Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, Kyle napisał(a):

... czy przypadkowo nie wkradł się tutaj błąd? Jeśli auto pali mniej przy 140 km/h niż przy 120 km/h (!!!) to albo jakiś błąd typu literówka Ci się wkradła, albo bardzo źle została przez producenta skalibrowana skrzynia. To jest DSG? Z grupy VAG to auto?

Literówka bo miałem na myśli 7. a nie 6. bieg. Tak, to prawda - fabrycznie skrzynia jest źle skalibrowana, ale to typowe dla tej marki/skrzyni, a mówię o audi a5, więc tam jest DSG S tronic. Oferowali mi przeprogramowanie za ok 1k, więc może kiedyś to zrobię, bo podobno też wpływa na mniejsze zużycie skrzyni.

Mi akurat ten problem nie aż tak bardzo przeszkadza bo na S'kach też trzymam 140 - bardziej irytujące jest to opznienie po wciśnięciu pedału gazu, a to przeprogramowanie to podobno niweluje (albo jazda w trybie S, ale wtedy spalanie też większe) 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, trepek napisał(a):

@Katystopej z tego co widzę to te zakazy są dla pojazdów N2 i N3 czyli od 3.5 tony. A ja mam łączne DMC wynoszące 3470 kg :E 

Pojebałem znowu tematy więc piszę już w odpowiednim xD 

Zakaz jest też dla zespołu pojazdów powyżej 7m, Santafetka zapewne ma 5m wraz hakiem lub nawet lekko więcej, przyczepa na pewno w 2m się nie zmieści  8:E 

Edytowane przez Katystopej
Opublikowano (edytowane)

@Katystopej

Pewnie chodzi Ci o ten przepis:

https://lexlege.pl/prawo-o-ruchu-drogowym/art-24/

I ten punkt:

Kierującemu pojazdem kategorii N2 lub N3, o których mowa odpowiednio w art. 4 ust. 1 lit. b rozporządzenia 2018/858 albo w załączniku nr 2 do ustawy, zabrania się wyprzedzania pojazdu samochodowego na autostradzie i drodze ekspresowej o wyłącznie dwóch pasach ruchu przeznaczonych dla danego kierunku ruchu, chyba że pojazd ten porusza się z prędkością znacznie mniejszą od dopuszczalnej dla pojazdów kategorii N2 lub N3obowiązującej na danej drodze.

Gdzie art. 4 ust. 1 lit. b rozporządzenia 2018/858 :

image.png.1033134792d2cd969990e97697bfc87d.png

Tylko tutaj nigdzie nie ma mowy o długości ponad 7m.

Link do rozporządzenia.

Punkt o długości pojawia się w Art 16:

https://lexlege.pl/prawo-o-ruchu-drogowym/art-16/

Ale odnosi się on do zajmowania dwóch skrajnych prawych pasów.

A w internecie to różnie piszą, wystarczy porównać tekst tego i tego artykuł gdzie w pierwszym jest napisane:

image.png.753488f28524e1533452793d715cdad8.png

I jak widać, jest powołanie na art 24 a w drugim:

image.png.a7ad6287427ffcf7a35f4c29c2243e2d.png

Bez jakiegokolwiek powoływania się na artykuł 24.

A tutaj chyba najprzejrzyściej zebrane do kupy:

https://www.trojmiasto.pl/moto/Zakaz-wyprzedzania-nie-dotyczy-tylko-ciezarowek-ale-rowniez-aut-osobowych-n179711.html

Także jak outlanderem ciągniesz lekką przyczepkę albo betoniarkę na haku i masz DMC < 3.5 to śmiało możesz wyprzedzać ale tylko na dwóch skrajnych prawych pasach 8:E

Edytowane przez trepek
Opublikowano

No to o tym pisałem, przy jednym lub dwóch pasach w tym samym kierunku masz zakaz wyprzedzania, w zasadzie trzymają Cię te same przepisy co ciągniki siodłowe, zarówno do wyprzedzania jak i prędkości maksymalnych :P 

Jeżdżę często z przyczepami, te przepisy mam obcykane od lat :E 

Opublikowano
12 godzin temu, galakty napisał(a):

Np. przyspieszanie na 5. biegu od 1800 obrotów, bo tak zaleca ECU. Niskie obroty i większe obciążenie zwiększają nagar, a nawet jeśli nie to szkoda wału korbowego. 

Pytam bo piszesz tak jakbyś zawsze trzymał podbite obroty nawet gdy nie jest to konieczne.

Opublikowano (edytowane)

BTW właśnie pierwszy raz w życiu korzystam z ochrony kupujących na olxie, bo bym sobie dał rękę uciąć, że w treści ogłoszenia było napisane o dwóch żarówkach hue, a dostałem jedną :E Nawet na zdjęciu są dwie. Żenada trochę, że nie można zobaczyć treści ogłoszenia po zakupie. 

Edytowane przez dannykay
Opublikowano
16 godzin temu, Katystopej napisał(a):

No to o tym pisałem, przy jednym lub dwóch pasach w tym samym kierunku masz zakaz wyprzedzania,

No nie, bo kategoria pojazdu N (lub zespołów pojazdów) odnosi się do masy a nie do długości. Tak wynika z rozporządzenia 2018/858. Jak masz inną definicję tej kategorii to chętnie poczytam :)

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, galakty napisał(a):

Nie, nie piszę, Ty tak rozumiesz :E 

Albo nie jeździłeś DSG/DCT. 

Nie no, wcale nie jeździłem, zwlaszcza w prywarntm.aucie majac DCT, a w pracy czasami jeżdżącz DSG. Tylko przy poprawnie działającym silniku i skrzyni redukcja następuje po wykryciu zwiększonego obciążenia np. przy podjeździe pod górkę. Mi osobisciecnie przeszkadza, że silnik gdy nie trzeba trzyma poniżej 2k rpm, a tak to trzyma się dolnego zakresu początku wstawania turbo, czyli okolic 1700rpm.

Ps. Zdradzę mały sekret, hydrokinetyk też potrafi trzymać niskie obroty ;)

2 godziny temu, galakty napisał(a):

Nie, nie piszę, Ty tak rozumiesz :E 

Albo nie jeździłeś DSG/DCT. 

Edytowane przez jarux
Opublikowano

Pewnie, że wgrywają bo wiele warsztatów dużo robi aby pchać taką narrację i napędzać sobie klientów kasując dobry hajs za wgranie gotowej mapy.

Nie mówię, że DSG nie trzyma za niskich obrotów bo często to robi ale też nikt nie przedstawił dowodów, że po wgraniu mapy silnik wytrzyma X dłużej - to wszystko jest na zasadzie "trust me bro" i "no bo przecież niskie obroty to wiadomo no!".

• Upvote 1