Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, larry.bigl napisał(a):

Jprd, w grudniu po walnięciu w brame wymieniałem lampę (klosz, wkład przełożyłem). Teraz mi zdechła żarówka stopu lewa i ofc wymienić musze całą lampę bo MB w starym W211 zrobił to tak, że żarówki nie można podmienić. Używki z nieznaną żywotnością 250zł. Producenci powinni dostać po łapach za takie rzeczy - przecież żarówki stop itp (nawet LED) powinny być łatwo wymienialne. 

W pewnym momencie UE się do tego dobrała. W Focusie MK3 wymiana żarówki z tył jest bardzo upierdliwa. Z przodu najszybciej jest odkręcić cały reflektor, tylko 2 śruby i wyciągasz. Pamiętam, że w Clio 2013 trzeba było wyciągać rurkę od płynu do spryskiwaczy żeby zmienić żarówkę. Tak czy inaczej nawet w Saabie gdzie jest ciasno pod maską żarówkę wyciągniesz bez żadnych narzędzi i ściągania lamp. 

Opublikowano

Jak będę zmieniał Ceeda to nie wiem czy nie wezmę leasing/najem i wywalone na awarie... To idzie w złą stronę, wymiana takiej lampy LED to będą krocie, a trzymać takiego skomplikowanego auta przez 5-10 lat to może być zabawa. 

Opublikowano
43 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Ale za to dużo lepiej świecą :) 

No akurat takie lampy jak stop, kierunek, cofania to mogłyby zostać żarówkowe - przecież to jak padnie nie będziesz całej lampy wymieniać.. 

Opublikowano
51 minut temu, larry.bigl napisał(a):

No akurat takie lampy jak stop, kierunek, cofania to mogłyby zostać żarówkowe - przecież to jak padnie nie będziesz całej lampy wymieniać.. 

A to tak u siebie mam, pozycyjne LED, reszta żarniki. 

Ale wolałbym wszystkie LEDy DOBREJ jakości. I problem znika.

Opublikowano
19 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Obejrzałem ten filmik o Q9 i nie mogę uwierzyć w te elektryczne drzwi. Co raz durny pomysł to jest :E 

Ja filmiku nie widziałem ale przecież kiedyś w syfikach wywalało się klamki, szpachlowało na gładko i drzwi z pilota otwierane były :D 

• Haha 2
Opublikowano
3 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

I oby mu się nie udało.

IMG_5926.jpeg

Oho E30 już od 25 tys. Mamy więc wysyp młodych gniewnych w E30 tak jak to było z e36, E46 i E90 :E

Swoją drogą to aż tak źle z nimi, że chodzą w cenie mniejszej niż dużo starsze Clio RS?

Opublikowano
Godzinę temu, SuLac0 napisał(a):

lampy naftowe moze ? tez sie sprawdzaly ;) bez przesady z tymi zarowkami. mamy 2026r...

Ten dalej swoje, nie ważne bezpieczeństwo i wygoda, grunt że maja być ledy i nowoczesność. Właśnie przez takich mamy potem karykatury zamiast aut prostych i intuicyjnych w obsłudze.

32 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Obejrzałem ten filmik o Q9 i nie mogę uwierzyć w te elektryczne drzwi. Co raz durny pomysł to jest :E 

Nowoczesny, panie, kto dzisiaj ręcznie drzwi otwiera...?:rotfl2:, może jeszcze lampy naftowe?

Opublikowano
59 minut temu, Cappucino napisał(a):

nie ważne bezpieczeństwo i wygoda, grunt że maja być ledy i nowoczesność. 

i ze niby zarowki sa bardziej wygodne i bezpieczniejsze od LED?:hahaha: nie krepuj sie , mozesz uzywac dalej lamp naftowych - maks wygodne i bezpieczne :E 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 13.05.2026 o 09:48, galakty napisał(a):

Jak będę zmieniał Ceeda to nie wiem czy nie wezmę leasing/najem i wywalone na awarie... To idzie w złą stronę, wymiana takiej lampy LED to będą krocie, a trzymać takiego skomplikowanego auta przez 5-10 lat to może być zabawa. 

No to jest fajne podejście. Z przeglądem zadzwonią, za naprawę zapłacą, wyjebongo na wszystko. 

Tylko niektórych na forum potem tyłek boli :E 

W dniu 13.05.2026 o 12:07, Cappucino napisał(a):

Nowoczesny, panie, kto dzisiaj ręcznie drzwi otwiera...?:rotfl2:, może jeszcze lampy naftowe?

