Skocz do zawartości

Wybieramy opony (letnie, zimowe czy też wielosezon)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Faktycznie CC3 Sport startują od 18 cali. W Stingerze standardowo 19stki są montowane więc wleciały Sporty. 

Pirelli Cinturato All Season SF3 albo Continental AllSeasonContact 2 to dobra alternatywa dla CC3 Sport. Zajęły odpowiednio 1 i 2 miejsce w teście AutoBilda. CC3S na 3 miejscu.

https://www.tyrereviews.com/Tyre-Tests/2025-AutoBild-All-Season-Tyre-Test.htm

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

AllSeason bardziej pod lato, mokro. CC2 nawet, lepiej spisują się w śniegu jednak. 
A że jednak w PL mamy trochę śniegu, nawet czasami to wybrałem CC2. Być może następnym razem kupię AllSeason3 jak wyjdą. W sumie następnym razem to już raczej będę miał samochód na 18 :E 

Edytowane przez TheMr.
Opublikowano
5 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Ktoś w tym wątku wczoraj/przedwczoraj pisał o tym, że nastąpiła zmiana fabryki i tych problemów już nie ma.

@serwal4 To byłeś Ty?

W tym spamie o przewagach dustera nad wszystkim trudno coś znaleźć :E 

Z racji "3-dniowej" operacji specjalnej Nokian wycofał się z Rosji (w 2023 sprzedał ostatnie aktywa) + od bieżącego roku ruszyła w pełni fabryka w Rumunii, której to otwarcie nastąpiło we wrześniu 2024r.
Także na dzień dzisiejszy Nokian deklaruje produkcje opon albo w Noki / Finlandia albo właśnie w Oradei / Rumunia. (pomijam amerykańską fabrykę w Dayton, ona zaopatruje tylko rynek amerykański).

Ergo na 99% przy zakupie opon produkcji w bieżącym 2025r nie trafimy na pozostałości po produkcji w Rosji (i teoretycznie Chinach);
A jak kojarzę to właśnie problem z pękaniem opon / bieżnika dotyczył głównie opon produkowanych w Rosji / na dalekim wschodzie.
I były to 1. modele po legendarnych zimowych D3/D4 itd.

Zaznaczam, że jest to wiedza własna, zebrana - nie profesjonalna bo zawodowo kompletnie nie jestem związany z motoryzacją li ogumieniem.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Fotki stanu bieżnika przedniej opony po 2 latach i 5msc od założenia vel ~31 tys. km; Ważący ~1.5 tony ze mną i płynami Fluence z 2.0 16v 140KM pod maską.
Hankook 4S2, produkcji Chiny, z 2022r (kupione jako nowy komplet), montowana w maju 2023r. Rozmiar 205/55 r17 XL.
Ciśnienie p/t 2.5 / 2.4. Po zakupie robiona zbieżność, w kwietniu 2024r wymieniane całe wahacze przód + łączniki + końcówki drążków + kolejna zbieżność;
Auto obecnie ~105 tys. km, fabryczne amortyzatory / sprężyny / reszta zawieszenia i ukł. kierowniczego. Opony nie były rotowane przód/tył. Od założenia cały czas na jednym miejscu.

Większość przebiegu w okresie późna wiosna -> wrzesień w tym urlopy po ~2.6 - 1.5tys. km w max 13 dni + pomniejsze wyjazdy po 400 - 800km włącznie z dniami +30'C;
Czasem auto robiło krótki dystans w ciągu dnia (poniżej 600km) ale było praktycznie w ruchu od rana do popołudnia (i to w temp. +30'c w powietrzu)
Unikam dróg płatnych, a na urlopach autostrady i ekspresówki ograniczam do minimum; Także drogi do 4 kategorii włącznie i/lub tam gdzie asfalt po prostu się skończył / nigdy go nie było to norma.
Jazda raczej zachowawcza bo zawieszenie/ukł. kier. w Fluence na szaleństwa nie pozwala. Natomiast często wybieram max kręte drogi, nawet jeśli wg. gps nakładam drogi :E  

I tak - dalej będę uznawał wielosezon za dobre rozwiązanie w zadanych warunkach (czyli przewijające się głównie miasto/dobrej jakości drogi, bez szaleństw, brak regularnych wypadów w srogie góry).
Albo po prostu co 2-3 lata wymieniamy komplet na świeży.

