dużym przełożeniem przez co dzieciak traci równowagę bo musi naprawdę mocno wcisnąć pedał. Rowery w Decathlon są dużo lżejsze, mają przerzutki i hamowanie ręką. No i pierwszy rower to jest doslow max na dwa lata. Więc nie musi to być niewiadomo jak porządnie wykonane... No ale z fanatykami rowerów mającego swoje ulubione marki nie wygrasz.

Edytowane przez KiloKush
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

5k za biegówkę? :O woom jest tańszy :D  masz hajs to bierz wooma, odsprzedasz praktycznie za tyle, co kupiłeś nowy, to jest absurd ale tak działa :D albo puky - równie dobre, a tańsze i jeśli dobrze kojarzę to polska marka. Budżetowo - Decathlon, Btwin 500/900

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano (edytowane)

ok, dziena, zamawiam

Btw taka mnie naszła rozkmina, że w jej wieku, to miałem rower z jakiejś wystawki z niemiec czy coś takiego. W zasadzie do komunii, wszyscy w blokowisku mieliśmy takie, albo po starszym rodzeństwie. Zapieprzaliśmy, aż się kurzyło. Kt o dłuższy zryw zrobi :E Teraz rowerek za prawie tysiaka jest budżetowy, a dzieciaki potrafią drugiego zmieszać z błotem, bo ma air maxy nieoryginalne :E 

Edytowane przez dannykay
Opublikowano
51 minut temu, Gret napisał(a):

Wosk? Bez smug? No pewnie, nawet na czarnym. Tylko przed woskiem polecam dobrze przygotować lakier, glinka i jakiś cleaner. 

To albo czekać na ładną pogodę, albo w podziemnym, ale słabe światło żeby dobrze zrobić.

Opublikowano
3 minuty temu, galakty napisał(a):

To albo czekać na ładną pogodę, albo w podziemnym, ale słabe światło żeby dobrze zrobić.

W słońcu tez nie bardzo. Chyba ze masz wosk naturalny to możesz nakładać w słońcu i później jeszcze wygrzać. 

Opublikowano
Godzinę temu, lesiu155 napisał(a):

5k za biegówkę? :O woom jest tańszy :D  masz hajs to bierz wooma, odsprzedasz praktycznie za tyle, co kupiłeś nowy, to jest absurd ale tak działa :D albo puky - równie dobre, a tańsze i jeśli dobrze kojarzę to polska marka. Budżetowo - Decathlon, Btwin 500/900

Warto wspomnieć że Woom zawija się z rynku. Ale fakt - spoko rowery. 

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, larry.bigl napisał(a):

Warto wspomnieć że Woom zawija się z rynku. Ale fakt - spoko rowery. 

No właśnie tutaj nie jest to prawda do końca - upadłość ogłosił główny kooperant produkcyjny, nie sam Woom. Znajdą sobię nową fabrykę po prostu ;) 

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Producent-rowerow-Woom-oglosil-upadlosc-Zagrozona-fabryka-w-Polsce-8886293.html

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano
Teraz, lesiu155 napisał(a):

No właśnie tutaj nie jest to prawda do końca - upadłość ogłosił główny kooperant produkcyjny, nie sam Woom. Znajdą sobię nową fabrykę po prostu ;) 

Co nie zmienia faktu, że może to mieć wpływ na ceny. A póki nie znajda fabryki to...

Opublikowano
42 minuty temu, Gret napisał(a):

W słońcu tez nie bardzo. Chyba ze masz wosk naturalny to możesz nakładać w słońcu i później jeszcze wygrzać. 

W hali też lipa, ostatnio domywałem ręcznie i było ok, w słońcu nie da się patrzeć.

Może oddam komuś...

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, dannykay napisał(a):

Teraz rowerek za prawie tysiaka jest budżetowy, a dzieciaki potrafią drugiego zmieszać z błotem, bo ma air maxy nieoryginalne :E 

Aż mi przypomniałeś jak jeden banan z klasy śmiał się z takiego pato ziomeczka, że nosi podjeby z rynku - jak mu tamten odwinął plombę, to z banana nie było co zbierać :E

No i zarty się skończyły XD 

1 minutę temu, galakty napisał(a):

W hali też lipa, ostatnio domywałem ręcznie i było ok, w słońcu nie da się patrzeć.

Nierówno położony? 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, larry.bigl napisał(a):

Co nie zmienia faktu, że może to mieć wpływ na ceny. A póki nie znajda fabryki to...

Tak ale wątpię w to. Woom ceny i tak ma mocno wyśrubowane, a konkurencja nie śpi - patrz puky. Jedynie może być problem z dostępnością co i tak dla tej marki nie jest niczym nowym :D One sprzedają się na pniu. 

