Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Skończyłem Windrose więc w ramach niedzielnej nudy zaaplikowałem spa mojej Superce. Termopady soczyste aż miło, pasta na rdzeniu w kategorii najtańsza silikonowa "woda". Jak takie gówno producent śmie wkładać do karty za prawie pięć klocków??? Nie ma to szans żadnej temperatury przekazywać i nie przekazuje. PTM od Gelida i 300MHz w górę przy tej samej temperaturze i obrotach. Karta cichutka, czuć że wreszcie oddycha.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Zmieniłem RTX 3080TI na 4070 Super (używaną), taką: https://pl.msi.com/Graphics-Card/GeForce-RTX-4070-SUPER-12G-GAMING-X-SLIM/Specification

Chodziło mi o dobrą efektywność energetyczną. Z 3080TI jak wydzielała np. 300W ciepła, to procesor też się grzał, bo ciepło leciało na więżę. Poza tym ciepła karta w ciasnej obudowie to było nieprzemyślane.

Z grubsza wydajność jest podobna i tego się spodziewałem na podstawie testów w sieci.
Ja sprawdziłem w:

-Resident Evil Requiem: z RT jest podobnie, z PT 4070S jest 28% wydajniejsza.

-CP 2077 RT jest podobnie, ciut lepiej o kilka procent

-Far Cry 6 jest podobnie, ciut lepiej o kilka procent

-SoTR jest podobnie, ciut lepiej o kilka procent

-Quake 2 RTX jest gorzej o 5%, co jestem zdziwiony

-3dmark Steel Nomad jest wyraźnie gorzej, ale to norma (4689 vs 5100 dla 3080TI)

Wyniki podałem dla ustawień domyślnych.

Karta ma domyślnie bios z power 100%- 245W i możliwość podniesienia do 260W, więc jest to wersja podkręcona.

Podkręca się o kolejne tylko 140Mhz dla rdzenia, za to 1800Mhz dla pamięci bez utraty wydajności.

Z +140/+1800 i power limit 80%(195W) wydajność jest, jak na stock.

W idle bierze 10W zamiast 24W. W mało wymagającej grze Panzer Corps 2na 0,925V bierze 80W zamiast 150W 3080TI.

Niedługo trzeba będzie pastę wymienić na PTM, bo na OC i podniesionym PL delta Hot Spot wynosi 20 stopni i w mojej budzie jest powyżej 70 stopni (temperatura rdzenia).

edit

Jeśli chodzi o jakość wentylatorów, to w Asusie TUF 3080TI były lepsze: 1000rpm MSI, to jak 1300rpm Asusa w subiektywnej ocenie głośności.

Edytowane przez wamak
  • Like 3
Opublikowano (edytowane)

W zawodniku z poprzedniego posta wymieniłem pastę na PTM7950, aczkolwiek stara basta jeszcze była trochę lepka i dużych różnic w temperaturach nie uświadczyłem.

Dziś przed zmianą pasty na 220W i 260W:

220wprzed.gif.ebdf9d05a00917a58d31e9064e8c1753.gif260wprzed.gif.c51bcd335387b8b95a027a8a4d561b8d.gif

220W i 260W po wymianie na PTM:

Przy standardowym dla 4070S 220W temperatura spadła nieznacznie, obroty wentylatorów też. Przy 260W jest spadek o 2,5 stopnia dla rdzenia i 10 stopni Hot Spot, 250 rpm mniej. Ogólnie dużo rpm i wysoka temperatura, tyle że dziś jest subiektywnie ciepło w pokoju.

220w po po wygrzaniu.gif

260w po po wygrzaniu.gif

Tryb 260W i 220W są dla mnie tylko teoretyczne. Normalnie używam 195W +140/+1600 lub 2610Mhz 0,925V.

Edytowane przez wamak
Opublikowano
14 godzin temu, musichunter1x napisał(a):

@wamakA od generacji rtx4xxx nie ładują PTM7950 do prawie wszystkich kart? Swego czasu dyskutowałem na forum i mówili że już praktycznie nie używa się pasty.