1.jpg   2.jpg   

image.png

Edytowane przez serwal4
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

@serwal4, troszkę się rozpadają. Zastanawiam się czy warto brać klasę średnią opon. Niby płacisz 70% więcej ceny za Micheliny, ale jednak moje po 3.5 roku i 2x wiekszym przebiegu (ponad 50k) nie rozpadają się. A też mam auto 1500kg, i też nie rotowałem ani razu opon :P Tylko reguluję ciśnienie 2-3 razy w roku aby było dobre. Ja to chcę na Miśkach pojezdzić z 5-6 lat chyba że wcześniej mnie zabiją :P 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Felgi mam 8,5J. Auto 224KM (W211 kombi). NIe jestem zwolennikiem innych niż fabrycznych rozmiarów ;) 

A w tym setupie który mam (sportowe zawieszenie) fabrycznie wyjechał na 245/45/17 i takich się trzymam).

Edytowane przez larry.bigl
Opublikowano
W dniu 5.10.2025 o 10:33, HappyLittleGamer napisał(a):

@serwal4, troszkę się rozpadają. Zastanawiam się czy warto brać klasę średnią opon. Niby płacisz 70% więcej ceny za Micheliny, ale jednak moje po 3.5 roku i 2x wiekszym przebiegu (ponad 50k) nie rozpadają się. A też mam auto 1500kg, i też nie rotowałem ani razu opon :P Tylko reguluję ciśnienie 2-3 razy w roku aby było dobre. Ja to chcę na Miśkach pojezdzić z 5-6 lat chyba że wcześniej mnie zabiją :P 

To są Hankooki - normalka że tak się dzieje i na to się godzisz jak je kupujesz. Są lepsze opony. A w klasie średniej masz jszcze z 6 marek/modeli wartych uwagi. Faktycznie premiumy robią większe przebiegi, ale to nie oznacza że guma przy 70kkm będzie taka sama jak przy 40kkm (typowy przebieg średnioklasowej allseason). Jak nie zrobisz 70kkm przez 5-6 lat to po co przepłacać za taką mieszankę.

Opublikowano
W dniu 6.10.2025 o 13:54, larry.bigl napisał(a):

Poszło zamówienie na Snowproofy. Szkoda, że musza być w takim rozmiarze bo wyszło jakies 800PLN drożej niż 225/50/17 :E 

Nokian cały czas ma problem z szybko parciejącą gumą :(

Szukałem jakiś opon zimowych 245/40R19 do Formentora ojca i te wychodziły naprawdę korzystnie cenowo, ale finalnie padło na Falken Eurowinter HS02 PRO.

Opublikowano
19 minut temu, Seeba03 napisał(a):

Nokian cały czas ma problem z szybko parciejącą gumą :(

Szukałem jakiś opon zimowych 245/40R19 do Formentora ojca i te wychodziły naprawdę korzystnie cenowo, ale finalnie padło na Falken Eurowinter HS02 PRO.

ZObaczymy, mam nadzieje, że się nie przejade na nich. A szczerze w tym rozmiarze nic ciekawego nie było :E ewentualnie zejść na niższą klasę albo dołożyć kolejne 180 od opony do innego premium. 

