Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, dannykay napisał(a):

Mamy problem z firmowym Jumperem i za chwilę się skończy na sprzedaży grata po wrzuceniu w niego 20k zł. 

Jumper 2.0 diesel, 2019 rok. Auto przez pewien czas po odpaleniu z rana lub po dłuższym postoju waliło niebieską, śmierdzącą chmurę. Czekaliśmy na termin w warsztacie, ale że bus musi latać, to jeździł. Któregoś razu po odpaleniu zaczął nierówno pracować, jakby nie na wszystkie gary, więc lawetą pojechał do warsztatu. Było podejrzenie pękniętej głowicy, ale głowica zdjęta, sprawdzona i niby ok. Wymieniono wszystkie wtryskiwacze na nowe, rozrząd, pompa wtryskowa, oczywiście upg i obróbka głowicy przed złożeniem i po odbiorze auto dymi i nie ma mocy. Diagnoza - źle wyprogramowany ad blue i dpf, bo ktoś kiedyś wycinał. No to do jakiegoś ich (warsztatu) magika. Wziął 2,5 koła za wgranie ori mapy i wyprogramowanie jak trzeba, a auto nadal dymi i nie ma mocy. No to kolejna diagnoza - uszkodzony sterownik silnika. Możliwe to? Co im można podpowiedzieć żeby to wreszcie zrobili, bo auto stoi już blisko 50 dni, wrzucony worek siana i nadal nie potrafią naprawić. 

Ja pierd.... diagności zasrani za czyjaś kasę... szlag by mnie trafił z takimi warsztatami. 

Opublikowano (edytowane)

Wiecie co jest najsmutniejsze w graniu będąc dorosłym? Za dzieciaka nie było kasy na wypasionego kompa czy najnowszą konsolę, a teraz jak każdy z nas mógłby sobie pozwolić na 2 konsole i mocarnego kompa to już nie ma czasu na granie.

@DjXbeat graty waflochrupa, oby rósł zdrowo! Na grillu u @GordonLameman wypijemy za te wasze bombelki :E

Edytowane przez Katystopej
  • Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, DjXbeat napisał(a):

I tu jesteś w błędzie bo dyrektywa CAFE to normuje. Sprzedaż auta w rozumieniu dyrektywy naliczana jest do statystyk po rejestracji pojazdu czyli VIN.  Bez tego to wyprodukowane auto widmo nie jest naliczane do statystyk. 
Diler czy importer aut nie rejestruje tylko klient końcowy!

Dlaczego VW opóźniał wydawanie aut z 2024r ? By rejestrację tych aut weszły w 2025r i auta zostały naliczane do 3 letniego okresu rozliczeniowego.

Ale w czym się niby mylę? Masz w tym materiale ile aut zostało zarejestrowanych na dilerów i że całe te "wzrosty" sprzedaży aut elektrycznych nie są wcale takie duże w rzeczywistości  jak media podają. To samo będzie u nas po wycofaniu dopłat od przyszłego roku. Zainteresowanie osób prywatnych bez wsparcia finansowego jest zwyczajnie słabe. 

Balkan chyba sobie tego z palca nie wyssał, a jeśli tak, to napisz do niego że się myli.

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano
11 minut temu, DjXbeat napisał(a):

W sobotę rano urodził mi się syn - 3.980kg 56cm także sporadyczne korzystanie z pada/laptopa zamieniam na częstą obsługę pieluszek 😁

Gratulacje!

Dopiero teraz się chwalisz???!!!111oneoneone

Opublikowano
32 minuty temu, Katystopej napisał(a):

Wiecie co jest najsmutniejsze w graniu będąc dorosłym? Za dzieciaka nie było kasy na wypasionego kompa czy najnowszą konsolę, a teraz jak każdy z nas mógłby sobie pozwolić na 2 konsole i mocarnego kompa to już nie ma czasu na granie.

Za małolata to człowiek marzył żeby sobie siedzieć całymi dniami przed kompem, no to siedzę :E Ale z graniem to tak jak mówisz.

@DjXbeat gratki! 

Mojemu bratu też się córka w niedzielę urodziła. Zastanawiali się z żoną, czy będzie początek stycznia, czy koniec grudnia, jak to na święta zrobić, czy jeździć w gości, czy nie jeździć. To im dziecko pomogło podjąć decyzję i się urodziło w listopadzie :D 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Dlatego ja byłem pełen obaw wystawiając A4. Specjalnie wystawiłem ją drogo na tle rynku, wisiała bez odzewu ze dwa tygodnie, wróciłem z urlopu i pod dino zaczepił mnie sąsiad z pytaniem o ogłoszenie. Dograliśmy cenę i wszyscy zadowoleni.