Tak część kart juz ma PTM. Wystarczy luknać na zdjęcia na Techpowerup widać gdzie jest PTM po rozebraniu.

Opublikowano
16 godzin temu, musichunter1x napisał(a):

A od generacji rtx4xxx nie ładują PTM7950

jakieś wysokie karty i tylko niektórych firm,na pewno nie ten msi

19 godzin temu, wamak napisał(a):

Do ASUS TUF się nie umywa to chłodzenie

ale za to masz prima sort wentylatory msi

W plalita to tak to wyglada 

Opublikowano (edytowane)

@Kadajo

Prototyp 4090 Noctua edition :hihot:

M9vcMWJ.png

Ogólnie wentyle miały być mocowane na wydrukowanym na drukarce 3d shroudzie, ale to co wydrukowałem okazało się, że nie pasowało i mając już rozgrzebane wszystko na blacie nie chciało mi się kolejny raz drukować i czekać.

Więc prototyp poszedł po najmniejszej linii oporu :E Drugi wentyl nie napisami bo tak mi lepiej było kabelki ułożyć, zresztą to i tak tylko prototyp, ale w sumie z za przyciemnionej szyby nic nie widać, więc może i mogłoby tak zostać :E 

No i działa,  2 x 140mm Noctua, zapowiada się cisza z wstępnych odsłuchów :E 

Edytowane przez lukadd
  • Haha 3
  • Upvote 2
Opublikowano
8 minut temu, lukadd napisał(a):

@Kadajo

Prototyp 4090 Noctua edition :hihot:

Ogólnie wentyle miały być mocowane na wydrukowanym na drukarce 3d shroudzie, ale to co wydrukowałem okazało się, że nie pasowało i mając już rozgrzebane wszystko na blacie nie chciało mi się kolejny raz drukować i czekać.

Więc prototyp poszedł po najmniejszej linii oporu :E Drugi wentyl nie napisami bo tak mi lepiej było kabelki ułożyć, zresztą to i tak tylko prototyp, ale w sumie z za przyciemnionej szyby nic nie widać, więc może i mogłoby tak zostać :E 

No i działa,  2 x 140mm Noctua, zapowiada się cisza z wstępnych odsłuchów :E 

Shrouda zdjąłeś :D powiem Ci wyglada nawet spoko, z reguly to wyglada gorzej a u Ciebie jest ok

Opublikowano (edytowane)

@JohnyWol Tak NF-A14x25 G2 w dwu paku.

Tempy wyglądają spoko. Coś tam w Quake RTX patrzyłem po OC 430W ciągłe i stałe 1050rpm dałem i trzymało ~65 stopni.

W Gothicu ~350W 780rpm i 64 stopnie. Tak tylko z grubsza zerkałem po rozgrzaniu się gpu. Najważniejsze, aby było cicho łożyska nie huczały :E 

Ogólnie musiałem i tak przepastować GPU bo hotspot zaczynał odlatywać, dodatkowo w jednym z oryginalnych wentyli zaczynało być słychać łożysko. A do 6090 jeszcze daleko, na wode za leniwy jestem to trzeba inaczej modzić :E 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
23 godziny temu, lukadd napisał(a):

@JohnyWol Tak NF-A14x25 G2 w dwu paku.

Tempy wyglądają spoko. Coś tam w Quake RTX patrzyłem po OC 430W ciągłe i stałe 1050rpm dałem i trzymało ~65 stopni.

W Gothicu ~350W 780rpm i 64 stopnie. Tak tylko z grubsza zerkałem po rozgrzaniu się gpu. Najważniejsze, aby było cicho łożyska nie huczały :E 

Ogólnie musiałem i tak przepastować GPU bo hotspot zaczynał odlatywać, dodatkowo w jednym z oryginalnych wentyli zaczynało być słychać łożysko. A do 6090 jeszcze daleko, na wode za leniwy jestem to trzeba inaczej modzić :E 

Karta zrobiona, można czekać na RTX 6090. :przytul:

• Haha 1