Skocz do zawartości

Auta elektryczne-hybrydowe (BEV,PHEV,HEV ) vs spalinowe (ICE)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bleidd o jakich Ty 150k piszesz, kiedy to jest najem długoterminowy…

jak już wyżej napisałem, ja to rozpatruje tylko i wyłącznie w kategorii drugiego auta w domu, służącego do jazdy wokół komina, do roboty i z powrotem. Za 5 stów miesięcznie dostajesz nowe auto z gwarancją, wliczonym serwisem i jedyne co Ciebie interesuje, to ubezpieczenie i przysłowiowy plyn do spryskiwaczy. Clio w takiej opcji kosztuje tam niecałe 8 stów netto. O czym w ogóle rozmawiamy. 

Opublikowano

w przypadku ladowarki oddalonej o 20km, moze sie okazac, ze bedzie sie ja odwiedzalo raz na dwa tygodnie, jezeli kazdego dnia robi sie ok 20-30km.  i to tylko wtedy , jak faktycznie nie bedzie okazji w tym czasie byc gdzies pod lidlem/ biedronka lub innym ladowaniem publicznym. trzeba sobie samemu odpowiedziec na ile starczy zasiego 200-300km w BEV. na pol dnia? dzien? tydzien?

oczywiscie, ze najlepiej jak ma sie dostep do swojej ladowarki  1/3f, albo jakiejs publicznej w poblizu, jednak piszemy o "pradzie", ktory jest dostepny praktycznie wszedzie. mnie odcieli od mojej ladowarki na 2-3tyg, bo robili mi droge. poszedlem do gminy i zalatwilem ladowanie z sily na ich parkingu w razie potrzeby. potrzeby nie bylo, bo zawsze pojawila sie opcja ladowarki publicznej. wiec warto czasami poszukac w okolicy cos mniej publicznego , ale dostepnego awaryjnie i problem ladowarki oddalonej o 20km nie bedzie mial wiekszego znaczenia.

Opublikowano
8 minut temu, miro napisał(a):

zdaj relację, coraz bardziej mnie frapuje takie auto jako drugie w domu, dla żony

tia. niby dla zony, a potem czlowiek pakuje sie do BEV jak tylko moze ;) szczegolnie jak ma np do odebranie paczke pare km od domu, i az serce "boli", jak pomysli, ze musi wtedy katowac ICE, szczegolnie zima. wsiadzie do BEV, bez znaczenia jak "kobiece" bedzie ;) samo zycie...

Opublikowano

jakbym miałl teslę z takimi osiągami jak moja benzyna ( 300PS ) to jak najbardziej

auta mam w ciepłym garażu nie mam dylematów że wsiadam do zimnego

wcześniej miałem z debasto, nawet z tego nie korzystałem, ale nie o tym

Opublikowano
7 godzin temu, Wu70 napisał(a):

Mały miejski Peugeot, nawet prywatnie to 226 brutto :lol2: (+ubezpieczenie spłaty 87/mc)

https://sklep.peugeot.pl/produkt/208/vr3uhzkx0r4067646/

Zasięg do 362 km, czyli w zimie z ogrzewaniem realnie nieco ponad 200 będzie, a że nikt nie jeździ do 0% to trzeba bezpiecznie liczyć 150 km. Trochę zabawka, ale do miasta by było jako 2-gie, 3-cie auto.

Nawet nie jest to głupia opcja.

Opublikowano
44 minuty temu, SuLac0 napisał(a):

produkty VW sa najzwyczajniej przestarzale. szczegolnie w kwestii infotainment. 

Co jak co, ale Infotainment mocno został poprawiony w ubiegłym roku przez koncern VW. W tej chwili jest jednym z szybszych i stabilniejszych. Przestarzałe to są systemy japońskie ;)

Opublikowano (edytowane)

Właśnie 239tys. Tesli zostało wezwanych do serwisu z powodu problemów z oprogramowaniem.

Różnica między Teslą, a chińskimi markami jest taka, że Amerykanie potrafią bardzo dobrze w marketing.