Godzinę temu, dannykay napisał(a):

Teraz rowerek za prawie tysiaka jest budżetowy, a dzieciaki potrafią drugiego zmieszać z błotem, bo ma air maxy nieoryginalne :E 

Trochę jest w tym racji. Ale jak wcześniej pisałem w kontekście samochodu, kiedyś 1000 to była kupa szmalu, dzisiaj pójdziesz 3 razy na większe zakupy w biedrze i tyle zostawisz.

Oczywiście, możesz wejść na allegro i kupić rowerek za 3 stówy. Pytanie co to warte. Z drugiej strony nasze to pewnie nawet tyle warte nie były i daliśmy radę.

Należy się cieszyć, że dziś są takie możliwości jakie są i że możemy z nich korzystać zapewniając dzieciom więcej, niż my mieliśmy. A czy to dobrze akurat, to czas pokaże...

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano
1 minutę temu, huudyy napisał(a):

Nierówno położony? 

Nie nie, byłem chory i szybko na bezdotykowej umyłem, nie domyło po zimie i w hali po prostu na mokro przejechałem jeszcze płynem + myślałem że wytarłem dobrze, a na drugi dzień w słońcu smugi jak cholera. Kiepskie światło mam w hali, nie widać niedoróbek.

• Sad 1
Opublikowano
6 minut temu, galakty napisał(a):

Nie nie, byłem chory i szybko na bezdotykowej umyłem, nie domyło po zimie i w hali po prostu na mokro przejechałem jeszcze płynem + myślałem że wytarłem dobrze, a na drugi dzień w słońcu smugi jak cholera. Kiepskie światło mam w hali, nie widać niedoróbek.

Może tez byc tak ze masz lakier zniszczony po jakiś myjniach automatycznych i bez polerki sie nie obejdzie. Wtedy w słońcu to najbardziej widac. 

Opublikowano
6 minut temu, Gret napisał(a):

Może tez byc tak ze masz lakier zniszczony po jakiś myjniach automatycznych i bez polerki sie nie obejdzie. Wtedy w słońcu to najbardziej widac. 

Nie, to były zwykłe smugi od mycia, jak kupowałem to nie było tego ;) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, lesiu155 napisał(a):

Woom jest mega popularny w Niemczech. Puky jest niemieckim producentem. My kupowaliśmy miesiąc temu rower. Woom miał rozmiar albo 16" albo 20". Puky miał 18". Młoda zrobiła kilka rund w sklepie, żeby nie było to spróbowaliśmy kilka innych rowerów, w tym 20" i wzięliśmy Puky LS-Pro 18-2 Flowmatic. Przy tych rowerach czy to woom czy Puky trzeba pamiętać, że to są gołe rowery. Czyli błotniki dokupić, bagażnik dokupić, w woom nawet trzeba dokupić stopkę. Ale ceny dobijają. Tylne koło jak się orientowałem, to bodajże 130€ :E

Biegówkę Puky kupiłem za 20€. Za diabła nie dałbym tysiąc złotych :P Teraz to już inna sprawa, bo Młoda robi tych kilometrów tym rowerem i szanuje, więc warto dorzucić grosza. W tamtym roku kupiliśmy jakiś tańszy rower, mniej więcej za 800zł, to jakość wykonania była no... rower bezpieczny, ale wszystko lipne. No ale wiadomo było, że to dosłownie na jeden sezon. Z tą 18" liczę, że obróci 2 sezony

Edytowane przez marko
Opublikowano

Od siebie polecam Rokobike, wcześniej 16", teraz 20" wersja Mountain. Porównywałem do Woom OFF 4 za ~4k zł i IMO Roko wypada lepiej. Jest sporo lżejszy, ma lepszy osprzęt, w tym świetne dla dzieci przerzutki Microshift Advent. Do tego same wykonanie też lepsze, przyłożenie do detali, typu gładkie spawy. Naprawę chwalony Woom wypada przy Roko tak sobie. Do tego jest składany w Polsce :) 16" była spoko, ale ta 20" to już majstersztyk mini rowerów :D

Opublikowano (edytowane)

A potem się okazuje, że na 90% tych szczegółów dzieciak nie zwraca uwagi, więc można sobie podkarmić ego kupując nawet tego za 5k, bo jest z wungla... Dla mnie to bezsensowne przepalanie hajsu. Jakbyś chociaż mógł fakturę wziąć, to co innego :faja:, ale która księgowa się odważy to przepchnąć... :)

Edytowane przez dannykay