Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@LYCONE dlatego trzeba sprzedawać myślącym, są osoby u mnie w rodzinie którym bym nie sprzedał... ale są i tacy którym bez oporu bym sprzedał, bo nawet gdyby się zepsuło od razu wiedzą, że nawet i nowe może się zepsuć.

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 2
Opublikowano
W dniu 17.06.2025 o 09:43, GordonLameman napisał(a):

No i Kowala, bo jego jako jedynego na żywo spotkałem kiedyś ale ni cholery nie pamiętam przy jakiej okazji xD 

Kartę graficzną Ci opitoliłem :E

• Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, Kowal_ napisał(a):

Kartę graficzną Ci opitoliłem :E

Dobrze pamiętam, że Tobie też pośrednio sprzedałem grafę? :E 
Że odkupiłeś... MSI GTX770 lokalnie i wyszło, że to była moja sztuka pierwotnie? :lol2:

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, marko napisał(a):

Napisałeś bardzo oficjalnie...

Znaczy jesteś mega wk*rwiony :E

Spokojnie, zdążysz jeszcze wypić z babcią drina!

Nie, luzik, szybko ogarnąłem odpalanie na kable więc luz. Ona bardziej się zestresowała niż ja. Mnie jedynie zmartwiło, że mam Aku w bagażniku i początkowo zapomniałem że pod maską jest dodatkowa klema od plusa poprowadzona do bagażnika żeby nie było problemów. Refleksja przyszła gdy elektrozamek nie chciał się otworzyć i bagażnik był zamknięty :E dojechaliśmy odrobinę spóźnieni 

Przy okazji wyszło, że musimy mieć drugie auto i basta :E

Edytowane przez larry.bigl
Opublikowano

Ja ogrzewam dom pompą ciepła. Użytkowe 120 m2 (parter + poddasze), po powierzchni podłogi jakieś 140m2 pewnie. W całości podłogówka, żadnych kaloryferów. Pompa ciepła Panasonic Split 9kW. Za mną 2 sezony grzewcze (wrzesień-maj). W każdym zużycie prądu na ogrzewanie i grzanie wody to ~4200 kWh. Wychodzi tyle co 3 tony ekogroszku, ale mam całkowicie bezobsługowo. 

Opublikowano (edytowane)

No tutaj to by była zmiana z gazu więc bezobsługowość to akurat żaden argument. Gaz za rok 4,4 tysiaca wyszedł, prąd 2 tys/rok. Dom 180 mkw z garażem, częściowo podłogówka.

Dwa dodatkowe pytania:
1. Mam problem z klimą w furze - czasem działa okej, a czasem (zwłaszcza, kiedy się solidnie wnętrze nagrzeje) zimne wieje tylko z kratki kierowcy lub z lewej kratki nawiewu na szybę, w zależności od tego który nawiew ustawię, pomiędzy trybami się normalnie przełącza. Gdzie szukać?
2. Zacząłem się interesować tematem leasingu auta, mam maksymalnie 2,5 roku na zmianę samochodu (SCT, ha tfu), ktoś jest tutaj w stanie coś więcej niż jest w necie powiedzieć?

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano
3 godziny temu, kapcer napisał(a):

Ja ogrzewam dom pompą ciepła. Użytkowe 120 m2 (parter + poddasze), po powierzchni podłogi jakieś 140m2 pewnie. W całości podłogówka, żadnych kaloryferów. Pompa ciepła Panasonic Split 9kW. Za mną 2 sezony grzewcze (wrzesień-maj). W każdym zużycie prądu na ogrzewanie i grzanie wody to ~4200 kWh. Wychodzi tyle co 3 tony ekogroszku, ale mam całkowicie bezobsługowo. 

U mnie podobnie. 2 sezony za mną. Dom 165m2, Panasonic 9kW Split na samych grzejnikach + CWU dla 3 osób i wychodzi ~4800kWh na rok.

Opublikowano
1 godzinę temu, lesiu155 napisał(a):

No tutaj to by była zmiana z gazu więc bezobsługowość to akurat żaden argument. Gaz za rok 4,4 tysiaca wyszedł, prąd 2 tys/rok. Dom 180 mkw z garażem, częściowo podłogówka.

Wydaje mi się, że taniej nie będzie niż gazem, pewnie nawet drożej wyjdzie PC. Doliczając do tego koszt zakupu i montażu pompy (pewnie ze 30k, choć nie mam pojęcia jakie są aktualnie stawki) wychodzi, że to średni interes. ;)

U mnie nie ma gazu, więc chcąc mieć zupełnie bezobsługowe ogrzewanie innego wyboru nie było. 

Opublikowano (edytowane)

No FV z pompą trzeba liczyć 70k+, tyle przynajmniej powiedział znajomy, oczywiście dotacja zwraca tam ze 20 parę więc finalnie coś koło 50k ale ja totalnie nie mam pojęcia, powtarzam tylko to, co słyszałem. 

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano

Ale to jest fun, znalazłem idealne miejsce blisko domu. Oczywiście leci do mnie kupa części z ali 8:E

Do końca wakacji się pobawię bo już pomału myślę o 1:10 MJX 8H8 8:E

20250620-092730.jpg

• Like 4
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, dannykay napisał(a):

Absolutnie nie opłaca się zmieniać z gazu na PC. Jak jest dom poocieplany? Podłoga, ściany, dach? 

Na pewno ściany i dach, strych wyłożony wełną, ściany nie wiem ale co najmniej 6 cm, musiałbym się dopytać. Ale trochę to jest skopane, szybko się wychładza. Szczegółów nie znam i nie wiem czy się tak od ręki dowiem bo nie rodzice go stawiali 

Edytowane przez lesiu155