Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No z nowości u mnie to wmixowałem się w situationshipa z narcyzką i czasu na jazde nie miałem, przytyłem do rekordowych 88kg i kupiłem trenażer, którego od dwóch miesięcy nie rozpakowałem xD.

Opublikowano

Ja w tym roku zainwestowałem w zwift cog v2, udało mi się kupić w promocji za 100zł z wysyłka, ciekaw jestem jak się to sprawdzi (trenażer to elite direto)

W zeszłym roku specjalnie na zimę kupiłem gravela romet aspre 2.0, i przez zimę zrobiłem ponad 1,5k km, w tym roku plan podobny, a trenażer będzie tylko z doskoku brany pod uwagę :)

Ktoś wyżej pytał w jakich ciuchach śmiga w zimę, 

Jeżeli chodzi o spodnie to jeżdżę w scott warm +++, spokojnie dają radę nawet przy -15

Bluza zimowa z ekoi (nie pamiętam modelu)

Bielizna pod bluzę: Bielizna termiczna Ekoi Okrągły dekolt Czarna 2021

Buty zimowe Bontrager OMW Winter Shoe

+ kominiarka

W takim zestawieniu do -10 spokojnie da rade śmigać, powyżej to dokładam jakiś polar na plecy + google na oczy :)  

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie i panie, szukam jakiegoś roweru trekingowego, maksymalnie uniwersalnego, w przyszłości na eskapady z dzieckiem/dziećmi więc umożliwiający montaż fotelika/podpięcie przyczepki.

Unibike Globetrotter GTS, warto w to iść?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 20.10.2025 o 13:23, kovvaI napisał(a):

i przez zimę zrobiłem ponad 1,5k km, w tym roku plan podobny, a trenażer będzie tylko z doskoku brany pod uwagę :)

400 km w ostatni tydzień - ostatnie ciepłe dni.

Teraz już będzie pod górkę, bo ślisko więc wiele tras niedostępnych, ale też 1500 km to łatwizna. Gorzej z nerwami - już dziś jeden chciał mnie zgarnąć na maskę i pieszą, bo miał czerwone a my zielone, zwykle jeżdżę w drugą stronę na długie wycieczki, o małej konfliktowości, a nie centralnie gdzie kierowcy uważają chodniki i ścieżki za swoje, tym bardziej przejazdy. No i te wściekłe skręty na czerwonym (dla kierowców zielone czy czerwone to mała różnica) czy wyjazdy z nielegalnego parkowania. W drugą stronę jest dużo lepiej, ale po śliskim nie zaryzykuję bo zbyt wielu mija mnie na 20-30 cm (ok. 50%), w efekcie takich 2 km mam odcięte luksusowe ścieżki po 20 km (nie wiem jak tam odśnieżają, bo w niedzielę będzie sporo śniegu i dalej do środy, u mnie odśnieżą, ale raczej się nie rozpuści przy 0 stopni i mniej).

W dniu 20.10.2025 o 13:23, kovvaI napisał(a):

Buty zimowe Bontrager OMW Winter Shoe

Ja nie przepłacam. Normalne letnie buty i 2 pary skarpet.

Update: dziś po opadach śniegu krótka wycieczka rowerowa (po sklepach) 6 km, bez sklepów wcisnąłbym ze 30. Nie jest źle, nie jest ślisko, ścieżki dość dobrze odśnieżone (gdy łącznie napadało 3-5 cm). Jutro ma być gołoledź więc trzeba sprawdzić jak się tak jedzie i może spada.

Edytowane przez sino
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 21.11.2025 o 18:55, sino napisał(a):

400 km w ostatni tydzień - ostatnie ciepłe dni.