Opublikowano
5 godzin temu, lesiu155 napisał(a):

Syn z kolei na 4 urodziny dostał Switcha od moich braci, 

Że co? Na komunię co? Quad ATV?

2 godziny temu, Gret napisał(a):

Ja pierd.... diagności zasrani za czyjaś kasę... szlag by mnie trafił z takimi warsztatami. 

Urok używanych aut. Źle trafisz, to masz problem. 

2 godziny temu, Katystopej napisał(a):

To zależy. Ja znajduję czas. Retro sprzętu mam pół piwnicy, gier w opór. Kilka komputerów z różnymi konfiguracjami i OS'ami, żeby to działało. I daje frajdę. 

Teraz patrzę za dużą szafą rack, żeby to tam wszystko wsadzić i spiąć jednym KVM over IP. Ale to raz spory wydatek, dwa w obecnym mieszkaniu brak miejsca na to :E

Opublikowano
2 minuty temu, marko napisał(a):

Teraz patrzę za dużą szafą rack, żeby to tam wszystko wsadzić i spiąć jednym KVM over IP. Ale to raz spory wydatek, dwa w obecnym mieszkaniu brak miejsca na to :E

No przecież piszesz, że masz piwnicę :E 

Opublikowano
44 minuty temu, marko napisał(a):

Urok używanych aut. Źle trafisz, to masz problem. 

To auto jest w firmie od początku covida mniej więcej i było kupione używane tylko dlatego, że na nowego busa trzeba było czekać rok. Cena była prawie jak za nowego, ale był od ręki. 

Opublikowano (edytowane)

Nie zrozumiałeś. To nie chodzi konkretnie o Wasze auto, tylko ogólnie, że przy używce nie masz nigdy 100% pewności stanu auta, masz zabawę z kupnem części (tu taniej, tam drożej, to jest dobry zamiennik, tutaj to tylko OEM jak ma działać) czy właśnie kwestia znalezienia właściwego warsztatu.  

Przy nowym też nie masz pewności, czy silnik się nie wysra po 30tys. km, itd., ale jak coś to pchasz to do najbliższego ASO, bierzesz zastępcze i nie zawracasz sobie tym głowy. 

To tak ogólne nawiązanie też do ostatnich rozmów, czy nowe auto czy używane, czy kupować czy leasing, itd.

Mi się właśnie wysrały klamki w drzwiach. Nie idzie zamknąć dotykiem. Normalnie to bym już miał problem w głowie, czy to klamki czy elektronika, ile to będzie kosztować. A tak to pcham na gwarancję

Edytowane przez marko
  • Upvote 4
Opublikowano
3 godziny temu, Cappucino napisał(a):

Ale w czym się niby mylę? Masz w tym materiale ile aut zostało zarejestrowanych na dilerów i że całe te "wzrosty" sprzedaży aut elektrycznych nie są wcale takie duże w rzeczywistości  jak media podają. 

Przy sprzedaży to klient rejestruje auto natomiast przy leasingu ta czynność należy do dilera ale diler rejestruje auto dopiero jak ma spisaną umowę na zamówienie auta z klientem! 
Żaden diler nie rejestruje auta, które będzie stało na placu bo to jest nie rentowne! Rejestruje je na kilka dni przed odbiorem. 
Jak myślisz po co producenci puszczają promocje na wynajem konsumencki EV za grosze ? 
Po to by w szybkim tempie podbić statystyki sprzedaży. 
W czerwcu zamawiając Corse E było ponad 400 klientów na to auto a na placu żadnego auta - dopiero rozpoczynała się produkcja bo bardzo duży popyt. 
Tak się zabezpieczają producenci czyli maj zamówienie- produkują. Nie marnują czasu, zasobów na coś co będzie stało na placu. 

Opublikowano
Godzinę temu, marko napisał(a):

Że co? Na komunię co? Quad ATV?

Ja nie dysponuję pieniędzmi braci, chcieli to dali. Kupili sobie z myślą, że dadzą młodemu na 4 urodziny, także to nie nówka sztuka tylko 2 czy ileś letnia - nie ważne. Sam się zdziwiłem. Leży w szafie wysoko zamknięty w kejsie.

Opublikowano
3 godziny temu, trepek napisał(a):

Gratulacje!