Opublikowano (edytowane)

jakby kto planowal kupic albo ma

FULDA ECOCONTROL HP2 XL

DOT 1H378 JAFR 4524

225/50R18 99W

"Zmienność produkcji może prowadzić do deformacji bieżnika, co może prowadzić do utraty kontroli nad pojazdem, zwiększając ryzyko wypadków i obrażeń. "

https://ec.europa.eu/safety-gate-alerts/screen/webReport/alertDetail/10095733?lang=en

Edytowane przez SuLac0
Opublikowano (edytowane)

Ja tylko nawiąże do Hankooków  - samochód z salonu wyposażony fabrycznie w letnie nowe opony waga około 1.200.

Na dworze temperatura około 15 stopni lekko popadało i przy hamowaniu z 40 km/h jechałem jak na lodzie, zero tarcia jak by opony dostały oleju. Specjalnie sprawdziłem, czy w miejscu hamowania nie było oleju lub innego świństwa - nic tylko woda, nawet organoleptycznie w pacach nie było czuć żeby coś było nie tak.

Nie wiem, czy może ta mieszanka może sprawdza się do cięższego samochodu, gdzie nacisk na oś może mieć znaczenie ale chyba już nigdy nie zaufam oponom tej marki.

Co do opon całorocznych, to w mieście nawet praktyczniejsze od lato/zima ale jak ktoś dojeżdża z 20-30 km w tym po drogach szybkiego ruchu to sorry ale żadne całoroczne są niepraktyczne. Latem powyżej 90km/h szlifowane x 2, drą się strasznie, a hałas jak by jazda była po bruku. Jeżeli ktoś kupi te najdroższe modele to może hałas zlikwiduje do buczenia ale to dalej jest dyskomfort.

Zimą całoroczne na tresie też tak sobie niby ok ale przy trudniejszych warunkach pogodowych mocno czuć różnicę.

W góry zimą na całorocznych to już tylko jak ktoś chce mieć dodatkowe wrażenia :)  Oczywiście też da radę ale po co. Może jak ktoś się kieruje budżetem, to może i warto z dozą nieśmiałości ale to trochę jak kupić kartę graficzną RX.... i nią renderować - też się da.

Edytowane przez Paarthurnax
Opublikowano (edytowane)

@Paarthurnax

Dziwne, bo zarówno ja jak i wielu innych użytkowników wielosezonów mają odmienne zdanie.

I to generalizowanie... Czyli na Twoim przykładzie zaczynamy negować letnie, bo Twoje okazały się badziewne? Dałeś piękny przykład jak to letnie w deszczu są do D. Powinni zakazać sprzedaży letnich opon.

Edytowane przez Petru23
Opublikowano

Tak sobie analizuję wyniki najnowszego testu opon zimowych AutoBild i w niektóre wyniki aż trudno uwierzyć:
(test w 225/40/ r18):

https://www.tyrereviews.com/Tyre-Tests/2025-Autobild-Winter-Tyre-Test.htm

Budżetowe+ Kumho na równi z Blizaak 6, a lepiej od Goodyear'a; (3/3 vs 5 miejsce);
Conti dość mocno podbijające swoje budżetowe Barum Polaris 6, jednocześnie będące lepsze od Pirelli (gdzie zaś tegoroczna nowa wieloseznowa Pirelli SF3 zbiera podium);

I do tego niewiele słabiej wypadający Ceat od klasyki gatunku, czyli Kleber HP3, którego teoretycznie bliźniacze BF-Goodrich lądują 2 pozycje wyżej, a różnica między nimi w pojedynczych testach bywa sroga...

Oraz nowe Falkeny HS02 Pro lądujce na ostatnim miejscu, poniżej chińskich Ling'Longów...
A biorąc pod uwagę cenę kompletu vs wyniki to wygrywają ww. Kumho i Hankooki evo3

Opublikowano

Jakkolwiek były te, czy inne sugestie nt. 'legitności' testów ADAC, czy prasówek...
O tyle większość testów raczej generuje dość zbieżne wyniki / pozycje dla danej opony.
(pomijam różnice wynikające z rozmiaru opony / auta testowego);

Ten test AB natomiast to jakaś abstrakcja :E