Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, MaxaM napisał(a):

Podejrzewam, że w tych przypadkach turbo jest wyżyłowane do granic z różnych powodów (np. oszczędność na materiale) i z tego względu pompka jest koniecznością.

Ja się z tym rozwiązaniem spotkałem przede wszystkim właśnie w sportowych, wyżyłowanych autach, jak Misiek Evo czy Subaryna :E jakikolwiek popul ma to w serii?

Opublikowano
Teraz, MaxaM napisał(a):

Podejrzewam, że w tych przypadkach turbo jest wyżyłowane do granic z różnych powodów (np. oszczędność na materiale) i z tego względu pompka jest koniecznością.

Teraz panuje tendencja aby problemy rozwiązywać skomplikowanymi rozwiązaniami zamiast dążyć do jak najprostszych i jak najmniej awaryjnych.

Zapewne tak. W starym 1.9 TDI na pompie nie było wodotrysków, ludzie to tankowali paliwem z koparki i śmigali całą Polskę, nikt się nie bawił w chłodzenie turbiny, robili chiptuning i jazda. Turbo padało? Może po 300kkm albo więcej. 

• Upvote 3
Opublikowano
4 minuty temu, MaxaM napisał(a):

Na szybkiego z AI:

Ale to pompka do oleju czy płynu? Bo  płynu faktycznie VW mają elektryczną i takie turbo jest chłodzone wtedy płynem, a nie olejem. I tutaj często były wycieki, a naprawa tania nie jest (plastik fantastik w obudowie). 

Opublikowano
2 godziny temu, MaxaM napisał(a):

To ja Ci po raz 10 odpiszę to samo. Ford, Nissan, Mazda i parę innych to też plankton, że tak się uczepiłeś Skody? ;)

Patrząc na obecna skale sprzedaży tak, ale policz sobie, ile po naszych drogach jeździ fordów i od ilu lat a ile jest np. BYD. Cały czas wracamy do tego samego. Wróć za 15 lat jak już liczba chinoli na naszym rynku dorówna w jakimś stopniu którejś z europejskich marek i wtedy porozmawiajmy o usterkach czy rynku wtórnym.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 9.08.2026 o 19:05, Lypton napisał(a):

Jutro jazda testowa Chery Tiggo Cztery w wersji Prestige. W teorii spełnia wszystkie moje wymagania, w sumie niezbyt rozbudowane - oszczędny, przestronny mieszczuch i dojebane wyposażenia jak w aucie kilkadziesiąt tys. droższym. Jak nie okaże się wozem drabiniastym, no to na 90% bierę.

No i co? No i bierę. Za 100 koła żal nie wziąć. Przyjemnie się prowadzi, w warunkach miejskich wystarczająco dynamiczny, do 110 praktycznie bezgłośny, przyzwoicie tłumi nierówności, spalanie śmiech na sali. 

Edytowane przez Lypton
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Lypton napisał(a):

Od ręki są tylko czarne. A nie chce mi się czekać. 

Mi się ten kolor też nie podobał. Pamiętaj, że Tobie ma się auto podobać. Jeśli kolor Ci nie leży, to bym poczekał - auta nie kupuje się co miesiąc.

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, galakty napisał(a):

a naprawa tania nie jest (plastik fantastik w obudowie). 

A to już jest plaga współczesnej motoryzacji. Dają plastiki gdzie pracuje gorący olej, czy ogółem panują wysokie temperatury. To nie ma prawa wytrzymać dużej ilości kilometrów. Fizyki nie da się oszukać i prędzej czy później powstaną odkształcenia.

Już nie wspominając, że część tych elementów jest jednorazowego użycia. Robisz naprawę niezwiązaną z danym elementem, ale i tak musisz go wymienić za niemałe pieniądze tylko temu, bo musiałeś go odkręcić po drodze.

Mistrzostwem dla mnie są plastikowe misy olejowe. To samo prosi się o kłopoty :heu:

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Cappucino

W zasadzie już wszyscy w nowych konstrukcjach:

image.thumb.png.77cbf5310d1b2ef21cffde169284f962.png

Ostatnio oglądałem jak gość miał problem ze spadkiem mocy i wchodzenie w tryb awaryjny po mocnym depnięciu.

Powodem okazały się połamane wewnętrzne plastiki misy olejowej (tzw. falochron na olej, który trzyma go na dynamicznych zakrętach) i te plastiki przyklejały się do smoka (większe depnięcie, większe ciśnienie oleju, większe ssanie smoka)

Jako ciekawostkę powiem, że w tirach pojawiły się plastikowe smoki. Jak myślicie jak żywotność?