Godzinę temu, Seeba03 napisał(a):

Co jak co, ale Infotainment mocno został poprawiony w ubiegłym roku przez koncern VW. W tej chwili jest jednym z szybszych i stabilniejszych. Przestarzałe to są systemy japońskie ;)

Są za to bardzo stabilne. Do niemieckich systemów nie jestem w ogóle przekonany. Nawet proste radia bez wyświetlacza potrafią się wysypywać bez powodu :E

Edytowane przez marko
Opublikowano
9 godzin temu, Seeba03 napisał(a):

Patrząc po problemach nowego Superba to śmiem wątpić, aby była różnica :) 

Opublikowano

rynek Chinski jest mniej konserwatywny niz sie reszcie swiata wydawalo. Wystarczy obejrzec targi automotive w Chinach. Na stoiska VW i innych marek EU nikt nie podchodzi, bo wyglada to najzwyczajnej biednie. W pelni wyposazone, komfortowe, swiecace, z wielkimi ekranami produkty Chinskie, az ociekaja technologiami i mutmiediami. Dla mnie ten styl jest zbyt krzykliwy, ale technologicznie, robi to wrazenie. a, ze Chiny to inna mentalnosc, kultura i ogromny rynek, to efekt mamy jaki mamy. Oczywiscie polityka tez swoje tutaj dolozyla

Opublikowano
9 godzin temu, marko napisał(a):

Są za to bardzo stabilne. Do niemieckich systemów nie jestem w ogóle przekonany. Nawet proste radia bez wyświetlacza potrafią się wysypywać bez powodu :E

Przez rok w A3 mi się nic nie zawiesiło, nie zacięło, ani nawet nie zalagowało.

Opublikowano
15 godzin temu, marko napisał(a):

Ja bym zapytał inaczej: co nie jest przestarzałe?

Właśnie jestem w trakcie trzeciego dnia jazd Teslą Y, KIA EV6, BYD SEAL U, Tavascanem, MG HS, Nissanem Qashqai, KIA Sportage Formentorem i Terramarem.

W pełni podtrzymuję to, co pisałem w poprzedniej wiadomości - japońskie i koreańskie systemy są strasznie przestarzałe w swojej formie i działaniu. Tesla bajerami robi robotę, ale jakość wykonania samego auta pozostawia sporo do życzenia. Tu widać, że założenie miało być z goła przeciwne względem pozostałych aut - karoseria i cała reszta ma być wyłącznie dodatkiem do oprogramowania i ficzerów.

Najbardziej ciekaw byłem chińskich marek. Jeszcze daleka droga przed nim. Co nie zmienia faktu, że w niektórych aspektach potrafią być blisko marek dotychczas znanych. BYD ma o dziwo niezłą jakość wykonania wnętrza, z kolei prowadzenie to jedna wielka pomyłka. Przy nieco ciaśniejszym zakręcie tak mi zaczął przodem wyjeżdżać, że zrobiło mi się lekko cieplej - a jechałem w zgodzie z przepisami. MG trochę gorzej w jakości wnętrza, ale patrzymy przez pryzmat auta zdecydowanie tańszego względem konkurencji. Niemniej multimedia to na razie hmmm… lipa. Błędy w tłumaczeniu, brak jakiejkolwiek responsywności, funkcje porozrzucane losowo po menu.

No i na szarym końcu Nissan ze swoimi archaizmem w każdym możliwym polu. Jakim cudem takie auto tak dobrze się sprzedaje. Ani to nie jeździ dobrze, ani nie wygląda - po prostu działa, ale jakiegoś pozytywnego odbioru zero. Radość użytkowania i jazdy żadna. 

Opublikowano (edytowane)

Na ogół to jest tak w kwestii oprogramowania że jest Tesla i reszta, ta reszta służy do odpalenia android auto / car play ;)

2 godziny temu, michaelius33 napisał(a):

Jest coś tańszego circa 100-110k z dobrym zasięgiem ?

Z używek bardzo dużo modeli, Tesla model 3 LR bez problemu. Z wyprzedaży 2024+dotacja to też spory budżet 

Edytowane przez Wu70
Opublikowano

Ja tam lubiłem dawne konfiguratory VAGa gdzie dało się wyklikać w wyposażeniu to, co się chciało mieć w samochodzie. Pamiętam jeszcze czasy jak w konfiguratorach było A4 B6. Można było sobie wziąć np. tylko radio 2DIN, system Bose, Bixy i elektryczne fotele z pamięcią (z tapicerką jaką się chciało!). Teraz takie kombo czyli odpowiednik dzisiejszych reflektorów matrycowych + dobre audio + kamerki 360 + elektryczne fotele tylko w topowej wersji, ze wszystkimi bajerami i pakietami. Po co milion dodatkowych opcji jak zależy tylko na 4?