Dopiero teraz się chwalisz???!!!111oneoneone

Dziękujemy. 
Dopiero dzisiaj wyszliśmy ze szpitala. Zostałem z żoną bo to Nasze pierwsze dziecko i chciałem ją wspierać zarówno przy porodzie jak i w sali komercyjnej aby nie została sama. 
Co by nie mówić to przy porodzie uczestniczyłem od początku do końca i oczywiście pępowinę przecinałem ;) 

• Like 5
Opublikowano
7 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Przy sprzedaży to klient rejestruje auto natomiast przy leasingu ta czynność należy do dilera ale diler rejestruje auto dopiero jak ma spisaną umowę na zamówienie auta z klientem! 
Żaden diler nie rejestruje auta, które będzie stało na placu bo to jest nie rentowne! Rejestruje je na kilka dni przed odbiorem. 
Jak myślisz po co producenci puszczają promocje na wynajem konsumencki EV za grosze ? 
Po to by w szybkim tempie podbić statystyki sprzedaży. 
W czerwcu zamawiając Corse E było ponad 400 klientów na to auto a na placu żadnego auta - dopiero rozpoczynała się produkcja bo bardzo duży popyt. 
Tak się zabezpieczają producenci czyli maj zamówienie- produkują. Nie marnują czasu, zasobów na coś co będzie stało na placu. 

Dealer rejestruję auto tylkonw przypadku leasingu fabrycznego. To firma leasingowa jest właścicielem i to ona może zarejestrować auto 

• Upvote 1
Opublikowano
15 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Dwie wielkie torby zabawek, kolorowych i naprawdę różnych. Montessorri i innych.

Wywal to. Ulubiona zabawka mojej małej to był kabelek USB. Wszędzie z nim chodziła i wszędzie go gryzła :E Teraz ma fazę na książki.

16 minut temu, GordonLameman napisał(a):

i co? Ulubiona zabawka młodej to to:

U mnie tak samo. Cokolwiek chce się odkurzyć albo umyć (mam jeszcze mopa Hizero) to młodą biorę bo nie dałaby mi spokoju :)

16 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Rece mi odpadają od odkurzania z nią na rękach :E 

Oto rzecz, która zmieni Twoje życie o 180*: https://allegro.pl/oferta/nosidelko-biodrowe-dla-dziecka-fotelik-nosidlo-siedzisko-pas-biodrowy-17088196552

Podziękowania przyjmuję w towarze i przelewem, głównie wódeczka do gardła oraz karkówka :D 

2 godziny temu, DjXbeat napisał(a):

Zostałem z żoną bo to Nasze pierwsze dziecko 

Pięknie nam w tym roku rośnie stadko forumowiczów!

Jeszcze raz, gratki!

Opublikowano
16 minut temu, trepek napisał(a):

Wywal to. Ulubiona zabawka mojej małej to był kabelek USB. Wszędzie z nim chodziła i wszędzie go gryzła :E Teraz ma fazę na książki.

Czymś muszę zapełnić jej kojec (180x200cm w salonie :E )

U mnie tak samo. Cokolwiek chce się odkurzyć albo umyć (mam jeszcze mopa Hizero) to młodą biorę bo nie dałaby mi spokoju :)

Ja bez nawet nie próbuję. A robotocka odpalam tylko na kopa w nocy.

Oto rzecz, która zmieni Twoje życie o 180*: https://allegro.pl/oferta/nosidelko-biodrowe-dla-dziecka-fotelik-nosidlo-siedzisko-pas-biodrowy-17088196552

Podziękowania przyjmuję w towarze i przelewem, głównie wódeczka do gardła oraz karkówka :D 

Ciekawe, ale mam babybjorna i czekam jeszcze jakieś dwa tygodnie bo wtedy będzie można spokojnie zakładać ja w nim przodem do świata. 

Opublikowano (edytowane)

@GordonLameman

Gordon, nie kombinuj, słuchaj się bardziej doświadczonych o te parę miesięcy :E  Kupuj pas biodrowy. Nic co się wspiera na plecach nie będzie tak wygodne jak coś co wspiera się tylko na biodrach. Młoda ma swobodę ruchu, Twój organizm nie czuje zmęczenia bo wszystko opiera się na miednicy a więc kości. Młoda ma swobodę ruchu, przewiew i idealne ułożenie nóg do prawidłowego rozwoju bioderek.

Edytowane przez trepek
  • Like 1