Element, który był zawsze nieśmiertelny (chyba że jakiś ekstremalny syf w oleju się narobił), teraz pada regularnie po konkretnym dystansie ;)

Edytowane przez MaxaM
  • Sad 1
Opublikowano
28 minut temu, MaxaM napisał(a):

A to już jest plaga współczesnej motoryzacji. Dają plastiki gdzie pracuje gorący olej, czy ogółem panują wysokie temperatury. To nie ma prawa wytrzymać dużej ilości kilometrów. Fizyki nie da się oszukać i prędzej czy później powstaną odkształcenia.

Już nie wspominając, że część tych elementów jest jednorazowego użycia. Robisz naprawę niezwiązaną z danym elementem, ale i tak musisz go wymienić za niemałe pieniądze tylko temu, bo musiałeś go odkręcić po drodze.

Mistrzostwem dla mnie są plastikowe misy olejowe. To samo prosi się o kłopoty :heu:

Do wymiany jest cały moduł, a nie sama pompa na przykład bo cieknie. JA wiem że ekologia, normy emisji, ale to jest bzdura a nie ekologia skoro metal by wytrzymał 20 lat, a plastik po kilku latach na śmietnik. 

4 minuty temu, MaxaM napisał(a):

Jako ciekawostkę powiem, że w tirach pojawiły się plastikowe smoki. Jak myślicie jak żywotność?

Sam plastik nie jest zły, a TIRy klepią mnóstwo kilometrów więc pewnie dopilnują jakości. 

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, galakty napisał(a):

Sam plastik nie jest zły, a TIRy klepią mnóstwo kilometrów więc pewnie dopilnują jakości. 

Na pewno dopracują, na pewno ;) 

A poczytaj co się dzieje ze sterownikami silnika we współczesnych modelach tirów, jak procki się odklejają od pcb z powodu ekologii (i ile kosztuje wymiana :E, albo regeneracja, albo ASO, bo zwykły mechanik nie wstawi oryginału, bo licencja na wymagany soft kosztuje 40k rocznie). Problem nieznany w starszych konstrukcjach :E

Edytowane przez MaxaM
  • Thanks 1
Opublikowano
13 minut temu, MaxaM napisał(a):

Na pewno dopracują, na pewno ;) 

A poczytaj co się dzieje ze sterownikami silnika we współczesnych modelach tirów, jak procki się odklejają od pcb z powodu ekologii (i ile kosztuje wymiana :E, albo regeneracja, albo ASO, bo zwykły mechanik nie wstawi oryginału, bo licencja na wymagany soft kosztuje 40k rocznie). Problem nieznany w starszych konstrukcjach :E

Tylko tutaj muszą się spiąć i ogarnąć, bo cała logistyka się na tym opiera, to nie Golfik dla Kowalskiego który może stać w serwisie, TIRy mają zarabiać. 

Albo będzie płacz... 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, bleidd napisał(a):

a jednocześnie jak coraz większe buble tworzymy :E

Trzeba raczej zadać pytanie, czy faktycznie buble, czy raczej przemyślane 'featury', oczywiście dla producentów :E

4 minuty temu, galakty napisał(a):

Tylko tutaj muszą się spiąć i ogarnąć, bo cała logistyka się na tym opiera, to nie Golfik dla Kowalskiego który może stać w serwisie, TIRy mają zarabiać. 

Albo będzie płacz... 

Ależ to jeździ bez problemów. Problem w tym, że po pewnym dystansie dużo rzeczy zaczyna siadać i kup pan nowego tira. Siadają rzeczy, które nie siadają w starszych konstrukcjach. Po prostu cykl życia takiego ciągnika się zmniejsza i tyle ;)

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
11 minut temu, MaxaM napisał(a):

Ależ to jeździ bez problemów. Problem w tym, że po pewnym dystansie dużo rzeczy zaczyna siadać i kup pan nowego tira. Siadają rzeczy, które nie siadają w starszych konstrukcjach. Po prostu cykl życia takiego ciągnika się zmniejsza i tyle ;)

E-KO-LOGIA! :E 

Spali trochę mniej, wydali mniej trujących tlenków, ale fabryka nadrobi robiąc 5 części i 5 nowych ciężarówek bo stara na złom :E 

Opublikowano
25 minut temu, bleidd napisał(a):

Czasami mnie to przeraża, jak coraz bardziej zaawansowani technologicznie jesteśmy jako ludzkość a jednocześnie jak coraz większe buble tworzymy :E

no coz. dlatego tez m.in. z tego powodu podziekowalem spalinowej technologii kilka lat temu, aby miec te pare tys mniej powodow na "bubla". blad w sofcie obecnie latwiej naprawic przez OTA, niz walczyc w serwisie i szukac, co tam "fizycznie" padlo