Do drzwi to niewolnika :E 

W dniu 13.05.2026 o 12:33, dannykay napisał(a):

debil

Teraz to nie wiem czy to o mnie :E ....

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano
5 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Teraz to nie wiem czy to o mnie :E 

XD 

nie, o nim :E 

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, SuLac0 napisał(a):

i ze niby zarowki sa bardziej wygodne i bezpieczniejsze od LED?:hahaha: nie krepuj sie , mozesz uzywac dalej lamp naftowych - maks wygodne i bezpieczne :E 

Gdy padną ci światła led z tyłu wolisz lawetę i koniec podróży(koszta pomijam bo nawet dziecko zrozumie) czy wymienić banalną żarówkę za kilka złotych i jedziesz dalej?

Pytanie retoryczne, nie oczekuje od ciebie odpowiedzi bo nic mądrego nie usłyszę, także...

Edytowane przez Cappucino
  • Upvote 5
Opublikowano
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

No to jest fajne podejście. Z przeglądem zadzwonią, za naprawę zapłacą, wyjebongo na wszystko. 

Tylko niektórych na forum potem tyłek boli :E 

Z ekonomicznego punktu widzenia lepiej by było kupić 4-5 latka i pojeździć te 4-5 lat, ale... no nie widzę tego, jakość sukcesywnie spada, koszty napraw rosną, coraz więcej czujników, kabli. 

W pewnym momencie człowieka przestaje boleć nawet już sam koszt naprawy, ale to że auto musi iść do warsztatu. Jak pierdoła to luz, naprawią na drugi dzień, ale jak mi poprzedni Ceed padł to chyba 3 tygodnie byłem bez auta. A jak chcesz zmieniać auto co te 3-4 lata, to w sumie utrata wartości chyba aż tak nie boli biorąc pod uwagę, że używane może się rozlecieć, zapłacisz za naprawę + czas bez samochodu. 

Nadzieja w elektrykach, że będą bardzo bezawaryjne i używki w dobrej cenie, jest to jakieś wyjście. 

42 minuty temu, Cappucino napisał(a):

Gdy padną ci światła led z tyłu wolisz lawetę i koniec podróży(koszta pomijam bo nawet dziecko zrozumie) czy wymienić banalną żarówkę za kilka złotych i jedziesz dalej?

Pytanie retoryczne, nie oczekuje od ciebie odpowiedzi bo nic mądrego nie usłyszę, także...

Z przodu LEDy rozumiem, ale z tyłu... Poza wyglądem to nic nie zmienia. A żarnikowe to nieraz się nie wymienia NIGDY w ciągu posiadania auta. W Megane i Ceed 1 nie wymieniłem z tyłu ŻADNEJ :E 

Opublikowano

Obecnie najwięcej awarii najnowszych aut to czujniki, radary, asystenci i ogólnie software, który nie ogarnia poziomu skomplikowania tego wszystkiego więc auta elektryczne nie będą raczej wybawcą :P

Pododawałem się jak szukałem auta do grupek od Q5, X3, XC60, GLC, NX, Tiguana i tam ludzi ciągle walczą z problemami czujników, niedziałających asystentów, ciągle jeżdżą na aktualizacje software-u, kasowanie błędów itp. Takich faktycznie mechanicznych awarii to jest jakiś mały procent wszystkiego.

Opublikowano

Wybawcą może nie, ale odpadnie chociaż strach o GPF czy benzynę w oleju i rozciągnięty łańcuch rozrządu :E 

Zawsze to mniej rzeczy do zepsucia. 

Ale i tak leasing/najem chyba u mnie wygra, do tego czasu znajdę sposób żeby mieć na ratę bez bólu i spokój. Jak się uda to pewnie bombelek wtedy wożony będzie, idealna wymówka że trzeba auto zmienić XDDDD

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, dannykay napisał(a):

Jakiś pomysł poza kolejnym passatem? :E 

Kolejny passat.:E

47 minut temu, galakty napisał(a):

Nadzieja w elektrykach, że będą bardzo bezawaryjne i używki w dobrej cenie, jest to jakieś wyjście. 

Że zacytuje: 

Cytat

Obecnie najwięcej awarii najnowszych aut to czujniki, radary, asystenci i ogólnie software, który nie ogarnia poziomu skomplikowania tego wszystkiego więc auta elektryczne nie będą raczej wybawcą

W elektrykach jest dokładnie to samo.