Teraz już będzie pod górkę, bo ślisko więc wiele tras niedostępnych, ale też 1500 km to łatwizna. Gorzej z nerwami - już dziś jeden chciał mnie zgarnąć na maskę i pieszą, bo miał czerwone a my zielone, zwykle jeżdżę w drugą stronę na długie wycieczki, o małej konfliktowości, a nie centralnie gdzie kierowcy uważają chodniki i ścieżki za swoje, tym bardziej przejazdy. No i te wściekłe skręty na czerwonym (dla kierowców zielone czy czerwone to mała różnica) czy wyjazdy z nielegalnego parkowania. W drugą stronę jest dużo lepiej, ale po śliskim nie zaryzykuję bo zbyt wielu mija mnie na 20-30 cm (ok. 50%), w efekcie takich 2 km mam odcięte luksusowe ścieżki po 20 km (nie wiem jak tam odśnieżają, bo w niedzielę będzie sporo śniegu i dalej do środy, u mnie odśnieżą, ale raczej się nie rozpuści przy 0 stopni i mniej).

Ja nie przepłacam. Normalne letnie buty i 2 pary skarpet.

Update: dziś po opadach śniegu krótka wycieczka rowerowa (po sklepach) 6 km, bez sklepów wcisnąłbym ze 30. Nie jest źle, nie jest ślisko, ścieżki dość dobrze odśnieżone (gdy łącznie napadało 3-5 cm). Jutro ma być gołoledź więc trzeba sprawdzić jak się tak jedzie i może spada.

piękna sprawa na tym śniegu była, testowałem akurat lacie 2.35 racing ray evo i racing ralph evo. Fajnie na scieżkach i jeszcze fajniej w lesie :blant: 
Buty kolumbia :D termo alpinusa i na to softshell helikona gunfighter i była baja. można jeździć komfortowo przy niskich temp. Z garnkiem mam tylko problem bo nie wiem co pod hełm założyć na łysinę żeby się nie ulać jak śfinia

Opublikowano

Nie wiem czy to dobre miejsce by zapytać ale innego nie znam.

Mam taką przerzutkę na tyle: https://katalog.bikeworld.pl/2015/web/produkt/czesci/przerzutki_tylne/shimano/13445/dura_ace_rd_9000_11s

Z przodu korba 52-36

Z tyłu kaseta 11-28

Chce dać na tył kasetę 11-34.

Czy taka przerzutka ją obsłuży (raczej nie) a jeżeli nie, to czy można w niej wymienić np sam wózek czy muszę szukać przerzutki z długim wózkiem?

Opublikowano

Nie, przerzutka z krótkim wózkiem takiej kasety nie obsłuży. Samej przerzutki też nie zmienisz w obrębie tej samej grupy, bo RD-9000 seryjnie produkowane były tylko z krótkim wózkiem. Tak, możesz próbować zmienić wózek na średni (GS), choćby od Ultegry 6800 GS powinien pasować. Tyle, że nadal maksymalna, kompatybilna kaseta to 11-32. Oficjalnie. Nieoficjalnie, 11-34 też raczej wejdzie, myślę że ze swapem i regulacją poradzi sobie każdy, lepszy mechanik rowerowy.

• Like 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, Alek_M napisał(a):

Rzadko tutaj zaglądam, ale temat jest mi bardzo bliski, bo latem ścigam się w maratonach MTB, a zimą jeździmy z kumplami co niedzielę MTB po okolicznych terenach.

image.thumb.png.ab3d6ce404fb127f6c761fcad4d52fd9.png

zazdro ekipy .
Fullkami czy HT ??

Edytowane przez PepePanDziobak
Opublikowano
1 godzinę temu, Alek_M napisał(a):

Ja na HT, ale też są osoby na Full-ach :thumbup:

Dzisiaj prawie 62km po lekkim śniegu 
image.thumb.png.17c6c6a3fe5065a8d75e2213a3642454.png

fajnie że sie udaje ekipe zebrać. Ja ostatnio samotny strzelec leśnymi ścieżkami . Ciężko zebrać chłopów, dzieci, 4-brygadówk. Przyszły rok planuje jeździć bardziej obładowany, hamak, żarcie, biwak :D