Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, IceMan napisał(a):

Tu nie chodzi o klasę auta, a np o ekologię. Skoro prawie nikt nie korzysta z tej instrukcji to po co marnować papier ?

Tu kompletnie nie chodzi o ekologię, a o oszczędności. Zasłanianie się ekologią to typowy greenwashing. 

Ja do moich instrukcji zaglądam. ;) 

P.S. Chodziło mi o klasę producenta, a nie auta. I nie o podział premium/popul :) 

Edytowane przez GordonLameman
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, IceMan napisał(a):

Tu nie chodzi o klasę auta, a np o ekologię. Skoro prawie nikt nie korzysta z tej instrukcji to po co marnować papier ?

Mów za siebie ¯\_(ツ)_/¯ 

11 minut temu, Kyle napisał(a):

Niech lepiej mniej spamu drukują (wspomniane ulotki które znajdujemy w skrzynkach na listy).

O to to to. 

36 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Ja do każdego auta jak do tej pory dostałem drukowaną polską instrukcję. Różnica klas producentów :) 

KIA, BMW i Volvo dają ładne instrukcje w papierze*. Volvo to niby chińczyk, ale jednak klasę dalej ma. 

*auta kupione w przeciągu ostatnich 2 lat 

Edytowane przez huudyy
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, IceMan napisał(a):

oczywiscie. kompletna bzdura jest tutaj laczenie ze soba "wydrukowanej instrukcji" z "klasa auta".  rownie dobrze moge ja miec wydrukowana w aucie za 50k, jak i dostac ja w pdf w aucie za 300k. w tym drugim przypadku czlowiek sie cieszy, ze dostal drugi kluczyk :E

ekologia to tez jeden z powodow, ale kolejny (oprocz kosztow) to "aktualizacje". instukcje obecnie moga bardzo szybko stac sie niektualne przez byle aktualizacje OTA.

Edytowane przez SuLac0
  • Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, SuLac0 napisał(a):

ekologia to tez jeden z powodow, ale kolejny (oprocz kosztow) to "aktualizacje". instukcje obecnie moga bardzo szybko stac sie niektualne przez byle aktualizacje OTA.

Jednak mogłyby się zdezaktualizować kwestie obsługi "infotainmentu" (i też niekoniecznie w wielkim stopniu, jeśli w ogóle), natomiast pozostałe kwestie dot. zaleceń ekploatacyjnych, czy procedur typu awaryjne otwarcie auta, jednak już się nie zdeaktualizują. Także mimo wszystko moim zdaniem instrukcje powinny być drukowane (zamawiane w drukarni).

Opublikowano
2 godziny temu, IceMan napisał(a):

Chłopie tu nie chodzi o ekologię, a lenistwo i pieniądze. Duże firmy mają gdzieś ekologię, tym bardziej Chińczycy xDDDDDDDD

Opublikowano
4 minuty temu, galakty napisał(a):

Chłopie tu nie chodzi o ekologię, a lenistwo i pieniądze. Duże firmy mają gdzieś ekologię, tym bardziej Chińczycy xDDDDDDDD

Ale ładnie brzmi że ktoś dba o ekologię :D

• Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, Kyle napisał(a):

Jednak mogłyby się zdezaktualizować kwestie obsługi "infotainmentu" (i też niekoniecznie w wielkim stopniu, jeśli w ogóle), natomiast pozostałe kwestie dot. zaleceń ekploatacyjnych, czy procedur typu awaryjne otwarcie auta, jednak już się nie zdeaktualizują. Także mimo wszystko moim zdaniem instrukcje powinny być drukowane (zamawiane w drukarni).

obecnie nie jest juz to takie proste. szczegolnie w przypadku "multiplatform", gdzie w jednej instrukcji mozemy miec opis dot uzytkowania auta spalinowego/hybrydy/elektr, a intergracja z "chmura", to juz nie tylko infotainment/navi, a wlasnie dodawanie nowych fukcjonalnosci (jazda autonomiczna, asystenci, "telefon jako klucz"), rozszerzenie instniejacych (dzialania przyciskow/pokretel, zdalne sterowanie, bezpieczenstwo). dlatego ja mam np. instrukcje na stronie w html, z eksportem do pdf. i nie dostalem zadnej ksiazki, bo to kompletnie nie mialo sensu. instrukcje obslugi auta, w formie ksiazki, to ja wozilem w schowku w ubieglym stuleciu ;) 

Opublikowano
W dniu 9.06.2026 o 15:21, SuLac0 napisał(a):

obecnie nie jest juz to takie proste. szczegolnie w przypadku "multiplatform", gdzie w jednej instrukcji mozemy miec opis dot uzytkowania auta spalinowego/hybrydy/elektr, a intergracja z "chmura", to juz nie tylko infotainment/navi, a wlasnie dodawanie nowych fukcjonalnosci (jazda autonomiczna, asystenci, "telefon jako klucz"), rozszerzenie instniejacych (dzialania przyciskow/pokretel, zdalne sterowanie, bezpieczenstwo).

Chyba nigdy nie widziałeś chociażby instrukcji pralki, ile modeli opisuje jedna książka :P

Przecież od zawsze instrukcje opisywały full wersje i każdą wersję z dopiskami *jeśli występuje :E

• Upvote 2
Opublikowano

@MaxaM

znam tez przypadki, ze do produktu masz wielka ksiazke w nastu jezykach, bez PL. instukcja PL jest zalaczona dodatkowo, albo masz karteczke - instrukcja w fomie elektronicznej www...pdf:E

btw. kiedy ostatnio miales aktualizajce AGD przez OTA i co ona robila? podejrzewam, ze 80% uzytkownikow AGD nawet nie podlacza tych urzadzen do sieci, mimo, ze maja taka opcje juz w standardzie  ;) 

Opublikowano

OMODA 9 POLSKA POSIADACZE

Jestem ciekawy Waszej opinii. Zgłosiłem przetarcie na siedzeniu kierowcy w Omodzie 9 po około 4 miesiącach użytkowania. Auto miało wtedy przejechane około 12 tys. km. Pamiętam, bo było to jeszcze przed pierwszym przeglądem na 15 tys. km. Podczas umawiania wizyty serwisowej od razu zgłosiłem ten problem.

Niestety reklamacja gwarancyjna została odrzucona.

Chciałbym poznać Wasze zdanie, ale bez hejtu i komentarzy typu „ktoś się ocierał” albo „to od butów”. Mam dwójkę małych dzieci, więc tylna część auta jest regularnie czyszczona, a mimo to nie ma tam podobnych śladów zużycia. Dlatego sam nie wiem, jak do tego podejść.

Opublikowano

I jeszcze koleś przyznaje się, że to nie pierwszy raz jak musiał kontrować... Ja tylko raz kontrowałem swoją SantaFetkę - jak sprawdzałem na lodzie czy da się tą landarą kręcić bączki. Odpowiedź brzmi - tak :E Ten wieloryb jest do tego zdolny jak kierowca tego zechce.

• Upvote 1
Opublikowano
40 minut temu, trepek napisał(a):

Ja tylko raz kontrowałem swoją SantaFetkę - jak sprawdzałem na lodzie czy da się tą landarą kręcić bączki. 

auto z dolaczanym napedem na tyl, porownujesz z RWD? :hmm:

swoj droga, widywalem opony w lepszym stanie, niz te z fotki, szczegolnie w autach RWD , ale ok. rozumim, ze to nie o tym temat, a poziom przeciez trzeba trzymac :thumbup: