Skocz do zawartości

Auta elektryczne-hybrydowe (BEV,PHEV,HEV ) vs spalinowe (ICE)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pojawiło się trochę nowych materiałów na temat elektrycznego Porsche Cayenne, ale uwagę przykuła znowu narracja pro-BEV tutaj dotycząca zasięgu. Włodarski został już wyjaśniony, ale to wielki fan Tesli i Muska, więc pewnie to nic nie zmieni

włodarski.webp

Opublikowano
2 godziny temu, KaniaPC napisał(a):

Pojawiło się trochę nowych materiałów na temat elektrycznego Porsche Cayenne, ale uwagę przykuła znowu narracja pro-BEV tutaj dotycząca zasięgu. Włodarski został już wyjaśniony, ale to wielki fan Tesli i Muska, więc pewnie to nic nie zmieni

włodarski.webp

Większość osób proelektrycznych niestety zakłamuje rzeczywistość, w ogóle nie ma co czytać wypocin. Mam znajomego u którego w rodzinie 90% ludzi jeździ elektrykami, mają farmy fotowoltaiczne i bardzo zachwalają przy takim zapleczu, ale nie są odklejusami i mówią jak jest - zasięg takich samochodów dyskwalifikuje je do podróży, jak chcesz pojechać gdzieś dalej, zrobić traskę i mieć spokojną głowę. A nie zapowiada się aby to się znacznie polepszyło przez następne 50? 100 lat?

Opublikowano (edytowane)

@nozownikzberlina

Elektryk elektrykowi nie równy. Jeśli znajomi mają typowe auta do jazdy miejskiej z małym bateriami to tak, podróż takim autem może być uciążliwa. Są auta, które potrafią zrobić 400-500km z prędkościami autostradowymi i takimi autami można już komfortowo podróżować. 

Edytowane przez DjXbeat
  • SuLac0 zmienił(a) tytuł na Auta elektryczne-hybrydowe (BEV,PHEV,HEV ) vs spalinowe (ICE)
Opublikowano
W dniu 4.12.2025 o 14:01, DjXbeat napisał(a):

Mój brat ma Porshe Cayenne E-Hybrid 3.0 Turbo 517km z 2024r i w katalogu to auto ma spalanie 3.4l/100km :E 

Rzeczywistość jest jednak brutalna i nie da się zejść poniżej 8l/100km no chyba że muskasz pedał gazu aby auto się tylko toczyło i najlepiej z górki.

Sorry za odkopywanie starego tematu. Da się, nawet korzystając wydatnie z mocy całości układu napędowego, tylko trzeba ładować auto. Ale to dla Ciebie raczej oczywiste :)

Opublikowano
1 godzinę temu, DjXbeat napisał(a):

Elektryk elektrykowi nie równy. Jeśli znajomi mają typowe auta do jazdy miejskiej z małym bateriami to tak, podróż takim autem może być uciążliwa.

dokladnie tak jest. jednak  obecnie mozna nawet kupic srednie auto z odpowiednim zasiegiem. np.  kia EV3 long range. seg B, 4,3m. bateria 78kWh. DC 135kW

image.png.58f39454d87e028bcf84e09d8f356866.png

kluczem tutaj jest predkosc. w tym przypadku 110km/h. dla jednych wysoka, dla innych niska. dla mnie optymalna predkosc to 120/130 km/h. nie jestem zawalidroga, nie walcze o "pole possition", jazda jest bardziej plynna. w spalinowym tez tak jezdzilem. efekt. na kazde 100km tak przejechane, trace ok 5 min. i zuzyje o te 10-15% mniej energii. niz bym mial "walczyc" przy tych 140km/h. 

Opublikowano

Uwaga! Utworzony został nowy wątek przeznaczony WYŁĄCZNIE do dyskusji o samochodach elektrycznych (BEV + FCEV):

Temat, który teraz właśnie czytasz służy do dyskusji (kulturalnej!) na temat wyższości BEV/ICE/HEV/PHEV nad PHEV/HEV/ICE/BEV i odwrotnie. Jeśli chcesz podzielić się swoimi doświadczeniami z użytkowania elektryka, to właściwszym tematem jest ten drugi. W miarę możliwości będę pilnował i przenosił posty między tematami. Istotną część postów przeniosłem stąd do tamtego, to w 99,9% te, które były dyskusją rzeczywiście na temat aut elektrycznych bez porównywania/odnoszenia się do aut spalinowych/hybrydowych.

• Chcesz podyskutować o różnych rodzajach napędu, to tutaj jest na to miejsce.
  • Chcesz doradzić się w sprawie zakupu elektryka? To ten drugi temat.

Co więc można w tym wątku?

1. dzielić się wątpliwościami, obserwacjami, doświadczeniami z użytkowania samochodu, który masz w kontekście ewentualnej zmiany auta na takie, które ma inny napęd,

2. dyskutować o różnicach i przewagach jednego rodzaju napędu nad drugim - w kulturalny sposób oczywiście,

3. doradzać, co powinno się wybrać (jaki rodzaj napędu) w przypadku Twojego scenariusza użytkowania,

4. przerzucać się argumentami na temat np. kosztów użytkowania poszczególnych rodzajów napędów.

Jeśli uważasz, że jakiś komentarz lub tocząca się dyskusja powinna zostać przeniesiona do drugiego wątku, wezwij mnie.